24/3/10

Αρματωλοί και κλέφτες - Η αντίσταση των Ρωμηών

της Ελίνας Γαληνού
"Εγώ ραγιάς δεν γένομαι/Τούρκους δεν προσκυνάω/δεν προσκυνώ τους άρχοντες και τους κοτζαμπασήδες/μον΄καρτερώ την Ανοιξη να΄ρθούν τα χελιδόνια/να βγούν οι Βλάχοι στα βουνά, να βγούν οι βλαχοπούλες..." (από"Κλέφτικο" δημοτικό τραγούδι)
Τους αγώνες της "ρωμέικης κλεφτουριάς" κατά την τουρκοκρατία, τους έχουμε γνωρίσει ζωντανά κυρίως μέσα από τα δημοτικά μας τραγούδια. Υπάρχουν όμως και χαρακτηριστικές αναφορές γι΄αυτούς από ξένους περιηγητές και Ελληνες της εποχής. Από τον 15ο αιώνα, εμφανίζονται διάφορες μορφές αντίστασης των Ρωμιών ενάντια στην τουρκική παρουσία, οι οποίες έχουν εθνικό χαρακτήρα. Η πιό γνωστή αντίσταση, είναι αυτή του "κλέφτη". Ο όρος αυτός που αρχικά αναφερόταν στον απλό λήσταρχο, ταυτίζεται με τον "αγωνιστή της ελευθερίας" για πρώτη φορά στις περιγραφές του ιστορικού Choiseul Gouffrier και κατόπιν, στη μελέτη του Fauriel για τα Δημοτικά Τραγούδια της Ελλάδας. Από τότε, ο κλέφτης ανακτά ηρωικές διαστάσεις στις συνειδήσεις. Είναι εκείνος που με τον κλεφτοπόλεμό του, στήνει ενέδρες στον Τούρκο και τον αιφνιδιάζει επιτυγχάνοντας πολλές φορές να τον τρέψει σε φυγή ή να του προκαλέσει καίρια χτυπήματα. Οι κλέφτες κινούνταν σε ολιγάριθμες ομάδες΄, διέθεταν ελάχιστα εφόδια και όπλα. Ωστόσο, η παρουσία τους γίνεται κάποια στιγμή πονοκέφαλος για τους Τούρκους που για να τον αντιμετωπίσουν, δημιουργούν σώματα τοπικών πολιτοφυλάκων για να προστατεύουν εκτάσεις΄. Είναι οι γνωστοί μας Αρματωλοί που συναντώνται στην ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως στις ορεινές περιοχές (Αγραφα, Ξηρόμερο, Τζουμέρκα). Ομως η συνεργασία των Αρματωλών με τους κλέφτες, κάπου χαλάει τα σχέδια των Τούρκων, καθώς "κλεφτουριά και αρματολίκι" συχνά ενώνονται και στρέφονται εναντίον των εχθρών...
Οι κλέφτες -οι αητοί των βουνοκορφών-ιδίως της Ρούμελης, ανεβαίνουν στα βουνά όταν έρχεται η Ανοιξη. Κοιμούνται στις σπηλιές ή σε απλές καλύβες, η ζωή τους είναι σκληρή και έχουν μάθει να αψηφούν τον θάνατο. Οι νικηφόρες επιδρομές τους εξασφαλίζουν κάπου-κάπου καλό κρασί και φαγητό και τότε, το ρίχνουν στο γλέντι. Οι γιορτές τους συνοδεύονται από μουσική, χορό και τραγούδια που εξυμνούν την ελεύθερη και ηρωική ζωή, τα κατορθώματα και τον θάνατο. Μαζί με τους Αρματωλούς, αποκτούν μεγάλη επιδεξιότητα στον χειρισμό όπλων. Είναι ανυπότακτοι και υπακούουν μονάχα στον "καπετάνιο" τους.
Ο τρόπος ζωής των κλεφταρματολών της Τουρκοκρατίας και των αγωνιστών της Επανάστασης του 21, καθορίζεται από ένα σύστημα αξιών όπου τα όπλα κατέχουν κεντρική θέση. Το όπλο για τους αγωνιστές εκείνους, είναι προσωπικό αντικείμενο με μεγάλη συναισθηματική αξία και επιτελεί σημαντικό ρόλο στην επίδειξη της κοινωνικής θέσης του κατόχου του. Ο πολεμιστής θέλει τα καριοφίλια, τις πιστόλες, τα γιαταγάνια και τις παλάσκες του, διακοσμημένα με εξαιρετική επιμέλεια. Και έτσι, τα όπλα της εποχής εκείνης είναι αξιοπρόσεκτα όχι μόνο σαν τεχνολογικά επιτεύγματα, αλλά και σαν αντικείμενα λαικής τέχνης όσον αφορά τον ρόλο που είχαν στην ελληνική κοινωνία της εποχής.
"Τουφέκι μου Περήφανο, Σπαθί μου παινεμένο...Και το καριοφιλάκι μου σαν κόρη αγκαλιασμένο"... θα τραγουδήσει ο κλέφτης τιμητικά για το όπλο του... Υπό αυτόν τον τίτλο, προβάλλεται από τις 23 Μαρτίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο έκθεση όπλων που χρησιμοποιούσαν οι Κλεφταρματωλοί και Αγωνιστές. Η έκθεση καλύπτει την περίοδο της προεπαναστατικής Ελλάδας με αποκορύφωμα την Ελληνική Επανάσταση και τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου και του Ιδρύματος Στεφανή.

