22/3/10

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Τις προάλλες έβλεπα μια συζήτηση στην κρατική τηλεόραση για τα μέτρα. Τέσσερις συνομιλητές, “μεσαιομεγάλα” ονόματα, ανάμεσά τους και ένας από τους αρχιτέκτονες του “βρώμικου ‘89”, συμφωνούσαν με την κυβέρνηση. Διερωτήθηκα μήπως έπρεπε να φωνάξουν και κάποιον που διαφωνεί, έτσι για τα μάτια του κόσμου βρε αδερφέ, μπορεί και να αυξανόταν η τηλεθέαση.
Δεν μούκαναν εντύπωση οι ασήμαντες εξυπνάδες που έλεγαν. Κάτι άλλο μούκανε εντύπωση. Δεν νοιάζονταν. Μιλούσαν για τη χώρα τους (;), τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών της, που κινδυνεύει να καταστραφεί. Το μόνο που τους ενδιέφερε όμως ήταν να εκστομίσουν μια “έξυπνη” ατάκα. Δεν αγνοούσαν μόνο το θέμα τους, αγνοούσαν και σε ποια χώρα ζουν και τι θα της συμβεί. Αγνοούσαν επίσης ότι κινδυνεύουν να θαφτούν κάτω από τη λάσπη των ελληνικών ερειπίων.
Χαρακτηριστικό των μεγάλων δομικών κρίσεων είναι η αδυναμία των ιθυνόντων στρωμάτων να αντιληφθούν το βάθος τους και να προτείνουν λύσεις. Όπως οι βουλευτές, που εξακολουθούν να πραγματοποιούν ρουσφετολογικές προσλήψεις και να μην περιορίζουν τις αμοιβές των υπαλλήλων τους. Προφανώς δεν καταλαβαίνουν ότι ίσως αύριο να μην μπορούν να περπατάνε στον δρόμο
.
Λιγότερο ή περισσότερο βολεμένοι, μπορούμε να καταδικάζουμε όσο θέλουμε τον ξυλοδαρμό του φίλου Παναγόπουλου, οι καταδίκες μας όμως δεν θα τον εμποδίσουν να αποδειχθεί μόνο η αρχή. Η αγανάκτηση και οργή που συσσωρεύονται γρήγορα στα έγκατα της κοινωνίας θα τα προκαλέσουν νομοτελειακά αυτά. Πόσο μάλλον που, τα φυσιολογικά αυτά και πολύ υγιή συναισθήματα, δεν μπορούν να βρουν καμία διέξοδο σε ένα χρεωκοπημένο πολιτικό-κομματικό σύστημα που μεταβλήθηκε, περιμένοντας τον νεκροθάφτη του, στη μεγάλη πληγή της χώρας.
Κοιμήθηκα με τη ΝΕΤ, ξύπνησα με γνωστό σχολιαστή μεγάλου ιδιωτικού ραδιοφώνου, που βάζει όλο το αναμφισβήτητο ταλέντο του στην υπηρεσία του εργοδότη του και του νεοφιλελευθισμού. Ε ρε και τι έσερνε στους δημοσίους υπαλλήλλους, αλλά και στη ΝΔ, επί των ημερών της οποίας, έλεγε, διογκώθηκε το δημόσιο. Υπήρχε βέβαια μια μικρή λεπτομέρεια που ο ίδιος δεν ανέφερε και οι ακροατές αγνοούσαν. Αυτός ο λαύρος ”κοινωνικός κριτής” διόρισε την άνευ καταλλήλων προσόντων σύζυγό του, με ικανοποιητικότατες αποδοχές, σε δημόσιο οργανισμό, το τελευταίο διάστημα της ΝΔ! Μετά το 1990, το θράσος έγινε η κυριαρχούσα αρετή σημαντικού τμήματος της ελληνικής δημοσιογραφίας. ¨Όπως και η ξετσιπωσιά, το ότι κανείς δεν ντρέπεται πια, κορυφαία εκδήλωση της εθνικής παρακμής.
Ποτέ δεν πολυσυμπάθησα τους δημοσίους υπαλλήλους και, όπως όλοι, έχω άπειρες φορές βλαστημήσει στις επαφές μου με το κράτος. Αγανακτώ όμως με αυτούς που τους κάνουν τώρα εξιλαστήρια θύματα, διοχετεύουν τερατωδίες εις βάρος τους και επιχειρούν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες και να εκτονώσουν την οργή των εργαζομένων του ιδιωτικού στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.
Τι θέλει π.χ. να μας πει ο κ. Πρόεδρος του ΣΕΒ που, κάθε λίγο και λιγάκι, υποστηρίζει ότι χρεωκόπησε το κράτος, αλλά υγιαίνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με όλο τον σεβασμό, δεν είμαστε τουρίστες. Ξέρει πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που δεν χρηματοδοτήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από το κράτος; Που δεν εκμεταλλεύθηκαν την αποδιοργάνωση και τη διαφθορά του; Προφανώς τη λειτουργία του κράτους δεν την καθόρισε ιστορικά η νοοτροπία των κλητήρων του. Τη νοοτροπία των κλητήρων καθόρισαν οι ανάγκες των πολιτικο-οικονομικών ιθυνόντων. Κι ας μη γελιέται ο κ. Πρόεδρος: όταν μια χώρα χρεωκοπεί, χρεωκοπούν όλοι, και χρεωκοπούν τόσο πιο γρήγορα, όσο λιγότερο το καταλαβαίνουν.
Στα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ μια υπάλληλος τοποθετήθηκε σε κρίσιμη θέση. Ο προϊστάμενός της της εξήγησε ότι μπορεί να παίρνει εικονικά έξοδα μετακινήσεων. Εκείνη αρνήθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν να μην ησυχάσει επί δύο χρόνια, πόσο μάλλον που ο προϊστάμενος ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Με αφορμή και πολλές ανάλογες περιπτώσεις, είπα μια μέρα σε ένα φίλο ότι η “ταξική πάλη” στην Ελλάδα, εκείνα τα χρόνια, ήταν σύγκρουση μεταξύ δύο κατηγοριών “πρασινοφρουρών”, των παληότερων και ιδεολογικότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και των καιροσκόπων που το πλημμύρισαν μόλις οσμίστηκαν εξουσία.
Αντίθετα με ό,τι λένε οι Βούδες της αριστεράς, από φόβο ίσως σε ποια κατηγορία μπορεί να τους κατατάξουν και τους ίδιους, η “ταξική” σύγκρουση δεν γινόταν αναγκαστικά μεταξύ ανθρώπων με διαφορετική θέση στην ταξική πυραμίδα, ήταν κυρίως σύγκρουση ανθρώπων με διαφορετικά ηθικο-ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά. Δεν ήταν σύγκρουση διαφορετικών ιδεολογιών, αλλά ανθρώπων που είχαν και ανθρώπων που δεν είχαν ιδεολογία. Οι δεύτεροι κέρδισαν και χάσαμε όλοι!
