14/3/10

Το σύστημα ΠΑΣΟΚ καταρρέει


Του Χρύσανθου Λαζαρίδη
Το 1981, όταν πρωτοήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία δεν περιορίστηκε στην απλή διαχείριση. Προσπάθησε να θέσει τις βάσεις μιας μακροχρόνιας καθεστωτικής επιβολής. Ώστε όταν κυβερνά να είναι ανεμπόδιστο, κι όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση να μην αφήνει το αντίπαλο κόμμα να κυβερνήσει. Έτσι ώστε η Νέα Δημοκρατία – το αντίπαλο κόμμα – να περιορίζεται απλώς στο ρόλο μιας «βραχυχρόνιας κυβερνητικής παρένθεσης». Ίσα – ίσα για να μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αυτό-εκκαθαριστεί και να επιστρέψει σύντομα δριμύτερο στην εξουσία…

Η στρατηγική αυτή στηρίχθηκε σε πέντε πυλώνες:
Πρώτον στους αγρότες, οι οποίοι τότε πλησίαζαν το 30% του ενεργού πληθυσμού. Το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε τους υποτυπώδεις παραγωγικούς συνεταιρισμούς που προϋπήρχαν σε πρότυπα καταναλωτικών συνεταιρισμών που διένειμαν επιδοτήσεις.
Βαθμιαία οι αγρότες «εθίστηκαν» στις επιδοτήσεις που έπαιρναν από τη Ευρωπαϊκά ταμεία. Σε συνδυασμό και με τα ΜΟΠ (Μεσογειακά Ενοποιημένα Προγράμματα) που τότε «απέσπασε» ο Ανδρέας Παπανδρέου, στην ελληνική περιφέρεια έρευσε χρήμα ως τότε πρωτόγνωρο. Οι τοπικές κοινωνίες έμαθαν κι αυτές στο εύκολο χρήμα, αναβαθμίστηκε ο τρόπος ζωής τους, αλλά όχι η παραγωγική βάση τους. Το καταναλωτικό τους επίπεδο εκτινάχθηκε, ενώ η ανταγωνιστικότητά τους κινήθηκε ακριβώς αντίθετα: σταθερά αποδυναμώθηκε. Αρχιτέκτονας αυτού του «εκσυγχρονισμού», ο τότε υπουργός Γεωργίας και μετέπειτα Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε στους λεγόμενους «μικρομεσαίους», δηλαδή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο αριθμός των οποίων πολλαπλασιάστηκε. Αλλά δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες ανταγωνισμού. Έτσι δημιουργήθηκε το φαινόμενο του «πολύ-εμπορισμού»: άνοιγαν πολλά «μαγαζάκια», αλλά ακόμα και τα πιο επιτυχή εξ αυτών ήταν κατά κανόνα βραχύβια. Επίσης, δε δημιουργήθηκαν συνθήκες ανάδειξης νέας επιχειρηματικής τάξης μέσα από την αγορά. Αναδείχθηκαν πολλές νέες επιχειρήσεις δια της συμμετοχής σε κρατικές προμήθειες. Οι μικρομεσαίοι έγιναν έμμεσα κρατικοδίαιτοι και οι πιο επιτυχείς εξ αυτών έπαψαν να είναι «μικρομεσαίοι», γιγαντώθηκαν κι έγιναν άμεσα κρατικοδίαιτοι. Τελικώς η ίδια η «επιχειρηματικότητα» στην Ελλάδα έγινε κρατικοδίαιτη.
Τρίτον, το ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε στην δημοσιοϋπαλληλία, την οποία διόγκωσε: Με αθρόες προσλήψεις, με γιγαντισμό των ΔΕΚΟ, με μετατροπή πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων σε «προβληματικές» που κρατικοποιήθηκαν, και αργότερα με τη διάχυση των «δημοτικών επιχειρήσεων». Αυτές μετέφεραν τη δημοσιοϋπαλληλία στην περιφέρεια, κι άρχισαν να «απορροφούν» πρώην αγροτικούς πληθυσμούς που εγκατέλειπαν την γη ή έβρισκαν «παράλληλη απασχόληση» έξω από το χωράφι.
Έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι σχεδόν τριπλασιάστηκαν από το 1981. Από το 4-5% περίπου του συνολικού ενεργού πληθυσμού το 1981, έφτασαν το 13% του συνολικού ενεργού πληθυσμού σήμερα! Όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν ξεπερνούν κατά μέσον όρο το 2-2,5%. Ήταν ήδη πριν το ΠΑΣΟΚ διογκωμένος ο δημόσιος τομέας – 30% μεγαλύτερος – κι έγινε πενταπλάσιος!
Τέταρτον, το ΠΑΣΟΚ εξ αρχής έλεγξε την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολλαπλασίασε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πολλαπλασίασε τους φοιτητές και τις οργανικές θέσεις των καθηγητών, χωρίς να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Η Ελληνική έρευνα έμεινε πίσω, το «αντίκρισμα» των ελληνικών πτυχίων υποχώρησε, αλλά δημιουργήθηκε μια ολόκληρη στρατιά «καθηγητών», που επιλέχθηκαν και προάγονται κατά κανόνα με πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια. Η ψευτο-«προοδευτικότητα» ηγεμονεύει έκτοτε παντού. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ζουν μέσα σε συνθήκες ιδεολογικής τρομοκρατίας και συναλλαγής κυκλωμάτων. Με την απόλυτη κυριαρχία των άκαπνων νέο-αριστερών στα Πανεπιστήμια δημιουργήθηκε μια στρατιά διανοούμενων «γνωμηγετών» (opinion leaders), πρόθυμων να αποδομήσουν κάθε πολιτική πρόταση που αμφισβητεί τα στερεότυπα της Αριστεράς και να στηρίξουν κάθε αντίστοιχη πρόταση που τα υπερασπίζεται και τα αναπαράγει. Η Αριστερά στα Πανεπιστήμια έχει εξελιχθεί πλέον από εξω-θεσμική «ατμομηχανή Προόδου», όπως φιλοδοξούσε να είναι στη δεκαετία του ’70, σε τροχοπέδη συντήρησης, σε παράγοντα διανοητικής κι ερευνητικής αποτελμάτωσης, σε συμμαχία «διάσωσης» προσωπικών φέουδων και προνομίων.
Πέμπτον, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ελέγξει τα ΜΜΕ. Όταν ήλθε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, ο Κεντροαριστερός τύπος είχε υπεροχή κυκλοφορίας της τάξης του 60-40%. Σήμερα η υπεροχή αυτή είναι της τάξης του 85-15%! Παράλληλα, όμως, δημιουργήθηκαν κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί, όπου η κεντροαριστερά ηγεμονεύει σχεδόν απόλυτα. Ακόμα και στα κρατικά κανάλια. Ακόμα και επί Νέας Δημοκρατίας! Οι απόψεις μεγάλου φάσματος της Ελληνικής κοινωνίας και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, υπό-εκπροσωπούνται στο δημόσιο λόγο και στα ΜΜΕ. Αντίθετα, οι απόψεις της Αριστεράς (και της άκρας Αριστεράς) υπέρ-εκπροσωπούνται. Αυτό είναι αποτέλεσμα επιβολής της Αριστεράς στα ΜΜΕ, που όμως δεν λειτουργεί υπέρ των κομμάτων της Αριστεράς. Λειτουργεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Ως δύναμη στήριξής του όταν είναι στην Κυβέρνηση, κι ως «δύναμη κρούσης» κατά της κυβέρνησης (της ΝΔ) όταν το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην Αντιπολίτευση.

