17/3/10

Νέα υπομνήματα από Ελλάδα και ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Οι δύο χώρες θα καταθέσουν γραπτά υπομνήματα για την υπόθεση της προσφυγής των Σκοπίων κατά της Ελλάδας.
Νέα γραπτά υπομνήματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα καταθέσουν η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα, για την υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των δύο χωρών που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, στις 9 Μαρτίου στη Χάγη, αποφάσισε η ΠΓΔΜ να καταθέσει νέο γραπτό υπόμνημα μέχρι τις 9 Ιουνίου 2010 και η Ελλάδα να απαντήσει με τη σειρά της μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2010.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ», τα Σκόπια ζήτησαν από το Δικαστήριο να υποβάλλουν νέο γραπτό υπόμνημα, με το οποίο θα απαντούν στις θέσεις που προβάλλει η Αθήνα στο δικό της αρχικό υπόμνημα.
Η ελληνική πλευρά δεν είχε αντίρρηση να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα, εφόσον θα μπορεί με τη σειρά της να καταθέσει νέα απάντηση και να διαθέτει ανάλογο χρονικό διάστημα γι' αυτό το σκοπό.
Κατόπιν τούτου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όρισε χρονοδιάγραμμα για την υποβολή νέων μνημονίων από τις δύο χώρες.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης των υπομνημάτων από τις δύο χώρες, το Δικαστήριο της Χάγης θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης. Στη δεύτερη φάση της εξέτασης της προσφυγής της ΠΓΔΜ θα ακολουθήσει ανάπτυξη των εκατέρωθεν επιχειρημάτων σε προφορική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με τους Κανόνες Διαδικασίας του Δικαστηρίου, τα γραπτά υπομνήματα της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα παραμείνουν εμπιστευτικά μέχρι και την έναρξη της προφορικής διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου.
Η ΠΓΔΜ είχε υποβάλει το αρχικό της υπόμνημα στις 20 Ιουλίου 2009 και η Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου 2010.
Η ΠΓΔΜ κατέθεσε στις 13 Νοεμβρίου 2008 προσφυγή κατά της Ελλάδας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, επικαλούμενη παραβίαση εκ μέρους της Ελλάδας του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, λόγω της υποτιθέμενης αντίρρησης (objection) της Ελλάδος στην πρόσκληση για προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, τον Απρίλιο του 2008.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι πρόκειται περί ομόφωνης απόφασης των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που ελήφθη στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, και ως εκ τούτου δεν υπήρξε καμία παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

5 σχόλια:

  1. Τι ΠΓΔΜ και μαλακίες?

    ΠΡΟΤΑΣΗ 1: ΒΑΡΔΑΣΚΑ

    ΠΡΟΤΑΣΗ 2: ΝΟΤΙΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

    We must give them a choice with an even number of options. It is basic psychology: cognitive dissonance...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία είναι η λύση: Άμεση καταγγελία της κατάπτυστης "ενδιάμεσης συμφωνίας", την οποία οι Σκοπιανοί έχουν πλειστάκις παραβιάσει και παραβιάζουν και επιστροφή στην θέση του 1992. Ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγό του. Τελεία και παύλα.

    Ούτε διάλογοι, ούτε μεσολαβητές, ούτε κουβέντες, ούτε τίποτε. Ο χρόνος είναι εις βάρος των Σκοπίων, διότι θα διαλυθούν.(*)

    Αλλά για να τα κάνεις αυτά, πρέπει να μην είσαι υποχείριο άλλων κι εμείς είμαστε, δυστυχώς.

    (*) Είχε γίνει ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. IF NIGERIANS CAN DO IT, WHY CAN’T WE?

    Nigeria leader Goodluck Jonathan dissolves cabinet:

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8573178.stm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «'Eλληνες ενωθείτε εναντίον του κοινού εχθρού, εναντίον του μίσους, της διχόνοιας και της διαίρεσης, που είναι o ίδιος μας ο εαυτός»

    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό είναι οι διαπραγματεύσεις. Χαρτιά πάνε και έρχονται, ο χρόνος κυλά μια χαρά. Καμία υποχώρηση και ας ροκανίσουμε χρόνο απλό. Να διαλυθούν από μόνοι τους, να πάρουν από ενα κομμάτι Αλβανία, Βουλγαρία, ίσως και Ελλάδα. Αυτά που λένε ότι τους χρειαζόμαστε ως "μαξιλάρι" στο Βορρά είναι χαζομάρες. Δηλαδή αν πάρουν οι δύο χώρες απο ένα κομμάτι των Σκοπίων θα γίνουν ισχυρότερες από την Ελλάδα? Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Οικονομικά, στρατιωτικά, κοινωνικά βρίσκονται εκεί που ήταν η Ελλάδα λίγο μετά τον εμφύλιο. Βουλγαρία κουμάντο κάνει η μαφία. Η Αλβανία έχει τα δικά της προβλήματα. Η Ελλάδα έχει ισχυρή αεροπορία, ναυτικό, στρατό, είναι 30η οικονομία στο κόσμο, μέλος ΝΑΤΟ,ΕΕ και πολλών άλλων οργανισμών. Επίσης τα Σκόπια, η Αλβανία, η Βουλγαρία είναι στόχος κατασκοπίας για την ΕΥΠ. Οκ είχε φιάσκα αυτή η υπηρεσία όπως όλες. Ακόμη πιο παλιά είχε την αρνητική δράση στο εσωτερικό. Είναι όμως ικανή υπηρεσία. Δεν είναι απλά τα πράγματα το ξέρουν. Με 200.000 φτωχούς, αμόρφωτους ανθρώπους που θα ενσωματώσει η κάθε χώρα δεν μπορούν να περάσουν την Ελλάδα σε πληθυσμό.

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΥΓ: Μου αρέσει που λένε οι Σκοπιανοί καταδρομείς στη γλώσσα τους "Εν δυο τη Σόλουμ(Θεσσαλονίκη) θα πάρουμε" κτλ. Ποια θα πάρετε ρε? Σοβαρά? Μην σας πω τι θα πάρετε. Εγώ πέρσι που υπηρετούσε συγγενικό μου πρόσωπο τη στρατιωτική του θητεία, είδα κάτι παιδιά από Δράμα (5η μοίρα καταδρομών)που εκτός από καλά παιδιά (και τρομεροί πλακατζήδες πάνω στο καφέ)είχαν αντίθετη άποψη με σας. Είναι καλά παιδιά αλλά μην τα τσατίζετε, τα παίρνουν άγρια και μετά δεν ηρεμούν, μετά δεν τρώνε φακή, θέλουν..."κοκορέτσια"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.