‘Eνας γνωστός μου προτίμησε να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα από την πολεοδομία, μη θέλοντας να ενταχθεί στην παρανομία, ένας άλλος αναγκάστηκε να το βουλώσει όταν τον απείλησε πασίγνωστος επιχειρηματίας, γιατί διαπίστωσε τεράστιας έκτασης λαθρεμπορία καυσίμων. Μια συμφοιτήτριά μου, πεισματάρα ΚΝίτισσα, πήγαν να την κλείσουν στο τρελοκομείο γιατί επέμενε να κάνει τη δουλειά της. Μπορεί να γίνεται χάος στις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων, να μη βρίσκει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, σε κάθε διεύθυνση προμηθειών υπάρχει όμως ένας, αμετάθετος επί δεκαετίες υπάλληλος, που ξέρει απέξω κι ανακατωτά όλους τους κωδικούς, πως λειτουργεί όλο το σύστημα και εξασφαλίζει το interface κράτους-λαμογίων.
Η διάλυση του ελληνικού κράτους είναι η αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και για την ξένη εξάρτηση της χώρας, οι δύο αυτές λειτουργίες δεν είναι παρά οι δύο όψεις της λειτουργίας του ελληνικού Λαμογιστάν. Από τη μια διογκώνει το κράτος, διορίζοντας σε μεγάλο νοσοκομείο 45 ηλεκτρολόγους, που χτυπάνε κάρτα το πρωί και φεύγουν, από την άλλη αποφεύγει να διορίσει 50 χειρουργούς που λείπουν στο πιο κεντρικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας, ώστε να πηγαίνει η πελατεία στην ιδιωτική, αλλά κρατικοδίαιτη και χειρότερης ποιότητας ιατρική. Όταν ένας άξιος Ελληνας διπλωμάτης στη Μόσχας έγραψε πέρυσι σε υπηρεσιακή έκθεση την αλήθεια για τους αγωγούς, τον παρέλαβε ολόκληρο το σύστημα ΥΠΕΞ και μόνο που δεν τον πέταξαν από την υπηρεσία προς παραδειγματισμό και των υπολοίπων. Ποιος συνάδελφός του θα τον μιμηθεί τώρα;
Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι αυτοί που είναι γιατί “διατάχθηκαν” να γίνουν τέτοιοι – κι αυτό που κυρίως πρέπει να τους προσάψουμε είναι ότι υπήρξαν, οι περισσότεροι, πειθήνια όργανα της εξουσίας. Διατάχτηκαν από τους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες, τους εν γένει ιθύνοντες, που τέτοιους τους θέλουν, έστω και αν κατά καιρούς αγανακτούν με το αποτέλεσμα της δικής τους δράσης ή αβελτηρίας. ‘Αλλωστε, το δημόσιο δεν λειτουργεί με αυτοδιαχείριση, έχει κάθετη οργάνωση. Αρκεί να μπουν συγκεκριμένοι στόχοι και συγκεκριμένο, μετρήσιμο έργο σε κάθε επίπεδο. Αλλά οι προϊστάμενοι του ελληνικού δημοσίου χρειάζονται ένα διαλυμένο και πειθήνιο δημόσιο.
Εχουν και οι ίδιοι οι υπάλληλοι σημαντικό μερίδιο ευθύνης, είτε γιατί ορισμένοι έβαλαν το χέρι στο μέλι, είτε γιατί δεν έθεσαν τα ζητήματα, προτίμησαν να δωροδοκούνται με εικονικές υπερωρίες, επιδόματα, εύνοιες προϊσταμένων και υπουργών, λαμπρές καριέρες συνδικαλιστών που δεν θυμούνται πότε δούλεψαν. Αλλά υπάρχει τεράστια δόση υποκρισίας, απάτης και υστεροβουλίας στην άποψη ότι φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι για την οικονομική κρίση, ή ότι φταίει εν γένει ο λαός, η κοινωνία, ο παληοχαρακτήρας μας. Δεν εξισώνονται οι ευθύνες του περιπτερά και του πρωθυπουργού, ούτε είμαστε όλοι ίδιοι. Μόνο οι ένοχοι και όσοι επιδιώκουν διαιώνιση του συστήματος έχουν συμφέρον από μια τέτοια ερμηνεία. Επιπλέον, υπάρχουν και υπάλληλοι που εκτελούν άψογα τα καθήκοντά τους.
Σε αυτούς θάπρεπε κανονικά να στηριχθεί μια προσπάθεια αναμόρφωσης, επανίδρυσης του κράτους. Συνδέοντας εξέλιξη-αποδοχές με απόδοση, θέτοντας μετρήσιμους, συγκεκριμένους στόχους σε κάθε υπάλληλο και κλιμάκιο, προστατεύοντας τους κρατικούς λειτουργούς από την αυθαιρεσία προϊσταμένων και υπουργών.
Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση πήρε συλλήβδην τους υπαλλήλους των 1200, 1500, 1800 ευρώ, συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων και τους μείωσε τον μισθό. Ταυτόχρονα τους ενοχοποίησε συλλήβδην ως ανίκανους και διεφθαρμένους. Εσείς τι λέτε; Θα ορθοποδήσει η διοίκηση; Θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους; Τώρα τους απειλεί με άρση μονιμότητας. Μα υπάρχουν νόμοι που επιτρέπουν την απόλυση υπαλλήλων, απλώς δεν εφαρμόζονται. Στη σημερινή κατάσταση η κατάργηση της νομιμότητας θα οδηγήσει στο να διορίζει κάθε κυβέρνηση τους δικούς της
υπαλλήλους, όπως ακριβώς γινόταν προτού θεσπισθεί!
Καμμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς πολύ διαφορετικό δημόσιο. Ούτε ανάπτυξη θα υπάρξει, γιατί δεν διαθέτουμε αστική τάξη με αίσθηση ιστορικής αποστολής και δυνατότητα υποκατάστασης του κράτους. Πουθενά και ποτέ στον κόσμο, σε οικονομίες πολύ ισχυρότερες της δικής μας, δεν υπήρξε βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς στρατηγική εμπλοκή, άμεση ή έμμεση, του κράτους και χωρίς εθνική ηγεσία με στρατηγική ανάπτυξης. Μια ηγεσία που νοιώθει ότι απολογείται στην ιστορία του έθνους της, όχι στην Ουάσιγκτων και τις Βρυξέλλες και ακολουθεί τη συμβουλή του Κρούγκμαν: Μην κάνετε αυτά που σας λέμε, κάντε αυτά που κάνουμε! (Δίπλα μας άλλωστε έχουμε το παράδειγμα Ερντογάν. Ζημιώθηκε η Τουρκία γιατί δεν έχει πειθήνιους ηγέτες;)

Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Αλλά για να γίνει οτιδήποτε, χρειαζόμαστε κυρίως εθνικό όραμα. Τουλάχιστο επί ένα τέταρτο αιώνα, σε αυτή τη χώρα, αποκαθηλώνονται, αποδομούνται, γελοιοποιούνται, εξευτελίζονται στην πράξη όλες οι συλλογικές αξίες, αριστεράς ή δεξιάς, παράδοσης ή νεωτερικότητας, κάθε ατομική και κοινωνική έννοια ηθικής. Είτε πρόκειται για τις αξίες του έθνους, του καλώς νοούμενου πατριωτισμού, του χριστιανισμού, είτε πρόκειται για τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και του σοσιαλισμού. Ακόμα και οι νέοι της Ελλάδας, όταν ξεσηκώθηκαν τόσο βίαια το 2008, γιατί ένοιωσαν πριν από μας το μεγάλο κενό και το καθολικό αδιέξοδο, δεν είχαν που να στραφούν για να δώσουν νόημα στην εξέγερσή τους.
Δεν πρόκειται για αποκλειστικά ελληνική τάση, εδώ όμως παίρνει τώρα τόσο επικίνδυνες διαστάσεις. Δεν είναι η μόνη αιτία της κρίσης, είναι μόνο η εσωτερική συνιστώσα. Διαπλέκεται όμως με τις οικονομικές και γεωπολιτικές πιέσεις στη χώρα, γιατί καθορίζει τη δυνατότητα επιτυχούς ή όχι απόκρουσής τους.
Κανένα “σύστημα” δεν μπορεί να επιβιώσει με κύρια οργανωτική αρχή “προτίμα τον ανίκανο από τον ικανό, τον ανήθικο από τον ηθικό, τον δικό μας από τον άλλο”, κατευθυντήρια αρχή ενός συστήματος μηδενικού κοινωνικού κεφαλαίου. Στην ιατρική είναι πασίγνωστο το φαινόμενο που κάθε κύτταρο ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του, πολλαπλασιαζόμενο χωρίς περιορισμούς και αδιαφορώντας για το σύνολο, λέγεται καρκίνος.
Καμμιά κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει όταν καταστρέψει όλες τις κοινωνικές αξίες, όλες τις κοινότητες απόψεων, συμφερόντων και στόχων, βάζοντας μόνο έναν ξετσίπωτο ατομικισμό, ένα εγωϊστικό κενό στη θέση τους. Μια τέτοια κοινωνία αναπόφευκτα παρακμάζει και πεθαίνει.
konstantakopoulos.blogspot.com
EPIKAIRA, 18.3.2010

25 σχόλια:

  1. Διαγνώσεις - διαγνώσεις.....
    Ποιά προτείνετε σαν θεραπεία ???
    Και αν καταφέρουμε και επιβιώσουμε, θα βάλουμε μυαλό ?? θα αναμορφώσουμε τον κοινωνικό ιστό ??
    Διότι προσωπικά πιστεύω οτι τωρα ισως το πρόβλημα φαινεται οικονομικό, αλλά ουσιαστικά ειναι κοινωνικό, αφού για μια 20ετία άτομα χωρίς παιδεία και χωρίς καλλιέργεια κατέλαβαν την εξουσία...
    Μήπως αυτή η κρίση ειναι ευκαιρία να κάνουμε μια ειλικρινή αυτοκριτική στις ενέργειες μας των τελευταίων ετών ?? στο τρόπο που αλλάξαμε την ελληνική κοινωνία ??


    JTR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στο συντάκτη του άρθρου. Εμπεριστατωμένο και αληθές. Αποδεικνύει το πανθομολογούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος δεν λαμβάνει υπόψη του ένα πράγμα:
    Με τόσους πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, ακόμα και στην περίπτωση που ήταν όλοι έντιμοι και ικανοί, είναι αδύνατον να επιβιώσει η Ελλάδα.
    Θα πρέπει κάποια στιγμή να το καταλάβουμε και να το αποφασίσουμε μόνοι μας, προτού μας το επιβάλλουν άλλοι ή οι ίδιες οι καταστάσεις.
    Οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να απολυθούν, για να επιβιώσει η Ελλάδα.
    Θα είναι δύσκολο, όμως οτιδήποτε άλλο είναι πολύ δυσκολότερο.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κλειδί για την επιβίωση της χώρας δεν είναι απλώς και μόνο η
    απόλυση των 80% των δημ. υπαλλήλων.
    Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και
    προπάντων αλλαγή πολιτικών πρόσώπων
    Τα πολιτικά πρόσωπα που παίρνουν αποφάσεις για την πατρίδα μας είναι
    ανώριμα και διεφθαρμένα.
    Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν πρόκειτε
    να γίνει στην επόμενη δεκαετία και
    η τιμωρία μας είναι να χειροκροτούμε
    ή πρωθυπουργούς κοιλιόδουλους ή
    με καμένο εγκέφαλο .
    Αιωνία είς μνήμην Ελλάς.
    ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορεἶ κανένας νὰ μοῦ πεῖ ποιὸ εἶναι τὸ ποσοστὸ τῶν δημοσίων ὑπαλλήλων (ΔΥ) σὲ σχέσι μὲ τὸν πληθισμὸ τῆς χώρας (Π) ἢ τοῦ ἐργατικοῦ δυναμικοῦ (Ε);

    Καὶ ποιὸ εἶναι τὸ ποσοστὸ αὐτὸ στὶς χῶρες τοῦ ΟΟΣΑ ἢ ΕΕ; ΣΤΟΙΧΕΙΑ, παρακαλῶ!

