8/3/10

Κύπρος και ευρωπαϊκή άμυνα

Αν το ΑΚΕΛ και η Κυβέρνηση απαλλαγούν από τα κομμουνιστικά, αντιευρωπαϊκά, ουτοπικά σύνδρομα του παρελθόντας και προσγειωθούν στην πραγματικότητα, υιοθετώντας ρεαλιστικές επιλογές, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας και όλων των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Της Ελένης Θεοχάρους

Ο στόχος της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ στηρίζεται στον πυλώνα της Κοινής Άμυνας και της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής. Γι’ αυτό επιβάλλεται ο στρατηγικός σχεδιασμός μιας Κοινής Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ. Για να μπορεί η ΕΕ να έχει ουσιαστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική. Ένα ρόλο σύμφωνο με τις αρχές και τις αξίες της, ένα ρόλο ειρηνευτικό και ανθρωπιστικό, που θα διεκπεραιώνεται με πολιτικές και στρατιωτικές αποστολές.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα που καλύπτονται και συγκαλύπτονται από τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ. Βεβαίως, στόχος της ΕΕ θα πρέπει να είναι η οικοδόμηση αυτόνομης άμυνας, η οποία θα αντιμετωπίζει και διάφορα εσωτερικά προβλήματα συνοχής, καθότι σήμερα, η αμυντική αδυναμία της ΕΕ υποχρεώνει κράτη -μέλη (όπως οι χώρες του πρώην σοβιετικού στρατοπέδου Πολωνία και Τσεχία), να προχωρούν σε διμερείς αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, δίδοντας στους Αμερικανούς τη δυνατότητα να εμφανίζονται ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη! Η ίδια αμυντική ανεπάρκεια είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι οι χώρες της Βαλτικής κατατρύχονται από το άγχος επικειμένης ρωσικής επίθεσης, ενώ παράλληλα η ΕΕ υποχρεούται να ανέχεται όπως άλλο κράτος της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία, τελεί υπό τη στρατιωτική κατοχή και ομηρεία και υφίσταται μόνιμη απειλή από υποψήφιο για ένταξη κράτος, την Τουρκία. Οι επισημάνσεις στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την ευρωπαϊκή στρατηγική και την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, αφορούν τη σημαντική ενίσχυση των ικανοτήτων τόσο των πολιτικών όσο και των στρατιωτικών αποστολών της ΕΕ. Και είναι ορθές διότι εισηγούνται τεχνολογική βελτίωση του υφιστάμενου στρατιωτικού υλικού, που να εξικνείται μέχρι τη χρήση δορυφορικών συστημάτων συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών.

Συνεπώς, εάν η ΕΕ θέλει να διαδραματίσει στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν μπορεί να έχει γυάλινα πόδια, αλλά αξιόπιστους αμυντικούς μηχανισμούς, που θα της παρέχουν μεγαλύτερη αυτονομία πολιτικής, ειρηνευτικής και ανθρωπιστικής δράσης, στη λογική της ραγδαίας απεξάρτησής της από τις ΗΠΑ.
Η Κύπρος συνιστά κράτος-μέλος της ΕΕ και οφείλει να συμμετέχει ισότιμα και στον αμυντικό βραχίονα και ως εκ τούτου θα πρέπει να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (ΡfΡ) στον οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη πλην ημών. Ακόμη και η Ρωσία. Για να σταματήσουν οι υπαξιωματικοί, αξιωματικοί και υπουργοί μας να αποχωρούν από τις αίθουσες της ΕΕ και να εισέρχονται οι Τούρκοι όταν συζητούνται διαβαθμισμένες πληροφορίες του ΝΑΤΟ. Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι κράτος δεύτερης διαλογής στο σύστημα αξιών που επέλεξε να ανήκει και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, μπορεί να διαδραματίσει, παρά το μικρό της μέγεθος, μεγάλο ρόλο στην αρχιτεκτονική της κοινής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Κουμάντο όμως στην Κυβέρνηση κάνει το ΑΚΕΛ που δογματικά πιστεύει ότι ο ΡfΡ είναι ο προθάλαμος του ΝΑΤΟ. Στον εν λόγω προθάλαμο βεβαίως ανήκει και η Ρωσία. Η οποία επιδιώκει τη συμμετοχή της σε ένα νέο ισορροπημένο αμυντικό σύστημα, έξω από τις νόρμες του παρελθόντος.

Αν το ΑΚΕΛ και η Κυβέρνηση απαλλαγούν από τα κομμουνιστικά, αντιευρωπαϊκά, ουτοπικά σύνδρομα του παρελθόντας και προσγειωθούν στην πραγματικότητα, υιοθετώντας ρεαλιστικές επιλογές, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας και όλων των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Δεν μπορούν να κρατούν την Κύπρο απομονωμένη. Δεν μπορούν να μας στερούν το δικαίωμα τη ισότιμης συμμετοχής στην πολιτική ενοποίηση στης ΕΕ. Αυτοί, που δεν θέλουν την ένταξή μας στον ΡfΡείναι μόνο οι Βρετανοί και οι Τούρκοι, για να μπορούν να εξυπηρετούν τις ΗΠΑ μέσω Κύπρου και να απολαμβάνουν αντί ημών όλα τα πολιτικά και στρατηγικά οφέλη εντός και εκτός ΕΕ. Αυτή η υπόθεση πρέπει να τελειώσει το συντομότερο. Έχουμε και λόγο και ρόλο στη αναδιαμόρφωση της αμυντικής στρατηγικής της ΕΕ με βάση τον διεθνή ανθρωπιστικό και ειρηνευτικό της ρόλο. Είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και μάλιστα ενεργό. Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι γεωστρατηγικός όμηρος των Τούρκων και των Βρετανών επειδή το ΑΚΕΛ είναι όμηρος των κομμουνιστικών συνδρόμων του παρελθόντος.

* Η Ελένη Θεοχάρους είναι ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.