9/3/10

Προσπάθεια να «ξεκολλήσουν» οι έρευνες για πετρέλαιο στο Β. Αιγαίο

Δρομολογείται σταδιακά η διενέργεια ερευνών για πετρέλαιο, στη Θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θάσου και Χερσονήσου του Αθω μετά και τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπό τον υφυπουργό κ. Ι. Μανιάτη και με τη συμμετοχή του Προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΛΠΕ κ. κ. Τ. Γιαννίτση και Ι. Κωστόπουλου και από την Ενεργειακή Αιγαίου των κ.κ. Μ. Ρήγα και Ε. Τοπούζογλου.

Ο σκεπτικισμός των ΕΛ.ΠΕ. για την έρευνα, εκδηλώθηκε απο την απουσία δημόσιου φορέα, ο οποίος θα παρακολουθεί τις έρευνες και θα πιστοποιεί τις δαπάνες. Επίσης, από την έλλειψη εγγυήσεων εκ μέρους της Ενεργειακής Αιγαίου, ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο οικονομικό βάρος της έρευνας πετρελαίου.

Ούτως ή άλλως και στο υπουργείο υπάρχει προβληματισμός για τη δυνατότητα της Ενεργειακής Αιγαίου να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο στις περιοχές δυτικά της Θάσου, οι οποίες ελέγχονται σήμερα, κατά 70% από την καναδική εταιρεία Calfrac Well Services και 30% από τα ΕΛ.ΠΕ. Η Ενεργειακή Αιγαίου ήρθε σε συμφωνία με την πρώτη για την εξαγορά του μεριδίου της, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή. Ωστόσο, βάσει της νομοθεσίας, δικαίωμα αρνησικυρίας για την πραγματοποίηση της έρευνας, έχουν τα ΕΛ.ΠΕ., ως διάδοχο σχήμα της ΔΕΠ-ΕΚΥ, η οποία εκπροσωπούσε τα δικαιώματα του Δημοσίου στις ερευνητέες περιοχές.

Από τη σημερινή σύσκεψη προέκυψε συμφωνία των δύο πλευρών για την «παροχή των προβλεπόμενων οικονομικών διασφαλίσεων» ώστε να ολοκληρωθεί η εξαγορά του μεριδίου της Calfrac από την Ενεργειακή Αιγαίου και να προχωρήσει το ερευνητικό πρόγραμμα.

Κύκλοι των ΕΛΛΠΕ ανέφεραν ότι η διοίκηση θα αναμένει την παροχή των οικονομικών διασφαλίσεων για την έρευνα, ενω οι εκπρόσωποι της Ενεργειακής, λένε οτι παρουσίασαν επιστολή τράπεζας, η οποία πιστοποιεί για την δυνατότητα να εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση για την έρευνα. αφού διοασφαλιστούν όλα αυτά, θα εξεταστούν οι μελλοντικές κινήσεις από μικτές ομάδες εργασίας.

Ο κ. Ι. Μανιάτης, είπε μετά τη συνάντηση οτι δρομολογήθηκε η διασφάλιση των επενδύσεων και η αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.