29 σχόλια:

  1. Μπράβο Ελίνα. Πολλοί απόγονοι αυτών υπάρχουν ακόμα, και δεν θα παραδωθούν ποτέ, μέχρι να κερδίσουν και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μόνο που καταφέρνουν με τις προκλήσεις είναι να μας ενώνουν και να μας ετοιμάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Ελίνα έτσι για να θυμόμαστε ποιοι είμαστε ή μάλλον ποιοι ήμασταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ίσως είναι καλό, λόγω της αυριανής επετείου, να αναρτηθεί το κάτωθι:

    http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=5926&LID=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα έχουμε να πολεμήσουμε κάτι πιο πονηρό και δυνατότερο απο τους Τούρκους. Εναν αόρατο εσωτερικό εχθρό που δερν μπορείς να δεις αλλά
    τον νιώθεις συνεχώς πλάισου.
    Με τους Τούρκους τα βγάλαμε πέρα μία
    φορά κι άν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε, γιατι τον εχθρό τον γνωρίζουμε πολύ καλά .
    Πωσ να πολεμήσεις όμως έναν
    εχθρό ο οποίος είναι μετμφιεσμένος
    και δεν γνωρίζεις που είναι? ή
    μάλλον είναι παντού?
    Και το χειρότερο απ'όλα είναι πως τον εκλέγουμε όλοι μας κάθε 4
    χρόνια.
    ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!
    ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!!
    ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ!!
    ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΖΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗΤΕ!!!
    Κ.Ι.Χ.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αυτούς τους κλέφτες, να τους γράφουμε με Κ ΚΕΦΑΛΑΙΟ:
    Αρματωλοί και Κλέφτες!


    ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 !