    Νομίζω, ἡ σχέσι δημοσίων ὑπαλλήλων μὲ ἰδιωτικοὺς ὑπαλλήλους (ΙΥ), ποὺ δείνεται συνήθως -ὅπως ἡ ἐφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- εἶναι παραπλανητικὴ, καὶ ἀπὸ πλευρᾶς πολιτικῆς οἰκονομίας ἀ-νόητο μέγεθος, ἐπειδὴ μιὰ χῶρα ποὺ δὲν ἔχει βιομηχανική παραγωγὴ φυσικὰ καὶ δὲν θὰ ἔχει ΙΥ.

    Κάθε κράτος χρειάζεται σὲ ἕναν ὁρισμένο πληθυσμὸ ἕναν συγκεριμένο ἀριθμὸ δασκάλων, ἰατρῶν, ἀστυνωμικῶν, στρατιωτικῶν κ.ο.κ.


    Ἡ ἔνστασις ποὺ ἐνδεχομένως μπορεῖ νὰ ἔλθῃ ὅτι κοστίζουν πολύ: Ποιὸ εἶναι τὸ ποσοστὸ τῶν μισθῶν τῶν ΔΥ σὲ σχέσι μὲ τὸ ΑΕΠ τῆς χώρας;

    Καὶ ἐδῶ πάλι, ποιὸ εἶναι αὐτὸ σὲ ἄλλες χῶρες τῆς ΕΕ; ΣΤΟΙΧΕΙΑ, παρακαλῶ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @skal
    Σε κάθε δημόσια υπηρεσία το ένα τρίτο των υπαλλήλων δουλεύει και βγάζει όλη τη δουλειά και τα 2/3 κοροιδεύουν. Και προοδεύουν φυσικά οι "συνδικαλιστές" και οι διαφόρων χρωμάτων ευνοούμενοι, δηλαδή αυτοί που δεν δούλεψαν ποτέ τους. Μόνο η ΝΔ του Κωστάκη διόρισε 150.000 δικούς της. Τα πασοκάκια του Γιωργάκη, νομίζεις κάθονται στα αυγά τους; Αυτούς λοιπόν αν απολύσουν θα σωθεί η διοίκηση. Εγώ δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και έχω καθημερινή τριβή με τις υπηρεσίες. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να δείτε υπαλλήλους και εξυπηρέτηση. Δέστε όμως και τους Δημοτικούς υπαλλήλους.ΟΡΓΙΟ!
    Σωτηρία δεν υπάρχει, με τους απίθανους τύπους που μας κυβερνούν από τη Χούντα και δώθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την ίδια στιγμή δικαιώνονται δικαστικά τα παιδιά που δουλεύανε με stage διότι κάλυπταν διαρκείς και πάγιες ανάγκες. (Βλέπε πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου για stager σε ΙΚΑ).

    Το δημόσιο συνεχώς και με κάθε τρόπο μεγαλώνει, το σύστημα είναι έτσι δομημένο που είναι διαρκώς πληθωριστικό.

    Ο Λοβέρδος την Παρασκευή μίλησε για 12% ανεργία. Πιστεύει κανείς ότι με τόση πίεση δεν θα ανοίξουν τα παράθυρα και οι χαραμάδες στην παράγκα του Δημοσίου; Θα σπάσουν τις πόρτες για να μπούν και αυτοί μέσα!

