28/9/10

Πώς μπορεί η Ελλάδα να βρει διέξοδο και να βγει από την κρίση!

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ
Θέμα: «Οι όψεις της σημερινής πραγματικότητας από εθνολογική και γεωπολιτική άποψη στα παράλια του Πόντου"

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Ancient_Greek_Colonies_of_N_Black_Sea.png
Μερικές μόνο από τις ελληνικές πόλεις του βορείου Ευξείνου Πόντου

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010
Κα ΦΟΥΦΑ:
Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας και καλό μήνα.
Η οργανωτική επιτροπή του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Ασπροπύργου σας καλωσορίζει και σήμερα στο Φροντιστήριο του Ασπρόπυργου εδώ στην Κορυτσά, με ομιλητή τον γνωστό σε όλους μας Αντισυνταγματάρχη Τεθωρακισμένων εν αποστρατεία, ειδικό αναλυτή και συγγραφέα ο οποίος μας τιμά με την παρουσία του για δεύτερη φορά στο βήμα των διαλέξεων του καθιερωμένου θεσμού μας, τον κύριο Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος θα μας αναπτύξει το θέμα: «Οι όψεις της σημερινής πραγματικότητας από εθνολογική και γεωπολιτική άποψη στα παράλια του Πόντου».
Πριν καλέσω τον Δήμαρχο να καλωσορίσει τον κύριο Καλεντερίδη, να καλωσορίσουμε τον κύριο Τερζή Αναστάσιο, πρώην Δήμαρχο στο Αιγίνειο Πιερίας, που βρίσκεται μαζί μας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Καλησπέρα σας. Αξιότιμε, κύριε Σάββα Καλεντερίδη, καλώς ορίσατε στο φροντιστήριό μας.
Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε των Ακριτών του Συλλόγου Ακρίτες του Πόντου, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κύριοι Αντιδήμαρχοι, κύριε Αντιπρόεδρε του Πνευματικού Κέντρου, κύριε Επίτιμε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε του Συλλόγου Ηπειρωτών, αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού μας Κέντρου, φίλες και φίλοι, Έλληνες του Πόντου.
Σε μία στιγμή που η χώρα μας πορεύεται σε συνθήκες εθνικής κατάθλιψης με στόχο να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η αποψινή διάλεξη έρχεται να φωτίσει μία από τις πιο επικίνδυνες παραμέτρους της κρίσης που βιώνουμε.
Σε κατάσταση απόλυτης σύγχυσης ίσως να μην έχουμε προσέξει ούτε την υπόθεση ΕΡΓΕΝΕΚΟN, ούτε όσα ήρθαν στο φως για το σχέδιο Βαριοπούλα.
Εκείνο πάντως που σίγουρα δεν δικαιούμαστε να προσπερνάμε, είναι ο χθεσινός προκλητικός διάπλους μίας τουρκικής φρεγάτας ανοικτά του Πόρτο Ράφτη.
Για όσους, λοιπόν, παρατηρούν τι συμβαίνει από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, το σημερινό θέμα έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Και τούτο διότι η μήτρα των εξελίξεων στην γειτονική χώρα για μία ακόμα φορά βρίσκεται στα παράλια του Πόντου.
Για το λόγο αυτό η ούτως ή άλλως σημαντική διάλεξη ενός Έλληνα αξιωματικού, που ταυτίστηκε με την εντιμότητα, το θάρρος, την αυταπάρνηση, την λεβεντιά και το φιλότιμο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αποκτά ακόμη πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Κύριε Σάββα Καλεντερίδη, σας καλωσορίζω, σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αποψινή σας παρουσία στο Φροντιστήριο του Ασπρόπυργου.
Ως Έλλην πολίτης για την μαρτυρία ως Έλληνα αξιωματικού και ως στρατηγικού αναλυτή και ως Δήμαρχος, γιατί στηρίζετε αυτό το θεσμό της συλλογικής μας μνήμης και αντίστασης που σηματοδοτεί την απόφασή μας να αγωνιστούμε για την ανόρθωση του τόπου μας η οποία πρέπει να πραγματωθεί χωρίς να εκχωρηθεί ούτε μία σπιθαμή ελληνικής γης, χωρίς να παραβλέψουμε ούτε την παραμικρή λεπτομέρεια των εθνικών μας δικαίων και δικαιωμάτων.
Καλώς ορίσατε, λοιπόν, κοντά μας και εύχομαι ο Θεός να σας δίνει δύναμη για να συνεχίσετε την προσπάθειά σας που μας καθιστά ακόμη πιο μαχητικούς πολίτες.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Κα ΦΟΥΦΑ:
Και τώρα να καλέσω την Γραμματέα του Συλλόγου του Πόντου, κυρία Κίκα Παπαδοπούλου, να διαβάσει το βιογραφικό του κυρίου Καλεντερίδη.

Κα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ:
Καλησπέρα σας. Ο αποψινός ομιλητής, κύριος Σάββας Καλεντερίδης, είναι Αντισυνταγματάρχης Τεθωρακισμένων εν αποστρατεία.
Στρατιωτικός που υπηρέτησε πολλές κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό, ιδρυτής και διευθυντής του Οίκου Infoγραμμών, ειδικός αναλυτής και συγγραφέας μεταξύ άλλων και του βιβλίου Παράδοση Οτσαλάν- η Ώρα της Αλήθειας.
Ο κύριος Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στην Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1981 ως Ανθυπ
ίλαρχος.
Υπηρέτησε διάφορες μονάδες τεθωρακισμένων και καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό.
Το Μάρτη του 2000 ενώ φοιτούσε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού με βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ με ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης. Μετέφρασε από τα τούρκικα και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου Κράτος Συμμορία που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τουρίκη. Ενώ μετέφρασε από τα τούρκικα την Έκθεση Σουσουρλούκ που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων Λιβάνη.
Κύριε Καλεντερίδη, έχετε τον λόγο.

Κος ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ:
Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα πρώτα από όλα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση του Δήμου και του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου για να είμαι σήμερα μαζί σας και να μιλήσουμε για ένα θέμα που μας αφορά όλους είτε είμαστε ποντιακής καταγωγής είτε όχι.
Στην προηγούμενη ομιλία μου που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, αναφέρθηκα στην τεράστια σημασία που έχει, κατά την άποψή μου, η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να θεσμοθετήσει την λειτουργία ενός τέτοιου φορέα.
Ένας φορέας, που μέσα από την εναλλαγή διαφόρων ομιλητών που αναπτύσσουν ποικίλα θέματα, συμβάλλει και στην επιμόρφωση αλλά και στην συνειδητοποίηση των απλών πολιτών, γιατί στις δύσκολες στιγμές -όπως οι στιγμές που περνάμε τώρα- όπως θα έχετε αντιληφθεί, αυτοί που μας κυβερνούν και οι ελίτ προσφεύγουν στους απλούς πολίτες για να λυθούν τα προβλήματα.
Για αυτό ο απλός λαός και οι απλοί πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι, γιατί όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, η γνώση είναι όπλο άλλα και πλούτος, μια που μιλάμε αυτές τις μέρες για χρεοκοπία και για πλούτο.
Για αυτό, λοιπόν, ευχαριστώ για άλλη μία φορά την δημοτική αρχή αλλά και τον φορέα που διαχειρίζεται το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, για την πρόσκληση.
Επίσης σήμερα, την δεύτερη φορά που βρίσκομαι εδώ ως ομιλητής, μπορώ να πω ότι είναι διπλή η χαρά και η συγκίνηση γιατί βρίσκομαι στο Φροντιστήριο, χτισμένο από ένα σύλλογο που ιδρύθηκε από τους συμπατριώτες μας ποντιακής καταγωγής Έλληνες, κυρίως της περιοχής του Καυκάσου και της κεντρικής Ασίας για μερικές δεκαετίες, οι οποίοι μέσα στα τόσα προβλήματα της εγκατάστασης και της επιβίωσης, βρήκαν την δύναμη να χτίσουν αυτό το πνευματικό κέντρο, όπως ακριβώς έκαναν οι πρόγονοί μας κυρίως στην περιοχή του Πόντου αλλά και του Καυκάσου, και παράλληλα με τον αγώνα της επιβίωσης που έδιναν, φρόντιζαν να έχουν σχολειό, εκκλησία και κτίριο της κοινότητας.
Για αυτό, επαναλαμβάνω, είμαι συγκινημένος γιατί βρίσκομαι σε μία στέγη που δημιουργήθηκε αφ' ενός μεν με πρωτοβουλία των Ποντίων της περιοχής, αφ’ ετέρου δε με την συμπαράσταση ορισμένων παραγόντων του Ασπροπύργου, πιστεύω και της δημοτικής αρχής.
Η σημερινή ομιλία, όπως είπε η κυρία Φούφα, έχει το εξής θέμα, να το επαναλάβω «Οι όψεις της σημερινής πραγματικότητας από εθνολογικής και γεωπολιτικής άποψης στις Παρευξείνιες χώρες, στις περιοχές του Ευξείνου Πόντου».

Μαύρη Θάλασσα ή Εύξεινος Πόντος;
Πριν μπω στο κύριο θέμα της ομιλίας μας, θα ήθελα να πω κάτι για τη χρήση του όρου Μαύρη Θάλασσα.
Η περιοχή αυτή, η θαλάσσια περιοχή, αυτή η κλειστή θάλασσα που εμείς την ονομάζουμε Εύξεινο Πόντο, πριν οι Έλληνες έχουν ναυτική παρουσία στην περιοχή, ακριβώς επειδή ήταν μία δύσκολη θάλασσα, ονομαζόταν Άξενος Πόντος, δηλαδή αφιλόξενη θάλασσα.
Από τότε που Έλληνες θαλασσοπόροι, αφού είχαν εξελιχθεί και τα μέσα τα ναυτικά, τα καράβια, από τότε λοιπόν που πέρασαν τις Συμπληγάδες Πέτρες και δάμασαν, θα έλεγα, τον Εύξεινο Πόντο και άρχισαν σταδιακά να ιδρύουν ελληνικές πόλεις και λιμάνια και αυτός ο άξενος, ο αφιλόξενος Πόντος άρχισε να φιλοξενεί τους Έλληνες, από Άξενος μετατράπηκε σε Εύξεινο Πόντο.
Όταν άρχισαν να έρχονται τα βάρβαρα ασιατικά φύλα στην περιοχή, και δεν λέω την λέξη βάρβαρα για να μειώσω τους ανθρώπους αυτούς, αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα, όταν λοιπόν άρχισαν να έρχονται τα βάρβαρα φύλλα και κυρίως οι Τούρκοι στην περιοχή, ακριβώς επειδή δεν είχαν ιστορικό υπόβαθρο αλλά και σχέση με τις θάλασσες, ονόμασαν την περιοχή της Μεσογείου Λευκή Θάλασσα, Αkdeniz, και την περιοχή του Εύξεινου Πόντου Μαύρη Θάλασσα, Karadeniz. Και αυτό έχει να κάνει με τις αποχρώσεις της θάλασσας σε σχέση με τον ήλιο.
Αυτοί, λοιπόν, ονόμασαν Akdeniz, Λευκή Θάλασσα τη Μεσόγειο, έτσι την λένε μέχρι σήμερα. Και Karadeniz, Μαύρη Θάλασσα τον Εύξεινο Πόντο, μία ονομασία που υιοθέτησαν και οι Σλάβοι.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι εμείς, που είμαστε πραγματικά άξιοι συνεχιστές των Ελλήνων αλλά και της ιστορίας της περιοχής, δεν θα πρέπει να υιοθετούμε την λέξη Μαύρη Θάλασσα, δεν μας πρέπει. Και θα πρέπει να επιμένουμε στην ονομασία της περιοχής αυτής ως Εύξεινος Πόντος και οι περιοχές που βρίσκονται στις ακτές της παρευξείνιες χώρες ή παρευξείνιες περιοχές.
Ας πάμε όμως στο κύριο θέμα της σημερινής μας ομιλίας.

Ιστορική εισαγωγή
Προϊστορικά χρόνια

Θα αρχίσω με μία ιστορική εισαγωγή για την περιοχή του Ευξείνου Πόντου, για τις παρευξείνιες χώρες.
Και όταν λέμε παρευξείνιες χώρες, για την ανάγκη της σημερινής συζήτησης, δεν συμπεριλαμβάνουμε τα δυτικά παράλια του Ευξείνου Πόντου, δηλαδή τις ακτές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η σημερινή μας συζήτηση θα καλύψει τις περιοχές της Ουκρανίας, της Ρωσίας, του ρωσικού Καυκάσου, της Γεωργίας και του παραδοσιακού Πόντου, την περιοχή του Πόντου όπου έζησαν οι πρόγονοί μας.
Θα κάνουμε μία ιστορική αναφορά για αυτές τις περιοχές, πώς βρέθηκαν δηλαδή οι Έλληνες σε αυτές τις περιοχές και στη συνέχεια θα αναφερθούμε στο σήμερα, όπως λέει και το θέμα της ομιλίας μας, στη σημερνή πραγματικότητα από εθνολογικής και γεωπολιτικής άποψης.
Δηλαδή τι σημαίνει για την Ελλάδα και για τον ελληνισμό γενικότερα η παρουσία των ελληνικών πληθυσμών σε αυτές τις περιοχές: Ουκρανία, ρωσικός Καύκασος, Γεωργία και Τουρκία, τι σημαίνει από εθνολογικής και τι σημαίνει φυσικά και από γεωπολιτικής άποψης.
Η παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή, παρότι ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι οι Έλληνες βρέθηκαν στην περιοχή του Πόντου με τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό, δηλαδή στον 8ο π.Χ. αιώνα, είναι προφανές ότι η παρουσία των Ελλήνων στον Πόντο ανάγεται και στα προϊστορικά χρόνια.
Όλοι όταν διαβάζαμε μυθολογία, όταν διδασκόμαστε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μυθολογία και προϊστορία, γίναμε κοινωνοί της μυθιστορίας του Προμηθέα ο οποίος ήταν δεμένος στο όρος Καύκασος, τιμωρημένος από τους θεούς επειδή πρόδωσε το μυστικό της φωτιάς στους ανθρώπους.
Ο Προμηθέας ήταν ένας ήρωας της ελληνικής μυθολογίας και για να βρεθεί στον Καύκασο σημαίνει ότι οι Έλληνες είχαν σχέση με τον Καύκασο, ο Καύκασος ήταν μία γνωστή περιοχή με την οποία οι Έλληνες είχαν σχέση και παρουσία.
Όλοι ξέρουμε τον μύθο του Φρίξου και της Έλλης που πετώντας πάνω σε ένα κριάρι με προορισμό την περιοχή του Καυκάσου και της Κολχίδας η Έλλη έπεσε στην θάλασσα που προηγείται του Ευξείνου Πόντου και έτσι ονομάστηκε Πόντος της Έλλης, Ελλήσποντος.
Επίσης, όλοι έχουμε διαβάσει, ακούσει και πει στα παιδιά μας το μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Άλλωστε πολλοί σύλλογοι ποντιακοί έχουν και όνομα Αργοναύτες, Κομνηνοί, Αργοναυτικά κλπ, που σημαίνει ότι για να υπάρχει αυτός ο μύθος, για να οδηγηθούν οι Έλληνες στην περιοχή της Κολχίδας, η περιοχή αυτή ήταν γνωστή και μάλιστα είχε κατοικηθεί από Έλληνες.
Εν πάση περιπτώσει, αυτό το διάστημα μία διάσημη ιστορικός φιλόλογος, η κυρία Άρτεμις Μερτζάνη, συγγράφει ένα βιβλίο για την περιοχή του Πόντου. Μάλιστα αυτές τις μέρες που έκανα έρευνα στις πηγές για να κάνω τη σημερινή ομιλία, μίλησα μαζί της, και με διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις για την παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή του Πόντου και της Τραπεζούντα πολύ πριν τον 8ο π.Χ. αιώνα που ιδρύθηκε η Σινώπη και στη συνέχεια οι υπόλοιπες 75 αποικίες της Σινώπης στις παρευξείνιες χώρες.

