3/3/10

Ο ρόλος της Τουρκίας στην διακίνηση των Ναρκωτικών

Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό σημείο διέλευσης στο εμπόριο ναρκωτικών από τη Νοτιοδυτική Ασία προς την Ευρώπη και εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο δραστηριοποίησης των λαθρεμπόρων ναρκωτικών, αναφέρει σε μια νέα έκθεση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ .


Αναφορικά με την Τουρκία η έκθεση επισημαίνει ότι η ποσότητα της ηρωίνης που φτάνει στην Τουρκία προέρχεται από το Αφγανιστάν, και ως οδοί διέλευσης χρησιμοποιείται το Ιράν και μερικές φορές το Πακιστάν. Η Τουρκία είναι ένα "σημείο διέλευσης" για τα ναρκωτικά από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη και τη Ρωσία επισημαίνει η έκθεση προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της ηρωίνης διακινείται λαθραία μέσω της Τουρκίας και πωλείται στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης.

Παράλληλα η Τουρκία είναι όλο και περισσότερο ένα σημείο διέλευσης για τα ναρκωτικά όπως οι μεταμφεταμίνες που διακινούνται από την Ανατολική Ευρώπη προς την Άπω Ανατολή, και η αυξανόμενη παραγωγή τους στο Αφγανιστάν σημαίνει ότι περισσότερες ποσότητες περνούν λαθραία μέσω της Τουρκίας.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι «Η Τουρκική αστυνομία συνεχίζει να είναι η πιο προληπτική δύναμη της χώρας στον αγώνα κατά των ναρκωτικών» και η Τουρκία μαζί με την Γερμανία, Γαλλία, Αμερική και Ισραήλ συγκαταλέγεται στη λίστα των 60 χωρών όπου ξεπλένεται μαύρο χρήμα σε σημαντικές ποσότητες.
TODAYSZAMAN,TRT


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ναρκωτικά και το οικονομικό έγκλημα στην Ελλάδα

NAFTEMPORIKI.GR

Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της παραδοσιακής "Βαλκανικής οδού" ναρκωτικών προς τη Δυτική Ευρώπη, αλλά δεν είναι μία από τις κύριες χώρες διακίνησης παράνομων ναρκωτικών και λαθρεμπορίου προς τις ΗΠΑ, αναφέρει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Στρατηγική Ελέγχου του Διεθνούς Εμπορίου Ναρκωτικών, το ξέπλυμα χρήματος και τα οικονομικά εγκλήματα ανά τον κόσμο, που καλύπτει τις εξελίξεις κατά το 2009. Από την έκθεση, η οποία υποβάλλεται στο Κογκρέσο τα τελευταία 27 χρόνια βάσει του Νόμου Εξωτερικής Βοήθειας, δεν προκύπτουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις εκθέσεις των προηγουμένων ετών.

Η έκθεση για όλες τις χώρες είναι χωρισμένη σε δυο τόμους. Ο πρώτος αφορά τα ναρκωτικά και τους χημικούς ελέγχους, και ο δεύτερος το ξέπλυμα χρήματος και τα οικονομικά εγκλήματα.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, διατηρούνται οι ίδιες αναφορές στην ιδιαίτερη γεωγραφία της Ελλάδας η οποία, όπως τονίζεται, διευκολύνει τη διακίνηση ναρκωτικών προς τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και στη δραματική αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό και στο μέγεθος οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ναρκωτικών στην Ελλάδα. Τονίζεται η αύξηση της καλλιέργειας μαριχουάνας σε περιοχές κυρίως της Κρήτης και της Πελοποννήσου, εκ των οποίων μόνο το 10-20% καταναλώνεται στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ανάλογες επισημάνσεις με πέρυσι γίνονται επίσης στο αυξημένο επίπεδο συνεργασίας αμερικανικών και ελληνικών υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών, αλλά και στην έλλειψη ελληνικών βάσεων δεδομένων για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπως και στην ανεπαρκή εκπαίδευση και αμοιβή των ελληνικών διωκτικών αρχών οι οποίες συμβάλλουν στην ύπαρξη διαφθοράς.

Στο τμήμα που αναφέρεται στη διμερή συνεργασία, παρατίθεται έρευνα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA), που πραγματοποιήθηκε στα ελληνικά νησιά το 2009 και η οποία επιβεβαίωσε ότι τα ναρκωτικά εισέρχονται στην Ελλάδα κυρίως μέσω των νησιών πλησίον Τουρκίας και Αλβανίας, εντοπίζοντας νεώτερα στοιχεία για αυξανόμενη τάση στη χρήση παράνομων μεταναστών γι' αυτό το σκοπό, καθώς και ανεπάρκεια των ελληνικών διωκτικών αρχών που λειτουργούν στα νησιά σε ό,τι αφορά στη στελέχωση, στην εκπαίδευση και στα μέσα που διαθέτουν. Σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές διωκτικές αρχές σημειώνουν αυξανόμενη επιτυχία στην αντιμετώπιση του ηγετικού κορμού μεγάλων οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών και ότι η νέα κυβέρνηση αναδιοργάνωσε τις διωκτικές αρχές με τη σύσταση Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου υπάχθηκαν η Αστυνομία, το Λιμενικό και όλες οι αρμόδιες μονάδες καταπολέμησης των ναρκωτικών.