    πιο επίκαιρο από ποτέ!
    πάλι θ'αρματωθούμε,πάλι θ'αγωνιστούμε,πάλι θα νικήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το όλο θέμα είναι προετοιμασία για αναμέτρηση σε κάθε επίπεδο. Η όλη κατάσταση μυρίζει σύγκρουση προ των πυλών. Οι μεγάλοι συγγενείς αν είναι μαζί μας και πολιτικά και στον τομέα του υπόγειου πολέμου, θα δούμε απίστευτα πράγματα. Η θέση των απέναντι είναι πολύ επισφαλής, όπως είναι και η δική μας. Το όλο θέμα είναι συμμαχίες. Ας έχουμε υπόψη μας ότι τυχούσα νικηφόρος έξοδος από πόλεμο θα φέρει στην Ελλάδα μεγάλη οικονομική πρόοδο και θα την αναδείξει σε μεγάλο παίκτη. Το αντίθετο αποτέλεσμα θα έρθει ακόμα και χωρίς πόλεμο, λόγω της μεγάλης υπογεννητικότητάς μας. Ας κάνουμε ότι είναι δυνατόν για ουσιαστικές συμμαχίες, και ας είμαστε εμείς εκείνοι που θα καλέσουμε τους εταίρους μας συμμάχους στην συνεκμετάλλευση του υπεδάφους του Αιγαίου, με αντάλλαγμα την μεγάλη νίκη που θα δώσει νέα προοπτική στον Ελληνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν η Ελλάδα και πάλι δεν τιμωρήσει τους υπαίτιους της καταστροφής αυτής, όπως δεν τιμώρησε υπαίτιους προηγουμένων καταστροφών, τότε τι μέλλον έχουμε; Δεν έχω πρόβλημα με το ότι δεν αναρτήθηκε το σχόλιό μου με τους Παγκαλάνθρωπους και τους Καραμανλάνθρωπους που έφεραν τον τόπο εδώ που είναι σήμερα, τη στιγμή που άλλοι σε σχόλια βρίζουν ασύστολα όποιον θέλουν. Μάλλον εμένα προστατεύετε από τους παραπάνω, ή εγώ είμαι ακραίος και ανισόρροπος, μιας και δεν ανήκω σε κανένα κόμμα και μιλώ για την ανάγκη του Πανελληνισμού σαν νέο ενωτικό κίνημα των απανταχού Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν η Ελλάδα και πάλι δεν τιμωρήσει τους υπαίτιους της καταστροφής αυτής, όπως δεν τιμώρησε υπαίτιους προηγουμένων καταστροφών, τότε τι μέλλον έχουμε; Δεν έχω πρόβλημα με το ότι δεν αναρτήθηκε το σχόλιό μου με τους Παγκαλάνθρωπους και τους Καραμανλάνθρωπους που έφεραν τον τόπο εδώ που είναι σήμερα, τη στιγμή που άλλοι σε σχόλια βρίζουν ασύστολα όποιον θέλουν. Μάλλον εμένα προστατεύετε από τους παραπάνω, ή εγώ είμαι ακραίος και ανισόρροπος, μιας και δεν ανήκω σε κανένα κόμμα και μιλώ για την ανάγκη του Πανελληνισμού σαν νέο ενωτικό κίνημα των απανταχού Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Γιώργο εάν τιμωρηθούν όλοι οι
    υπαίτιοι για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας σήμερα,αύριο τα έδρανα της βουλής θα είναι άδεια εντελώς.
    Θα χρειασθούμε μία κατασκευή ειδική δίπλα στον κορυδαλλό για να μπουν 300 άτομα μέσα, συν τους παρατρεχάμενους, για περίπου 1500 -2000
    άτομα.
    Πιστεύει κανένας πως είναι εφικτό αυτό?
    Γνώμη μου είναι πως θα συνεχισθεί το ξεπούλημα της χώρας,θα υποστούμε
    συνκυριαρχία στο Αιγαίο δίχως να ανοίξει μύτη,θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε οπλικά συστήματα για τα μάτια του κόσμου,κι εμείς θα ψάχνουμε χρήματα να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας απο την πρώτη εβδομάδα του μήνα.
    Οι 300 που λέγαμε παραπάνω θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν τις κοιλιές τους και θα αλλάξουν τα
    κολάμαξά τους τον επόμενο χρόνο.
    Εχει κανείς αντίθετη άποψη πάνω σε αυτό το θέμα?
    ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Οι μεγάλοι συγγενείς αν είναι μαζί μας και πολιτικά και στον τομέα του υπόγειου πολέμου, θα δούμε απίστευτα πράγματα."


    "ΣΙΔΗΡΟΥΝΤΙΕ",ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ "ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ";ΘΑ ΠΕΙΣ-ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ-ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΑΝΟΙΧΤΑ ΡΕ ΑΠΙΘΑΝΕ "ΠΑΠΑΤΖΗ" ΚΑΙ ΑΒΑΝΤΑΔΩΡΕ ΞΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ;


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ, αν βγεις αληθινός χαθήκαμε. Θα αρχίσει ο κόσμος να τους πυροβολεί, οι μπράβοι θα απαντούν, και θα έχουμε κάτι σαν εμφύλιο. Το καλύτερο είναι να κάνουμε έρανο από τώρα για τη νέα φυλακή τους, ή να βγάλουμε έξω τους μικροαπατεώνες και να φτιάξουμε έτσι άδειες θέσεις. Βέβαια, για να γίνουν αυτά, πρέπει πρώτα να καταργηθεί το πολιτικό μας σύστημα, και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Έχεις δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λογω της επετειου, αντιγραφω κατα λέξη το παρακατω κειμενο απο την σελίδα 42 του βιβλίου "Θ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΑΠΑΝΤΑ(ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ-ΔΙΚΗ)"
    Εισαγωγη-Επιμελεια ΕΛΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
    Παρουσιαση-Σχόλια ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΩΤΙΑΔΗ
    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ Θ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΩΤΑΚΟ
    ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ Γ.ΤΕΡΤΣΕΤΗΣ-ΑΘ.ΠΟΛΥΖΩΪΔΗΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
    Μελετηματα ΔΙΟΝ.ΚΟΚΚΙΝΟΥ
    ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ"
    Ζωοδ.Πηγης 13 τηλ.2103621271

    "Εις την Κορώνην έκαμαν μυρίας κακώσεις κατά του εκει αρχιερέως και του διακόνου του, και αφού και τους δυο εφόνευσαν,έρριψαν έπειτα τουσ νεκρούς των έξω του φρουρίου απο την κορυφην του τείχους,και με πολλήν καταφρόνησιν και εμπαιγμον έλεγαν εις τους έξωθεν πολιορκητάς Έλληνας να πάρουν κρέας ,αν έχουν ανάγκην.Εις δε το Ναύπλιον πάλιν οι εκει Εβραίοι, ως θα διηγηθώμεν κατόπιν,σκληρώς εβασάνισαν τον πληγωθέντα και αιχμαλωτισθέντα απο τους Τούρκους Αναγνώστην Κελπερήν.Τοιούτοι είναι οι Εβραίοι, ασυμβίβαστοι προς τους Χριστιανούς."