Καταρρέουν και οι πέντε πυλώνες!
Αυτοί οι πέντε «πυλώνες» καθεστωτικής ισχύος του ΠΑΣΟΚ φαίνονται σήμερα να υποχωρούν:
1. Η αγροτική τάξη έχει ήδη συρρικνωθεί περίπου στο μισό του 1981. Το 2013 λήγουν οι αγροτικές επιδοτήσεις των Βρυξελλών. Κι είναι δύσκολο να σταθεί μη επιδοτούμενη αγροτική παραγωγή, σε μια αγορά, όπου υπάρχουν τόσες στρεβλώσεις, ώστε η τεράστια ψαλίδα τιμών ανάμεσα στο ράφι και στο χωράφι αποθαρρύνει πια τους πάντες. Κυριολεκτικά οι αγρότες μας θα είναι στον αέρα μετά το 2013.
2. Οι μικρομεσαίοι υπέστησαν ένα πλήγμα από το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ το 1999-2000 με την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου. Αλλά τότε έχασαν σημαντικό μέρος των αποταμιευμάτων τους, δεν έχασαν τα μέσα να βγάζουν χρήματα. Διατήρησαν τα μαγαζιά τους. Τώρα, με τα μέτρα που εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά πολλοί απ’ αυτούς θα βάλουν λουκέτο. Κι είναι ο τρόμος και ο «τρόπος» που τους απομακρύνει από το ΠΑΣΟΚ, περισσότερο ίσως απ’ αυτά καθαυτά τα μέτρα: Ο τρόμος αυτού που βλέπουν να έρχεται, και ο τρόπος με τον οποίο τους ξεγέλασαν. Τους έταξαν παροχές που θα τόνωναν την αγορά και τώρα τους πνίγουν κάθε ανάσα. Κυριολεκτικά τους καταδικάζουν σε ασφυξία.
3. Η δημοσιουπαλληλία, ο πιο σκληρός πυρήνας του ΠΑΣΟΚικού καθεστώτος, δέχεται σήμερα το πιο καίριο πλήγμα από τα μέτρα της Κυβέρνησης. Εδώ η συνολική μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος είναι της τάξης του 10% άμεσα. Και μάλιστα από ένα κόμμα που τους έταζε «λαγούς με πετραχήλια» και τους βεβαίωνε ότι «λεφτά υπάρχουν» μόλις πριν έξη μήνες!
4. Τα Πανεπιστήμια έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους από τη δράση των εξω-πανεπιστημιακών. Η κοινωνική ένταση που θα προκύψει δεν προμηνύει τίποτε καλό για τα ίδια τα Πανεπιστήμια, που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συγκρούσεων. Πολύ περισσότερο που τα κονδύλιά τους κόβονται και οι συμμαχίες που διατηρούσαν τον έλεγχο της «προοδευτικότητας» θρυμματίζονται.
5.Τέλος, η ύφεση θίγει και τη διαφημιστική αγορά, περιορίζοντας τα έσοδα και των ΜΜΕ. Πολλά των οποίων αντιμετωπίζουν, επί πλέον, πρόβλημα αξιοπιστίας. Και δεν είναι τυχαία η σταθερή και ιλιγγιώδης μείωση των πωλήσεών και της κυκλοφορίας τους. Που έχει πέσει κατά 80% σε σχέση με το 1990 και κατά 60% σε σχέση με το 2000! Τέτοια πτώση κυκλοφορίας είναι ουσιαστικά συρρίκνωση επιρροής. Τα ΜΜΕ ελέγχονται πάντα από την Κεντροαριστερά, αλλά η επιρροή τους στην κοινωνία είναι όλο και μικρότερη.

Έκρηξη ή ενδόρρηξη;
Σήμερα συντελείται αληθινό «τέλος εποχής». Συνθλίβονται όλοι οι πυλώνες του καθεστώτος που εγκαταστάθηκε μετά το 1981 και αναπαραγόταν έκτοτε. Με όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες. Με όλο και σοβαρότερες αντιφάσεις. Αλλά αναπαραγόταν, πάντως…
Το ερώτημα είναι αν θα διαλυθεί με κοινωνική «έκρηξη», δηλαδή εκτόνωση προς τα έξω, ή πολιτική «ενδόρρηξη», δηλαδή απορρόφηση εντάσεων και εκτόνωση προς τα μέσα.
Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί απεγνωσμένα να συμβεί το δεύτερο. Να στραφεί η μήνις της κοινωνίας κατά της Νέας Δημοκρατίας, που κυβερνούσε ως πρόσφατα, έχει κι αυτή τις ευθύνες της αναμφίβολα, αλλά οι ευθύνες της αφορούν ότι δεν άλλαξε το σύστημα που το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε και που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε φανατικά. Μέχρι που διαλύθηκε στα χέρια του…
Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, προσπαθεί κι εκείνη να συμβεί το δεύτερο: Να αλλάξει το πολιτικό σύστημα με μια νέα Μεταπολίτευση. Που προϋποθέτει, βέβαια, μια διαφορετική – πολύ διαφορετική – Νέα Δημοκρατία.
Το τι ακριβώς θα προκύψει, εξαρτάται από το αν θα προλάβει η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει δραστικά – και να πείσει για την αλλαγή της αυτή – πριν τα πάντα διαλυθούν στα χέρια ενός ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορεί ούτε να διασώσει το σύστημα που το ίδιο θεμελίωσε, ούτε να διαχειριστεί την ομαλή μετάβαση σε κάποιο άλλο.
Τραγική ειρωνεία: Το ΠΑΣΟΚ σήμερα ενταφιάζει αυτό που το ίδιο εξέθρεψε, επέβαλε, υπερασπίστηκε και διαχρονικά στηρίχθηκε πάνω του…
Αληθινό «τέλος εποχής»!
Πηγή: Antinews