Ιστορικά χρόνια
Τον 8ο αιώνα περνάμε στην φάση της ιστορίας, εκεί που υπάρχουν πια ιστορικές αποδείξεις για τα ιστορικά γεγονότα. Οι Έλληνες της Μιλήτου αναζητώντας καινούριες αγορές και πολύτιμες πρώτες ύλες που δεν υπήρχαν στην περιοχή της Ιωνίας και του υπόλοιπου ελληνικού κόσμου, ιδρύουν την πρώτη αποικία στην περιοχή της Σινώπης.
Η Σινώπη είναι το πρώτο φυσικό λιμάνι στις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Εκεί γίνεται μία λαμπρή ελληνική πόλη. Και με κέντρο πλέον την Σινώπη οι Έλληνες μέσα σε μερικές δεκαετίες χτίζουν 75 ελληνικές πόλεις στις περιοχές που σας είπα πριν από λίγο, στις παρευξείνιες ακτές αλλά σταδιακά και στην ενδοχώρα.

Μία περιοχή στην οποία ο ελληνισμός ανέπτυξε τεράστια παρουσία και πολιτισμό ήταν η περιοχή της Κριμαίας και συγκεκριμένα η περιοχή του Κιμμέριου Βόσπορου.
Εκεί, από τον 5ο αιώνα δεν περιορίστηκαν οι Έλληνες στην ίδρυση μόνο πόλεων, ίδρυσαν ένα ελληνικό βασίλειο, ένα ελληνικό βασίλειο το οποίο έζησε για τουλάχιστον 4 αιώνες και είναι σχετικά άγνωστο, αφού δεν διδάσκεται στην ελληνική ιστορία.
Στο βασίλειο του Κιμμέριου Βοσπόρου υπήρχαν λαμπρές ελληνικές πόλεις, όπως το Παντικάπαιον, η Συμφερόπολις, η Σεβαστόπολις, η Θεοδοσία.
Και οι περιοχές αυτές από τον 4ο π.Χ. αιώνα, είχαν μία στενή συνεργασία με το μιθριδατικό βασίλειο του Πόντου και μάλιστα από ένα διάστημα και μετά ήταν κτήσεις του Ποντιακού βασιλείου του Μιθριδατών, η περιοχή της Κριμαίας, στην περιοχή του Κιμμέριου Βοσπόρου και της Κριμαίας.
Αυτή η περιοχή έμεινε υπό ελληνική κατοχή ή επιρροή μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Δηλαδή από το 500 π.Χ. μέχρι το 250 μ.Χ. η περιοχή της Κριμαίας και του Κιμμέριου Βοσπόρου ήταν αμιγώς ελληνική.
Στη συνέχεια έρχονται στην περιοχή οι Σκύθες και διάφορα άλλα ασιατικά φύλα και κυριαρχούν επί των Ελλήνων, οι οποίοι παίρνουν και πάλι τα σκήπτρα στην περιοχή τον 11ο αιώνα, οπότε για ένα μικρό διάστημα η περιοχή του Κιμμέριου Βοσπόρου τίθεται και πάλι υπό ελληνική κυριαρχία, για την ακρίβεια υπό την κυριαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Όλο αυτό το διάστημα όμως οι Έλληνες δεν εκπατρίστηκαν από αυτές τις περιοχές. Αναφέρομαι στην περιοχή της Ουκρανίας, στη συνέχεια θα αναφερθώ στην περιοχή του ρωσικού Καυκάσου και της Γεωργίας και στο τέλος την περιοχή του Πόντου.

Αικατερίνη η Μεγάλη και Οθωμανικής κατοχή
Εκεί, λοιπόν, ενώ οι Έλληνες παραμένουν στην περιοχή της Κριμαίας και του Κιμμέριου Βοσπόρου, η περιοχή αλλάζει χέρια, σταδιακά τίθεται υπό την κατοχή των Τατάρων, στην συνέχεια του Τζέκινς Χαν, και από τον 16ο αιώνα η περιοχή μπαίνει υπό τον έλεγχο και την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ακόμα και αυτές τις περιόδους, η περιοχή αυτή, Κριμαία και Κιμμέριος Βόσπορος, κατοικείται από πολυάριθμες ελληνικές κοινότητες οι οποίες συνεχίζουν να ευημερούν. Και επί Αικατερίνης της Μεγάλης, 50.000 Έλληνες, σε συνεννόηση με την Αικατερίνη Μεγάλη, εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές εστίες τους μετά από 1.500 χρόνια, από 15 αιώνες παρουσίας στην περιοχή, εγκαταλείπουν τις εστίες τους και εγκαθίστανται στην περιοχή της Μαριούπολης και του Ντονέτσκ.
Αυτή η περιοχή από τότε, από την περίοδο της Αικατερίνης της Μεγάλης μέχρι σήμερα, συνεχίζει να κατοικείται από ελληνικούς πληθυσμούς. Και παρότι μετά το 1990 έχουμε ένα κύμα φυγής από αυτές τις περιοχές, σήμερα που μιλάμε, σύμφωνα με την απογραφή του 2002, στην περιοχή αυτή Ντονέτσκ και Μαριούπολης, κατοικούν περίπου 100.000 Έλληνες.
Όταν κάνουμε την γεωπολιτική θεώρηση της περιοχής θα αναφερθούμε και πάλι στην περιοχή της Κριμαίας και της Μαριούπολης.
Να περάσουμε τώρα στην περιοχή του Καυκάσου και της Γεωργίας. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφερθώ από κειμένου.

Οι παλαιοί Έλληνες συναντώνται με τους νέους
Εκτός από τις ομαδικές εγκαταστάσεις των αρχαίων Ελλήνων και στη συνέχεια των Βυζαντινών στο βόρειο και ανατολικό Εύξεινο Πόντο, ο Καύκασος, η Γεωργία, η νότια και μεσημβρινή Ρωσία, η Κριμαία αλλά και οι παραδουνάβιες περιοχές μετεξελίχθηκαν σε όλη της διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε καταφύγια των καταπιεζόμενων υπόδουλων Ελλήνων του ελλαδικού χώρου, του Πόντου και της Ανατολής.
Ένα πρώτο κύμα μετοικησιών Ελλήνων από την μητροπολιτική και νησιωτική Ελλάδα στην περιοχή, έχουμε μετά την πτώση του Βυζαντίου στους Οθωμανούς, που γίνονται περισσότερο μαζικές μετά τον Ρωσο-Οθωμανικό πόλεμο του 1768-1774.
Επειδή υπάρχει εσφαλμένη εντύπωση, όχι σε εμάς φυσικά, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην περιοχή αυτή δεν κατοικούσαν μόνο ποντιακής καταγωγής Έλληνες. Στην περιοχή κυρίως του Κιμμέριου Βοσπόρου και της Κριμαίας εκτός από τους Ποντίους κατοικούσαν και Έλληνες από την νησιωτική Ελλάδα, από την ηπειρωτική Ελλάδα και από την ίδια την Κωνσταντινούπολη.
Ένα πολύ μεγαλύτερο κύμα μετοικησιών αφορά τους Έλληνες του Μικρασιατικού χώρου και κυρίως του ευάλωτου Πόντου.
Οι συνεχείς και αφόρητες πιέσεις των Οθωμανών, κυρίως των τοπαρχών των γνωστών ντεριμπέηδων, και ο θρησκευτικός φανατισμός των μουσουλμάνων, σε συνδυασμό με την πολιτική της ανοικτής φιλοξενίας των ρωσικών αρχών, τροφοδότησαν ένα μεγάλο κύμα φυγής των Ελλήνων του Πόντου που έγινε αιτία να ξαναγεννηθεί στα αρχαιοελληνικά αποικιστικά κέντρα αλλά και σε νεοοικηθέντα ρωσικά εδάφη ένας νέος ακμαίος ελληνικός πολιτισμός. Όπως ανέφερα στην αρχή της ομιλίας μου, είχαμε στην περιοχή 75 ελληνικές πόλεις-αποικίες, που άνθισαν κυρίως την περίοδο από τον 8ο μέχρι τον 5ο π.Χ. αιώνα. Κατά την περίοδο που επικράτησαν στην Μικρά Ασία οι Οθωμανοί, ο ελληνισμός, για να αποφύγει την οθωμανική σκλαβιά, έφυγε και από την περιοχή του Αιγαίου και από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας και κυρίως του Πόντου και εγκαταστάθηκε και πάλι στην ομόδοξη και φίλη Ρωσία και μάλιστα εγκαταστάθηκε και μπόλιασε τους παλιούς πληθυσμούς που κατοικούσαν στις περιοχές γύρω από τις παλιές αποικίες των αρχαίων Ελλήνων, στις 75 αποικίες των αρχαίων Ελλήνων που προαναφέραμε.

Νεοελληνική Διασπορά
Η νεοελληνική διασπορά αρχίζει επίσημα την ιστορική της πορεία το 1453 με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.
Τότε, ένας όχι ευκαταφρόνητος αριθμός Ελλήνων διανοούμενων προτίμησε -αντί να πάει στην Δύση- να μεταβεί στην Ρωσία την οποία έκανε νέα πατρίδα του και υπηρέτησε με σεβασμό, ενώ παράλληλα συνέβαλε στην ανάπτυξη του ρωσικού πολιτισμού με τα έργα του.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των Ελλήνων αφομοιώθηκε κατά τέτοιο τρόπο από την ρωσική κοινωνία που μόνο τα επώνυμά τους παραπέμπουν μέχρι σήμερα στην καταγωγή τους.
Εδώ δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υπερβολική η άποψη του πρώην Δημάρχου της Μόσχας, Γαβριήλ Ποπόφ, ότι ανάμεσα σε κάθε τρεις Ρώσους, στις φλέβες ενός Ρώσου τρέχει ελληνικό αίμα.
Η άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς 8 χρόνια μετά την Κωνσταντινούπολη, το 1461, σε συνδυασμό με μία περίοδο βίαιων εξισλαμισμών που εγκαινιάζει, ανοίγει τον δρόμο της εξόδου των Ελλήνων Ποντίων προς την γειτονική και ομόδοξη Ρωσία, και ειδικότερα προς τις περιοχές του Καυκάσου, του Αντικαυκάσου και της μεσημβρινής Ρωσίας, όχι μόνο της άρχουσας τάξης της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας αλλά και μεγάλων λαϊκών πληθυσμιακών μαζών.

Οι Έλληνες του Πόντου καταφεύγουν στη Γεωργία
Επόμενο κύμα εξόδου των Ελλήνων από τον Πόντο στον Καύκασο και κυρίως στην Γεωργία έχουμε κατά το 1490. Ο Γεωργιανός ιστορικός Πλάτων Ιοσελιάνι αναφέρει χαρακτηριστικά ότι άρχισαν να μεταναστεύουν προς την Γεωργία Έλληνες οι οποίοι προστατεύθηκαν από τους ορθόδοξους βασιλείς της Γεωργίας.
Παρότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των Ποντίων προσφύγων που κατέφυγαν εκεί, πιθανολογούμε ότι ο αριθμός ήταν μεγάλος γιατί η γεωργιανή Εκκλησία αναγκάστηκε να ορίσει ειδικό ελληνορθόδοξο επίσκοπο για τους πληθυσμούς αυτούς. Αν οι πληθυσμοί αυτοί ήταν μερικές χιλιάδες δεν θα είχαμε ειδικό επίσκοπο για τους ελληνορθόδοξους, για τους Έλληνες που είχαν καταφύγει στην περιοχή της Γεωργίας.
Η Επισκοπή αυτή από τον 15ο αιώνα λειτούργησε μέχρι το 1827, οπότε και καταργήθηκε για πολιτικούς κυρίως λόγους, γιατί δυστυχώς και η Εκκλησία αλλά και η πίστη άρχισε σταδιακά από τότε να χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους.
Κατά τους 16ο και 17ο αιώνες έχουμε συνέχιση των μετακινήσεων που δεν είναι όμως ιδιαίτερα μαζικές, γεγονός που προκύπτει από τις ελάχιστες πηγές που διαθέτουμε για την ιστοριογραφία της περιοχής.
Αποτέλεσμα αυτών των οργανωμένων μετοικησιών είναι να επισκέπτονται αυτές τις περιοχές, τους αιώνες που ακολουθούν, πατριάρχες και ορθόδοξοι ιεράρχες αυτή την περιοχή, ακριβώς επισκέπτονται ολόκληρο τον Πόντο. Και έχουμε στοιχεία για τις επισκέψεις των πατριαρχών και των ιεραρχών. Και φυσικά επισκέπτονται και την ίδια την Γεωργία, πράγμα που αποδεικνύει ότι εκεί υπήρχαν ευάριθμες ελληνικές κοινότητες.
Από το πλήθος και την σπουδαιότητα των πνευματικών ταγών που συχνά επισκέπτονταν την περιοχή, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που έπαιζαν οι Έλληνες στα τοπικά πράγματα, γίνεται φανερό ότι υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση Ελλήνων, οι οποίοι προφανώς είχαν οργανώσει αποτελεσματικά την παρουσία τους και ευημερούσαν.
Μαρτυρίες για αυτό διαθέτουμε από τους κώδικες των ιστορικών μονών του Πόντου, Σουμελά, Βαζελώνα και Περιστερεώτα, που μας πληροφορούν ότι είχαμε συχνές επισκέψεις στον Καύκασο και τη νότια Ρωσία διαφόρων αξιωματούχων της Εκκλησίας με την άδεια, πάντα, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με στόχο, εκτός των άλλων, να συγκεντρώσουν χρήματα για τις ανάγκες της Εκκλησίας.
Με την έλευση του 18ου αιώνα είχαμε νέες μετοικησίες ποντιακών ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Καυκάσου. Τότε χτίστηκε από Έλληνες μεταλλωρύχους το χωριό Μισχανά στο οποίο υπήρχαν μεταλλεία και μεταλλεύματα χαλκού.
Το 1762 800 ελληνικές οικογένειες μεταλλουργών από την Αργυρούπολη μεταφέρονται και εγκαθίστανται στην επαρχία Αχταλά της Γεωργίας μετά από πρόσκληση του βασιλιά της Γεωργίας, Ηρακλή του Β’.
Όπως είναι γνωστό, σε όλη την Μικρά Ασία, όλα τα μεταλλεία που είχαν δραστηριότητα την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής, Οθωμανικής αυτοκρατορίας, λειτουργούσαν υπό την ευθύνη Ποντίων μεταλλουργών και αρχιμεταλλουργών και απλά την τελική εκμετάλλευση είχαν ξένες, κυρίως γερμανικές και γαλλικές, εταιρείες.
Ακριβώς, λοιπόν, για αυτό, επειδή οι Έλληνες μεταλλουργοί και μεταλλωρύχοι του Πόντου κρατούσαν τα μυστικά της τέχνης της μεταλλουργίας στα χέρια τους, για αυτό εκλήθησαν από τον βασιλιά της Γεωργίας, Ηρακλή τον Β’, για να εκμεταλλευτούν τα μεταλλευτικά κοιτάσματα της Γεωργίας.
Το 1795 στο χωριό Αλάβερντι ή Αλαβέρντι, κατοικούσαν ήδη 500 οικογένειες Ελλήνων μεταλλουργών, γιατί στην περιοχή αυτή υπήρχαν τα ομώνυμα μεταλλεία, τα μεταλλεία του Αλαβερντί.
Εδώ η μετανάστευση έγινε, όπως είπα πριν από λίγο, όχι για πολιτικούς αλλά για κυρίως οικονομικούς λόγους, γιατί μέχρι τώρα οι Έλληνες εγκαταλείπουν τον Πόντο και εγκαθίστανται στην περιοχή του Καυκάσου, του Αντικαυκάσου και της Γεωργίας, γιατί υφίστανται καταπιέσεις από την οθωμανική αυτοκρατορία, από τους ντερεμπέηδες και από τους τοπικούς μουσουλμάνους ηγέτες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν οι μετοικησίες γίνονται για οικονομικούς λόγους και μάλιστα για λόγους εκμετάλλευσης των τοπικών μεταλλείων.
Για να γίνει αυτό, οι βασιλείς της Γεωργίας παραχώρησαν σημαντικά προνόμια στους Έλληνες που είχαν εγκατασταθεί σε αυτές τις περιοχές.
Σημαντικό ρεύμα φυγής Ελλήνων του Πόντου προς την Γεωργία έχουμε όλο τον 18ο και 19ο αιώνα παρά τα προβλήματα που άρχισαν να αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και στην ίδια την Γεωργία από τους τοπικούς μουσουλμάνους, όπως είναι οι επιθέσεις που έκαναν ο Ομάρ Χαν Αβέσκι το 1785 και ο Αγά Μοχάμετ Χαν το 1796 εναντίον των ελληνικών κοινοτήτων. Σε εκείνες τις επιθέσεις οι ελληνικές κοινότητες μετρούν 700 νεκρούς και 836 αιχμαλώτους.
Είμαστε στα τέλη του 18ου αιώνα, το 1796. Και αυτές είναι άγνωστες σελίδες της ιστορίας του ελληνισμού και ειδικότερα του ποντιακού ελληνισμού.
Το 1801 ενώνεται η Γεωργία με την Ρωσία. Τότε, ακριβώς επειδή έχουμε ισχυρότερη την παρουσία της Ρωσίας στον Καύκασο και στην περιοχή της Γεωργίας, η περιοχή αυτή γίνεται ακόμα πιο ελκυστική για τους καταπιεζόμενους Έλληνες της Μικράς Ασίας και ιδιαίτερα του Πόντου.

