28/9/10

«Παιχνίδια» της Αγκυρας στο Σκοπιανό

Με την προσπάθεια της Τουρκίας να διευρύνει το ρόλο της στα Βαλκάνια συνδέουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών την αιφνιδιαστική κίνηση της Συρίας να προχωρήσει σε αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η Αγκυρα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με τη Δαμασκό και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπήρξε τουρκική ενθάρρυνση προς τη Συρία στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ. Μία τέτοια κίνηση δε θα αποτελούσε έκπληξη, καθώς το δόγμα Νταβούτογλου για την τουρκική εξωτερική πολιτική προβλέπει αυξημένη διείσδυση στα Βαλκάνια, ενώ η διαφωνία της Αθήνας με τα Σκόπια στο θέμα του ονόματος έχει φέρει τα τελευταία χρόνια πολύ κοντά στην Αγκυρα την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Ταυτόχρονα, η αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα από τη Συρία έρχεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία παραμένουν νωπές οι εντυπώσεις από την προσέγγιση της Ελλάδας με το Ισραήλ. Στο υπουργείο Εξωτερικών παραδέχονται ότι αυτή η εξέλιξη και ειδικότερα η έλευση στην Αθήνα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενδεχομένως έπαιξε το ρόλο της, ωστόσο σημειώνουν ότι υπάρχουν και ορισμένες διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Δαμασκού, που αναφέρουν ότι «πάντως, η πολιτική της Συρίας και η καλή σχέση με την Ελλάδα δε θα επηρεαστούν».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

6 σχόλια:

  1. Ο υποτακτικος Ασσαντ εκανε οτι κανουν και οι υποτακτικοι Ελληνοφωνοι κυβερνητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσα χρόνια η Συρία, δεν μας υποστήριξε και πουθενά...άρα δεν καταλαβαίνω γιατί κόπτωνται οι παρατρεχάμενοι του Εξωτερικών για την καλή μας σχέση με τη Συρία???Μήπως θα κάνουν τη μ@λ@κία να κάνουν πίσω απο την προσέγγιση με το Ισραήλ και τελικά θα βγούμε και κουρεμένοι απο πάνω???Αυτή η αδιόρατη Ελληνο-Αραβική φιλία δεν καταλαβαίνω που μας έχει βοηθήσει τόσα χρόνια..????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. που είναι οι ψευτο-αραβόφιλοι;;;;;
    Καταλάβετέ το: δεν υπάρχει ελληνο-αραβική φιλία σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.
    Και δεν είναι λόγος η νέα σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ. Πολύ απλά η Συρία θέλει την βοήθεια της Τουρκίας στο θέμα της με το Ισραήλ. Έτσι κάνει διάφορα θελήματα της Τουρκίας. Ξέροντας ότι η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι τραγιάσκες με ξετρελλλλαίνουν.Κάποτε είχαν και κάτι κόκκινες μπέρτες...... σαν γνήσιοι απόγονοι του Αλέξανδρου του Μακεδόνα(που αργότερα ονομάσθηκε Μεγας)....... Ωρε βρεγμένη σανίδα που θέλουν.Οι δικοί μας!!! Από την Θεσσαλονλικη Α.Λ(με μετακίνηση σε νησί του ΒΑ Αγαίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όποιος λέει ότι η Ελλάδα έχει συνάψει συμμαχία με τις αραβικές χώρες, ή είναι ασχετοτάτου ή λέει ψέματα με πονηρό σκοπό.
    Με τις αραβικές χώρες έχουμε φιλικές σχέσεις όπως έχουμε και με το Ισραήλ.
    Επίσης, με τις αραβικές χώρες έχουμε εμπορικές σχέσεις όπως έχουμε και με το Ισραήλ.

    Με καμία αραβική χώρα δεν έχουμε υπογράψει στρατιωτική συμμαχία όπως δεν πρέπει να υπογράψουμε στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ.
    Στρατιωτική συμμαχία σημαίνει ότι εάν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση, ο άλλος πρέπει να πάει με στρατό να τον βοηθήσει.

    Και τέτοιο θέμα δεν υφίσταται μεταξύ μας και των Αράβων.

    Προς τι λοιπόν η πρεμούρα για συμμαχία με το Ισραήλ;
    Δηλαδή θα πρέπει εμείς να τρέξουμε -εάν δεχθεί επίθεση από κάπου- να στείλουμε στρατό μας προς υπεράσπισή του;
    Και θα κάνει το ίδιο και αυτό εάν μας επιτεθεί η Τουρκία;
    Ας προσέχει να μη δημιουργεί εχθρούς και αντιπαλότητες, όπως το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι Άραβες.
    Εμείς, σε Ελλάδα και Κύπρο, μπορούμε να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας και να πιέσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να πάρουμε πίσω ό,τι μας ανήκει.

    Μ' άλλα λόγια, μακριά και αγαπημένοι με όλους.

    Οι συμμαχίες μεταξύ χωρών γίνονται όταν υπάρχουν κοινά προβλήματα, κοινοί εχθροί και κοινή πορεία.
    Με το Ισραήλ έχουμε εντελώς αντίθετα προβλήματα, αφού ούτε έχουμε καταλάβει κάποια ξένη χώρα, ούτε σκοτώνουμε κανένα λαό όπως σκοτώνουν αυτοί τους Παλαιστίνιους, ούτε έχουμε εθνικιστικό/φασιστικό (=σιωνιστικό) καθεστώς !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Τζίμη δεν τα λές όλα..... Οχι οτι το Ισραήλ θα μας κάνει δώρο οτιδήποτε αλλά έχει τεχνογνωσία που την πουλάει ακόμη και στους άραβες.Μπορούμε να είμαστε από μακρυά και αγαπημένοι με όλους;;; Δεν νομίζω.Πρέπει να κάνουμε τις σωστές επιλογές (δλδ οτι συμφέρει στην Ελλαδίτσα).Από την θεσσαλονίκη Α.Λ(με μετακίνηση σε νησί του ΒΑ Αιγαίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.