    Θεωρώ αδύνατον να σταματήσουν οι προσλήψεις. Οι απολύσεις είναι σενάρια εκτός παρόντος σύμπαντος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι καλά πάντοτε οι άλλοι μας φταίνε, τώρα ήρθε η ώρα των Δημ. Υπαλλήλων. Να δω πότε θα έρθει η ώρα η δική μας που οι μεν μισοί τρέξαμε να ψηφίσουμε τον τότε Γιωργάκη και τώρα Γιώργο κατά χιλιάδες αφου είχε παραλάβει το δαχτυλιδάκι.Οι άλλοι μισοί τρέξαμε να ψηφίσουμε κατά χιλιάδες τον υπέρτατο αποστάρη αρχηγό για να μην έρθει ντε καλά η Ντόρα.Τρέχουμε να προλάβουμε να γλύψουμε κάτι από την σαπίλα τους και μετά μας φταίνε οι άλλοι. Πιστεύω πως ακόμη δεν έχουμε πάρει χαμπάρι τι μας περιμένει.Αυτοί θα τρώνε τα κλεμένα κι' εμεις θα μαλώνουμε μεταξύ μας. Εδώ και πολλά χρόνια μας χρειάζονταν τα ξυπνητήρια μόνο που τώρα ούτε καμπάνες δεν μας ξυπνάνε απο τον λήθαργό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλοι του ιστολογίου
    τουλάχιστον εγώ, δεν τα βάζω με τους δημοσίους υπαλλήλους.
    Όμως, θα πρέπει να πούμε την αλήθεια.
    Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει η χώρα, αν δεν μείνουν οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι.
    Τα υπόλοιπα είναι λαϊκισμοί.
    Εγώ δεν λεώ να απολυθούν.
    Για παράδειγμα, οι τελευταίοι 280 που προσλήφθηκαν στη Βουλή, να απολυθούν από το δημόσιο και να τους προσλάβουν και να τους πληρώνουν εφ' όρου ζωής με τους ίδιους ακριβώς όρους που μας τους φόρτωσαν στις πλάτες μας εκείνοι οι άθλιοι-ρουσφετολόγοι και επίορκοι πολιτικοί που τους προσέλαβαν.
    Το ίδιο να γίνει και με όλους τους υπόλοιπους που προσελήφθησαν ρουσφετολογικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κων/νε τα στοιχεία που ζητάς μπορείς να τα βρείς πολύ εύκολα σε
    μία οποιαδήποτε δημ.υπηρεσία ,είτε
    πολεοδομία, είτε ΙΚΑ είτε ΔΕΗ, κλπ.
    Εκεί θα δείς να δου΄λεύουν οι 2 στους 10 και το κυλικείο.
    Οι υπάλληλοι στο μόνο που είναι ειδικευμένοι είναι να ταλαιπωρούν τους πολίτες και να πουλούν εξουσία
    έναντι αμοιβής.
    Και δεν είναι αυτή μόνο η δική μου γνώμη, αλλά όλων αυτών που δεν αμοίβωνται απο το ''μαγαζί'' που
    ονομάζεται κράτος.
    Οσο για τα ακριβή νούμερα που ψάχνεις δεν τα γνωρίζει κανείς.
    Ναι καλά διαβάζεις, το μαγαζί-κράτος
    δεν γνωρίζει ακριβώς πόσους τεμπελχανάδες πληρώνει για να
    πίνουν φραπόγαλα.
    Οι υπεράριθμοι δυμόσιοι υπάλληλοι
    έχει καταντήσει ένας οργανισμός μη
    κυβερνητικός, που σα σκοπό έχει την διατήρηση του ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στην
    εξουσία , την κατάρευση της πατρίδας
    μας και μακροπρόθεσμα τη διαγραφή της λέξης ΕΛΛΆΣ απο όλους τους χάρτες.
    ευχαριστω για τη φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οταν το ΕΓΩ γεινει Εμεις... μπορει να λυθει το προβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Μπορεί στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο (Στρατός, Υπουργεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ) να αποτελούν το 2% του γενικού πληθυσμού και στην Ελλάδα το 12%+, το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ. Η άποψη μου αυτή στηρίζεται στις "αγοραστικές" προτιμήσεις των Ελλήνων, των ιδίων των δημοσίων υπαλλήλων μη εξαιρουμένων. Και όταν αναφέρομαι σε αγοραστικές προτιμήσεις δεν μιλάω για προϊόν αλλά για υπηρεσίες. Έτσι πάνω από το... 50% των Ελλήνων γεννά και περιθάλπτεται σε ιδιωτικά μαιευτήρια και νοσοκομεία και στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία ή/και φροντιστήρια, το 95% βλέπει και ακούει ιδιωτικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια και το 60% μετακινείται με ΙΧ οχήματα και ποτέ με μέσα μαζικής μεταφοράς. Άρα ο κόσμος "ψηφίζει" κατά των άθλιων για τα λεφτά που κοστίζουν δημόσιων υπηρεσιών (με λαμπρές, πάντως, εξαιρέσεις που φευ, οφείλονται σε προσωπικό αγώνα κάποιου διευθυντή ή τμηματάρχη και μόνο). Αν εξαιρέσουμε Στρατό, Σώματα Προστασίας του Πολίτη (Αστυνομία, Πυροσβεστική κλπ) και υπαλλήλους του πυρήνα του κράτους (δηλ. Υπουργείων όπου υπάγονται και οι απαραίτητες για την συνέχεια του Ελληνικού Κράτους Δ. Ο. Υ., Δικαστικές Αρχές, Σύστημα Σωφρονισμού, Ανεξάρτητες Επιτροπές, Αγορανομία, Δασαρχεία, Πολεοδομίες, Τελωνεία κλπ κλπ), και ορισμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ όπως αυτές της καθαριότητας και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ηθελημένα ή αθέλητα οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί κατάφεραν (ή... τους κατάφεραν) να περισσεύουν. Για ποιο λόγο να ανέχομαι την ακριβούτσικη πλέον ΔΕΗ να μου κατεβάζει τους διακόπτες για κάθε αγωνιστική της κινητοποίηση, τους υπαλλήλους του παρακμιακού ΟΣΕ που απαξίωσαν πλήρως το έργο του να κόβουν πλασματικές υπερωρίες, το κράτος να εξακολουθεί να κατέχει ποσοστό στον ΟΤΕ που με χαρατσώνει κανονικότατα για το site μου και για το ευρυζωνικό μου δίκτυο και τους χειριστές κλαρκ του ΟΛΠ να παίρνουν αποζημίωση εθελουσίας ίση με... μια Porsche Panamera; Το ίδιο με την Ολυμπιακή, το Μετρό, το Τραμ, τους άλλους Ελληνικούς λιμένες, τα αεροδρόμια και τελειωμό δεν έχει η λίστα με τις ΔΕΚΟ. Από αυτές λοιπόν πρέπει να ξεκινήσουμε. Δεν προτείνω να τις κλείσουμε και να διώξουμε τους προνομιούχους, όπως και να το κάνουμε, διορισμένους. Προτείνω το προφανές, να λειτουργούν όπως θα έπρεπε με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κακά τα ψέμματα, τα "ασημικά" της Ελλάδας δεν είναι οι ΔΕΚΟ αλλά ο Στρατός της. Αυτός είναι η βασική αιτία που δεν καταντήσαμε -ακόμα_ Γιουγκοσλαβία ή Βουλγαρία. Και αυτός θα έπρεπε στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία να στηριχτεί, με στελέχωση του και με την κατασκευή στρτατιωτικών υποδομών για πολιτική χρήση που θα μπορούσαν σε ένα δευτερόλεπτο να υποκαταστήσουν τις "ιδιωτικές" υποδομές. Τα κονδύλια θα έπρεπε βέβαια να προορίζονται για τον ίδιο τον Στρατό, όχι για τους μεσάζοντες αγοράς οπλικών συστημάτων, για πολυτελή μεταφορικά μέσα , για πλασματικά καύσιμα στις μονάδες, για ρεμούλα στην σίτιση κ.α. Γιατί να μην υπάρχουν φυλάκια - μικρά φρούρια και στην τελευταία βραχονησίδα και ο επακόλουθος μοχλισμός (leverage) οικονομικής δραστηριότητας από τους ένοπλους συμπολίτες μας σε όλο το μήκος του Ανατολικού Αιγαίου και της Θράκης; Στο ίδιο πνεύμα γιατί να μην γίνουν προσλήψεις από το Λιμενικό μόνιμων φαροφυλάκων σε όλο το Αιγαίο; Κανείς ευρωκάφρος δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να αλλάξουμε τα δεδομένα στην Άμυνα και την Ασφάλεια προς το ποιοτικότερο. Μάλιστα αν μπορούσαμε να βάλουμε τον Στρατό στην ζωή του γηραιού συνήθως ακρίτα, θα φέρναμε κόσμο πίσω στα σύνορα, με σχετικά μικρό κόστος. Αν ο συνταξιούχος γνωρίζει ότι θα έχει περίθαλψη, επικοινωνίες, τηλεοπτικό σήμα όλων των καναλιών και βασικά τρόφιμα από το τοπικό στρατόπεδο όπως και διακομιδή με ελικόπτερο στην δύσκολη στιγμή, δεν θα απέρριπτε αμέσως κάθε σκέψη για επιστροφή στην ύπαιθρο και τον Χειμώνα. Η καταγωγή μου είναι από την Ικαρία και σας διαβεβαιώ ότι τα τελευταία πέντε έτη έχω χάσει έξι συγγενείς μου από απουσία βασικών ιατρικών υπηρεσιών. Δέκα χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας δεν πιάνω... ΝΕΤ (αλλά "καμπάνα" το τούρκικο TRT), ούτε Vodafone (αλλά "όλες τις μπάρες" της Turkcell), έχω μιάμισυ φορά ακριβότερα βασικά καταναλωτικά αγαθά (και... βενζίνη παρά τον μειωμένο ΦΠΑ των νησιών). Το Internet χρεώνεται με αστική μονάδα ενώ η άρνηση παροχής αδειών στα νησιά για λατομεία από Επαρχεία και Δημαρχαίους έχει καταστήσει απαγορευτική την δόμηση. Η δε τοπική στρατιωτική μονάδα είναι καθαρά διακοσμητικού χαρακτήρα. Αν ξαναφέρναμε (πολύ) κόσμο πίσω στα νησιά μας, τι θα γινόταν αύριο - μεθαύριο αν μια κοινοπραξία τοπικής εταιρείας λαϊκής βάσης με τα ΕΛΠΕ ξεκινούσε γεώτρηση; Θα μας έριχναν πυρηνικά; Τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα θα έδειχναν τούρκικα φάντομ να ρίχνουν βόμβες στις πλατείες των χωριών; Εξ' άλλου, πόσες φορές το χρέος μας θα ξεπληρώναμε αν γινόμασταν ένα μικρό... Άμπου Ντάμπι; Αντιθέτως τα ερημονήσια μπορούν να καταληφθούν εν μια νυκτί. Μήπως το ξεχάσατε;_Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι μισοί? Εγώ θα έλεγα όλοι οι ανίκανοι και ανέντιμοι, γιατί κάνουμε εκπτώσεις πριν υπάρξει καν η πιθανότητα απολύσεων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ιστορια επαναλαμβανεται
    ριξτε μια ματια μετα το 3:20"