Μαζικές μετακινήσεις στη Γεωργία και τον Καύκασο τον 18ο και 19ο αιώνα
Στα τέλη του 18ου αιώνα έχουμε τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο και την ήττα της Ρωσίας στην περιοχή του Καυκάσου (1768-74), πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την περιοχή του Καυκάσου διάφορα μουσουλμανικά φύλα, οι γνωστοί Κιρκάσιοι ή Τσερκέζοι, και να εγκατασταθούν στις περιοχές του Πόντου.
Το γεγονός αυτό δημιούργησε διάφορες προστριβές με τους χριστιανούς των περιοχών του Πόντου, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να αρχίσουν να εγκαταλείπουν, από το 1800 και μετά, πιο μαζικά τις παραδοσιακές τους εστίες στον Πόντο και να εγκαθίστανται στην περιοχή της Γεωργίας.
Μιλάμε για το διάστημα από το 1800 μέχρι το 1814 οπότε αρκετές δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εγκαταλείπουν διάφορες περιοχές του Πόντου και εγκαθίστανται στην Γεωργία.
Ειδική επιτροπή για την οργάνωση των μετακινήσεων και εγκατάσταση των Ελλήνων του Πόντου στον Καύκασο συγκροτήθηκε με εντολή της Κυβέρνησης στην Τυφλίδα το 1810.
Το 1813 ιδρύθηκε στην τοποθεσία Τσιγκαρό χωριό αμιγώς ελληνικό από 120 οικογένειες Ελλήνων που προέρχονταν από τις περιοχές της Αργυρούπολης και του Ερζερούμ και μάλιστα σε αυτό το χωριό μετά από 12 χρόνια, το 1822, προστέθηκαν άλλες 100 οικογένειες από τις ίδιες περίπου περιοχές.
Εκτός από το χωριό Τσιγκαρό, στην ίδια περιοχή ιδρύθηκαν και άλλα ελληνικά χωριά όπως το Γκομαρέτι, το Μαγκλίσι και το Τρετσικαρό. Δεν ξέρω αν έχουμε ανάμεσά μας Έλληνες που κατάγονται από την περιοχή της Γεωργίας, ίσως να ξέρουν και τα χωριά.
Οι περιοχές των νοτιοανατολικών ρωσικών στεπών και κυρίως των περιοχών Ανάπα, Γελεντσίκ, Κρασνοντάρ, Σταυρούπολη κλπ, η ευρύτερη περιοχή του Κουμπάν, άρχισε να εμπλουτίζεται με ελληνικούς πληθυσμούς από την δεύτερη δεκαετία του 19ου αιώνα. Δηλαδή, όταν μετά την Επανάσταση στην Ελλάδα και την ίδρυση του ελληνικού κράτους άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα για τους Έλληνες της περιοχής, προβλήματα αντεκδίκησης. Και αυτό αύξησε τους ρυθμούς εξόδου των Ελλήνων από την περιοχή του Πόντου.
Περιλάμβαναν οι εγκαταστάσεις αυτές, στην περιοχή του Κουμπάν, εκπατρισμένους Έλληνες του Πόντου αλλά και άλλων μικρασιατικών περιοχών, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν γεωργοί και ένα μέρος έμποροι και βιοτέχνες.
Όπως είπα πριν από λίγο, η έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 αποτέλεσε ένα ακόμα παράγοντα εξόδου των Ελλήνων του Πόντου προς τον Καύκασο και την νότια Ρωσία, για αυτονόητους λόγους, μεταξύ των οποίων πρέπει να περιληφθεί και η στέρηση βασικών θρησκευτικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων του Πόντου.
Η έκρυθμη πολιτική κατάσταση που οφειλόταν και στις εσωτερικές συγκρούσεις της κεντρικής οθωμανικής εξουσίας με τους τοπικούς τιμαριούχους, σε συνδυασμό με την καταπίεση των Ελλήνων, δημιούργησε ένα νέο κύμα εξόδου των Ελλήνων του Πόντου που την φορά αυτή ίδρυσαν τα χωριά Γκομαρέτι, Μικρό Γκομαρέτι, Κουκναρά, Βαλισπίρι, Κεϊβάν κλπ.
Ο ρωσο-τουρκικός πόλεμος του 1828-1829 βρίσκει τους Ρώσους να προελαύνουν μέχρι την καρδιά του Πόντου. Καταλαμβάνουν το Ερζερούμ και φτάνουν μέχρι την Αργυρούπολη.
Εκεί, οι Έλληνες, που καταπιέζονται άγρια από τους Οθωμανούς ήδη για τρεις αιώνες, από το 1461 μέχρι το 1828, βλέποντας το ρωσικό στρατό να καταφτάνει στην περιοχή του Ερζερούμ και της Αργυρούπολης, ξεσηκώνονται και εκδηλώνουν τα φιλοχριστιανικά και φιλορωσικά τους αισθήματα.
Και όταν έρχεται η στιγμή οι Ρώσοι να αποχωρήσουν από την περιοχή, όντας ήδη εκτεθειμένοι από τις εκδηλώσεις χαράς απέναντι στους Ρώσους, υποχρεώνεται πολύ σημαντικός αριθμός Ελλήνων να ακολουθήσει τα ρωσικά στρατεύματα, τα υποχωρούντα ρωσικά στρατεύματα και να εγκατασταθεί τότε, το 1827-1828, στις περιοχές γύρω από τον Καύκασο.
Μόνο το 1827-1828 ακολουθούν τον ρωσικό στρατό από την περιοχή της Αργυρούπολης κυρίως και του Ερζερούμ, 42.000 Έλληνες, μιλάμε για μικρή πόλη με σημερινά δεδομένα. Για τα πληθυσμιακά δεδομένα της εποχής μπορεί αυτό να ισοδυναμεί με 300.000-400.000 κατοίκους που εγκαταλείπουν την περιοχή του Πόντου και εγκαθίστανται στην περιοχή του Καυκάσου.
Εκεί αυτοί οι πληθυσμοί, αυτές οι 42.000 κάτοικοι εγκαθίστανται κυρίως στην περιοχή της Τσάλκας. Εκεί ιδρύονται 27 ελληνικά χωριά, αμιγώς ελληνικά χωριά, 4 από τα οποία είναι ελληνόφωνα και τα υπόλοιπα τουρκόφωνα. Να μην πω τα ονόματα, είναι γνωστά, ίσως και δεν έχει και μεγάλη σημασία.
Εκτός από τα 27 χωριά της Τσάλκας, πάλι στο ίδιο κύμα αποικισμού ιδρύονται και άλλα τρία χωριά στο Γκομαρέτι και στο Μπεσκεκέτ.
Οι ρωσικές αρχές, επεξεργαζόμενες μία πολιτική μόνιμης εγκατάστασης των ελληνικών αυτών πληθυσμιακών μαζών στην περιοχή, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν ως ένα προστατευτικό τοίχος για τα ρωσικά συμφέροντα απέναντι στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τους δίνουν ειδικά προνόμια. Για παράδειγμα, αναγνωρίζουν τίτλους ευγενείας, άρχοντες, ιδιοκτησία στις περιοχές που κατέχουν κλπ.
Και μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες που εγκαθίστανται στην περιοχή απολαμβάνουν προνόμια που δεν έχει καμία άλλη χριστιανική εθνότητα στην περιοχή.
Κατά την ίδια περίοδο ένας σημαντικός αριθμός μεταλλουργών από την περιοχή της Αργυρούπολης, 2.000 οικογένειες, δηλαδή περίπου για τα δεδομένα της εποχής 10.000-15.000 άτομα, εγκαθίστανται σε διάφορες περιοχές του Καυκάσου και ασχολούνται με την μεταλλουργία, γιατί ήδη αυτή την περίοδο ο Σουλτάνος έχει αρχίσει να αφαιρεί τα δικαιώματα που είχαν οι Έλληνες μεταλλωρύχοι από τα μεταλλεία της Μικράς Ασίας. Και μη έχοντας πια αντικείμενο εργασίας, οι Έλληνες μεταλλωρύχοι στρέφονται σε άλλες περιοχές ενδιαφέροντός τους. Έτσι, στα πλαίσια αυτής της εξέλιξης, περίπου 15.000 άτομα εγκαθίστανται σε διάφορες περιοχές γύρω από τον Καύκασο.
Οι πολιτικές εξελίξεις που διαμορφώθηκαν από τα μέσα του 19ου αιώνα στην περιοχή, εξανάγκασαν και νέες ελληνικές ποντιακές πληθυσμιακές ομάδες να μετακινηθούν προς τον Καύκασο και την νότια Ρωσία.
Ο Κριμαϊκός πόλεμος του 1853-1856, η ψήφιση του Χάτι Χουμαγιούν το 1856 που χορηγούσε κάποια αναγνώριση κάποιας μορφής ανεξιθρησκία, γεγονός που επέτρεψε στις ποντιακές ομάδες των χριστιανών να αποκαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα με συνέπεια να γίνουν αποδέκτες έντονων πιέσεων και διώξεων, σε συνδυασμό με την δίωξη των μουσουλμανικών πληθυσμών του Καυκάσου από τους Ρώσους την περίοδο 1850-1878 και την εγκατάστασή τους στα οθωμανοκρατούμενα εδάφη του Πόντου, αποτέλεσαν βασικά δεδομένα των εξελίξεων αυτών που εξανάγκασαν για μία ακόμη φορά νέες ομάδες ελληνικών πληθυσμών να μετοικήσουν στον Καύκασο.
Με την εντολή του Τσάρου Νικόλαου του Α’, εγκαταστάθηκαν σε δημόσιες εκτάσεις ή στις περιοχές που εγκατέλειψαν οι Τσερκέζοι μουσουλμάνοι, αρκετές δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων που έφυγαν από τον Πόντο.
Μεταξύ του 1868 και το 1878 δημιουργήθηκαν πολλά αμιγή ελληνικά χωριά στην περιοχή Κουμπάν της νότιας Ρωσίας, που διατήρησαν για πολλές δεκαετίες, σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και σήμερα, τα ελληνικά ιδεολογικά τους στοιχεία: γλώσσα, παραδόσεις και φυσικά θρησκεία, παρότι δεν επετράπη η ίδρυση ελληνορθόδοξων εκκλησιών στην περιοχή.

Μαζικές μετακινήσεις μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878
Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1877-1878 αποτέλεσε την αιτία μίας εκτεταμένης μετανάστευσης ενός μεγάλου αριθμού Ελλήνων που πλησιάζει τις 100.000 άτομα από τις περιοχές της ποντιακής ενδοχώρας και κυρίως της Τοκάτης, του Ερζερούμ, του Μπαϊμπούρτ, της Σεβάστειας και του Ερζιγκιάν, οι οποίοι ακολούθησαν και πάλι τον υποχωρούντα ρωσικό στρατό. Το πρώτο μεγάλο κύμα μετανάστευσης Ελλήνων στον Καύκασο το έχουμε 1827-1928, στον πρώτο ρωσοτουρκικό πόλεμο, το δεύτερο μεγάλο, πολύ μεγαλύτερο κύμα το έχουμε στον δεύτερο ρωσοτουρκικό πόλεμο 1877-1878.
Τότε ακολουθούν τους Ρώσους 100.000 Έλληνες μέρος των οποίων ιδρύουν περίπου 80 ελληνικά χωριά στην περιοχή του Καρς και του Αρνταχάν, ενώ οι λοιποί ιδρύουν άλλα χωριά ή ενσωματώνονται σε άλλες ελληνικές κοινότητες της Γεωργίας και το Καυκάσου.
Το τελευταίο μεγάλο κύμα φυγής ελληνικών πληθυσμών σημειώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, στην διάρκεια της Γενοκτονίας, οπότε η δράση των ατάκτων και των Τσετών υποχρέωσε τους Έλληνες να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές τους εστίες στον Πόντο και να εγκατασταθούν στην ομόδοξη Ρωσία.
Τελευταίο κύμα ήταν αυτό που ακολούθησε την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από την
Τραπεζούντα οπότε και έφυγαν αρκετές δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων κυρίως από την περιοχή της Τραπεζούντας, της Ματσούκας και της Αργυρούπολης για να εγκατασταθούν στις παράλιες περιοχές της Γεωργίας και της Ρωσίας όπου θα παραμείνουν μέχρι την δεκαετία του ’40 οπότε και ακολούθησαν οι διωγμοί των Ελλήνων, οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί των Ελλήνων από τις κοινότητες του Καυκάσου και της Κριμαίας και του Κιμμέριου Βοσπόρου στις περιοχές της κεντρικής Ασίας.
Στο σημείο αυτό τελειώνει το ιστορικό κομμάτι της σημερινής μας ομιλίας.

Η κατάσταση σήμερα
Ενώ στην περιοχή της Γεωργίας, του Καυκάσου, του Κουμπάν και της Κριμαίας κατοικούν περισσότερο από μισό εκατομμύριο Έλληνες, με αξιόλογη πνευματική, οικονομική και πολιτική συμβολή και δράση, σημαντικός αριθμός από αυτούς, μέσα στα πλαίσια μια εντελώς ακατανόητης πολιτικής, τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις εστίες του και να εγκατασταθεί στις αφιλόξενες στέπες της Κεντρικής Ασίας.
Και εκείνοι οι Έλληνες που εξαιρέθηκαν των αναγκαστικών εκτοπισμών και εκείνοι που εγκαταστάθηκαν στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με την Περεστρόικα και με την δυνατότητα που δίνεται πλέον στους Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της κεντρικής Ασίας, του Καυκάσου, της Ρωσίας και της Ουκρανίας να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, περίπου 200.000-250.000 Έλληνες εγκαταλείπουν τις περιοχές αυτές και εγκαθίστανται στην Ελλάδα.
Ως αποτέλεσμα αυτής της φυγής έχουμε πλέον σήμερα στην περιοχή της Ουκρανίας να κατοικούν 100.000-120.000 Έλληνες, στην περιοχή του Κουμπάν της νότιας Ρωσίας και του Καυκάσου να κατοικούν άλλοι τόσοι Έλληνες, δηλαδή 120.000 περίπου Έλληνες. Και στη Γεωργία, δυστυχώς, λόγω της ανώμαλης πολιτικής κατάστασης και της έλλειψης προστασίας από το γεωργιανό κράτος, η άλλοτε ακμαία ελληνική κοινότητα της Γεωργίας έφτασε σήμερα να αριθμεί μόλις μερικές χιλιάδες Έλληνες.
Εν πάση περιπτώσει, αυτή την στιγμή γεγονός είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό στην περιοχή της Ουκρανίας, στην περιοχή της νότιας Ρωσίας και του Καυκάσου, καθώς επίσης και ένα σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό στην περιοχή της Τουρκίας. Στο θέμα αυτό θα προσπαθήσω να αναφερθώ στο υπόλοιπο μέρος της ομιλίας μου.

