28/3/10

Χορεύοντας με τους... αντάρτες


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΑΤΟ, ΚΑΡΖΑΪ ΚΑΙ ΟΗΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΜΕ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥΣ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ.
Το παλιό εγγλέζικο δόγμα «διαίρει και βασίλευε» επιζητούν να εφαρμόσουν ΝΑΤΟ και Χαμίντ Καρζάι στο Αφγανιστάν, προχωρώντας σε υποστηριζόμενες από τα Ηνωμένα Εθνη συνομιλίες συμφιλίωσης με τη δεύτερη μετά τους Ταλιμπάν επικίνδυνη εχθρική οργάνωση ανταρτών, το Χεσμπ ι Ισλάμι (Κόμμα του Ισλάμ) του Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ.

Παράλληλα, στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς είπε προχθές ότι «δεν είναι ευνοϊκή η χρονική συγκυρία» για συνομιλίες με ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, αναγνωρίζοντας ότι η σε βάρος τους ασκούμενη στρατιωτική πίεση δεν τους έχει αρκούντως αποδυναμώσει. Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της Χεσμπ ι Ισλάμι βρίσκεται από την αρχή της εβδομάδας στην Καμπούλ, ως πρώτο βήμα στις επιδιώξεις του Καρζάι να κάνει ειρήνη με μια «πρώην φίλη» των Ταλιμπάν αντάρτικη φράξια και να ενισχύσει τη θέση του στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Το είχε άλλωστε ξαναεπιχειρήσει και πριν από τις (αμαυρωμένες από εκτεταμένη καλπονοθεία) προεδρικές εκλογές του περασμένου Αυγούστου, καλώντας πίσω ως σύμμαχο τον Ουζμπέκο οπλαρχηγό Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ που, μετά από ρήξη στις σχέσεις τους, είχε «αυτοεξοριστεί» στην Τουρκία.

Παζάρια και όροι

Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Χεσμπ ι Ισλάμι, που για πρώτη φορά αποστέλλεται στην αφγανική πρωτεύουσα μετά τον πόλεμο του 2001, είναι ο Κουντμπουντίν Χελάλ, υπασπιστής του Χεκματιάρ και πρώην πρωθυπουργός. Ο Χαρούν Ζαργκούν, εκπρόσωπος της οργάνωσης, έκανε γνωστό ότι οι διαπραγματευτές πήγαν με λίστα 15 όρων, στους οποίους περιλαμβάνονται αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τις περιοχές επιρροής τους από τον Ιούλιο, προκήρυξη νέων προεδρικών εκλογών του χρόνου και αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η ομάδα συναντήθηκε προχθές και με τον Στάφαν ντε Μιστούρα, το νέο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, ο ντε Μιστούρα «εξήρε τη σπουδαιότητα του ενδοαφγανικού διαλόγου, με απώτερο στόχο τη σταθερότητα στη χώρα». Ωστόσο, ο ΟΗΕ την ίδια μέρα απηύθυνε έκκληση προς τον Χαμίντ Καρζάι να ανακαλέσει νόμο που έχει ψηφίσει από το 2007 το αφγανικό κοινοβούλιο, με τον οποίο παρέχεται αμνηστία σε όσους αποδίδονται εγκλήματα πολέμου πριν από το 2001. Ο νόμος τελεί σε ισχύ αν και ο Καρζάι δεν τον έχει κυρώσει με την υπογραφή του, επιτρέποντας σε οπλαρχηγούς (όπως ο Ντοστούμ και ο Χεκματιάρ) να κυκλοφορούν ατιμώρητοι.

Παλιός γνώριμος των ΗΠΑ και καταζητούμενος από το 2003 ως άνθρωπος της Αλ Κάιντα, είναι ο 63αχρονος (Παστούν) Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ. Ηταν από τους κυριότερους αποδέκτες της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στους Μουτζαχεντίν εναντίον των Σοβιετικών τη δεκαετία του '80, ενώ υπήρξε από τους πλέον αιμοσταγείς στις εμφύλιες συρράξεις των αρχών της δεκαετίας του '90. Εγινε πρωθυπουργός το 1993-1994 και προσωρινά, μετά το 1996. Φρόντισε να συμμαχήσει με τους Ταλιμπάν, όμως, τελευταία οι σχέσεις του με τον ηγέτη τους Μουλά Ομάρ έφθασαν σε πλήρη ρήξη. Αποκορύφωμα, οι εκτεταμένες συρράξεις προ 20ημέρου, όπου πάνω από 60 άνδρες του Χεκματιάρ σκοτώθηκαν από τους Ταλιμπάν.

(Πηγές: Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, BBC, AlJazeera)
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

  1. autoi einai pio organomenoi apo tin ethniki froura kyprou.

    GIOSAKIS
    Makis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ.ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ.
    ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ.
    ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΛΛΕΣ 20000 ΜΕΡΕΣ.
    ΝΑ ΔΩ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΙ ΧΡΗΜΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΡΑΤΟ ΕΚΕΙ!
    ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΟ ΕΚΕΙ. ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΥ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΚΕΙ;
    ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. AS EINAI KALA OI FITIES OPIOU, EMEIS TI GIREVUME EKEI KAI MALISTA EXOUME AGORASEI KAI 100 AMPHIBIA OXYMATA GIA YPOTHESEIS TOY NATO OTAN EMEIS EXOUME OIKONOMIKI,GEOPOLITIKI KRISI?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.