15 σχόλια:

  1. Ηταν τοσο ανοητοι και οι ιδιοι και τα προκλητικα ΜΜΕ τους.Επι 5,5 χρονια εβριζαν αισχρά,σκανδαλολογουσαν,μπαρουφολογουσαν,υποσχοτανε τα παντα,αντιδρουσαν σε ολα.Τωρα ηρθε ο λογαριασμος της Μεταπολιτευσης μαζεμενος σ'αυτους για τον οποιο άλλωστε ευθυνονται και πιο πολύ.Η καταρρευση του συστηματος ΠΑΣΟΚ ερχεται και θα ακουστει με πάταγο!Θεια δίκη θα πει κανεις.Οχι,ανοήτων ανθρώπων έργα...
    Οταν ολοι λεγανε μα γιατι ο Καραμανλης φεύγει νωρίτερα?Να γιατι.Απλά έβλεπε πιο μπροστά για την παράταξη και την πατρίδα, ενώ τα στελέχη, οι υπουργοι, οι βουλευτες, οι οπαδοί του,ο κόσμος της δεξιάς και ο λαός συνολικά φάνηκαν πόσο ανθρωπάκια ειναι και ποσο μικρό ανάστημα εχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Που προϋποθέτει, βέβαια, μια διαφορετική – πολύ διαφορετική – Νέα Δημοκρατία."

    Σαφώς, διότι την στιγμή αυτή είναι μονάχα το alter ego του ΠΑΣΟΚ.

    Πού είναι η διαμαρτυρία της για την κατάργηση του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό;

    Στο "Αντίβαρο" διαβάζω:

    "

    Μας ήρθε το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα:

    Καλή σας ημέρα,

    θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο κος Πλεύρης έκανε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή όσον αφορά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα του www.thanos-plevris.gr στον φάκελο video ομιλιών με θέμα "Επίκαιρη Ερώτηση: Ακύρωση Εορτασμού Εκδηλώσεων για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου". Θα μπορέσετε να δείτε και την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού.

    Σας ευχαριστούμε,
    εκ του πολιτικού γραφείου του κου Πλεύρη,

    Φαίνια Πλεύρη

    http://www.thanos-plevris.gr/binteo/epikairi-erotisi-quot-akyrosi-eortas..."

    Τα σχόλια δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν ολοι λεγανε μα γιατι ο Καραμανλης φεύγει νωρίτερα?Να γιατι.Απλά έβλεπε πιο μπροστά για την παράταξη και την πατρίδα, ενώ τα στελέχη, οι υπουργοι, οι βουλευτες, οι οπαδοί του,ο κόσμος της δεξιάς και ο λαός συνολικά φάνηκαν πόσο ανθρωπάκια ειναι και ποσο μικρό ανάστημα εχουν


    An eide dinaton, ayto einai TRELLA. o kostakis efige giati itan BLAKAS, den mporouse na ta bgalei pera. Toso apla.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ετσι ενας ολοκληρος λαος βλεπει τον αριστερο του (ψευτη) καθρεπτη, να παραμορφωνεται...Το ωραιο προσωπο που εβλεπε μεσα σε αυτον εγινε αποκρουστικη καρικατουρα...Τωρα; τι γινεται τωρα; θα μπορεσει να απεξαρτηθει απο καθρεπτες ή θα ψαξει για καποιον νεο ψευτη καθρεπτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΜΑΡΞ, ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΛΑΣΑΛ.
    ΣΤΗΝ ΓΚΟΤΑ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΘΑ ΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΥΝ.
    ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΟΤΙ Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ.
    ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΚΑΙ ΤΡΩΕΙ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ.
    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΡΞ - ΕΝΓΚΕΛΣ.
    ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ ΔΡΟΜΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΜΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ,ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΕΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.

    ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ Ν.Δ. ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ:
    ΓΙΑΤΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΣΘΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΑΠΑΡΝΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ Ν.Δ;
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ;
    ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕ Η ΔΕΞΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΟΥΡΓΟΙ;
    ΠΟΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΔΡΑΧΜΗ ΣΤΟΝ ΑΠΛΟ ΕΛΛΗΝΑ;
    Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ.
    ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΕΧΘΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕΙ ΓΑΛΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΙ.
    ΓΙΑΥΤΟ ΦΩΝΑΖΩ ΚΑΙ ΟΔΥΡΟΜΑΙ.
    ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΩΝ 60-70 ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ.
    ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΜΟΝΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΛΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΩΝ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καημένε Λαζαρίδη,

    Από τότε που πήγες στο "ΕΤ" της Αγγελοπούλου κατάντησες αριστερός ψάλτης της ΝΔ. Κρίμα, κάποτε εκτιμούσα τα άρθρα σου, γιατί ήταν πατριωτικά και όχι κομματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία τα λές φιλαράκο, ομως το πάρτυ τελειωσε νωρίς.Ο κωστάκης, ο καταλληλότερος δεν χρειαζόταν να κάνει τιποτε!!! ενα νευμα του και όλα θα λειτουργούσαν. Το πριγκιπόπουλο που περιμέναμε να μας σωσει τελικά ηταν μόνο μαγκια.....
    Το ξέρανε οι παρατρεχάμενοι και βουτηξαν στο σύστημα να κλέψουν οτι προλάβουν....που καιρός για αναδιοργάνωση του κράτους, αξιοκρατία, ανάπτυξη, ρίξη με τις συντεχίες και τα συμφέροντα.Έτσι φόρα που πήραν δεν κρατουσαν ουτε τα προσχήματα. Ο καταληλότερος όμως αγέροχος έως τελευταία στιγμή ακόμη και τώρα.Πίνει την φραπεδιά του στην υγειά μας. Αυτα που γίνονται τώρα θα έπρεπε να γίνουν 6 χρόνια πρίν. Ποιός θα έλεγε οχι????
    Τώρα αν θα τα πάρει κάποιος άλλος που ουτε στο κόμμα του δεν τον πολυείχαν εμπιστοσύνη δεν μετράει καθόλου. Το αποτέλεσμα θα δειξει, και ο λαός θα κρίνει.
    Αλοίμονο σε μας και στα παιδιά μας αν το σύστημα παραμείνει το ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όντως ο Χρύσανθος Λαζαρίδης δεν μας είχε συνηθίσει σε άρθρα κομματικά για θέματα του συρμού, που να απευθύνονται σε συγκεκριμένο-περιορισμένο κομματικό ακροατήριο. Παλαιότερα τα άρθρα του ήταν εμπεριστατωμένα και έλεγε αλήθειες με λόγο που έπειθε κάθε σκεπτόμενο Έλληνα, για τις πατριωτικές του απόψεις. Τώρα θέτει την μοναδική του αναλυτική ικανότητα, την παροιμιώδη μεταδοτικότητα και πειθώ, στην υπηρεσία λιγότερο ευγενικών σκοπών. Κρίμα γιατί σε ένα άτομο με τις δικές του γνώσεις και αξίες δεν ταιριάζει η ταύτιση με ένα μόνο κομμάτι του λαού και η αποστασιοποίησή του από το άλλο
    Δηλαδή Χρύσανθε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωστά και εύστοχα τα λέει όπως πάντα ο Χρύσανθος. Και είναι πάντα αυτό που ήταν πάντοτε: φιλόπατρις, λάτρης της Ελλάδας. Τυχαίνει να τον διαβάζω χρόνια και δεν βλέπω καμία αλλαγή στις απόψεις του και στις θέσεις του. Όταν η αριστερά στράφηκε στην αποδόμηση της χώρας και στη λατρεία της παγκοσμιοποίησης του Σόρος, αυτός έμεινε σταθερός σ΄ αυτά που πίστευε.