Τί σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία των Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή του
Καύκασου και του Πόντου
Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό το εθνικό κέντρο, η Ελλάδα και γενικότερα ο ελληνισμός καλείται να χρησιμοποιήσει και να εκμεταλλευτεί για να αποκτήσει η Ελλάδα μία διέξοδο από την τρομερή κρίση που διέρχεται την περίοδο αυτή.
Ας ξεκινήσουμε από το ζήτημα των ελληνόφωνων κατοίκων του Πόντου, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στο οποίο -γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος μας- είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμπλακεί σε αυτό το ελληνικό κράτος.
Όταν ο ελληνικός Πόντος καταλήφθηκε από την οθωμανική αυτοκρατορία, το 1461, δεν αποικίστηκε ποτέ μαζικά από τουρκικούς πληθυσμούς, ούτε από μουσουλμανικούς πληθυσμούς.
Αυτό που έγινε ήταν το εξής. Η οθωμανική αυτοκρατορία, η οθωμανική διοίκηση εγκατέστησε στις κυριότερες πόλεις στρατό και ομάδες γραφειοκρατών για να συνεχίσουν, κατά κάποιο τρόπο, να ασκούν διοίκηση με τον ίδιο τρόπο που ασκούσε διοίκηση η βυζαντινή αυτοκρατορία και η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας.
Και με ορμητήριο το κέντρο της κάθε πόλης, επιχειρήθηκε να ασκηθεί ο έλεγχος, καθώς και η πολιτική του εξισλαμισμού και εκτουρκισμού των περιοχών που κατέλαβε η οθωμανική αυτοκρατορία. Αυτό ήταν το κεντρικό σχέδιο της οθωμανικής εξουσίας.
Στην περιοχή του Πόντου, λοιπόν, και κυρίως σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές όπου οι μητροπόλεις αλλά και τα μοναστήρια δεν είχαν την δυνατότητα να ασκήσουν επιρροή και να προστατέψουν τους πιστούς, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπήρχαν σκληροί μουσουλμάνοι τοπάρχες, οι Έλληνες χριστιανοί στις περιοχές αυτές αναγκάστηκαν να εξισλαμιστούν άλλες φορές σταδιακά κια άλλες μαζικά.
Τέτοιες περιοχές είναι η περιοχή του Όφεως. Είναι σε όλους γνωστή η ιστορία του τοπικού επισκόπου, ο οποίος πείστηκε και δέχθηκε ορισμένα ανταλλάγματα που του έδωσαν οι Οθωμανοί για να αλλαξοπιστήσει. Πράγματι εξισλαμίστηκε, για να ακολουθήσουν σταδιακά να εξισλαμίζονται και οι υπόλοιποι Έλληνες της περιοχής. Είναι η περιοχή, λοιπόν, του Όφεως, ανατολικά της Τραπεζούντας, στην οποία συγκαταλέγονται και οι περιοχές Κατωχωρίου και Σουρμένων, και η περιοχή της Θοανίας, που βρίσκεται νοτιοδυτικά των Πλατάνων και δυτικά της Τραπεζούντας.
Αυτοί οι πληθυσμοί, παρότι δέχθηκαν και ενεγράφησαν πλέον στα οθωμανικά κατάστιχα ως μουσουλμάνοι, δεν έχασαν ποτέ την ελληνική τους γλώσσα και σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώθηκε ο πολιτισμός τους. Δηλαδή συνέχισαν να μιλάνε ελληνικά, Ποντιακά. Συνέχισε ο λαϊκός πολιτισμός να υπάρχει σαν να μην άλλαξε τίποτα. Αντί να πηγαίνουν στην εκκλησία, πήγαιναν στο τζαμί. Και αυτοί οι άνθρωποι κράτησαν την ελληνοφωνία και τον ελληνικό πολιτισμό μέχρι και τις μέρες μας.
Έτσι, ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης έχουμε σήμερα στην περιοχή της Τραπεζούντας περίπου 150.000 ελληνόφωνους Τούρκους πολίτες. Είναι Τούρκοι πολίτες οι άνθρωποι, οι οποίοι κατοικούν στις περιοχές του Όφεος, του Κατοχωρίου ή Τσάικαρας, στα ορεινά χωριά των Σουρμένων, σε αρκετά χωριά της Ματσούκας, και σε 7 χωριά της Τόνιας.
Αυτοί οι πληθυσμοί, στις περιοχές αυτές, σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα τα παιδιά τους συνεχίζουν να έχουν ως μητρική γλώσσα τα ελληνικά και μέχρι πριν λίγα χρόνια, δηλαδή την περίοδο που ήμουν εκεί, σε αρκετά χωριά τα παιδιά ερχόντουσαν για πρώτη φορά σε επαφή με την τουρκική γλώσσα στην πρώτη δημοτικού, δηλαδή πήγαιναν στην πρώτη δημοτικού και άρχιζαν να μαθαίνουν τουρκικά.
Εν πάση περιπτώσει αυτή η κατάσταση αλλάζει, καθότι η τηλεόραση πια είναι μέσα στα σπίτια και τα τουρκικά πλέον αρχίζουν να απωθούν την ελληνική γλώσσα. Παρόλα αυτά όμως η ελληνοφωνία, σύμφωνα με την εκτίμησή μου, θα συνεχίσει να υπάρχει ως φαινόμενο και τις επόμενες δεκαετίες σε όλο τον 21ο αιώνα στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.
Εκτός από τις 150.000 ελληνόφωνους, και όχι Έλληνες, που κατοικούν σε αυτή την περιοχή, και στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω και να τονίσω κάτι: Είναι λάθος, όταν επισκεπτόμαστε την περιοχή του Πόντου να ψάχνουμε να βρούμε κρυπτοχριστιανούς. Κρυπτοχριστιανοί υπήρχαν όσο υπήρχαν οι πρόγονοί μας στην περιοχή του Πόντου. Και κάποιοι είχαν την δυνατότητα να εμφανίζονται ως μουσουλμάνοι και να εξυπηρετούνται όσον αφορά τα χριστιανικά μυστήρια από τους χριστιανούς ιερωμένους που υπήρχαν στην περιοχή.
Από την στιγμή που έφυγαν οι ιερωμένοι, ο κλήρος και οι παπάδες και έκλεισαν τα μοναστήρια μετά το 1923 στην περιοχή του Πόντου, οι κρυπτοχριστιανοί που υπήρχαν στην περιοχή σταδιακά αφομοιώθηκαν, έχασαν όποια στοιχεία θρησκείας κουβαλούσαν και έγιναν μουσουλμάνοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιες οικογένειες κρυπτοχριστιανών έφυγαν από την περιοχή και εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί μπορούν κρυφά να επισκέπτονται καμία εκκλησία και να κάνουν τα χριστιανικά τους καθήκοντα.
Εν πάση περιπτώσει μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρχουν κάποιοι απόγονοι κρυπτοχριστιανών στον Πόντο. Είναι λάθος όμως εμείς εκ του ασφαλούς να πηγαίνουμε και να ταράζουμε αυτούς τους ανθρώπους ψάχνοντας χριστιανούς.
Νομίζω ότι θα πρέπει να περιοριζόμαστε στην επαφή με τους ελληνόφωνους, να αναζητούμε τα κοινά στοιχεία που είναι η γλώσσα, το τραγούδι και ο πολιτισμός και να μην κάνουμε αναφορές σε θέματα ευαίσθητα που μπορούν να δημιουργήσουν και προβλήματα και που εν πάση περιπτώσει είναι θέματα ποτ μας χωρίζουν, όπως είναι τα πολιτικά ζητήματα ή τα ελληνοτουρκικά προβλήματα αλλά και η ίδια η θρησκεία.
Πάντως, ούτως ή άλλως, είναι από μόνο του σημαντικό θέμα η παρουσία στην περιοχή αρκετών δεκάδων χιλιάδων κατοίκων οι οποίοι είναι φορείς αυτής της θαυμάσιας γλώσσας, της ποντιακής γλώσσας που είναι η πιο κοντινή στην ιωνική διάλεκτο και στην ομηρική γλώσσα. Όμως, εκτός από την γλώσσα, αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να κρατούν ζωντανό τον ποντιακό πολιτισμό, είναι ένα ζήτημα που έχει μία δυναμική.
Όπως είπε και ο Δήμαρχος πριν από λίγο, στην Τουρκία έχουμε εξελίξεις, αν βρω χρόνο θα κάνω μία μικρή αναφορά στο τέλος της ομιλίας μου. Πάντως σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ως αποτέλεσμα της διαμάχης των ισλαμιστών με τους στρατιωτικούς, μάλλον θα επικρατήσει ο Ερντογάν και μάλλον η κατάσταση για τους διαφορετικούς, είτε εθνοτικά είτε θρησκευτικά, πληθυσμούς της ανατολής και του Πόντου, θα είναι καλύτερα από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες όπου ο κεμαλισμός και ο τουρκικός εθνικισμός εφάρμοζε μία πάρα πολύ σκληρή πολιτική αφομοίωσης.
Ανακεφαλαιώνοντας, βλέπουμε ότι στην περιοχή, σε αυτές τις τρεις γενικές περιοχές που αναφερθήκαμε: Ουκρανία, νότια Ρωσία- Γεωργία, και παραδοσιακός Πόντος στην Τουρκία, κατοικεί περίπου μισό εκατομμύριο Ελλήνων, μία χοντρική προσέγγιση.
Αυτό τι σημαίνει;
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δεινή οικονομική κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα παραγωγικότητας, τα οποία προβλήματα οφείλονται κυρίως στην έλλειψη αγορών για τη διάθεση των προϊόντων που μπορεί να παράγει ο ελληνικός παραγωγικός ιστός.
Δηλαδή, επειδή ακριβώς ο ελληνισμός, η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να ενεργοποιήσει αγορές για να διαθέσει αυτά που μπορεί να παράγει, αυτή η έλλειψη αγορών έπληξε και την παραγωγική δομή και συρρίκνωσε την παραγωγική βάση της χώρας και η Ελλάδα έγινε μία χώρα που αντί να παράγει καταναλώνει πλούτο.
Με απλά λόγια, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας είναι το εξής. Κάθε χρόνο παράγουμε ένα συγκεκριμένο πλούτο και κάθε χρόνο καταναλώνουμε περισσότερο από αυτό που παράγουμε. Δηλαδή, το ισοζύγιο παραγωγής και κατανάλωσης πλούτου είναι αρνητικό. Και αυτό έχει γίνει μία μαύρη τρύπα που όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει.
Πώς όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;
Τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν έλθει και έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα 250.000 Έλληνες από τις περιοχές που προαναφέρθηκαν. Αυτοί οι άνθρωποι, να μην αρχίσουμε τις μίζερες προσεγγίσεις, εν πάση περιπτώσει, αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα, οι περισσότεροι είστε από τέτοιες οικογένειες και τα ξέρετε, αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα και δεν αντιμετωπίστηκαν όπως θα έπρεπε από το ελληνικό κράτος. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ζητήματα που αφορούν την υποδοχή και την εγκατάστασή τους.
Αναφέρομαι στην έλλειψη πολιτικής, μιας πολιτικής που θα χρησιμοποιούσε την παιδεία, τη μόρφωση και τις εμπειρίες αυτών των ανθρώπων, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μια πραγματική γέφυρα με όσους έμειναν εκεί, αλλά και με τις χώρες που τους φιλοξενούσαν, όπως η Ουκρανία, η Ρωσία, η Γεωργία, οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, ακόμα και η Τουρκία. Δεν αντιμετωπίστηκαν ως φορείς που μπορούν να χτίσουν την γέφυρα για να μπορέσουν τα ελληνικά συμφέροντα να κάνουν μία επιστροφή σε αυτές τις περιοχές που έχουμε πολιτισμική, πολιτική και οικονομική παρουσία, αδιάλειπτη από το 800 π.Χ. όπως είπα στην αρχή της ομιλίας μου (αν και ορισμένοι, όπως είπαμε, λένε ότι πάμε και πριν το 1000 π.Χ. και στην προϊστορική περίοδο).
Οι Έλληνες, λοιπόν, που κατάγονται από αυτές τις περιοχές και είναι στην Ελλάδα, έχοντας την παιδεία της περιοχής, γνωρίζοντας τη γλώσσα, πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να χτίσει την γέφυρα για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε αυτό το τεράστιο δυναμικό του ελληνισμού που ζει σε αυτές τις περιοχές.
Η Ουκρανία, η νότια Ρωσία (Ροστώφ-Κουμπαν-Καύκασος), και η Γεωργία είναι περιοχές στις οποίες κατοικούν περίπου 80-100 εκατομμύρια άνθρωποι. Στις περιοχές αυτές, αυτά τα εκατό εκατομμύρια καταναλώνουν προϊόντα που δεν παράγουν στον τόπο τους, τα οποία όμως τα παράγει η Ελλάδα. Και που μέχρι σήμερα αυτές τις αγορές τις εκμεταλλεύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, δυστυχώς λυπάμαι που το λέω, η Τουρκία και επωφελούνται οι παραγωγικές δομές της Τουρκίας.
Πώς θα μπορέσουμε και πάλι να χτίσουμε το γεφύρι;
Ακόμα και σε σχέση με τους ελληνόφωνους της Τουρκίας και εκεί υπάρχει πεδίο που μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε, αν και δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα δημόσια. Νομίζω όμως ότι ήδη η Ελλάδα έχει δυο-τρεις τράπεζες στην Τουρκία ελληνικών συμφερόντων. Ένα απλό πράγμα που θα μπορούσε να γίνει είναι το εξής. Όλοι αυτοί οι πληθυσμοί, οι φιλικοί πληθυσμοί προς την Ελλάδα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν, να το πω με απλά λόγια, θα μπορούσαν να κατευθύνουν τα χρήματά τους και να αποτελέσουν τους καλύτερους καταθέτες σε μία τράπεζα ελληνικών συμφερόντων.
Γιατί καλός είναι ο πολιτισμός, καλή είναι η πολιτική, καλή η ιστορία, αλλά ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, η οικονομία είναι αυτή που ανοίγει δρόμους.
Έβλεπα χθες, ετοιμάζοντας την ομιλία, τις εξαγωγές της Ελλάδας. Η χώρα μας, δυστυχώς που το λέω, το 2008 είχε, αν δεν κάνω λάθος, 17 δις ευρώ εξαγωγές. Η Τουρκία είχε 130 δις δολάρια, όχι ευρώ, εξαγωγές. Δηλαδή περίπου 8 φορές περισσότερες εξαγωγές από την Ελλάδα. Η Ελλάδα είχε 1 δις ευρώ εξαγωγές στην Ρωσία. Η Τουρκία στοχεύει να ξεπεράσει τα 15 δις ευρώ εξαγωγές την Ρωσία.
Αυτά τα νούμερα νομίζω ότι μας δείχνουν τον δρόμο.
Δεν πίστευα ποτέ ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να χαράσσεται και να υλοποιείται με βάση το συναίσθημα. Η εξωτερική πολιτική είναι ένας τομέας, ένα πεδίο όπου πάνω από όλα θα πρέπει να τίθεται το συμφέρον της χώρας. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι και να μην θεωρούμε ότι η ομόδοξη Ρωσία, η ορθόδοξη Ρωσία μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό διέξοδο για τα προβλήματα που έχει η χώρα μόνο και μόνο επειδή είναι ορθόδοξη χώρα. Άλλωστε, το ο ύψος των συναλλαγών της ορθόδοξης Ρωσίας με τη μουσουλμανική Τουρκία, είναι κάτι που μιλάει από μόνο του.
Δεν πιστεύω λοιπόν κάτι τέτοιο. Όμως, όπως δεν πιστεύω ότι μπορούμε προσεταιριστούμε την Ρωσία στηριζόμενοι μόνο στην ορθόδοξη πίστη, έτσι πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει σε πολιτικό επίπεδο το πεδίο κοινών συμφερόντων με την Ρωσία. Θα πρέπει να αναζητήσει τους τομείς εκείνους όπου τα συμφέροντά μας είναι κοινά και με βάση αυτά τα κοινά συμφέροντα να ενεργοποιήσουμε αυτό το τεράστιο ιστορικό και ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ο ελληνισμός στις περιοχές που προανέφερα.