    "ΣΙΔΗΡΟΥΝΤΙΕΕΕΕΕΕΕΕ"....ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΕΤΟΙΟ "ΑΝΤΙΣΙΜΙΤΙΚΟ" ΚΕΙΜΕΝΟ(σας εχω ικανους να κατηγορησετε για "αντισιμιτισμό" ακόμα και τον Κολοκοτρώνη)!

    ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ!ΟΡΕΞΗ ΝΑ'ΧΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ!ΑΥΡΙΟ-ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ-ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΩ ΤΟΝ "ΦΕΤΦΑ" ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ(ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)ΤΟ 1822, ΑΜΠΟΥ ΛΟΥΜΠΟΥΤ ΕΜΙΝ ΑΓΑΣ("ΒΑΛΗΣ" ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ),ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ,ΣΤΟΥΣ ΣΕΦΑΡΑΔΙΤΕΣ(ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ;)ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ "ΔΥΣΚΟΛΟ" ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΨΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΩΝ!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απο τους δοξασμένους Αρματωλούς και Κλέφτες στα σημερινά Αμαρτωλά Λαμόγια που παίζουν με τις τύχες μας...Κατάντια που και μόνο λίγο άν σκεφτείς σοβαρά σε πιάνουν τα κλάματα και η απελπισία...
    Ελπίζω έστω και τώρα να ξυπνήσουν οι Έλληνες και να αντιδράσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μίνωα, μάλλον πολλές φορές συνεργάστηκαν Εβραίοι με Τούρκους, αλλά όχι περισσότερες από ότι Τούρκοι με Έλληνες εναντίον άλλων Ελλήνων. Μήπως πάρα πολλοί σημερινοί Τούρκοι έχουν Ελληνικό αίμα; Ο μεγαλύτερος ήρωάς τους μετά τον Μωάμεθ, Έλληνας από την Μυτιλήνη δεν ήταν, πες το όνομά του. Όλα είναι ζήτημα συμφερόντων και μυαλού και όχι ράτσας. Εσύ καταδικάζεις όλους τους Εβραίους με μιας. Άλλοι Εβραίοι ήταν φίλοι με Έλληνες, και άλλοι όχι, άλλοι Έλληνες έγιναν Τούρκοι και άλλοι όχι. Διάκριση και όχι Κεάδας για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και ποιος μίλησε για "ρατσα" τετραπέρατε "Σιδηρούντιε";Και εγω σε συμφέροντα αναφέρομαι!Συμφέροντα των Εβραιων της εποχής τα οποια ηρθαν σε συγκρουση με τα συμφέροντα των Ελληνων που αποφάσισαν να ξεσηκωθουν εναντίον των Τούρκων!Η ηγεσία των Εβραιων αποφασισε να στηρίξει το οθωμανικό status διοτι προφανως εθιγοντο τα οικονομικά της συμφέροντα(κατα το κοινως λεγόμενο,ο ξεσηκωμος των Ελληνων τους "χαλαγε την μαγιονεζα")!Πως ομως θα πρεπει να χαρακτηρισω μια εθνότητα, μιας πολυεθνικής αυτοκρατορίας, η οποια συμμαχει με τον κατακτητη και κτυπουν απο κοινού μια αλλη εθνότητα που αποφασισε να παρει τα όπλα για να διεκδικήσει την αυτοδιάθεση της;Δεν θα πρεπει να τους χαρακτηρίσω τουλάχιστον "ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ" και "ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ";Και αυτο που συνεβη στην περιοχη μας αποτελει ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ!Σε καμια αλλη πολυεθνικη Ευρωπαϊκη αυτοκρατορία(π.χ.Αυστροουγγαρία)δεν συνεβη κατι παρόμοιο!
    Η συνέχεια αύριο!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. AN ENAS EBREOS ERTH STHN PORTA SOU KAI SOU PEI OTI EXEI KYNDINEYEI TI THA TOU PEIS DEN THA TON BALEIS MESA? .EMEIS OI ELLHNES EIMASTE YPER KATHE KATATREGMENOY AKOMA KAI TOYRKON KOURDON PALESTINION GENIKA .TORA TI KANANE STHN ISTORIA OLOI EXOYN KANOI KATI TIS . TORA TI GINETE .EIMAI YPER MIAS SYMAXIAS ME TOYS EBREOUS ALLA MAS XROSTANE PARA POLLA .TALOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. κρασι δεν ειναι αδερφια η λευτερια
    μητε γλυκεια γυναικα
    μητε και βιος μεσ στα κελαρια σας μητε και γιος στην κουνια
    ερμο τραγουδι ναι
    ακαταδεχτο
    και σβηνει στον αερα
    καζαντζακης
    σιδηρουντιε ο παπαφλεσας ελεγε στους συντροφους του στο μανιακι¨να τωρα ερχονται ενισχυσεις.
    η εκβαση γνωστη.
    η ιστορια εχει το βιτσιο να επαναλαμβανεται.η βοηθεια που λες καλως ναρθει.και μεις καλα θα κανουμε να μην την περιμενουμε.
    αυτος ο τοπος χρειαζεται εμας τους ελληνες για να λευτερωθει παλι
    και χρονο μετα για να δικαση και να φυλακισει οσους μπουν μπροστα σ αυτον τον αγωνα.ας ειναι.
    μανος κατοικος ροδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "Σιδηρούντιε" για να μην ξεχνιώμαστε, χρωστας καποιες απαντησεις στα κατωθι ερωτήματα:

    α)ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ "ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ";

    β)Πως ομως θα πρεπει να χαρακτηρισω μια εθνότητα, μιας πολυεθνικής αυτοκρατορίας, η οποια συμμαχει με τον κατακτητη και κτυπουν απο κοινού μια αλλη εθνότητα που αποφασισε να παρει τα όπλα για να διεκδικήσει την αυτοδιάθεση της;Δεν θα πρεπει να τους χαρακτηρίσω τουλάχιστον "ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ" και "ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ";


    Και σταματηστε επιτέλους να αλληλοσυγχαιρεστε διοτι καταντήσατε αηδία!Και η Galia και ο κος "καθηγητης της βοϊδοσχολης" του Λονδίνου ειναι μεγαλα παιδια και μπορουν να τα βγαλουν περα μονοι τους!Δεν εχουν αναγκη την "αβάντα" σου!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η κα Ελίνα Γαληνού έγραψε ένα εξαιρετικό και στο ύφος και στο περιεχόμενο κείμενο.

    Διαβάζοντάς το, το σκυμένο από τα προβλήματα κεφάλι μας, έρχεται ξανά στη σωστή του θέση.

    Και το ηθικό μας αναπτερώνεται.

    Αλλά όχι! Κάποιοι δεν μας το επιτρέπουν. Και δεν το θέλουν! Και δηλητηριάζουν και αυτήν την ανάρτηση με το Μίσος τους.

    Υποκαθιστούν την Αγάπη μας, την Λατρεία μας για την Πατρίδα με το Μίσος για τους άλλους.

    Δείτε το από τη ζωή σας: Πόσο προχωράει και προοδεύει κάποιος με το Μίσος; Και πόσα "θαύματα" μπορεί να κάνει κάποιος με την Αγάπη και την Αφοσίωση;

    Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης έλεγε ότι όταν ελευθερωθεί η Πατρίδα θα είναι ο πρώτος που θα κυνηγηθεί.
    Ήξερε ότι είχε προκαλέσει το Μίσος κάποιων.
    Παρόλα αυτά η Αγάπη για την Πατρίδα υπερίσχυσε. Και τους συγχώρησε όλους, ακόμα και αυτούς που τον ταπείνωσαν και τον βασάνισαν.

    Ρωτήστε τον εαυτό σας: Νομίζετε ότι εκείνοι οι Έλληνες πολέμησαν τόσο ηρωικά που συγκίνησαν όλον τον ελεύθερο κόσμο,
    επειδή απλώς μισούσαν τον Οθωμανό ή επειδή λάτρευαν την Πατρίδα τους;

    (Κύριε Σιδηρούντιε, πολύ χρήσιμα και διδακτικά όσα γράψατε. Να συμπληρώσω ότι η πρακτική του προστατευτικού μαξιλαριού ήταν συνηθισμένη οθωμανική τακτική. Έστρεφαν τις κοινότητες των άπιστων να φαγώνονται μεταξύ τους, και αυτοί κυβερνούσαν ανενόχλητοι. Και όσοι ήταν ανόητοι για να ψωνίζουν από το Μίσος, έχαναν σε Ελευθερία. Μόνο που οι Έλληνες τότε δεν ήταν ανόητοι)

