5/3/10

South Stream vs Nabucco

  1. Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ναμπούκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατόλια.
  2. TH μείωση τoυ ποσοστού συμμετοχής του στον South Stream μελετά ο ρωσικός όμιλος Gazprom ώστε η γαλλική Electricite de France να αποκτήσει τη δυνατότητα αγοράς μετοχών στον ρωσο-ιταλικό αγωγό φυσικού αερίου.
  3. Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας για διέλευση του ρωσο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream από τα κροατικά εδάφη.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ναμπούκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατόλια.
Το σχέδιο του Ναμπούκο στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, ενώ η συμφωνία υπογράφηκε τον Ιούλιο από πέντε χώρες: την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.Ο αγωγός, η κατασκευή του οποίου υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, θα εξυπηρετεί τη μεταφορά μέχρι και 31 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από την Κεντρική Ασία προς την ΕΕ μέσω της Τουρκίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.Προς το παρόν το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία.

Το κόστος του αγωγού, ο οποίος θα έχει μήκος 3.300 χιλιόμετρα, υπολογίζεται σε 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ.Τα κοινοβούλια της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας έχουν ήδη επικυρώσει το σχέδιο.

Η Gazprom «εισάγει» την EdF στον South Stream
TH μείωση τoυ ποσοστού συμμετοχής του στον South Stream μελετά ο ρωσικός όμιλος Gazprom ώστε η γαλλική Electricite de France να αποκτήσει τη δυνατότητα αγοράς μετοχών στον ρωσο-ιταλικό αγωγό φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ομίλου Αλεξάντερ Μεντβέντεφ τόνισε ότι «αφήνουμε περιθώρια για μείωση της δικής μας συμμετοχής». Η απόφαση για την πώληση μετοχών στην EdF θα εξαρτηθεί από την Eni, διευκρίνισε ο Αλεξάντερ Μενβέντεφ από το Παρίσι όπου βρίσκεται μετέχοντας στην αποστολή που συνοδεύει τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom χαρακτήρισε «ρεαλιστικό ένα ποσοστό μείωσης έως και 20%, το οποίο ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της EdF». Σημειώνεται ότι σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom έχει προγραμματισμένες συζητήσεις με τους εκπροσώπους της EdF.

Το 2009, η Gazprom και η ιταλική Eni είχαν συμφωνήσει να επιτρέψουν στην EdF να αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής 10% έως 20% στον αγωγό South Stream, ο οποίος θα συνδέσει τη Ρωσία με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. H γαλλική EdF χρειάζεται φυσικό αέριο για την τροφοδοσία μονάδων παραγωγής ενέργειας στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Με βάση τη συμφωνία ο γαλλικός όμιλος θα πρέπει να προμηθεύεται έως και 6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Ο Γιοσίποβιτς χαιρέτισε τη συμφωνία για διέλευση του South Stream από την Κροατία

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας για διέλευση του ρωσο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream από τα κροατικά εδάφη.

Η συμφωνία για τη διέλευση και εκμετάλλευση του αγωγού υπεγράφη στη Μόσχα από τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, Σεργκέι Σματκό, και τον Κροάτη υπουργό Οικονομίας, Εργασίας και Επιχειρηματικότητας, Ντζούρο Πόπιγιατς. Στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν παρόντες ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, και η Κροάτισσα ομόλογός του, Γιαντράνκα Κόσορ. Ο κ. Γιοσίποβιτς τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Κροατία που ανέλαβε μια τέτοια μεγάλη πρόκληση η οποία θα συμβάλει στη σταθερότητα του ενεργειακού τομέα της και της οικονομίας της γενικότερα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΕΞΠΡΕΣΣ,emea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.