Το τμήμα για την Ελλάδα, που περιλαμβάνεται στον δεύτερο τόμο περί ξεπλύματος χρήματος και οικονομικών εγκλημάτων, χωρίζεται σε θεματικές υποενότητες, όπου ουσιαστικά επαναλαμβάνονται τα κύρια σημεία της περυσινής έκθεσης, όπως ότι η Ελλάδα αποτελεί περιφερειακό οικονομικό κέντρο στην αναπτυσσόμενη περιοχή των Βαλκανίων και σε συνδυασμό με τη γεωγραφική της θέση-γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής είναι ευάλωτη σε παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, παράνομης μετανάστευσης και διακίνησης προσώπων και πορνείας. Επαναλαμβάνεται ότι υπάρχει μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή, παράνομος τζόγος, καθώς και σοβαρά κρούσματα απάτης.

Καταγράφονται ακόμη οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα πληροί προϋποθέσεις που έχουν τεθεί διεθνώς, για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και την πάταξη των οικονομικών εγκλημάτων (ποινικοποίηση ξεπλύματος χρήματος σε σχέση με ναρκωτικά και τρομοκρατία, ποινικοποίηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, κανόνες σχετικά με την ταυτοποίηση μετόχων και την τήρηση αρχείων συναλλαγών από τις τράπεζες, έλεγχος διασυνοριακών μεταφορών χρήματος, συνεργασία με ξένες κυβερνήσεις). Με την ίδια λογική καταγράφεται το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στο Υπερεθνικό Οργανωμένο Έγκλημα.

Τέλος, επαναλαμβάνονται οι συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση, επαρκή χρηματοδότηση και εκπαίδευση των ελεγκτικών μηχανισμών για τα οικονομικά εγκλήματα.

5 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Τα ναρκωτικά περνούν από όπου μπορούν. Και λοιπόν; Είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο. Θυμίζω ότι ο προϊστάμενος του γραφείου δίωξης εγκλήματος του ΟΗΕ Μαρία ντε Κόστα δήλωσε προ μηνός ότι πολλές δυτικές Τράπεζες (δεν τις κατονόμασε)χρησιμοποίησαν (Ξέπλυμα)περίπου 330 δις δολλάρια για να αποφύγουν την πτώχευση. Τόσο παράνομη είναι αυτή η διεθνής επιχείρηση. Χρησιμοποίηση σημαίνει ότι είχαν επαφές με αυτή τη διεθνή επιχείρηση,και είχαν αντίστοιχη στήριξη από νόμιμες δυνάμεις (πολιτικές, γραφειοκρατικές)για κάλυψη των ενεργειών τους. Αυτό μάλιστα. Είναι σκάνδαλο αφού η επιχείρηση είναι παράνομη. Αλλά πολύ μεγάλο για τα δόντια μας. Δενσημαίνει όμως τίποτα για τις χώρες διέλευσης παρά μόνο ότι διαθέτουν και αυτές τις ανάλγοες στηριξεις-βλ Κόσοβο. Τα ύπόλοιπα είναι μόνο προς εντυπωσιασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἐὰν ἡ Ἀμερικὴ κατηγορεῖ τὴν Τουρκία καὶ τὸ κάνει μὲ περίεργο τρόπο, τότε κάτι θέλει νὰ τῆς πῆ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πλάκα έχουν οι 'αμερικάνοι'(...). αφού στά χέρια τους βρίσκεται τό μεγαλύτερο μερίδιο από τά κέρδη τών ναρκοπωλήσεων!έχουν κάνει πραξικοπήματα,έχουν κάνει πολέμους καί εισβολές,διχοτομήσεις κρατών,μετακινήσεις πληθυσμών(βλέπε λαθρομετανάστες...)ΚΑΙ γιά αυτό τόν λόγο!δέν νομίζω πώς είναι σέ θέσι νά 'κρίνουν' ή νά 'καταγγείλουν' τόν οποιονδήποτε γιά τέτοιους λόγους.συνεπώς,είτε είναι ακραίοι υποκριτές ή προσπαθούν νά πούν ΚΑΤΙ σέ κάποιους.διαλέγετε καί παίρνετε...γραφικότητες...

    γραφικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. E XEI PAGIOTHI H IDEA OTI ENA MEROS TON MYSTIKON YPIRESION TON USA ASXOLOUNDE KAI XRIMATODOTOUNDE APO TA NARKOTIKA .PROSFATA I DIMIOURGIA TIS VASI STEELBOND EXEI SAN KYRIA APOSTOLI TIS TIN METAFORA HROINIS KAI VALE STIS USA .APO OPOU KAI TI KORDOMA TON TON MEXMETGIK POLA TA LEFTA .Talos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην είστε αφελείς!!! Αυτές οι δυνάμεις είναι πίσω απο τα ναρκωτικά. Αλλά πέστε μου αν είναι στη φυλακή μεγαλέμποροι ναρκωτικών. Αν ενα κράτο ήθελε να καταπολεμήσει αυτη την μάστιγα, όποιον έπιανε με ναρκωτικά, να του μπούκωνε το στόμα με αυτά... Ενας μόνο άνδρας γι αυτό το θέμα υπήρχε στη βουλή και αυτός δεν μπόρεσε να βγεί βουλευτής. Ο Σούρλας. Ο μόνος βουλευτής του ελληνικού κυνοβουλίου που ζήτησε να ισχύει για τους εμπόρους ναρκωτικών η ποινή του θανάττου. Και του εγινε ααγριος πόλεμος... Κυρίςω απο την αριστερά η οποία τον... σπίλωνε με κάποιον Σούρλα επι κατοχής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.