    http://www.youtube.com/watch?v=ctibRbJl0sQ&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σάββα:
    "Οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να απολυθούν, για να επιβιώσει η Ελλάδα".
    Έχεις την καλοσύνη να μας εξηγήσεις αν αυτή η κοπερνίκεια ανατροπή που προτείνεις για την πατρίδα μας:
    Θα γίνει με διαδικασίες εντός των πλαισίων του συντάγματος και του ισχύοντος νομικού πλαισίου;
    Τι πιστεύεις επ αυτού;
    Ή προτείνεις για άμεση σωτηρία κάτι πιο ρηξικέλευθο.
    Γιατί σίγουρα αυτό το "φασιστικό κατασκεύασμα" (το συνδικαλιστικό κίνημα) θα αντιδράσει.
    Το ίδιο και οι "βάρβαροι" φοιτητές.
    Και έτσι θα έχουμε κοινωνική αναταραχή για να μην πω ότι ενδέχεται να αδράξουν την ευκαιρία τίποτε ΚΚεδες (που μέχρι τώρα κοιμούνται βαθύ και γλυκό ύπνο) και να έχουμε ταξική αντιπαράθεση.
    Και να χάσουμε και τα αβγά και τα καλάθια.
    Φιλικά

    ΥΓ: Μήπως η "προσωρινή" αναστολή κάποιων "ενοχλητικών" άρθρων του συντάγματος είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της πρότασης σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να υποθέσω ότι οι εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα είναι και αυτοί αργόμισθοι για αυτό οι πενόμενοι ιδιοκτήτες θέλουν να περικόψουν το μισθό τους; Είναι όντως λαικισμός να μην αναγνωρίζεις ότι υπάρχουν υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι και είναι χειρότερος λαικισμός να απολύσεις αυτούς και να μην βάλεις φυλακή μέχρι την δημοσιονομική εξγίανση της χώρας το πολιτικό που τους προσέλαβε. Αυτά όμως είναι κόλπα δύσκολα που κάνουν στις Ινδίες που λέει και το άσμα εδώ στο Ραγιαδιστάν θα κοπανήσουμε και θα μαστιγώσουμε μέχρι θανάτου τον πιο αδύνατο αφήνωντας την γενεσιουργό αιτία του κακού να γελάει μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εχετε δει την διαφήμιση της cosmote με τις γιαγιάδες και τις κατσίκες; Οσο οσείς τσακώνεστε έτσι θα σας καταν΄τησουν οι εργοδότες δημόσιους και ιδιωτικούς χωρίς εξαίρεση θα δίνετε περισσότερα και θα παίρνετε λιγότερα ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Aνώνυμε 22 Μαρτίου 2010 6:27 μ.μ.
    τώρα μην αρχίσουμε τα περί δημοκρατικότητας πάλι.
    Το φαινόμενο του διορισμού στο δημόσιο στην Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις, για να μην τα ισοπεδωνουμε όλα, είναι η πιο ανήθικη και νατιδημοκρατική πράξη και για αυτούς που δέχονται να διοριστούν με μέσον και για εκείνους που δέχονται να τους διορίσουν.
    Έχω δει ανθρώπους να σκύβουν σε άθλιους πολιτικούς και να προσφέρουν τα πάντα, για να διορίσουν το παιδί τους στο δημόσιο.
    Ε΄χω δει αξιωματικούς να χάνουν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και να γυρνούν από βουλευτή σε βουλευτή, για να πετύχουν τελικά τί;
    Την αδικία εις βάρος συναδέλφων τους, με τους οποίους ίσως να πολεμούσαν στο ίδιο χαράκωμα.
    Σε κάθε περίπτωση, η πίτα δεν φτάνει για τόσους δημοσίους υπαλλήλους.
    Δεν φτάνει.
    Υπάρχουν δυο λύσεις.
    Είτε να μειωθεί στο μισό ο αριθμός τους είτε να μειωθεί στο μισό ο μισθός τους.
    Αλλοιώς, δεν βγαίνει η εξίσωση.
    Πρέπει να το καταλάβουμε.
    Το σύστημα Ελλάδα παράγει καθημερινά φτώχεια.
    Θέλει κάθε μέρα 60 εκατ. ευρώ για να σταθεί στα πόδια του.
    Η τρύπα μεγαλώνει.
    Πότε θα το καταλάβουμε επιτέλους;
    Πότε θα αντιληφθούμε ότι μια από τις κύριες αιτίες της κατάστασης στην οποία περιπέσαμε είναι ο λαϊκισμός;
    Όσο για τις ριζικές λύσεις και αυτά που υπονοείς, αλλού τα βέλη σου.
    Αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για το Σύνταγμα, τη νομιμότητα και τα συμφέροντα της πατρίδα μου.
    Άλλωστε, εγώ δεν προτείνω λύση.
    Διαπίστωση κάνω.
    Τη λύση άς την βρουν οι πολιτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΡΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ Δ/Υ ΤΩΡΑ!!!!

    ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ Δ/Υ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τώρα κατάλαβα που οφείλονται οι νέες προσλήψεις στην Βουλή στην περικοπή δαπανών και στην βοήθεια εξυγίανσης του κράτους.
    Τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να γίνει με δημοκρατικό και χαλαρό τρόπο.
    Κανείς μα κανείς από τους ''κλέψαντες'' του συστήματος δεν πρόκειται να δεχτούν είτε να σταματήσουν το κλέψιμο είτε να βρεθούν εκτός πορείας κλεψίματος.
    Ποιο πολιτικοί θα αποφασίσουν κύριε Σάββα θα βρουν την λύση;
    Αυτοί που αποφασίζουν για την τσέπη μας και πόσο θα φτωχύνουμε
    και την ίδια στιγμή διορίζουν;
    Αυτοί που αφήνουν στο απυρόβλητο όλους τους υπαλλήλους της Βουλής και τους εαυτούς τους;
    Αυτοί που δεν τολμάνε να πιάσουν όλους όσους έκλεψαν τα δημόσια ταμεία και οι οποίοι έχουν και όνομα και επίθετο αλλά ποιος τολμάει να τους ακουμπήσει αφού είναι το ίδιο το σύστημα ή μέρος αυτού;
    Όταν κάποιο μέλος τους ανθρώπινου σώματος πάσχει από γάγγραινα (καλή ώρα όπως τώρα η οικονομία της Ελλάδος ) η μόνη λύση είναι το κόψιμο φαρμακευτική αγωγή δεν σου εξασφαλίζει πάντα την ίαση .
    Ακόμα όμως και αν χρησιμοποιηθεί θα είναι για συγκεκριμένο μικρό χρονικό διάστημα και όχι για πάντα.

    Ο Παζαρόπουλος πχ 38εκατ. ευρώ χρώσταγε και όχι μόνο αλλά θα τρέξει η Kosmocar να τον σώσει γιατί αλλιώς θα πάει ντόμινο κατάσταση αφού το μεγαλύτερο μέρος του ανοίγματος της εταιρείας είναι στην Kosmocar

    Άλλες εταιρίες αυτ/των και όχι μόνο εδώ και κάτι μήνες έχουν το 4ημερο εργασίας και μείωση αποδοχών κατά 20% ίσως και παραπάνω . Το 4ημερο όμως συμπληρώνεται τις υπόλοιπες μέρες και ας τολμήσει κανείς να μιλήσει είτε για υπερωρίες είτε για υπερβολική δουλειά.
    Και έπονται και χειρότερα τα οποία θα εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον.

    Μιλάμε για τους δημόσιους αλλά δεν βλέπω κάποιων από τα κεφάλια να έχει κοπεί είτε γιατί δεν έκανε καλά την δουλειά του είτε γιατί λαμβάνειν πολλά λεφτά.
    Δεν είδα κάποιον από τους κατέχοντες θέση να την χάνει γιατί βόλεψε κάποιον/α .
    Δεν είδα κάποιον του δημοσίου να φυλακίζεται γιατί έκλεψε χρήματα και όχι μικρο ποσά να μη γελιόμαστε τα μεγάλα εκεί που το μάτι αλληθωρίζει όταν τα βλέπει σαν νούμερα στο χαρτί. Εκτός αν ξαφνικά πάθαμε όλοι άνοια και ξεχάσαμε ή αυτοί που το έκαναν πέθαναν και άρα παραγράφηκαν τα αδικήματα.

    Ποιοι λοιπόν θα αποφασίσουν;

    Το γεγονός ότι δεν θέλουν οι ξένοι να σωθεί η Ελλάδα το κατανοώ γιατί δεν τους συμφέρει αυτό που με εξοργίζει όμως αυτό που με κάνει να βγαίνω έξω απο τα ρούχα μου είναι ότι και οι ίδιοι οι πολιτικοί (αν όχι όλοι οι περισσότεροι) οι ίδιοι που έχουν την εξουσία, όχι μόνο την πολιτική ,την οικονομική ,και γενικώς την θέλουν να καταστραφεί.
    Αυτοί είναι οι χειρότεροι προδότες και εμείς τους έχουμε ακόμα στο απυρόβλητο.

    Μιλάμε για τρομοκρατία τελικά τι σημαίνει τρομοκρατία ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί στα 42 έχω αρχίσει και αμφιβάλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ξεχάσατε τούς λεγόμενους καθηγητές Πανεπιστημίου!! 13.000 περίπου, τό 99% τών οποίων απλώς εισπρατει τόν μισθό του, χωρίς νά παράγει απολύτως τίποτε. Μάλιστα τό Παν/μιο αποτελεί καί οικογενειακή επιχείρηση, μιά καί διορίζεται εκεί καί η οικογένεια μας, μέ μοναδικό προσόν τήν οικογενειακή σχέση! Υπηρετώ στήν Θράκη από τό 1990, κατοικώ μέ άλλους 3 συναδέλφους εδώ στήν Κομοτηνή, οί υπόλοιποι έρχονται όταν πετά τό αεροπλάνο, κατοικούν καί εργάζονται μόνιμα (καί παράνομα) στήν Αθήνα, κατά παράβαση τού νόμου πού επιβάλλει τήν μόνιμη παραμονή στήν περιοχή εργασίας.
    Παρεχομένη εκπαίδευση σχεδόν μηδενική, επιστημονική έρευνα καί παραγωγή ανύπαρκτη. Θά μπορούσα νά γράψω καί άλλα, αλλά ήδη εχω χαρακτηρισθεί ώς γραφικός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ποιοι μισοι δημοσιοι να απολυθουνε για να σωθει η Ελλας????να μην σου πω οτι απο τους 1300000 περιπου δημοσιους πρεπει να μεινουν το πολυ 100000 για να δουμε ασπρη μερα και για να εχουν ρε παιδακι μου και με κατι να ασχοληθουν αυτοι οι 100000