Στην προκειμένη περίπτωση ο ελληνισμός της Κριμαίας, της Νότιας Ρωσίας, του Καυκάσου, της Γεωργίας καθώς και οι ελληνόφωνοι του ιστορικού Πόντου είναι δυνατόν να αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος για τα ελληνικά ή μάλλον για τα ελλαδικά συμφέροντα στην ευρύτατη αυτή περιοχή. Κατά την άποψή μου, στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία που διανύουμε, αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τη δεινή κρίση που διέρχεται και να δώσει διέξοδο στον παραγωγικό μαρασμό της χώρας μας.
Και μια που μιλάμε και για γεωπολιτική, να πούμε το εξής. Η Ρωσία αντιμετωπίζει και πάλι, όπως τότε, το 1828, που πήρε τους Έλληνες του Πόντου και τους έβαλε φρουρούς στα σύνορά της στην Γεωργία, στην Τσάλκα, για να αντιμετωπίσει την μουσουλμανική απειλή, και σήμερα η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα την περιοχή του Καυκάσου.
Για όσους έχετε γνώση της περιοχής, είτε κατάγεστε από εκεί είτε έχετε διαβάσει, στην περιοχή του Καυκάσουν υπάρχουν περίπου 10 αυτόνομες δημοκρατίες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία μουσουλμανικές.
Έχω επισκεφτεί την περιοχή, έχω διαβάσει αρκετά πράγματα για όσα συμβαίνουν εκεί. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι περιοχές αυτές αποτελούν πεδίο δράσης των μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες θέλουν να αποδυναμώσουν τη στρατηγική επιρροή της Ρωσίας στον Καύκασο. Και για να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή, χρησιμοποιούν τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, εξτρεμιστικές ομάδες ισλαμιστών, που πραγματοποιούν πολύνεκρες επιθέσεις. Στην Τσετσενία είχαμε 20 χρόνια εμφύλιο πόλεμο, μία εξέγερση που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
Τώρα βλέπουμε ότι η δράση των ομάδων αυτών επεκτείνεται στην Ιγκουσετία, το Νταγκεστάν και τη Βόρειο Οσετία. Μόνο τους τρεις τελευταίους μήνες είχαμε περίπου 100 νεκρούς από συγκρούσεις με μουσουλμάνους αυτονομιστές στην Ινγκουσετία. Αλλά και στις άλλες περιοχές, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παίρνουμε, οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι αυξάνονται και ήδη η δράση τους είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Ρωσία.
Εκεί λοιπόν οι χριστιανικοί πληθυσμοί, οι ελληνικοί χριστιανικοί πληθυσμοί, κυρίως στην περιοχή του Κουμπάν αλλά και στα παράλια της νότιας Ρωσίας, μαζί με τους Αρμένιους, γιατί ρωσικούς πληθυσμούς έχουμε ελάχιστους σε αυτές τις περιοχές, οι ελληνικοί πληθυσμοί λοιπόν μαζί με τους Αρμένιους, είναι οι μόνοι που μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα σταθερότητας.
Αν αναζητήσουμε Ελλάδα και Ρωσία τα κοινά πεδία συμφερόντων, αν οι πληθυσμοί αυτοί στηριχτούν πολιτικά από το ρωσικό κράτος και αν η Ελλάδα σχεδιάσει πολιτικές για την οικονομική παρουσία και δραστηριοποίηση των ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή, τότε μπορούμε να ξαναδούμε τον ελληνισμό της περιοχής να ξανανθίζει, όπως έγινε σε διάφορες ιστορικές περιόδους στο παρελθόν. Και φυσικά, όσον αφορά τα συμφέροντα της Ρωσίας, αυτό θα λειτουργήσει και ως ένα παράγοντας ανάσχεσης του ισλαμικού κινδύνου στην περιοχή του Καυκάσου και στην περιοχή του Κουμπάν.
Φυσικά, αντίστοιχες πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν και στην Ουκρανία, την Κριμαία, τη Μαριούπολη, τη Γεωργία κλπ.
Αν λοιπόν ενεργοποιηθεί αυτό το ελληνικό τόξο στην περιοχή, ίσως να λυθεί ριζικά και το διαχρονικό “ελληνικό πρόβλημα”, που στη σύγχρονη μορφή του εμφανίζεται με τη σοβαρότατη παραγωγική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Επίλογος
Κυρίες και κύριοι, σήμερα προσπάθησα να κάνω μία θεώρηση της κατάστασης που υπάρχει σε σχέση με την παρουσία του ελληνισμού στην περιοχή της Ουκρανίας, της νότιας Ουκρανίας, της νότιας Ρωσίας, του Καυκάσου, της Γεωργίας και της Τουρκίας κάτω από τον τίτλο «Οι όψεις της σημερινής πραγματικότητας από εθνολογικής και γεωπολιτικής άποψης στις παρευξείνιες χώρες».
Είπαμε ότι στην περιοχή υπάρχουν μισό εκατομμύριο Έλληνες. Αυτή τη στιγμή γίνονται κάποιες προσπάθειες από το ελληνικό κράτος και μέσα από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και μέσα από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Όπως επίσης προσπάθειες γίνονται και από τους ίδιους τους Έλληνες που κατοικούν εκεί.
Κάνοντας την προετοιμασία της σημερινής ομιλίας είδα ότι υπάρχουν δεκάδες σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την φλόγα του ελληνισμού σε αυτούς τους ανθρώπους, όμως ακριβώς επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, ακριβώς επειδή η Ελλάδα πνίγεται από την παραγωγική συρρίκνωση και από ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος, όλες αυτές οι ενέργειες και οι δράσεις που έχουν γίνει ως τώρα φαίνεται ότι είναι λίγες και ανεπαρκείς.
Ας ελπίσουμε ότι η σημερινή μας ομιλία, με τη συμβολή της δημοτικής αρχής και όλων υμών που είστε εδώ, να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για μία καινούρια αρχή για την τύχη του Ελληνισμού σε αυτές τις περιοχές, που μπορεί να επηρεάσει και την τύχη της ίδια της Ελλάδας, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.
Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Πριν μπούμε στον κύκλο των ερωτήσεων, να συγχαρώ προσωπικά τον κύριο Καλεντερίδη για την ανάλυση τη λεπτομερή που έκανε. Και βεβαίως να συμφωνήσω και εγώ για την προτροπή του.
Ο ελληνόφωνος αλλά και ο ελληνικός πληθυσμός που υπάρχει στον Εύξεινο Πόντο να γίνει πρεσβευτής των συμφερόντων της Ελλάδας, όχι μόνο για πολιτιστικούς ή πολιτικούς λόγους αλλά για λόγους ουσίας γιατί έτσι μπορεί να βοηθηθεί και η χώρα μας για να αντιμετωπίσει αυτό το αδιέξοδο που είναι σήμερα αλλά και να διασφαλίσει και τη μελλοντική της πρόοδο.
Κάτι που κάνουν δυστυχώς οι Τούρκοι, και το διαπίστωσα και εγώ επισκεπτόμενος πέρσι τις περιοχές του Καυκάσου που είδα πολλά τουρκικά προϊόντα να φιγουράρουν στα ράφια των αγορών της Ρωσίας και της Γεωργίας.
Ο Δήμος Ασπροπύργου, βλέποντας αυτή την κατάσταση, έχει προγραμματίσει το Σεπτέμβριο, σε συνεννόηση με το Ίδρυμα Στρατηγικών Μελετών της Ρωσίας, την επίσκεψη αντιπροσωπείας για να συζητήσουμε με τις επιχειρήσεις της πόλης μας αλλά και με τους συλλόγους, τους φορείς της πόλης αλλά και με κάθε ενδιαφερόμενο που θα μπορέσει να βρεθεί ένας τρόπος συνεργασίας και υπό την αιγίδα του Δήμου να προωθήσουμε θέματα διασύνδεσης κυρίως εμπορικής, ούτως ώστε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι σε αυτό που έχουμε δει και μας προτρέπετε και εσείς, κύριε Καλεντερίδη.
Να περάσουμε, λοιπόν, στον κύκλο των ερωτήσεων. Παρακαλώ, ο κύριος Δήμαρχος Αιγινείου.

Κος ΤΕΡΖΗΣ:
Να συγχαρώ και εγώ με τη σειρά μου, κύριε Καλεντερίδη, πρώτη φορά σας παρακολουθώ, έχω διαβάσει και κάποιο βιβλίο σας, αλλά και από την γενικότερη δραστηριότητα την οποία είχατε επιδείξει ως στέλεχος του στρατού και στο διπλωματικό πεδίο.
Ήθελα να αναφερθώ σε δύο θέματα, σε δύο σημεία, που το ένα αφορά το θέμα της Τουρκίας και το άλλο φυσικά αφορά το θέμα της παρευξείνιας περιοχής.
Υπάρχει μία παθητική, θα έλεγα, αντιμετώπιση από πλευράς ελληνικής πολιτείας, κάποιων προβλημάτων που έχουν σχέση με την Τουρκία.
Πιστεύω να ξέρετε ότι πριν από δύο χρόνια υπεγράφη ένα Προεδρικό Διάταγμα για την διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας τα γυμνάσια της Ελλάδας.
Αυτό δεν γράφτηκε βέβαια πολύ στον τύπο. Το είδα σε μία εφημερίδα, ένα μονόστηλο μικρό. Και στον κόσμο είχε ακουστεί ότι δήθεν η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας αφορούσε την περιοχή της Θράκης. Αυτό δεν είναι αληθές.
Είναι γενική η απόφαση, να διδάσκεται η τουρκική γλώσσα στα ελληνικά γυμνάσια και μάλιστα δημοσιεύεται στο σχετικό ΦΕΚ, το οποίο έχω, η λεπτομέρεια του αναλυτικού προγράμματος για την κάθε τάξη.
Ομολογώ, εκτός του ότι έφριξα, αγανάκτησα και σαν Έλληνας πολίτης, είμαι και δημοσιογράφος, ανήκω στην Ένωση Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου και έγραψα κάποια άρθρα στις τοπικές εφημερίδες της περιοχής μου, καθημερινές, χωρίς να δω καμία αναφορά ούτε στα μαζικά μέσα επικοινωνίας, είτε είναι τηλεόραση, είτε ραδιόφωνο, είτε εφημερίδες.
Το δεύτερο σημείο που έχει να κάνει πάλι με την παθητική λειτουργία της ελληνικής πολιτείας, είδα ένα, πάλι, Διάταγμα που αφορά την προστασία των μουσουλμανικών βακουφιών στην Ελλάδα.
Και στις δύο περιπτώσεις προσπαθούσα να βρω στο σκεπτικό μήπως αυτό είναι αμοιβαίο, είναι αμφίδρομο. Αλλά έβλεπα ότι μόνο από την πλευρά της Ελλάδας είναι αυτές οι πρωτοβουλίες και για την διδασκαλία και για την προστασία των μουσουλμανικών βακουφιών χωρίς να απαιτείται η προστασία των ελληνικών βακουφιών στην Τουρκία και του Πατριαρχείου.
Δεν έχω εθνικιστικές απόψεις. Όμως παραμένω και πρέπει όλοι να παραμένουμε πατριώτες στην χώρα την οποία ζούμε, εδώ που γεννηθήκαμε. Και θα πρέπει να νοιαζόμαστε για αυτές τις περιπτώσεις οι οποίες μας ανησυχούν πλην των άλλων.
Το δεύτερο σημείο για τις παρευξείνιες, θέλω να πω ότι όπως και σε άλλα θέματα, δυστυχώς, δεν έχουμε κάποιους εθνικούς σχεδιασμούς που θα μπορούσαν πάρα πολλά να αποφέρουν, θετικά, είτε ως αξιοπρέπεια προς το ελληνικό έθνος, αλλά να αποφέρουν και οικονομικά αποτελέσματα πάρα πολύ χρήσιμα, που τα έχουμε ανάγκη, τα είχαμε και τα έχουμε πολύ περισσότερο τώρα.
Είμαι στο Σύλλογο για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας και έχουμε κάθε χρόνο εκδηλώσεις, φέρνουμε παιδιά από την Κριμαία, από την Μαριούπολη, ενισχύουμε όσο μπορούμε και τα σχολεία τα ελληνικά, έχω επισκεφθεί εγώ την Ουκρανία, όχι για αυτό το λόγο, για άλλο λόγο.
Και μάλιστα στην περιοχή που πήγα, που είναι κοντά στην Κριμαία, στη Ζαπορόζια, είχε και εκεί Έλληνες οι οποίοι αγωνιούν για πολλά πράγματα αλλά η πατρίς είναι μακράν, είναι κουφή, δεν ξέρω, δεν βλέπει. Κάτι συμβαίνει εν πάση περιπτώσει.
Επειδή η καταγωγή των γονέων μου είναι από παρευξείνια περιοχή, από Ανατολική Ρωμυλία, που όλες οι πόλεις της Βουλγαρίας, σήμερα, όλες ήταν ελληνικές, ο Πύργος, η Αγχίαλος...

Κος ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ:
Εκεί ήταν ο ελληνισμός.

Κος ΤΕΡΖΗΣ:
Η Μεσήμβρια, η Αγαθούπολη, η Βάρνα κλπ.
Όμως δεν υπήρξε ποτέ, δεν είδα τουλάχιστον, γιατί παρακολουθώ την κατάσταση, κάποια οργανωμένη εκδήλωση της ελληνικής πολιτείας η οποία ουδέποτε ανησύχησε πώς θα μαζέψει αυτό τον ελληνισμό, όχι από την άποψη να τον φανατίσει, αλλά να τον κρατήσει σε ένα ηθικό ύψος, να αισθάνεται υπερήφανος που είναι Έλληνας και να τον στηρίξει σε κάποια θέματα, για τα οποία δεν είχαν και πολλές απαιτήσεις.
Θέλω, λοιπόν, να πιστεύω ότι ενώ υπήρξαν κάποιες πρωτοβουλίες που τάχα θα έδιναν κάποιες λύσεις, θα ξέρετε ίσως ότι υπήρξε μία ανακοίνωση πριν από χρόνια ότι θα δρομολογηθεί μεταξύ Θεσσαλονίκης ένα ferry boat που θα μεταφέρει κόσμο και εμπορεύματα κλπ.
Ούτε αυτό έγινε, ήταν μία εφήμερη δήλωση.

Κος ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ:
Έγιναν ένα δύο δρομολόγια και σταμάτησε.

Κος ΤΕΡΖΗΣ:
Ναι, αλλά αυτό είναι η προχειρότητα που αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα.
Και ένα τελευταίο και κλείνω. Για τον ελληνισμό που βρίσκεται σε άλλες χώρες. Αλλά έχουμε και κάποιους άλλους οι οποίοι μας αγαπούν και μας θέλουν και εμείς τους αγνοούμε.
Έχω επισκεφτεί δύο φορές την Μολδαβία. Οι άνθρωποι όταν βλέπουν Έλληνα είναι σαν να βλέπουν τον Θεό. Είμαστε ομόθρησκοι. Θέλουν να επισκέπτονται την Ελλάδα, γιατί την Ελλάδα την θεωρούν την Ιερουσαλήμ της Ευρώπης. Και κληρικοί και μοναχοί, είναι θρηκευόμενος λαός. Θέλουν να επισκέπτονται το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα, και άλλα μοναστήρια και δεν έχουν την δυνατότητα της παροχής βίζας.
Δεν έχουμε ελληνικό προξενείο στην Μολδαβία και έχουμε μακραίωνες σχέσεις, από την Φιλική Εταιρεία και που ξεκίνησε από εκεί η Ελληνική Επανάσταση σχεδόν.
Επομένως, χρειάζεται από πλευράς πολιτείας μία πλήρης αναθεώρηση της στάσης της και η πολιτική ηγεσία θα πρέπει σε κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσει τις τεράστιες ευθύνες τις οποίες επωμίζεται, εκτός από τις όποιες συνέπειες αυτής της συγκυρίας που περνούμε που είναι τόσο πολύ οδυνηρή για την Ελλάδα και τον λαό της.
Ευχαριστώ πολύ.