    Αυτό που πρέπει να διερευνηθεί και να απαντηθεί είναι τι είναι η ΝΔ;

    Δεν θα αναφερθώ στους απλούς Νεοδημοκράτες, που τους ξέρω και είμαι ένας από αυτούς, και πάντα τους σέβομαι.

    Η ΝΔ όπως έχει πολιτευθεί τα τελευταία χρόνια είναι ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, που στόχο έχει την κατάκτηση της εξουσίας και την διανομή κερδών στους βασικούς μετόχους, που είναι η οικογένεια Καραμανλή , η οικογένεια Μητσοτάκη, η οικογένεια Βαρβιτσιώτη και μικρομέτοχοι, οι οικογένειες Σιούφα, Σουφλιά κλπ.

    Θα γίνω πιο συγκεκριμένος: Τίμος Χριστοδούλου πρώην πρόεδρος ΕΛΠΕ ( η γυναίκα του από το σόι Καραμανλή), Δόλογλου ( καταμετρητής της ΔΕΗ, απόφοιτος Δημοτικού από το σόι Καραμανλή, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος ΟΑΠ/ΔΕΗ και σε άλλες επιχειρήσεις του υπουργείου Άμυνας), Δημήτρης Παζαϊτης ( ξάδελφος της Νατάσας Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΚΕΔΕ). Θα μπορούσα να γράψω και άλλα πολλά, αλλά σταματάω εδώ.

    Οικογένεια Μητσοτάκη: είναι γνωστή η ιστορία της, περιμένετε σε λίγο και θα βγούν και άλλα από την υπόθεση SIEMENS.

    Οικογένεια Σιούφα: Η πρόκληση που δεν πρέπει να ξεχασθεί από τους ΝΔ. Διόρισε την κόρη του στη βουλή (με τους 16 μισθούς), τον γιο του κουνιάδου του Χαλακατεβάκη, και τον κολητό του τον Στεφάνου στη βουλή (με τους 16 μισθούς).

    Οικογένεια Σουφλιά: Ναι ναι αυτός που ήθελε να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμβούλευσε το Καραμανλή να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, τις επόμενες μέρες, αρραβωνιάζει την κόρη του με τον γιο Μπόμπολα. Ναι φίλοι μου ο πρώην υπουργός Δημοσίων Έργων της ΝΔ κουμπαριάζει με τον εθνικό εργολάβο. Αν αυτό δεν λέγεται διαπλοκή και λαμογιά δεν ξέρω τι άλλο σημαίνει.

    Θα μπορούσα να γράψω και άλλα πολλά, που λίγο πολύ τα ξέρετε και δεν έχει και μεγάλη σημασία να τα επαναλαμβάνω εδώ. Η ΝΔ που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν ένα κακέκτυπο, του χειρίστου είδους του ΠΑΣΟΚ, που πολύ δύσκολα θα τους συγχωρήσει ο απλός Νεοδημοκράτης.

    Πιστεύω και περιμένω ο Αντώνης Σαμαράς να αναδείξει τις διαχρονικές αξίες, που πιστεύει ο απλός Νεοδημοκράτης (Αγάπη στην πατρίδα, αξιοκρατία, δημοκρατία, σκληρή και έντιμη δουλειά) και να τον κάνει να επιστρέψει πάλι στη ΝΔ. Αυτός είναι και ο λόγος που τρέξαμε όλοι να τον ψηφίσουμε.

    Κώστας Σταματάκης
    k_stamat@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο περίφημος "λαός" που τον παραμυθιάζουν ότι έχει μνήμη και κρίση, έχει απλά και μόνο τα τρία κακά της μοίρας του. Αυτό φαίνεται από αυτούς που ψηφίζει κατά τα μούτρα του.
    Όσο αφορά τον φούσκα κωστάκη που την έκανε μπράφ με ελαφρά πηδηματάκια για να τρώει άνετα πλέον τα σουτζουκάκια του, έχει καταγραφεί ως ο πιο παπάρας πρωθυπουργός.
    Ψήφο η νδ να πάει α πάρει από τους πασόκους που βόλευαν τα κωλόπαιδά της παντού και μετά οι ίδιοι ρίχνανε στα πουλημένα ΜΜΕ τις φήμες περί γαλάζιων παιδιών.
    ΜΑΥΡΟ for life time κοπρόσκυλα που με τις μαλακίες σας φέρατε τον πανύβλακα πρωθυπουργό και μας πέταξε από τις δουλειές μας, σαν την τρίχα από το ζυμάρι.
    θυμηθείτε αυτό. Σε λίγο θα τρώτε τέτοιο ξύλο στο δρόμο από τον κόσμο που θα παθαίνετε κωλούμπρα.

    ΦυτιλαΝαύτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει στο σύστημα ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιά να καταρρεύσει, ούτε αν θα καταρρεύσει τελικά. Αν καταρρεύσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε κάποια φάση, δεν συνεπάγεται ότι θα καταρρεύσει αναγκαστικά και το σύστημα ΠΑ.ΣΟ.Κ. (όπως τουλάχιστον περιγράφεται στην ανάρτηση). Αυτά θυμίζουν λίγο τις εκάστοτε προφητείες γιά την κατάρρευση του καπιταλισμού που μας συγκινούσαν κάποτε. Τελικά κατέρρευσαν αυτοί που την προφήτευαν...

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτό ακριβώς εκπροσωπεί, τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό (Greek version). Οι θεσμικές και κοινωνικές υποδομές προϋπήρχαν και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τις ξεχείλωσε και τις έφερε στα μέτρα του. Τα πολλά νέα τζάκια, μικρά, μικρομεσαία και μεγάλα, και οι στρατιές των διορισμένων (με τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες) δεν νικώνται έτσι εύκολα. Από αυτή την άποψη ίσως έχει δίκιο ο πρώτος σχολιαστής, ότι σ' αυτούς ήρθε ο λογαριασμός της μεταπολίτευσης (γιά την ακρίβεια τους τον έστειλε ο Καραμανλής συστημένο με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου).

    Πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσαν οι προηγούμενοι έστω να διανοηθούν τα τωρινά μέτρα (και ότι άλλο επακολουθήσει); Δεν μπορούσαν γιατί είχαν ηττηθεί πρό πολλού (από την έκβαση της μάχης γιά τον βασικό μέτοχο) και έτσι απλώς παρέδωσαν τη σκυτάλη και άφησαν τους δημιουργούς του τέρατος να προσπαθήσουν να μαζέψουν το τέρας. Βαθύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. εναντίον ρηχού ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η κατάσταση σήμερα με μπόλικη βία κι' όποιος νικήσει (αν νικήσει).

    Και η κοινωνία; Η κοινωνία θα συνεχίσει να βι-άζεται συστηματικά και κατ' εξακολούθησιν. Ενδιάμεσα θα παρηγορείται με την προβολή του DVD της Τζούλιας, προβάλλοντας υποσυνείδητα τη Τζούλια ως σύμβολο του εαυτού της (της κοινωνίας) με όλα αυτά που τής συμβαίνουν στο DVD. Ως πότε; Ωσότου να κυοφορήσει και να προχωρήσει η εγκυμοσύνη. Κι΄ όταν ο πόνος του τοκετού κατορθώσει να διαπεράσει το παχύ στρώμα λίπους που συσσωρευόταν επί πολλά - πολλά χρόνια και γίνει σφάχτης αβάσταχτος, τότε...