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. KEION TO NOMIMON

    Ο μεγάλος σοφός της αρχαιότητας Αριστείδης καταγόταν από την Κέα και ήταν εκείνος που θέσπισε τον νόμο «Κείον το Νόμιμον». Κατά τον νόμο αυτό όποιος πολίτης δεν ήταν «χρήσιμος» στην πολιτεία για την πνευματική του συνεισφορά αλλά και τη σωματική του δύναμη, έπρεπε να πεθάνει. Κατά συνέπεια, όσοι κάτοικοι ξεπερνούσαν την ηλικία των 70 ετών «αυτεκωνιάζοντο», δηλαδή αυτοκτονούσαν πίνοντας κώνειο από το φυτό Μανδρα γόρας. Έτσι, πριν δύο χιλιάδες περίπου χρόνια οι Κώες νοικοκύρευαν την κοινωνία τους.
    Σήμερα, τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας έχουν οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε το κράτος να ευρίσκεται στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών. Η αόρατη χειρ της αυτορρύθμισης, που προστατεύει τη καπιταλιστική οικονομία, λειτουργεί όπως πάντα εκ των υστέρων για να αποκαταστήσει τη διασαλευθείσα οικονομική τάξη, αδιαφορούσα για τις παράπλευρες απώλειες.
    Πολλές προτάσεις ειδικών και μη ειδικών που προβάλλονται συνεχώς από τα ΜΜΕ εισηγούνται ριζική θεραπεία για την οικονομική μας κατάπτωση. Περιορισμό του κράτους πρόνοιας, περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, ελαχιστοποίηση αμυντικών δαπανών, κατάργηση δωρεάν παιδείας, απόλυση υπαλλήλων δημόσιου. Κύριο επιχείρημα για τη λήψη των ρηξικέλευθων και δραστικών αυτών μέτρων είναι, το οικονομικά ορθό, για τη σωτηρία της οικονομίας μας.
    Κανείς εχέφρων συμπολίτης μας δεν αμφιβάλει ότι ο δημόσιος τομέας χρήζει καθολικής αναδιοργάνωσης. Όλοι είμαστε μάρτυρες και θύματα της γραφειοκρατικής αβελτηρίας, της δημοσιοϋπαλληλικής αναβλητικότητας, της εξουσιαστικής νοοτροπίας, της ασυλλόγιστης σπατάλης, της άγνοιας και της ρεμούλας που ευδοκιμούν στο χώρο αυτό.
    Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι... Επί πολλά χρόνια ο δημόσιος τομέας υπήρξε ο προνομιακός χώρος μικροπολιτικής και ρουσφετιού των κυβερνήσεων. Έτσι δημιουργήθηκε ένας τεράστιος, ασπόνδυλος, άνευρος, αντιπαραγωγικός μηχανισμός, καταφύγιο ψηφοφόρων, πολιτικά χρήσιμος όμως για την ομηρία των υπηκόων, την εξαγορά συνειδήσεων, τον έλεγχο των αντιδράσεων και την παγίωση του δικομματισμού .
    Παρόλα αυτά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας εργάζεται στο χώρο αυτό και από την εργασία του εξαρτάται η ζωή του, το βιοτικό του επίπεδο, η κοινωνική του αξιοπρέπεια, και το μέλλον των παιδιών του. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον γιατί επέλεξε το δημόσιο τομέα να εργαστεί, ούτε πολύ περισσότερο να τον εξοντώσεις οικονομικά με απόλυση, γιατί τον προσέλαβες με διαβλητές διαδικασίες .
    Χρειάζεται λοιπόν προσεκτική παρέμβαση με κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά κριτήρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η λογική του απόλυτου οικονομικού ορθολογισμού είναι ατελέσφορη και επικίνδυνη. Άλλο εξυγίανση του κράτους πρόνοιας και άλλο κατάργηση του, άλλο παραγωγική αξιοποίηση του προσωπικού και άλλο απόλυση. Ακόμη και στην κοινωνία της αγοράς το οικονομικά ορθό και το κοινωνικά αναγκαίο πρέπει να ευρίσκονται σε ισορροπία γιατί αλλιώς διακυβεύονται και τα δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πότε επιτέλους θα παραδεχθούμε και θα αρχίσουμε να μιλάμε για την κύρια συνιστώσα του προβλήματός μας; Αυτή δεν είναι άλλη από την επι τριακονταετίας προδοσία των συμφερόντων του Έθνους και την διασπάθηση του δημόσιου χρήματος, από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες; Γιατί κανείς από όλους εσάς τους ανωτέρω δεν μιλάει γι' αυτό και δεν απαιτεί εκτελέσεις πολτικών με ταυτόχρονες δημεύσεις περιουσίων τους; Νομίζεται ότι ένα διεφθαρμένο στην κορυφή σύστημα θα στρώσει έαν απολύσετε το 80% των Δ.Υ; Ακόμα και αν το κάνετε και στην θέσεις τους προσλάβετε νέας κοπής, περισσότερο μορφωμένους και μη, αρχικώς τουλάχιστον, διεφθαρμένους, πόσο καιρό νομίζετε θα παραμείνουν μη διεφθαρμένοι, μη αδιάφοροι όταν η ηγεσία τους θα είναι πάντα των ίδιων αντιλήψεων;
    Ναι οι ΔΥ είναι πολλοί και πρέπει να μειωθούν. Ναι οι ΔΥ πρέπει να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία. Ναι πρέπει να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στην λειοτυργία τους, στην προαγωγή τους κλπ. Όμως χωρίς ταυτόχρονη τιμωρία των πολιτικών μια τρύπα στο νερό θα γίνει!
    Ξυπνάτε και μην τσιμπάτε σε παραπλανητικές κουβέντες και ιστορίες. Το πρόβλημα έχει πολλά παρακλάδια αλλά ο κορμός είναι οι πολιτικοί και γι αυτούς δεν ακούω κουβέντες.
    Σάββα, αγαπητέ Σάββα, και εσύ τέκνον Βρούτε; Τουλάχιστον εσύ δεν θα έπρεπε να γνωρίζεις καλύτερα και να μιλάς με περισσότερη σκέψη;
    Τι τιμωρία νομίζεις πρέπει σε αυτόν που δίνει τα ονόματα των υπαλλήλων των μυστικών υπηρεσιών του Έθνους στην δημοσιότητα; Αν αυτό δεν είναι προδοσία τότε τι είναι; Αν αυτό δεν πρέπει να τιμωρείται με εκτέλεση τότε τι πρέπει;
    Έλεος πια, ηλίθιοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.