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χρυσέ μου Μίνωα, θα με φας ζωντανό στο τέλος! Και Αρμένιους έβαλαν εναντίον Ελλήνων οι Τούρκοι αφέντες μερικές φορές, και Κούρδους, και όλους εναντίον όλων, και ο Αλή Πασάς Τούρκος εναντίον Τούρκων πολεμούσε, και πιο πολλούς Έλληνες είχε ο πολιορκητής της Πόλης παρά ο Κων/νος. Μόνο οι Εβραίοι σου φταίνε πάλι. Δεν είμαι Εβραίος αλλά για 'σενα να γίνω αύριο το πρωί αν είναι να αισθανθείς καλύτερα. Όλα είναι στο μυαλό μας. Ναι να ενωθούμε τώρα τουλάχιστον όσοι δεν θέλουμε να γίνουμε Ισλαμιστές. Τώρα εάν εσύ αυτό θέλεις ή είσαι μουσουλμάνος, δικαίωμα σου.
    ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ: Αμερικάνοι, Γάλλοι, Ρώσοι, Κινέζοι. Οι Εβραίοι δεν είναι μεγάλοι συγγενείς, είναι μικρός λαός, αλλά και αυτούς μαζί με την Ελλάδα τους θέλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Dear ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ,

    I respect your personal beliefs because you are an intelligent, smart person. However, the belief in deities is a value that is highly suspect -- because history and science has shown it to be destructive, repressive, intolerant, rigid, and often -- murderous.

    God

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. "Madame veto", που το ειδες το μίσος;Σε γεγονότα αναφέρομαι!Εκτος εαν νομιζεις οτι καποια γεγονότα θα πρεπει να παραβλέπονται χαριν παντοειδών σκοπιμοτητων!Και αυτο αποτελει αποψη καθ'όλα σεβαστή!Να την εχεις και να την "χαιρεσαι"!


    "Σιδηρούντιε", αυτους που χαρακτηριζεις ως "μεγαλους συγγενεις", δεν υπαρχει περιπτωση να υποστηριξουν την προταση σου περι "πολιτικής στηριξης" της Ελλαδας και περι "υπόγειου πολέμου"!Ξανακοιτα ποιους αναφερεις ως τετοιους και πες μου αν εχω αδικο!Εσυ βεβαια αλλου το πηγαινες(στον "μικρο λαο που τον θελεις στο πλευρο μας")αλλα οπως συνηθίζεις δεν λες την γνωμη σου ευθαρσως!Και εξακολουθεις να αφηνεις αναπάντητο το δευτερο ερώτημα!


    TALOS σαφως και η πορτα μου ειναι ανοιχτη σε καθε κατατρεγμένο!Αλλο ομως αυτο και αλλο η αναφορα σε καποια ιστορικα γεγονοτα του παρελθοντος που μας πληγωσαν!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. EΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΣΣΤΟΡΙΚΑ ΑΣΧΕΤΟ
    1. ΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΝΑΒΗΣ (ΕΠΕΙΔΗ Ο ΓΝΟΣΤΟΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΑΥΤΡΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΠΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΩΣ ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ "ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ"ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕUROBOOKS 2008, ΑΘΗΝΑ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΕΛ. 270-322)
    2. ( ΕΠΙΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΟΙΥ) ΠΟΙΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΦΤΗ ΤΩΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΜΕ ΤΑ WAFFEN-SS KAI ME TON REICHFUHRER HIMLER ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ
    3.ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ (Ο ΑΝΗΨΙΟΣ ΤΟΥ) ΑΡΑΦΑΤ ΕΧΕΙ ΚΑΤΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΑΥΤΟΥ ΩΤΟΥ ΜΟΥΦΤΗ ΕΡΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ (ΒΛΕΠΕ 13 GEBLINJAGER DER SS "HADASCHAR")
    4. ΠΟΣΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
    5.ΠΟΣΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΔΤΙΔΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΣΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΘΡΚΙΑΣ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΑΣ ΝΑ ΠΣΟΣΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
    6.ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ, ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ,ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΕΣ, ΙΝΔΟΥΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
    7.(ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ)ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ 3 ΜΕΡΩΝ ΤΟΥ 1825
    ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ FESTUGGS-KOMMANDANT "KRETA" UND HOHERE FURHER DES ALLES IRRENANSTALTEN DER WELT ΕΧΩ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟΣ ΘΑΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΣΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΣΟΛΗΨΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ? ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΔΡΑΙΝΟΠΟΛΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΠΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ
    ΤΕΛΟΣ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΓΕΙΛΛΩ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΝΕΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΙΑ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ" ΕΡΓΑΨΕ ΟΤΙ ΡΟΤΙΜΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΝΑ ΔΙΒΑΖΟΥΝ ΠΑΡΑΠΜΥΘΙΑ ΝΤΙΣΝΕΥ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΜΗΠΟΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΟΙΑΣ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΕΚΜΑΥΚΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΝΩ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΕ ΥΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡΙΩΝ ΟΠΩΝ ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΗΠΗΡΕΤΕΙ Η ¨ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΣΦΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΥΚΟΣΛΑΩΙΑ?)
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΑΠΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "Σιδηρούντιε", παρατα τα "χρυσε μου" και "αργυρέ μου" και ΑΝΑΦΕΡΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΡΜΕΝΙΟ ΠΟΥ ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΘ'ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ, ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΤΟ 1829, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ!Διαφορετικά θα απευθυνθω στην "ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ" να παρεμβει και να σε συμμαζέψει!Δεν μπορεις να γραφεις ό,τι σου κατεβαζει η "γκλάβα" και να εκθετεις οποιον να'ναι, μονο και μονο για να δωσεις εμφαση στα επιχειρηματα σου!Και αν θελεις να ξερεις, ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΣΕΦΑΡΑΔΙΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΜΠΟΥ ΛΟΥΜΠΟΥΤ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ!ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ!Ετσι τουλαχιστον τους παρουσιάζει ο Φραγκισκος Πουκεβίλ στο εργο του "Ιστορια της Ελληνικης επαναστασεως"!Εξ ου και ο "φετφας" που τους χαρίζει μερος απο τα λαφυρα της Ναουσας!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ 25 Μαρτίου 2010 7:11 π.μ.