Κος ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ:
Για όσα είπε ο κύριος Δήμαρχος έχω να πω το εξής.
Παρέλειψα να το αναφέρω στην ομιλία μου, υπάρχει Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, ο ΟΣΕΠ. Ένας οργανισμός που λειτουργεί, η Ελλάδα έχει μαζί με την Ρωσία και την Τουρκία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, που όμως αυτός ο Οργανισμός, λειτουργεί και μία τράπεζα η Παρευξείνια Τράπεζα, δεν την είπαν Τράπεζα Μαύρης Θάλασσας, Παρευξείνια Τράπεζα ονομάζεται, παρόλα αυτά η χώρα μας μέσα στα πλαίσια αυτού του Οργανισμού δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της στη λογική που είπαμε πριν από λίγο.
Ο κύριος Δήμαρχος αναφέρθηκε στον τουρισμό που είναι και αυτός ένας τομέας που μπορεί να βοηθήσει και την ανάπτυξη των σχέσεων περαιτέρω.
Το 30% του τουριστικού συναλλάγματος της Τουρκίας προέρχεται από Ρώσους που επισκέπτονται την Τουρκία. Αν πάτε στις περιοχές της Αττάλειας αλλά και της ίδιας της Κωνσταντινούπολης, θα δείτε ότι οι Τούρκοι, που είναι σκληροί εθνικιστικές και μουσουλμάνοι, έχουν χτίσει εκκλησίες για τους χριστιανούς Ρώσους που επισκέπτονται την περιοχή της Αττάλειας. Μέσα σε πλούσιες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν κάνει και εκκλησίες για τους χριστιανούς Ρώσους.
Ενώ λοιπόν το 30% του συναλλάγματος της Τουρκίας, του τουριστικού, προέρχεται από την Ρωσία, στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό δεν ξεπερνά το 5%. Είναι και αυτός ένας παράγοντας που θα πρέπει να προσέξουμε.
Εδώ θα πρέπει να πούμε και το εξής, αν και δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοια νερά. Ένας από τους λόγους που δεν αναπτύσσονται οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας ή σε αυτή την κατεύθυνση, είναι και οι ανησυχίες που έχουν οι ΗΠΑ όταν αναπτύσσονται οι ελληνορωσικές σχέσεις.
Και ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το πρόβλημα, επειδή δηλαδή υπάρχουν αντιδράσεις όταν αναπτύσσονται ελληνορωσικές σχέσεις σε επίπεδο κρατών και κυβερνήσεων, θα έλεγα ότι σε αυτή την περίπτωση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια αλλά και τα άτομα μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο και να ανοίξουν άλλους δρόμους, συμπληρωματικούς δρόμους που θα μας οδηγήσουν στον στόχο που ανέφερα στην ομιλία μου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Άλλη ερώτηση υπάρχει; Ναι, κύριε Τσίγκο.

Κος ΤΣΙΓΚΟΣ:
Να σας ευχαριστήσω, κύριε Καλεντερίδη. Και για το γεγονός ότι δώσατε την οικονομική διάσταση του θέματος.
Εγώ θα σας μεταφέρω κάτι που αντιμετώπισα. Έκανα ένα ταξίδι βορείως του Καυκάσου, στις περιοχές Πιντιγκόστ, Μιντβόντεν, και εκεί διαπίστωσα ότι υπάρχουν γύρω στις 50.000-70.000 κάτοικοι.
Αυτοί πολύ απλά ζητούσαν, γιατί θεώρησαν καλό ότι θα μπορούσα να μεταφέρω στην διοίκηση, ή ένα προξενείο γιατί αναγκάζονται να πάνε στο Νοβοροσίσκ, που είναι 500 χιλιόμετρα μακριά, ή στην Μόσχα που είναι ακόμα περισσότερο. Ή στην τελευταία περίπτωση ένα ΚΕΠ, ένα απλό ΚΕΠ που να τους επικυρώνει τα έγγραφα.
Δηλαδή αυτοί οι Έλληνες ήθελαν από την μαμά πατρίδα ένα απλό επικυρωτικό γραφείο των εγγράφων τους ώστε να μπορούν να διευκολύνονται στις διαδικασίες. Ούτε και αυτό έγινε.
Το αναφέρω τώρα γιατί ενδεχομένως να το δούμε. Αυτοί απλά ζητάνε από την Ελλάδα να έχει αυτή την απλή διαδικασία. Γιατί τους κουράζει πάρα πολύ να κάνουν 500 χιλιόμετρα μόνο και μόνο, και περνάνε και μέσα και από διάφορα κυκλώματα για να τα αποκτήσουν.
Αυτά ήθελα να πω. Σας ευχαριστώ πολύ.

Κος ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ:
Θέλω να πω στο σημείο αυτό το εξής. Επειδή έχω υπηρετήσει σε διπλωματική αρχή στο εξωτερικό, είναι αλήθεια ότι, αν και δεν είναι καλό να ισοπεδώνουμε και να κατηγορούμε συλλήβδην τους διπλωμάτες ή τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα. Αντί αυτοί που υπηρετούν στα προξενεία να θεωρούν τους εαυτούς τους υπηρέτες των Ελλήνων υπηκόων ή των ελληνικής καταγωγής Ρώσων που επισκέπτονται τα προξενεία στην συγκεκριμένη περίπτωση, βλέπουμε μία συμπεριφορά που πολλές φορές σε κάνει να ντρέπεσαι που είσαι Έλληνας.
Ξέρω ότι σας κούρασα. Θέλω να σας πω ένα περιστατικό που έζησα στην Κωνσταντινούπολη.
Ένας Έλληνας, αν θυμάμαι καλά, λεγόταν και Παυλίδης, το ’92-’93, Έλληνας του Καζακστάν, έφυγε από το Καζακστάν πήγε στην Μόσχα πήρε βίζα, ξαναγύρισε στο Καζακστάν με ένα φορτηγό για να έρθει από το Καζακστάν στην Ελλάδα.
Επειδή όμως ο χρόνος τον οποίο επιτρέπεται να χρησιμοποιήσεις την βίζα είναι 30 μέρες, επειδή είχε μία βλάβη, επειδή οι αποστάσεις είναι τεράστιες, αυτός έφτασε την 31η μέρα στα σύνορα τα ελληνικά.
Και του είπαν οι υπάλληλοι, έχει τελειώσει η βίζα σου, πήγαινε να πάρεις βίζα. Ένα άνθρωπο με μία νταλίκα που είχε πάνω του όλη την ζωή του. Είχε εναποθέσει πάνω σε αυτό το φορτίο όλη την ζωή του. Είχε έρθει να κάνει εμπόριο στην Ελλάδα.
Τον έδιωξαν λοιπόν. Του λένε πήγαινε να πάρεις στην Κωνσταντινούπολη βίζα. Ήρθε, λοιπόν, αυτός στην Κωνσταντινούπολη. Και έτυχε να επισκεφτώ από τη Σμύρνη, να πάω και εγώ στην Κωνσταντινούπολη.
Τον είδαν λοιπόν αυτόν τον άνθρωπο, του είπε το προξενείο, το ελληνικό προξενείο αυτόν τον άνθρωπο που ήταν χτυπημένος από την ιστορία, τρεις τέσσερις φορές πρόσφυγας, από την Τραπεζούντα στον Καύκασο, από τον Καύκασο στην κεντρική Ασία και από την κεντρική Ασία βρέθηκε στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης, του είπαν: όχι, κύριε, θα πας στη Μόσχα να πάρεις βίζα.
Μα συγνώμη, είμαι Έλληνας, έχω διαβατήριο ρωσικό, γράφει ότι είμαι Έλληνας, πήρα βίζα από την Μόσχα, για αυτόν και για αυτόν τον λόγο έληξε, δεν μπόρεσα να την χρησιμοποιήσω για μία μέρα, και με στέλνεις να ξαναπάω στην Ρωσία στη Μόσχα, να γυρίσω, να αφήσω το φορτηγό μου;
Και έκανε απεργία πείνας ο άνθρωπος. Είπε δεν θα φύγω θα καθίσω να πεθάνω εδώ.
Και τελικώς κάναμε κάποια παρέμβαση και δώσαμε σε αυτό τον άνθρωπο θεώρηση που ήταν ένα ζήτημα που έπρεπε να λυθεί σε 5 λεπτά, όχι στο προξενείο, στα σύνορα.
Θέλω να πω το εξής. Υπάρχει ένα πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους, το ξέρουμε όλοι. Όμως αν κάποιοι από εμάς υπηρετούμε στο κράτος, όλα αυτά τα προβλήματα πιστεύω ότι πρέπει να παρεμβαίνουμε για να λύνονται.
Η γραφειοκρατία και ο τρόπος που λειτουργεί το κράτος είναι ένα ζήτημα που θεραπεύεται. Και αυτό που είπατε, ο καθένας από εμάς, ό,τι προσβάσεις έχουμε είτε σε κόμματα, είτε σε πολιτικούς, ακόμα και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα αναδεικνύουμε γιατί το φως γιατρεύει τέτοια προβλήματα.

Κος :
Κύριε Καλεντερίδη, ως άριστος γνώστης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων γνωρίζετε άριστα τα πράγματα.
Θα ήθελα να μας πείτε αν υπάρχει επίσημη εξωτερική πολιτική, αν η πολιτεία η ελληνική έχει κάνει κάποια προσέγγιση στον Πόντο με τους ελληνόφωνους, που έχουμε κοινές ρίζες, μάλλον κοινά χαρακτηριστικά στο τραγούδι, στο χορό και μιλάνε τα ποντιακά, αν έχει γίνει κάποια προσέγγιση να καλλιεργηθεί η ελληνική συνείδηση, αν υπάρχει σε βάθος ετών.
Και εκεί είναι η διαφορά μας από την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία, που εκμεταλλεύεται και αλωνίζει στην Θράκη και συντονίζει κάθε κίνηση που έχει να κάνει με την Τουρκία. Ενώ εν αντιθέσει με εμάς δείχνουμε μία υποχωρητικότητα και μία ανεξήγητη μάλλον υποχωρητικότητα σε τέτοια λεπτά εθνικά ζητήματα.
Και ειδικά, εγκαταλείψαμε τους ελληνόφωνους στον Πόντο στην τύχη τους.

Κος ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ:
Είπα πριν από λίγο ότι αυτό είναι ένα θέμα ευαίσθητο. Και το ελληνικό κράτος δεν νομιμοποιείται να κάνει πρωτογενή και ευθεία παρέμβαση σε αυτούς τους πληθυσμούς.
Αυτοί οι πληθυσμοί είναι Τούρκοι πολίτες, είναι μουσουλμάνοι. Και η Ελλάδα, δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με βάση την οποία να μπορεί να εμπλακεί και να κάνει μία ευθεία παρέμβαση σε αυτούς τους ανθρώπους.
Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι το εξής. Η Τουρκία, όπως είπα σε κάποια παρένθεση της ομιλίας μου, ειδικά μετά την άνοδο στην εξουσία του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, έχει κάνει αρκετά βήματα προς τον εκδημοκρατισμό. Απέχει φυσικά από το να γίνει μία δημοκρατία δυτικού τύπου, όπως είμαστε εμείς.
Παρόλα αυτά η κατάσταση σήμερα σε σχέση με πριν 10 χρόνια είναι χαώδης, προς το καλύτερο.
Φαίνεται ότι η πορεία του Κουρδικού θα υποχρεώσει την Τουρκία να αναγνωρίσει το δικαίωμα στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στους Κούρδους. Ήδη αυτό κατά κάποιο τρόπο το έχουν κερδίσει οι Κούρδοι αν και υπάρχουν προβλήματα στην θεσμοθέτηση νόμων στη συνταγματική αναγνώριση αυτού του δικαιώματος.
Αν γίνει αυτό, εκ των πραγμάτων το ίδιο δικαίωμα θα αποκτήσουν όλοι όσοι έχουν μία διαφορετική μητρική γλώσσα από την τουρκική στην Τουρκία.
Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι τότε, και πιστεύω ότι δεν θα αργήσει να γίνει αυτό, και οι ελληνόφωνοι πληθυσμοί θα αποκτήσουν το δικαίωμα στην διδασκαλία στην μητρική τους γλώσσα.
Τότε ίσως η Ελλάδα, αν ζητηθεί από αυτούς τους πληθυσμούς, διότι δεν υπάρχει άλλη χώρα που να μιλάει ελληνικά, ίσως λοιπόν τότε αν ζητηθεί τεχνικής φύσης βοήθεια, για παράδειγμα δάσκαλοι ή και εκπαιδευτικό υλικό, τότε ίσως η Ελλάδα να μπορεί να κάνει, σε συνεννόηση πάντα με το τουρκικό κράτος, να κάνει μία παρέμβαση εκπαιδευτικού και πολιτισμικού χαρακτήρα.
Όμως ακριβώς επειδή είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι προσεχτικά. Και δεν πρέπει να φαίνεται ότι εμείς πάμε να δημιουργήσουμε ένα πρόβλημα στην Τουρκία. Αυτό είναι λάθος. Είναι λάθος προσέγγιση. Για όσους από εμάς πάνε να κάνουν κάτι τέτοιο είναι και λάθος να το θεωρούν έτσι οι Τούρκοι.
Δεν αλλάζει η πραγματικότητα αν θεωρούμε ότι δεν είναι έτσι. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ελληνόφωνοι και κάποια στιγμή πρέπει να αποκτήσουν κάποια δικαιώματα τα οποία δεν έχουν να κάνουν με την ελληνική τους καταγωγή. Έχουν να κάνουν με την γλώσσα και τον πολιτισμό τους.
Εν πάση περιπτώσει για να μην βάλλουμε πάντα κατά του κράτους και της πολιτείας, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Πάγκαλος και νυν Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, είχε ζητήσει επίσημα από την Τουρκία, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων και των συνομιλιών που έγιναν σε κάποια φάση, το 1998 αν δεν κάνω λάθος, ή 1997, είχε ζητήσει από την Τουρκία να ανοίξει η Ελλάδα ελληνικό προξενείο στην Τραπεζούντα. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.
Εν πάση περιπτώσει, κάποιες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν, κάποια παιδιά ήρθαν από την Τραπεζούντα στα πανεπιστήμια στην Ελλάδα για να σπουδάσουν την ελληνική γλώσσα και να είναι αύριο ίσως αυτοί οι οποίοι θα είναι οι δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας στην περιοχή.
Δυστυχώς αυτό το εγχείρημα που ξεκίνησε και πάλι από τον κύριο Πάγκαλο, το 2000 σταμάτησε. Για πρώτη φορά ύστερα από τόσα χρόνια, φέτος ήρθε ξανά ένας φοιτητής. Αλλά και όλο αυτό το εγχείρημα δεν στηρίζεται από την ελληνική πλευρά, να μην πω από το ελληνικό κράτος.
Πάντως σε κάθε περίπτωση αυτός ο τομέας είναι ένας τομέας που θα πρέπει να γίνει κάτι. Πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως ότι οποιαδήποτε προσέγγιση είναι πάρα πολύ δύσκολη και πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Ναι, παρακαλώ. Πριν όμως κάνετε την ερώτηση, θα ήθελα, κύριε Καλεντερίδη, από και την απάντηση που δώσατε αλλά και από το προηγούμενο ερώτημα, να πω ότι δυστυχώς η Ελλάδα τόσα χρόνια δεν έχει δείξει ότι έχει ενιαία εξωτερική πολιτική.
Όπως και στα θέματα της παιδείας κάθε Κυβέρνηση κάνει το δικό της πείραμα, και στα φορολογικά, έτσι, λοιπόν, γίνεται και με την εξωτερική πολιτική.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι εύστοχα απαντήσατε. Αλλά εκεί κάτι πρέπει να γίνει μεταξύ μας να χαράξουμε μία ενιαία εξωτερική πολιτική. Διότι δεν μπορεί από τη μία η προηγούμενη Κυβέρνηση να υπογράφει το southstream ή τον Burgas-Αλεξανδρούπολη, η επόμενη Κυβέρνηση να το αμφισβητεί και να παίζονται τα παγκόσμια βέβαια παιχνίδια των υπερδυνάμεων στην πλάτη μας.
Και έτσι όπως πάμε θα αποτελέσουμε για την Τουρκία Δούρειο Ίππο της Ευρώπης.
Αυτό το σχόλιο ήθελα να κάνω.

Κος ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ:
Συμφωνώ και εγώ, κύριε Δήμαρχε. Ιδιαίτερα στο θέμα των αγωγών, η Ελλάδα θα πρέπει να κινείται με γνώμονα το εθνικό της συμφέρον.
Η Τουρκία που θεωρείται ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ έχει ήδη ένα αγωγό φυσικού αερίου που λειτουργεί, υπέγραψε δουλεία να περάσει ο αγωγός από την ΑΟΣ την δική της για το southstream και συνεχίζει ταυτόχρονα να είναι και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ.
Θέλω να πω το εξής, ότι στην πολιτική δεν είναι μονοδιάστατα τα πράγματα. Μπορείς να υπηρετείς και αυτό που επιβάλλει η συμμετοχή σου στο ΝΑΤΟ ή οι καλές σχέσεις με την Αμερική και ταυτόχρονα να αναπτύξεις αξιόλογες σχέσεις με την Ρωσία όχι για να κινηθείς εναντίον της Αμερικής αλλά για να εξυπηρετήσεις τα εθνικά σου συμφέροντα. Και αυτό δεν μπορεί να στο απαγορεύσει κανένας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Δάσκαλε, σας ακούμε.

