28/9/10

Στόχος, νέα Αλεξανδρέττα

Είτε σαν μύχια σκέψη, είτε σαν ένα σκέλος του Σχεδίου Β της Άγκυρας, η δήλωση του ψευδοϋπουργού γεωργίας Ζορλού Τορέ, που έκανε στην Αλεξανδρέττα, πρέπει να ανησυχήσει. Άλλωστε, ο Βάσος Λυσσαρίδης έχει μιλήσει επανειλημμένα για τον κίνδυνο Αλεξανδρεττοποίησης της Κύπρου, ώστε η δήλωση του ψευδοϋπουργού να μη θεωρηθεί ως ανάξια προβληματισμού.

Ευρισκόμενος εκεί, ο Ζορλού Τορέ δήλωσε σε ομιλία του στο Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών Αλεξανδρέττας, ότι, αν συνεχιστεί το «εμπάργκο» του «χριστιανικού κόσμου» κατά των Τουρκοκυπρίων, οι Τουρκοκύπριοι θα πράξουν ό,τι έπραξε το κράτος της Αλεξανδρέττας, υπονοώντας την προσάρτηση στην Τουρκία. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Αν απαιτηθεί, μπορούμε να λάβουμε και εμείς την ίδια απόφαση. Αν απαιτηθεί, μπορεί να γίνει προσάρτηση της Κύπρου από την Τουρκία. Ο Θεός να μας αξιώσει ενόσω ζούμε, να δούμε μαζί το κράτος της Τ.Δ.Β.Κ. και τη μητέρα Τουρκία. Στην περίπτωση που ο χριστιανικός κόσμος δεν αποδεχθεί την Τ.Δ.Β.Κ. και συνεχιστεί το εμπάργκο, ίσως απαιτηθεί, αυτό να κάνουμε. Η ψυχή του Τουρκοκυπρίου είναι ψυχή και της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους».

Απειλητικός, όμως, εμφανίστηκε και ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, απαιτώντας τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των συνομιλιών και οριοθετώντας ως ημερομηνία το τέλος του χρόνου. «Κατά την άποψή μου, οι συνομιλίες μπορούν να ολοκληρωθούν, διότι όλα τα κεφάλαια συζητούνται εδώ και χρόνια. Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει πλέον απαυδήσει από την πορεία των συνομιλιών και κάθε μέρα που περνά το ενδιαφέρον του μειώνεται», δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Νέα Υόρκη.

Ισχυρίστηκε ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αλλάξει στάση, οι συνομιλίες θα συνεχίζονται για πέντε και δέκα χρόνια ακόμη». Εξέφρασε ικανοποίηση επειδή ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών τον δέχθηκε και άκουσε «από πρώτο χέρι τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για το περιουσιακό», ενώ ανέφερε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών υπάρχουν έξι κεφάλαια, αλλά για την επίτευξη συμφωνίας πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα θέματα.

Ο Έρογλου επανέλαβε ότι το περιουσιακό είναι δύσκολο κεφάλαιο, ενώ τα κεφάλαια Εγγυήσεων και Εδαφικού θα συζητηθούν τελευταία.

Χαρακτήρισε την προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια να συνομιλήσει με την τουρκική ηγεσία ως πρόθεση αποχώρησης από τις συνομιλίες και διατύπωσε την τουρκική πρόταση, σε περίπτωση προόδου στις συνομιλίες να πραγματοποιηθεί τετραμερής διάσκεψη με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλάδας και Τουρκίας.

Τέλος, ο Έρογλου τόνισε ότι η τουρκική πρόταση για διεθνή διάσκεψη διαφέρει πολύ από την ελληνοκυπριακή, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει και απειλητικά μηνύματα στο αμερικανικό Κογκρέσο, λέγοντας ότι «ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων στη Νέα Υόρκη είναι μεν μικρός, αλλά κάθε γροθιά του στο τραπέζι στέλνει μηνύματα στην Αμερικανική Γερουσία»!

«Χουριέτ»: Αδύνατη συμφωνία

Πάντως, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ Ντέιλι Νιους», σε άρθρο της, εισηγείται την πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης με συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, και την Ε.Ε. ως παρατηρητή, καθώς, όπως υποστηρίζει, μόνο με τέτοια διάσκεψη μπορεί να σημειωθεί πρόοδος σε ακανθώδη ζητήματα, στα οποία τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι εμφανίζονται απρόθυμοι για μονόπλευρους συμβιβασμούς.

Η εφημερίδα θεωρεί αδύνατη μία σύγκλιση στο περιουσιακό, καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως γράφει, επιδιώκει επιστροφή στην προ του 1974 κατάσταση πραγμάτων, ενώ η τουρκοκυπριακή απορρίπτει κάτι τέτοιο και απαιτεί αναγνώριση της σημερινής «πραγματικότητας».

Αναφερόμενη στις τουρκοκυπριακές προτάσεις, υποστηρίζει ότι η ιδέα για ανταλλαγή περιουσιών δεν είναι νέα, αλλά έχει εφαρμοστεί σε πολλά μέρη του κόσμου, «συμπεριλαμβανομένης και μιας τουρκοβρετανικής σύμπραξης ανάπτυξης περιουσίας, για την αξιοποίηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελληνοκυπριακές περιοχές μετά το 1974, αλλά και μετά το 1963».

Προσθέτει ότι στις ελεύθερες περιοχές, το ένα τρίτο των τουρκοκυπριακών περιουσιών δεν μπορεί να εντοπιστεί, άλλο ένα τρίτο είναι ερείπια και το υπόλοιπο ένα τρίτο δεν μπορεί να συντηρηθεί, λόγω της φθοράς του χρόνου. «Ενώ η αξία των τουρκοκυπριακών περιουσιών έχει εκμηδενιστεί με την πάροδο του χρόνου, η δημιουργία κατασκευαστικής εταιρείας ανάπτυξης περιουσιών, που προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά, αποτελεί διέξοδο. Η ανάπτυξη δεν αφορά μόνο τις τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελληνοκυπριακές περιοχές, αλλά και τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων, συμπεριλαμβανομένων και των Βαρωσίων και των περιουσιών Ελληνοκυπρίων, που αφέθησαν στην τύχη τους εντός της ουδέτερης ζώνης», καταλήγει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.