    Dear God!!!!
    I think you misspelled your name!
    Your name must be spelled as
    (the knowing it all, Talmudist, atheist and pretending Greek admirer) ...Galia.


    Baruch Goldstein
    Lower Brooklyn (a.k.a Hellhole)


    PS.
    Nothing wrong though, since in Paradise you guys speak and write the language of the angels, which of course is the Hellenic Language.
    Say Hello to all Hellenes Heroes who fought so their descendants can at least be free to continue fighting the evil and murderous hypocrites. (Inside and outside of Hellas).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ 4:36 μ.μ.

    Δεν καταλαβαίνω γιατί μου απευθύνεις τον λόγο. Για να με προσβάλλεις με τα ανυπόστατα ψεύδη, τις φαντασίες και τις τρελές εικασίες σου ότι δήθεν εγώ γράφω και ανυπόγραφα;;;

    Καταλαβαίνω ότι σε πονάει πολύ ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου.
    Καταλαβαίνω ότι όταν βλέπεις φουστανέλλα και ντουλαμά αφρίζεις.
    Αλλά κρατήσου για 24 ώρες.

    Και σεβάσου ότι βρίσκεσαι σε μια ανάρτηση για τους ήρωες του '21.

    ΚΑΙ ΣΩΠΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

    Όσο για τον Baruch Goldstein: Μπράβο που βρήκες έναν που σκότωσε άμαχους άραβες! Εγώ αν κάτσω να σου γράψω πόσοι άραβες σκότωσαν ή επιχείρησαν να σκοτώσουν ΑΜΑΧΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ, και ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ θα πρέπει να μην κάνω τίποτα άλλο για τα επόμενα 50 χρόνια. Εξάλλου το 2008 δεν τσάκωσαν έναν δικό σας με μαχαίρι μέσα στο Σπήλαιο;

    Όσο για το ME'ARAT ΗΑMACHPELAH, έναν αρχαίο εβραϊκό τόπο λατρείας όπου βρίσκονται θαμμένοι οι
    Αδάμ-Εύα, Αβραάμ-Σάρα, Ισαάκ-Ρεβέκκα και Ιακώβ-Λέα, τί μπορεί να πει κανείς;

    Και κάπου στον 10ο αι. ένα τμήμα του έγινε τζαμί, μετά έγινε εκκλησία και μετά πάλι τζαμί. Αλλά οι Χριστιανοί δεν το διεκδικούν, όπως κάνετε εσείς.
    Και τον 14ο αι. οι Μαμελούκοι κατσικώθηκαν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.

    Σήμερα το ΜΕΓΑΛΕΙΟ του Ισραήλ είναι ότι επιτρέπει τη λειτουργία του τζαμιού και μάλιστα της δίνει προτεραιότητα. Και το φυλάσσει πολύ αποτελεσματικά για να μην ξανα-συμβούν τέτοια περιστατικά θρησκευτικής βίας.
    Και κρατά για λόγους ασφαλείας κλειστό στο κοινό το δωμάτιο-κενοτάφιο των Ισαάκ-Ρεβέκκα, αν θυμάμαι καλά. Το οποίο ανοίγει για 5 ή κάτι τέτοιο, μέρες το χρόνο, νομίζω.

    Και εσύ ακόμα απειλείς, απειλείς, απειλείς...

