8/3/10

Φρουροί «συνόρων» θέλουν να γίνουν οι Τήλλυροι

Αποκαλύπτουμε επιστολές κοινοτήτων προς την Επ. Άμυνας της Βουλής.Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου ζητεί την πρόσληψη 20 ΕΠΥ, οι οποίοι θα αναλάβουν την οργάνωση της άμυνας της περιοχής.

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών Τηλλυρίας και Κάμπου Τσακκίστρας θεωρούν ως εντελώς ανεπαρκείς τις εξηγήσεις που έλαβαν από τον υπουργό Άμυνας για τη μη επάνδρωση φυλακίων στην περιοχή τους και ζητούν να αναλάβουν οι ίδιοι τη φύλαξη της περιοχής τους.

Σε μιαν από τις προτάσεις του, ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Κώστας Μιχαηλίδης ζητεί την άμεση πρόσληψη 20 φρουρών συνόρων με το καθεστώς των ΕΠΥ, για να οργανώσουν και τους υπόλοιπους κατοίκους στη φύλαξη νευραλγικών σημείων στην περιοχή. «Αυτό που κάνουμε από μόνοι μας καθημερινά, θέλουμε να ενδυθεί τον κρατικό μανδύα και να καταστεί μέρος της Εθνικής Φρουράς», σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης.
Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου εξηγεί ότι οι έφεδροι και οι εθνοφύλακες έχουν ατομικό οπλισμό, όμως χρειάζεται και η σύσταση ενός συμπαγούς πυρήνα για να τους καθοδηγεί και να αξιοποιεί την παρουσία τους, ενώ, ταυτόχρονα, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη αισθήματος ασφάλειας.

Άγρυπνοι φρουροί
Η παρουσία των βοσκών και των άλλων κατοίκων της περιοχής κρατεί τους εισβολείς περιορισμένους στους θυλάκους τους και στέλνει το μήνυμα ότι οι νόμιμοι κάτοικοι είναι μπροστά τους έτοιμοι να υπερασπιστούν την τιμή και το βιός τους. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια οι κάτοικοι της περιοχής φροντίζουν να ενημερώνουν την Εθνική Φρουρά για τις κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή των Κοκκίνων. Σε μια τέτοια περίπτωση η Εθνική Φρουρά ενημερώθηκε για έργα των Τούρκων στον ορμίσκο των Κοκκίνων. Τώρα, οι κάτοικοι ζητούν όπως ενεργούν μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, αλλά υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Φρουράς.Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου είπε, πίσω από την κλειστή πόρτα της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, ότι είδε με τα μάτια του τη σιδερόφρακτη παρουσία του Αττίλα, όταν τα Ηνωμένα Έθνη τον πέρασαν με δικό τους όχημα προς το Λιμνίτη. Μπροστά σε τόσο στρατό, εμείς χαλούμε κι αυτά που έχουμε, παρατήρησε, εννοώντας το ξήλωμα των φυλακίων της Ε.Φ.

Η αγωνία των κατοίκων
Αποκαλύπτουμε στη συνέχεια τις δύο επιστολές που απέστειλαν τα κοινοτικά Συμβούλια Κάτω Πύργου και Κάμπου στην Επιτροπή Άμυνας. Σε αμφότερες τις επιστολές φαίνεται η έντονη αντίδραση των κατοίκων στην αμυντική υποβάθμιση των περιοχών τους. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης δήλωσε στη «Σ» ότι σέβεται τις όποιες αντιδράσεις και θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους φόβους των κατοίκων της περιοχής. «Υπάρχουν θέματα που δεν γνωρίζουν», επισήμανε, και ίσως αυτό θα τους κάνει να ανησυχούν λιγότερο. Ηλεκτρονικά και άλλα συστήματα έχουν αναβαθμίσει την ασφάλεια της περιοχής και οι στρατεύσιμοι θα αποκτήσουν ικανότητα καλύτερης αντίδρασης σε μεγαλύτερα κέντρα στα μετόπισθεν.

Μιλούν για εγκατάλειψη στον Κ. Πύργο
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Γιαννάκη Ομήρου, με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2010, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου αναφέρει και τα ακόλουθα:
«Αγαπητέ φίλε Πρόεδρε,
Μετά μεγάλης μου λύπης απευθύνομαι σ' εσάς, για να εκφράσω τα παράπονα της Κοινότητάς μου, για την εγκατάλειψη πέντε φυλακίων της Εθνικής Φρουράς στη γραμμή αντιπαράταξης Λιμνίτη - Κοκκίνων.
Το ένα φυλάκιο, ο "Όλυμπος", απέχει εκατόν μέτρα από το φυλάκιο των Τούρκων και πενήντα μέτρα από τον κύριο δρόμο προς την Πάφο. Εάν ένας Τούρκος θέλει να βγει στο δρόμο για μια εγκληματική ενέργεια, ουδείς θα τον δει. Το φυλάκιο Δέλτα, που είναι το μοναδικό φυλάκιο που ελέγχει τη θάλασσα, έκλεισε κι αυτό. Το Σελέμανι μπορεί να ελέγχει οποιονδήποτε που εισέρχεται στην Κοινότητα· έκλεισε κι αυτό. Η έδρα του Τάγματος εγκατέλειψε τον Κάτω Πύργο. Το ίδιο και το Λ.Υ.Τ. Τώρα πληροφορούμαι ότι μας εγκαταλείπει και η Ταξιαρχία από την Πάφο. Διερωτώμαι γιατί η περιοχή μου έμεινε ανοχύρωτη πολιτεία.
Η Κοινότητά μου διαμαρτύρεται έντονα γι' αυτήν την κατάσταση και αναμένουμε να μας καλέσετε για συζήτηση του όλου θέματος.
Διατελώ μετά τιμής
Κώστας Μιχαηλίδης
Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου
Κάτω Πύργου»