Κος :
Ευχαριστώ στην ομιλία σας. Και θέλω να πω και να ρωτήσω τι.
Εμείς, απλοί άνθρωποι, οι πολίτες, μιλάμε εδώ μέσα στο Σύλλογο, κάπου και κάπου. Το κράτος τι κάνει για αυτά τα προβλήματα; Από αυτό που εμείς μιλάμε, τι κέρδος εμείς έχουμε; Τι βοήθεια κάνουμε;
Το κράτος, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, μόνο ξέρει την πολιτική και τα χρήματα. Πώς θα πουλάμε τις ελιές, τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια, πόσα θα τα αγοράζει η Ρωσία, θα πάρουμε λεφτά. Μόνο αυτά.
Εκεί, οι Τούρκοι που είναι στην Κομοτηνή, στα δημοτικά τα σχολεία θα κάνει τουρκική γλώσσα. Αυτοί πρέπει να έχουν δασκάλους. Τι δάσκαλοι θα είναι αυτοί; Πρέπει να έχουν κάποιο πρόγραμμα. Θα έχουν βιβλία. Αυτά τα βιβλία περνούν από επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας; Πρέπει να είναι κάποια επιτροπή να τα υπογράφει; Κάποιος να είναι υπεύθυνος εκεί. Μόνο έτσι.
Η Σοβιετική Ένωση που ήταν πάνω 120 έθνη και ήταν πόσες γλώσσες και σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας υπέγραφε αυτό το βιβλίο και τι γράφει εκεί μέσα στο βιβλίο.
Αυτός ο Τούρκος ο δάσκαλος βγαίνει στον πίνακα και τι λέει σε αυτά τα παιδιά τα Τουρκόπουλα; Αυτό είναι η βόμβα.
Η Κυβέρνηση είναι η νεολαία, τα παιδιά αύριο που θα κυβερνάνε. Εμείς φύγαμε, πήγαμε.
Η Τουρκία βάζει βάση εδώ με τα παιδιά τους και θα τους βαφτίζουν. Έχουμε τον εχθρό μέσα στο σπίτι μας. Και εμείς πουλάμε μανταρίνια.
Το κράτος τι κάνει; Τίποτα. Εμείς εδώ που ζούμε και περάσαμε πολλά πράγματα, έχω ηλικία 72 χρονών και πέρασα αυτά, την εξορία και όλα, ξέρω και γνωρίζω πολύ. Και καταλαβαίνουμε ότι κάποια λάθη δεν είναι μικρά. Καταστρέφουν, πάμε στην καταστροφή. Ξέρουμε ο λάκκος είναι εκεί και πάμε σιγά, σιγά προς τα εκεί.
Τώρα, εσείς που είστε πολύ γνωστός άνθρωπος και έχετε και σεβασμό και σας γνωρίζουν πολλοί, μπορείτε κάτι να πάτε να πείτε παραπάνω και κάτι λίγο να κουνιούνταν και αυτοί.

Κος ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ:
Δάσκαλε, να σας πω το εξής. Κατάλαβα πολύ καλά τι θέλετε να πείτε. Και σε γενικές γραμμές έχετε δίκιο. Απλά να ξέρετε το εξής.
Στην Θράκη υπάρχουν τρεις ομάδες μουσουλμάνων. Είναι αυτοί που μιλάνε τουρκικά. Αυτοί που μιλάνε ρομά, γύφτοι που λέμε. Και οι άλλοι είναι οι Πομάκοι.
Όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης και είπαμε αυτοί να μείνουν εδώ και οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης να παραμείνουν εκεί, εμείς είπαμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι, υπογράψαμε συμφωνία, να διδάσκουμε την γλώσσα του Κορανίου σε αυτούς τους ανθρώπους, δηλαδή τα αραβικά, όχι την τουρκική γλώσσα. Και μέχρι το 1952 οι άνθρωποι αυτοί έκαναν μόνο το Κοράνι στα σχολειά τους. Και κατά τα άλλα διδάσκονταν την ελληνική γλώσσα.
Το 1952 επειδή οι σλαβόφωνοι Πομάκοι θεωρήθηκαν ότι είναι ένας στόχος και μπορούν να τους κερδίσουν λόγω της γλώσσας οι Βούλγαροι και άρα οι Ρώσοι, και να έχουμε ένα θύλακα της κομμουνιστικής απειλής, με βάση την λογική της εποχής, στην ελληνική Θράκη, τότε έπεισαν οι Νατοϊκοί την ελληνική Κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για να διδάσκουμε στους Πομάκους, στα Πομακοπούλια, να τους διδάσκουμε την τουρκική γλώσσα. Δηλαδή με τα χέρια μας βγάλαμε τα μάτια μας.
Και εν πάση περιπτώσει υπήρχε μία λογική ψυχροπολεμική, υπήρχε η κομμουνιστική απειλή και υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε αυτό.
Η κομμουνιστική απειλή από το ’90 έχει τελειώσει. Και εμείς συνεχίζουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά των Πομάκων την τουρκική γλώσσα, που αυτό πέρα από τα δικά μας συμφέροντα, ότι παραβιάζονται και δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Ελλάδας, παραβιάζονται και τα δικαιώματα των Πομάκων.
Δεν είναι δυνατόν ένα παιδί που γεννιέται με μία άλλη γλώσσα, μέσα στην ελληνική επικράτεια να τους διδάσκεις τη γλώσσα μίας άλλης χώρας η οποία μάλιστα είναι και εχθρική. Εκεί έχετε δίκιο. Υπάρχει ένας παραλογισμός.
Και σε ό,τι με αφορά, τώρα δεν ξέρω, είστε 72 χρονών, ξέρετε ότι υπάρχει και το διαδίκτυο, το Internet. Εκεί, ο κύριος Δήμαρχο το ξέρει, έχουμε μία ιστοσελίδα που είναι η πιο μεγάλη στην Ελλάδα, δική μας είναι.
Και αυτά τα ζητήματα και τα ζητήματα του ποντιακού ελληνισμού και τα ζητήματα της πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, που είπε ο κύριος Δήμαρχος, και τα ζητήματα της Θράκης και της Κύπρου, να ξέρετε ότι κάθε μέρα τα έχουμε ψηλά στην επικαιρότητα. Κάθε μέρα.
Και μάλιστα υπάρχει σε εξέλιξη μία πρωτοβουλία είτε να κλείσει είτε να περιοριστεί η δράση του τουρκικού προξενείου.
Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, από τότε που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, πριν λίγες μέρες φιλοξενήσατε τον κύριο Καραΐσκο εδώ, είναι αγαπητός φίλος, από τότε που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, το τουρκικό προξενείο έγινε πολύ πιο προσεχτικό στη δράση του.
Θέλω να πω ότι σαν πολίτες, σαν υπεύθυνοι πολίτες πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που μπορούμε. Νομίζω όμως ότι όταν ενώσουμε τις φωνές μας, διότι εδώ δεν περνάνε μόνο ομιλητές για τον Πανεπιστήμιο, έρχονται και πολιτικοί. Σε αυτούς με κοσμιότητα και με ευγένεια, μπορούμε να θέτουμε τα πιο σκληρά ερωτήματα. Και πιστέψτε με, όλα τα λαμβάνουν υπόψη τους.
Σε αυτούς λοιπόν, που έχουν τις τύχες του λαού στα χέρια τους, εκεί να θέτουμε τα ερωτήματα, να παίρνουν τα μηνύματα και άλλο τίποτα δεν μπορούμε αν κάνουμε. Μέχρι εκεί.

Κος ΤΕΡΖΗΣ:
Θέλω να προσθέσω σε αυτά που είπατε σχετικά με την αποδοχή των πιέσεων το 1952.
Μετά το 1952 ιδρύθηκε στην Κομοτηνή το τουρκικό γυμνάσιο. Έγραφε τουρκικό γυμνάσιο, γιατί το είχα επισκεφτεί ως μαθητής εκδρομή. Και λειτουργούσε και η τουρκική νεολαία ως ποδοσφαιρική ομάδα στην Κομοτηνή.
Τίποτα άλλο.

Κος ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ:
Υπάρχει διαταγή να βάλουν πάνω από τα σχολεία που ήταν τότε, να βάλουν την λέξη τουρκικό σχολείο. Και οι Πομάκοι αντέδρασαν. Δεν θέλουμε τουρκικό σχολείο, δεν είμαστε Τούρκοι.
Και τότε, υπάρχουν έγγραφα για αυτό, ο επιθεωρητής σε εκείνη την περιοχή πήγε και άσκησε τρομοκρατία στους Πομάκους για να δεχθούν τα τουρκικά σχολεία.
Αυτά είναι πραγματικά τραγικά λάθη, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη που κάναμε και να πάρουμε απόφαση να τα βελτιώσουμε, να τα διορθώσουμε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Νομίζω πως έφτασε η ώρα να ολοκληρώσουμε. Κύριε Καλεντερίδη, σας ευχαριστώ πάρα πολύ προσωπικά, αλλά πιστεύω και όλοι οι δημότες μας εδώ.
Είναι πολύ ευχάριστο να έρχονται προσωπικότητες της εμβέλειάς σας και να γεμίζει η αίθουσα όπως γέμισε και σήμερα.
Όμως πιστεύω πως κάθε διάλεξη στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο αλλά και στο Φροντιστήριο είναι ενδιαφέρουσα. Αυτό όχι μόνο θα πρέπει να μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση αλλά να συνεχίσουμε έτσι όπως ξεκινήσαμε εδώ και χρόνια, την ενημέρωση καταρχάς του πολίτη, τη σωστή ενημέρωση από υπεύθυνους ανθρώπους ούτως ώστε και εμείς με την σειρά μας είναι ανάγκη να φυλάττουμε Θερμοπύλες.
Σας ευχαριστώ πολύ. Κυρία Φούφα.

Κα ΦΟΥΦΑ:
Κύριε Καλεντερίδη, θέλοντας να σας ευχαριστήσουμε, να καλέσουμε τον Δήμαρχο να σας δώσει το σύμβολο του Ανοιχτού μας Πανεπιστημίου.
Τον Αντιπρόεδρο του Πνευματικού μας Κέντρου, τον κύριο Κώστα Τσίγκο για να σας δώσει την πράξη ευχαριστίας.
Και θα καλέσω και το επίτιμο Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου να σας δώσει τα πρακτικά της περσινής χρονιάς όπου είναι και η διάλεξή σας μέσα.

Κος ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ:
Ευχαριστώ πολύ.

Κα ΦΟΥΦΑ:
Να είστε καλά.
**************

85 σχόλια:

  1. Το κείμενο είναι μακροσκελές, νομίζω όμως ότι αξίζει το κόπο να διαβαστεί, ειδικά το μέρος που αφορά την ενεργοποίηση των ελληνικών συμφερόντων στη γραμμή Νότια Ουκρανία-Κριμαία-Ροστώβ-Κουμπάν-Καύκασος-Γεωργία-Τραπεζούντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνα οπτικοακουστικό υλικό υπάρχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν υπηρχε εγκαιρη ενημέρωση για την εκδηλωση, αρκετοι απο εμας θα ερχοντουσαν να σε ακουσουν φιλε Σαββα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια σπουδή προς αποφυγή ατοπημάτων!

    Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙ

    Η ελληνική πρόταση απορρίφθηκε βέβαια! ...για την προαγωγή της ελληνομάθειας στην εκ των προτέρων καθορισμένη «επικράτεια...η Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου αποφάσισε,....να αγνοήσει δημοψηφίσματα ή άλλες πολιτικές εκδηλώσεις.

    http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2009/03/blog-post.html
    dimitrisdoctor2.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σίγουρα αξίζει να διαβαστεί αν μη τι άλλο για να διαλυθούν κάποιες υπεραπλουστεύσεις. Εγώ είμαι ένας από αυτούς που πιστεύει στο πολιτισμό σαν μέσο συνεννόησης των ανθρώπων και ναι είναι ομόδοξη η καρδιά της Ρωσίας και η κεντρική εθνική ιδέα της είναι στηριγμένη στην ρωμαίικη εθνική ιδέα. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να κατανοήσουμε πως η εθνική ιδέα της Ρωσίας είναι κάτι που πρέπει να ξανα-ανακαλυφθεί πρώτα απ’ όλα από τους ίδιους τους Ρώσους. Δεν είναι κάτι δεδομένο στην εποχή μας γιατί πολεμήθηκε άγρια για εβδομήντα ολόκληρα χρόνια (εδώ μπορεί να καταλάβει ο καθένας γιατί έγιναν οι διώξεις του ‘30-‘40. Οι έλληνες της Μαύρης Θάλασσας εξ’ αιτίας και του παραδοσιακού τρόπου ζωής τους ήταν φορείς σκληρής εθνικής συνείδησης που ήταν ασύμβατη με τον κομμουνιστικό «πουρέ» που «μαγείρευαν» εκείνο τον καιρό). Βέβαια όταν πας εκεί αποβάλεις προκαταλήψεις και αν έχεις την υπομονή με πολύ κόπο να ξύσεις την σκουριά βλέπεις ένα ασύλληπτο μεγαλείο. Ένα μεγαλείο που εδώ όπως και εκεί πολλοί προσπαθούν να ξεχάσουν. Εκεί λοιπόν βρίσκονται οι λύσεις αλλά με προϋποθέσεις που δεν μπορέσαμε να τηρήσουμε τα τελευταία 20 χρόνια. Η βασική προϋπόθεση είναι να σκύψουμε και να βρούμε μέσα μας για να αναδείξουμε αυτό το προαιώνιο πνεύμα που κουβαλάμε. Το μεγαλόψυχο ρωμαίικο και όχι το μικροελλαδικό που φοριέται πολύ τελευταία. Αυτό το λέει κάποιος ελλαδίτης που δεν μιλάει εκ του μακρόθεν και θεωρητικά και που σίγουρα δεν μετάνιωσε για την ανθρώπινη επαφή του με ρώσους.

    Ελευθέριος Β.

    Υ.Γ. Η βάση του εμπορίου της Τουρκίας στην Ρωσία ήταν κάποιες εθνικές ομάδες της Κεντρικής Ασίας τις οποίες οι τούρκοι έξυπνα προσεταιρίστηκαν με πολύ επίμονη οικονομική πολιτική χαμηλής έντασης στα τελευταία 20 χρόνια (π.χ. Αζέροι και το ταπεινό εμπόριο φρούτων). Δεν μπορώ εδώ να αναφέρω λεπτομέρειες αλλά δεν θεωρώ πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Απλά χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από την δική μας πλευρά. Υπάρχουν προαιώνιες στέρεες βάσεις αρκεί να τις αξιοποιήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αδέλφια
    αν 'εκμεταλλευτούμε' το δυναμικό των 300 χιλιάδων "ρωσοποντιων" που κατοικούν στην Ελλάδα και τους άλλους τόσους που κατοικούν στον Καύκασο, λύθηκε το 'ελληνικό πρόβλημα'.
    Δεν είναι ότι δεν έχουμε εθνικό σχεδιασμό, δεν μας επιτρέπουν να έχουμε και σ' αυτό το θέμα.
    Αν το θελήσει ο λαός, εαν ομονοήσουν και συσπειρωθούν γύρω από ένα εθνικό όραμα οι Πόντιοι σε Ελλάδα, Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία και Τραπεζούντα, κυριολεκτικά θα αλλάξει ο ρους της ελληνικής ιστορίας.
    Αξίζει τουλάχιστον να κάνουμε κάποιες ασκήσεις επί χάρτου.
    Ας το προσπαθήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρον κείμενο. Δεν έχει σημασία αν είναι μακροσκελές αλλά το τι λέει.
    Όλα άψογα αλλά κύριε Καλεντερίδη, μας διέφυγε μια... Ποντιακή λεπτομέρεια... η
    Γραμματέας του Συλλόγου του Πόντου, κυρία Κίκα Παπαδοπούλου, που διάβασε το βιογραφικό
    σας, άλλαξε το Σώμα και εξηγούμαι:
    " Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1981 ως Ανθυπλοίαρχος"(!) αχαχαχα :)
    Βγάζει η Ευελπίδων ναυτικούς ρε παιδιά? Τι έγινε? :);)
    Οι Πόντιοι είναι έξυπνοι άνθρωποι αλλά είναι μόνο για τα δύσκολα, για τα εύκολα δεν κάνουν.
    Τα Ποντιακά ανέκδοτα δεν βγαίνουν τυχαία τελικά!!! :)

    Πολύ φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη


    ΥΓ: Skal και υπόλοιποι Πόντιοι σας το αφιερώνω...http://www.youtube.com/watch?v=sORAtx8RlUc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεωπόνε, εάν είχες πάει πρώτα στρατό στα 18 σου και μετά στο πανεπιστήμιο, θα είχες μάθει ότι στα τεθωρακισμένα, ο ανθυπολοχαγός λέγεται ανθυπίλαρχος αφού εκεί υπάρχουν και οι ίλες αρμάτων ...
    Καλά τα είπε η κυρία Κίκα !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καθόλου απίθανο,μπράβο Σάββα,θα μου επιτρέψεις όμως μερικές απορίες.