    Τότε θα δούμε τι παιδί θα είναι το γέννημα της κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο διεισδυτικός κος Λαζαρίδης συνέγραψε για μια ακόμα φορά ένα εξαιρετικό άρθρο. Στην παρούσα φάση όμως μία ολοκληρωτική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ θα συμπαρέσυρε και τη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει καλώς ή κακώς, στη μακρόχρονη πορεία του ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό. Ακόμα και αν καταρρεύσουν κάποιοι από τους πέντε πυλώνες θα έχει να στηριχθεί στο νέο έκτο πυλώνα που ευσχήμως προετοιμάζει με την υπερψήφιση του μεταναστευτικού νομοσχεδίου. Βλέπετε ότι για μια ακόμη φορά η Ν.Δ. αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων σε αντίθεση με τον ΛΑ.ΟΣ που επιδεικνύει μία αξιοζήλευτη προσαρμοστικότητα.
    CIATICTINOC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το τεράστιο λάθος ήταν του Μπούλη που αφού βγήκε έπρεπε από την πρώτη στιγμή να δηλώσει τα προβλήματα που κληρονομούσε, να βγάλει στοιχεία, να δείξει τι πραγματικά γινόταν στην οικονομία και οχι αυτά που παρουσίαζε το ΠΑΣΟΚ. Και πάλι όμως ο λαός δεν θα τον πίστευε, θα πίσττευε τους ψεύτες που κυβερνούσαν μέχρι τότε, όπως και τώρα. Οποτε πήγαινε η δεξιά να κάνει κάτι, αμέσως έβγαιναν οι "ψευοπροοδευτικοί" από την άλλη και χάλαγαν την κουβέντα. Τεράστιο και στρατηγικό λάθος της ΝΔ να συντηρήσει την ήδη λανθασμένη κατάσταση και να προσπαθήσει να κάνει μπαλώματα που πιστεύω πως εκ των προτέρων ήξερε ότι δεν θα έκαναν τίποτα.
    Από τότε έπρεπε να είχε διαφοροποιηθεί τελείως για να καταλάβει ο Ελληνικός λαός τι γινόταν. Να άλλαζε σελίδα. Παρόλα αυτά προτίμησε την ίδια λαθεμένη τακτική, τα ίδια σφάλματα και κατέληξε εκεί που κατέληξε. Και στην άκρη της βουλής και ξεφτυλισμένη και δακτειλοδεικτούμενη για όλα όσα έκανε και δεν έκανε.
    Καλά να πάθει όμως γιατί μόνη έβαλε τη θηλιά στο λαιμό της. Δεν της φταίει κανένας.
    Για τον Τζέφρυ καλύτερα να μην πω τίποτα. Αλλωστε δεν έχω το δικαίωμα να σχολιάσω έναν "επιεικώς βλαμένο", έναν ανύπαρκτο, έναν άχρηστο πανηλιθιόβλακα. Και δεν τον λυπάμαι.
    Για ΚΚΕ και ΞΥΡΙΖΑ τι να πω. Αυτοι έχουν χάσει τελείως τη....μπάλα. ΟΕΟ. ΠΟΥ΄ΝΑΙ Η ΜΠΑΛΛΑ !!!!!
    Δεν ξέρω τι μπορεί να μας σώσει. Αλλά ξέρω μόνο ότι κάτι πρέπει να γίνει και να αλλάξουμε....άρδην.
    Πως και πότε ; Δεν ξέρω......

    Ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εκείνο το "σύστημα" που αναφέρεται, αφορούσε παλιάς τεχνολογίας δεδομένα και εποχές.
    Για την τωρινή εποχή, υπάρχει αλήθεια κάποιο σύστημα; Διότι μόνο μαλλιά-κουβάρια φαίνονται προς το παρόν...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οταν ολοι λεγανε μα γιατι ο Καραμανλης φεύγει νωρίτερα?Να γιατι.Απλά έβλεπε πιο μπροστά για την παράταξη και την πατρίδα, ενώ τα στελέχη, οι υπουργοι, οι βουλευτες, οι οπαδοί του,ο κόσμος της δεξιάς και ο λαός συνολικά φάνηκαν πόσο ανθρωπάκια ειναι και ποσο μικρό ανάστημα εχουν

    APO POTE I EGKATALEIPSI THESIS GIA NA MIN PO LIPOTAKSIA THEORITAI PATRIOTISMOS;O ELLINIKOS LAOS EKSELKSE TIN ND TO 2004 KAI TO 2007 GIA NA KANEI ERGO (FISIKA TOTE OI PERISOTEROI APO TOUS SXOLIASTES OI OPOIOI TORA APAKSIONOUN TON ELLINIKO LAO TOTE MALLON DEN EIXAN KANENA PROVLIMA)AN DEN MPOPOUSAN AS PIGAINAN SPITIA OPOS O IDIOS O ELLINIKOS LAOS THA STEILIEI STO SPITI TOU TON PAPANDREOU KAI TOUS DIKOUS TOU AN DEN KANOUN KALA TIN DOULEIA TOUS DILADI NA YPIRETISOUN TON ELLINIKO LAO.AS THIMITHOUME OTI OI ELLINES ESTEILAN STO SPITI TOUS TON SIMITI KAI TOUS DIKOUS PIO PRIN
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.