Απογοήτευση και αγανάκτηση στον Κάμπο
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάμπου, με επιστολή του προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2010, αναφέρει τα ακόλουθα:
«Θέμα: Κατάργηση του Τάγματος 224 Πεζικού που εδρεύει στην περιοχή μας.
Κύριοι,
Με μεγάλη μας έκπληξη τα Κοινοτικά Συμβούλια και οι κάτοικοι των ακριτικών κοινοτήτων Κάμπου και Τσακκίστρας
πληροφορηθήκαμε πρόσφατα την απόφαση του Υπουργείου Άμυνας για κατάργηση του τάγματος που εδρεύει στην περιοχή μας. Χωρίς να έχει ενημερωθεί κανένας από τους παράγοντες της περιοχής μαθαίνουμε ότι η επάνδρωση, η διοίκηση και ο έλεγχος των μέχρι τώρα φυλακίων του τάγματος του Κάμπου θα εκχωρηθούν στις στρατιωτικές μονάδες του Πύργου και της Ευρύχου, με παράλληλη κατάργηση αριθμού ακριτικών φυλακίων.
Εκφράζοντας την απογοήτευση, την αντίδραση και ταυτόχρονα την αγανάκτηση του συνόλου των κατοίκων της περιοχής μας για την εν λόγω απόφαση, θα θέλαμε να υπομνήσουμε στον κύριο Αρχηγό Εθνικής Φρουράς παλαιότερή του υπόσχεση προς εμάς, ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα προχωρούσε σε μείωση των στρατιωτικών φυλακίων ή κατάργηση της μονάδας γενικότερα της περιοχής μας.
Παραθέτουμε πιο κάτω μερικούς από τους λόγους που συνηγορούν στη διατήρηση του τάγματος στην περιοχή Κάμπου:
* Η μονάδα αυτή δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε ευθύς αμέσως μετά την τουρκική εισβολή του 1974 με πολλή εθελοντική προσφορά, τόσο χειρωνακτική όσο και οικονομική, από κατοίκους της περιοχής. Όλοι νιώθουμε τη μονάδα αυτή ως μέρος της ζωής μας.
* Οι συνθήκες της τουρκικής εισβολής απομόνωσαν τον Κάμπο και την Τσακκίστρα και τις καταδίκασαν, λόγω της de facto κατάστασης, να έχουν ημερομηνία λήξης.
* Η λειτουργία του στρατοπέδου στην περιοχή δίνει ένα είδος ζωντάνιας στις κοινότητες με την παρουσία και διακίνηση των αξιωματικών και οπλιτών του τάγματος.
* Οι έξοδοι των φαντάρων δημιουργούν μια κίνηση στις κοινότητες και είναι παράγοντας παραμονής και κάποιων κατοίκων στην περιοχή.
* Την κίνηση στην περιοχή ενισχύουν οι γονείς και συγγενείς των στρατιωτών, που κατά καιρούς τούς επισκέπτονται ή τους επαναφέρουν από άδεια στη μονάδα τους.
* Ακόμα και με την εκκλησία έχει σχέση η λειτουργία του Τάγματος, αφού δεν είναι λίγοι οι στρατιώτες που εκκλησιάζονται στις κοινότητες ή συμμετέχουν ενεργά σε θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής (Επιτάφιος, Εθνικά Μνημόσυνα, Πανηγύρια, Πολιτιστικές εκδηλώσεις).
* Την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των στρατιωτών είχε μέχρι τώρα το Ιατρείο του Κάμπου. Κατάργηση του στρατοπέδου σημαίνει και περιορισμό στις δραστηριότητες του Ιατρείου, με πιθανότητα μετακίνησής του ή υποβάθμισής του.
* Οι στρατιώτες που επανδρώνουν τα φυλάκια είναι ακοίμητοι φρουροί του δάσους της περιοχής, που με τόση δυσκολία άρχισε να δημιουργείται, και ακοίμητοι πυροφύλακες επί εικοσιτετραώρου βάσεως.
* Η ασφάλεια που ένιωθαν μέχρι τώρα οι κάτοικοι της περιοχής, λόγω της λειτουργίας του Τάγματος, οπωσδήποτε θα κλονισθεί και η αβεβαιότητα θα καταβάλει τους κατοίκους.
* Ενώ αναμένουμε στήριξη και ενίσχυση, αναμφίβολα θα θεωρήσουμε ότι το Κράτος μάς εγκαταλείπει και κατευθύνει και τους εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής στη μετοίκηση.
* Για όλα τα πιο πάνω και ακόμα για συναισθηματικούς λόγους θεωρούμε ότι το Κράτος έχει υποχρέωση να επανεξετάσει την απόφασή του και να κρατήσει σε λειτουργία ένα ακριτικό Τάγμα σε μιαν ακριτική και δυσπραγούσα περιοχή.
Με εκτίμηση, Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Κάμπου, Πρόεδρος Κοινοτικού
Συμβουλίου Τσακκίστρας».

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Σα δεν ντρεπονται οι προδοτες..... ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΤΙ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ? Ν ΑΤΟΥΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ? ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΔΕΡΦΙΑ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΙΩΞΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ .
    ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΞΥΠΝΑΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΗΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ .
    ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΣΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΝΕΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΟΞΑΣ ΘΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξεφτίλες, απλά δεν υπάρχει καμία αναδιοργάνωση και ανασύνταξη του Στρατού που να δικαιολογεί τέτοιες κινησέις , τις οποίες βλέπουμε σιγά σιγά και στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύπριοι πάρτε το είδηση: εσείς είστε οι ηγέτες του Ελληνισμού, εσείς γίνατε η καρδιά του. Εσείς θα οδηγήσετε και την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.