    Αυτά κάνατε και σε εμάς για 400 χρόνια. Και μέχρι και την Ακρόπολη κάνατε τζαμί. Αλλά όταν βρεθήκατε στη δυσκολία, την καταστρέφατε. Σπάζατε τις κολώνες για να κάνετε το μολύβι, σφαίρες. ΕΚΕΙ ΔΕΙΞΑΤΕ ότι ούτε δική σας ήταν, ούτε καν την πονούσατε, ούτε καν την σεβόσασταν. Βάρβαροι καταπατητές, εποικιστές και εξουσιαστές ήσασταν και δυστυχώς τόσα χρόνια πολιτισμού και ανθρωπισμού πέρασαν ξώφαλτσα. Υπάρχουν τόσοι καλοί μουσουλμάνοι στον κόσμο. Και μια χούφτα φανατικών που με το μίσος τους και τις απειλές τους, έχουν αμαυρώσει όλους τους υπόλοιπους.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μέρα που είναι σήμερα 25 Μαρτιου, διαβάζουμε από την επίσημη Ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για να βουλώσουμε τα στόματα εκείνων των αμετανόητων όχι μόνο απόγονων των Χριστοκτόνων οι οποίοι καίτοι αιμοβόρες ύαινες, ποιούνται τους «Έλληνες» φέροντες ένδυμα αμνού αλλά και των απόγονων του υπ' αριθμόν ένα εχθρού του απανταχού Χριστιανισμού. Εκείνων των λύκων που μας εύχονται ειρωνικά "χρόνια πολλά και λευτεριά σε όλους" αλλά έχουν στην κώλοτσέπη τους τα αρχιτεκτονικά σχέδια της υποδούλωσης των Λαών. Οι απόγονοι εκείνων που συμμάχησαν με τον Τούρκο τα χρόνια της σκλαβιάς και μαχαίρωναν πισώπλατα τους Έλληνες επαναστάτες. Ευτυχώς που δεν ζουν σήμερα γιατί θα τους κατέδιδαν ως τρομοκράτες.


    "Γρηγόριος ο Ε'

    1818-1821

    ....Τα προβλήματα, ωστόσο, δεν απαλείφονται: Tην αλλαγή της τουρκικής πολιτικής και την επανάσταση των Γενιτσάρων φέρει μια άλλη πτώση του Γρηγορίου, ο οποίος έχει απελαθεί πρώτα στα Πρηγκιπονησoν και στη συνέχεια το 1810 που συνταξιοδοτήθηκε και πάλι στο Άγιον Όρος, όπου και παραμένει για ένα άλλο 9 χρόνια. Ωστόσο, εξελέγη για τρίτη φορά Πατριάρχης (15 Δεκεμβρίου 1818) και επιστρέφει στην Πόλη τον Ιανουάριο του 1819.
    Η Τρίτη Θητεία του στο Πατριαρχείο συνδέεται με κρίσιμες στιγμές για το Έθνος. Και αποτελειώνει με το μαρτύριο του. Την νύχτα της Ανάστασης (10 Απριλίου 1821) και μετά το πέρας της Θειας Λειτουργίας που τέλεσε με άλλους 8 Ιεράρχες , συνελήφθη καθαιρέθη από τον θρόνο και εφυλακίσθη απο τους Τούρκους!
    Αλλά στις 3 η ώρα το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι Τούρκοι τον κρέμασαν από την Ωραία Πύλη του Πατριαρχείου.
    Για τρεις ημέρες παρέμεινε το λείψανο κρεμασμένο δεχόμενο προσβολές και ύβρεις από τους βαρβάρους Τούρκους και τους συνεργάτες τους εβραίους.
    Ένα ασκέρι Εβραίων αγόρασε το πτώμα του Πατριάρχη και το ιεροσύλησαν σέρνοντας το μέσα απο τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Όταν ξεθύμανε το μισος τους το πέταξαν στον Κεράτιο Κόλπο.
    Ευτυχώς ένας Έλληνας Καπετάνιος, ο Νικόλαος Σκλάβος, βρήκε το πτώμα να επιπλέει και το περισυνέλεξε και με πάσα μυστικότητα το μετέφερε στην Οδησσό όπου και ενεταφιάσθη στην Ελληνική Εκκλησία της Άγιας Τριάδος.



    Ιδού η Υποκρισία και ο Φαρισαϊσμός στο αποκορύφωμα τους! Οι Τούρκοι υποτίθεται είναι εχθροί μας! Οι άλλοι που ηγόρασαν και ιεροσύλησαν το σεπτό πτώμα του Γέροντα; Αυτοί των οποίων οι απόγονοι τώρα μας υβρίζουν μέσα στην ίδια μας την Πατρίδα προσποιούμενοι τους Έλληνες πατριώτες;
    Αλλά αυτοί Εσταύρωσαν Εκείνον. Και τον Έλληνα Πατριάρχη;

    Λυσσασμένοι σκύλοι η ώρα της αλήθειας που τόσο πολύ φοβάστε, πλησιάζει.
    Θα έρθη υπό την μορφή νερού.



    Παππαφλέσσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.