    Πώς πιστεύεις όμως ότι τα ακριβά Ελληνικά προιόντα μπορούν να διατεθούν στις εκεί φθηνές αγορές;

    Δεν νομίζεις ότι το σχέδιο που παρουσίασες θα δημιουργούσε μια αρκετά ισχυρή Ελληνική δυναμική παρουσία την οποία όμως η Ρωσία ίσως να μη δεχόταν;

    Απο την άλλη βέβαια θα δημιουργούσε ένα μαξιλαράκι στην πολύπαθη περιοχή του Καυκάσου,τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει η Ρωσία εκεί μηπως θα μετακυλύονταν σε εμάς;

    Για το θέμα των κρυπτοχριστιανών έχω άλλη εικόνα,σίγουρα όχι επίσημη.

    Θα θεωρούσα περισότερο εφικτό το σχέδιο εάν είχε παρουσιαστεί αρκετά χρόνια πρίν,πρίν δοθεί όλο το βάρος στα Βαλκάνια δηλαδή.

    Και τέλος στο θέμα των Ελληνικών συμφερόντων τραπεζών της Τουρκίας,να σου αναφέρω μόνο ότι γνωστός μου στη Γερμανία μόλις πάτησε το πόδι του και μίλησε με ομοεθνείς για ένα δάνειο στεγαστικό που ήθελε η πρώτη αντίδραση όλων ήταν μακριά απο τις Ελληνικές τράπζες,πήγε σε μια Γερμανική και σε μισή ώρα είχε ταχτοποιηθεί το δάνειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άλλο ανθυπίλαρχος που λές εσύ Τζίμη(ισοδύναμο του ανθυπολοχαγός στα τεθωρακισμένα διότι τα τεθωρακισμένα είναι ο "απόγονος" του ιππικού) και άλλο ανθυπλοίαρχος(που είπε η γραμματέας) που κανονικά λέγεται ανθυποπλοίαρχος. Αν κάνω λάθος ας επέμβει κάποιος στρατιωτικός.
    Απλώς έκανα ένα αστείο σχολιάζοντας ένα απλό λάθος. Λάθη από κεκτημένη ταχύτητα κάνουν όλοι. Κανείς δεν την κατηγόρησε τη γυναίκα με την κακή έννοια.
    Εγώ μπορεί να μην πήγα στρατό στα 18 Τζίμη αλλά εσύ πρέπει να πας στον οφθαλμίατρο επειγόντως ή να μάθεις την Ελληνική γλώσσα καλύτερα(και όχι "καλλίτερα" όπως την προωθούν στα παιδιά του δημοτικού οι νεογλωσολόγοι).
    Το λάθος το άλλαξαν και το καναν ανθυπίλαρχος.
    Όταν είχα σχολιάσει εγώ έγραφε ανθυπλοίαρχος στο άρθρο. Ας με διαψεύσουν αν λέω ψέματα οι διαχειριστές.

    Γιώργος φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Γεωπόνο,

    Καλά σου τα γράφει ο τζίμης. Αντί να χαχνίζεις, πρόσεξε καλύτερα τι γράφει το ... καπάκι της ΔΕΗ! :-))) Έχεις πολλά ακόμη να μάθεις, αγοράκι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. skal

    Να και η κάρτα που είσαι υπέρ της καθιέρωσής της :http://www.youtube.com/watch?v=tkVjJNE76z0&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι! Ναι! αντικείμενα προς "εκμετάλευση" κι Πόντιοι σωστά να τους "εκμεταλευτούμε" τι στο διάολο ασκητές επί του χάρτη θα είμαστε αν δεν ξεπεράσουμε σε σε "εκμεταλεύσιμες", φαεινές ιδέες, τις τράπεζες σκέψης τη ΣΙΑ και τη ΜΟΣΑΝΤ!


    Μια σπουδή προς αποφυγή ατοπημάτων!

    http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2009/03/blog-post.html
    dimitrisdoctor2.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εισαι λιγο ατακτος Γιωργο απο Θεσσαλονικη.Δεν πειραζει γιατι εισαι νεαρος ακομα αλλα σιγα σιγα
    θα μαθεις να...μαθαινεις χωρις πολυ θορυβο.
    Γιωργο,καλυτερα ετσι παρα στις καφετεριες στα σκυλαδικα στα ορθαδικα και στο δηθεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν είπα ότι δεν έχω να μάθω. Είμαι μόλις 21. Έχω πολύ όρεξη να μάθω πάρα πολλά. Απλώς για να λήξει το θέμα καλώ τον κύριο Καλεντερίδη να πει αν έγραφε αυτό που είπα το κείμενο ή όχι. Ο άνθρωπος το διόρθωσε στο άρθρο μετά το πρώτο μου σχόλιο και πολύ καλά έκανε. Μια πλάκα έκανα έλεος δηλ.
    Κάποιοι θέλουν να με βγάλουν πάλι τρελό, χαζό, "Ράμπο" κτλ όπως με το καπάκι. Ένα καπάκι ήταν ρε παιδιά(σε δυο παιδιά απευθύνομαι ξέρουν αυτά) εκείνο..ακόμα σας πονάει το "δόντι"?
    Κύριε Καλντερίδη περιμένω τοποθέτηση σας για το λάθος από κεκτημένη ταχύτητα που υπήρχε στο άρθρο. Ένα αστείο πήγα να κάνω και κάποιοι άρχισαν να κράζουν αλλά δεν θα τους βγει. Παραμένω ήρεμος και περιμένω τοποθέτηση του skal. Απλό το θέμα.

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Aνώνυμε 28 Σεπτεμβρίου 2010 6:29 μ.μ.
    μ' άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.
    Έχει καμία σχέση η ανάρτηση με αυτά που λες;
    Δικαιόπολις,
    αν κατάλαβες αυτό από ένα κείμενο 40 σελίδων, που μόνο αγάπη και αλληλεγγύη δείχνει για τους Ποντίους, εγώ δεν έχω να πώ τίποτα.
    Ας μας κρίνουν οι αναγνώστες.

    Χρήστο Χ.
    Θεωρώ ότι πρέπει να προηγηθεί ο πολιτικός σχεδιασμός και μετά να δούμε τις λεπτομέρειες.
    Απλά σου λέω ότι οι Τούρκοι βγάζουν το χρόνο πάνω από 22 δισεκατομμύρια από τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία και από τους Ρώσους τουρίστες.
    Όσα χρειάζεται η Ελλάδα για να λύσει το πρόβλημά της.
    Όσο για τα ενδεχόμενα προβλήματα από την παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή, η ιστορική μας σχέση με τους τόπους εκείνους, όπως προσπάθησα να αναλύσω στην ομιλία μου, είναι μεγάλο ζήτημα.
    Δεν είμαστε ξένοι σε κείνη την περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη
    Συμμαζεψε μονο λιγο τον αυθορμητισμο σου και συνεχισε να συμμετεχεις σε αυτο το σχολειο που γραφεις εδω.Μια χαρα εισαι και μη βαζεις τιτλους στον εαυτο σου που κανενας δεν σου προσαπτει.Καλη συνεχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΥΞΕΙΝΟΣ[ΕΥΞΕΝΟΣ]=Ο ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣ
    ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ,Ο ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ.
    ΕΥΓΕ,ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΣΑΒΒΑ.
    ΕΥΟΙ ΕΥΑΝ.ΕΥΟΙΥΑ...
    ΩΣ ΞΑΝΘΟΤΡΙΧΟΣ,ΚΟΚΚΙΝΟΧΑΙΤΗΣ
    ΙΠΠΟΣ,ΕΦΥΓΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ
    ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ,ΕΣΠΑΣΕΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ...
    ΕΞΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ.Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ,
    ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ.
    ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΝ.
    1.Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ ΚΤΥΠΑΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ
    ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ ΤΟΥ.
    2."ΤΟ ΠΑΥΣΑΤΕ ΠΥΡ",ΣΗΜΑΙΝΕΙ
    ΑΓΩΝΕΣ,ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΕΛΙΑΣ,
    ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ "ΟΛΥΜΠΙΑ".ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
    3.ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ [ΡΗΤΟΡΙΚΗ-ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ]
    4.ΤΟ "ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ",
    "ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ" ΚΑΙ
    "ΥΠΕΙΡΟΧΟΝ ΕΜΜΕΝΑΙ ΑΛΛΩΝ".
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
    ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ,ΠΑΝ ΤΟΔΥΝΑΜΙΑ.
    ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,
    ΣΗΜΑΙΝΑΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΝ,ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ,...
    Ο ΞΕΝΟΦΑΝΗΣ ΛΕΕΙ,
    "ΕΙΣ ΘΕΟΣ ΜΕΓΑΣ,ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ,ΖΕΥΣ"
    ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΙΔΕΑ,ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ.
    ΠΑΓΚΟΣΜΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
    ΕΥ ΓΕ ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΑΒΒΑ.
    ΚΤΥΠΑ ΤΟ ΑΛΟΓΟ,ΚΑΙ ΕΦΙΠΠΟΣ ΜΕ ΤΟ
    ΔΙΣΣΑΚΙ ΣΟΥ,ΦΕΡΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ.
    ΜΙΛΑ ΚΑΙ Ο ΤΟΙΧΟΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΙΑ,
    ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΙΧΗ Τ'ΑΥΤΙΑ...
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σάββα με συγχωρείς που φέρνω συνεχώς ένα αλλά,απλά πιστεύω πως μόνο έτσι μπορεί να βγεί ένα υγειές αποτέλεσμα.

    Η Τουρκία όντως έχει πολύ μεγάλα έσοδα απο τους Ρώσους τουρίστες,η μεγάλη αδυναμία μας πιστεύω πως είναι η βίζα,το ίδιο ισχύει και για τους Κινέζους,μεγάλο θέμα.

    Επείσης κάτι που ξέχασα να αναφέρω απο πρίν,δεν νομίζεις ότι σε περίπτωση που αναπτύξουμε μια τέτοιου μεγέθους πολιτική σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να είμαστε σε θέση ανά πάσα στιγμή διαχρονικά να προστατέψουμε τα συμφέροντα και τους πολίτες μας; Υπάρχουν μαύρες μνήμες.

    Τέλος στις περιοχές του Καυκάσου σίγουρα δεν είμαστε ξένοι,απλά αναφερόμουν στα ακραία μουσουλμανικά-ισλαμικά στοιχεία,που γνωρίζεις καλύτερα απο μένα αν μπορούμε να συμβιώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρήστο
    επαναλαμβάνω, είναι λάθος να εξειδικεύουμε.
    Πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στη συλληψη, την ιδέα και μετά ακολουθούν τα επόμενα βήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Kύριε Καλεντερίδη, δεν γνωρίζω αν μπήκατε στον κόπο να παρακολουθήσετε τον διάλογο στην ανάρτηση για την ομιλία σας στην Ξάνθη. Κατά την άποψή μου δείχνει πολλά, και πρώτον και κύριον ότι είμαστε αγκυλωμένοι σε βαθειά ριζωμένες αντιλήψεις, που μας κατέστρεψαν σαν έθνος.

    Νομίζω ότι είναι εθνικό χρέος όλων μας να κοιτάξουμε την ιστορία κατάματα. Μας έχουνε πάρει χαμπάρι, οι απόγονοι αυτών που συνέγραψαν τα Πρωτόκολλα που μας κάνανε Κράτος. Γνωρίζουνε ότι πριν το 1821 δεν ήμαστε "Έλληνες".

    Η κ. Ρεπούση, η κ. Δραγώνα, και άλλοι αποδομιστές, σταματούν εκεί, στον Διαφωτισμό: στην δημιουργία του Βασιλείου της Ελλάδος. Δεν πάνε πιο πίσω, είτε διότι δεν γνωρίζουν, λόγω αμάθειας, είτε σκοπίμως.

    Είναι κατάπτυστοι αυτοί που και σήμερα χρησιμοποιούνε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ τον προσδιορισμό "Βυζάντιο", για την Ρωμανία. Και γι' αυτό θεωρώ σημαντικοί άνθρωποι σαν κι εσάς, μπροστάρηδες, να μην αναμασάτε το παραμύθι αυτό.

    Ο Κοραής, που τον ανέφερε ως "σπουδαίο άνδρα", ο αναγνώστης του Ινφογνώμονα με τον οποίο ήρθαμε σε διάλογο, μισούσε θανάσιμα την Ορθοδοξία, και τους Ρώσους. Ο Καποδίστριας επιδίωκε να ελευθερωθεί η Κωνσταντινούπολη, και να αναστηθεί το βασίλειο που έπεσε το 1453. Ο Κοραής έγραφε ότι "Οι Τουρκοί δύνανται να διαπρέψουνε σαν έθνος, αν λάβουνε τα φώτα της Δύσης".

    Είναι δυνατόν να συμπλέουμε με τόσο άσχετους ανθρώπους, που έχουνε κάνει εθνοπατέρα τον Κοραή;

    Κύριε Καλεντερίδη, ποιά είναι η απάντηση των Τούρκων σήμερα, στην νέα τάξη πραγμάτων; Γνωρίζουνε ότι "Η Τουρκία ανήκει στους Τούρκους" δεν μπορεί να υφίσταται πια, με 20 εκατομμύρια Κούρδους μέσα στο έδαφός τους, και αυξανόμενη μετανάστευση από την Ασία. Η απάντησή τους λοιπόν είναι η Οθωμανική λύση: ο νεο-οθωμανισμός, η Αυτοκρατορία με τα μιλλετια της.

    Ας είχαμε ένα όραμα Ρωμανίας, και το σχόλιό σας στην σημαντική σας ομιλία για τον Πόντο θα είχε νόημα...

    Η Ρωμανία επάρθεν κάποτε...πότε θαν αναστηθεί;! Ρωμανία επάρθεν, Ελλάδα θαν αναστηθεί;! Και μάλιστα Ελλάδα γυμνή από τις αξίες της Ρωμιοσύνης;

    Ε ρε Πόντιε, γέννημα θρέμμα Ρωμαίε, στο 1:21 λεπτό του παρακάτω βιντεο: αλίμονο αν σ' "απελευθέρωνε" το σύγχρονο Ελλαδικό Κράτος: θα σ' έκανε "ντιτζιταλ" μέχρι να πεις κίμινο...
    http://www.youtube.com/watch?v=VAULHO_sTxc
    Με τιμή,

    Κ.Π.

    Υ.Γ.
    Romana, από τον αδελφό Fuat Saka:
    http://www.youtube.com/watch?v=to7t4LOUpUs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έχεις δίκιο.

    Θα σου πρότεινα να το αναπτύξεις περιλιπτικά και στην Ξάνθη την παρασκευή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "Εισαι λιγο ατακτος Γιωργο απο Θεσσαλονικη.Δεν πειραζει γιατι εισαι νεαρος ακομα αλλα σιγα σιγα
    θα μαθεις να...μαθαινεις χωρις πολυ θορυβο.
    Γιωργο,καλυτερα ετσι παρα στις καφετεριες στα σκυλαδικα στα ορθαδικα και στο δηθεν."

    Να μαθαίνω το θέλω πάντα σε οτιδήποτε. Το άτακτος πως το εννοείς? Επειδή εντόπισα ένα λάθος και αστειεύτηκα με αυτό? Το πολύ χωρίς θόρυβο σημαίνει να κάνω τη "πάπια"?

    " Συμμαζεψε μονο λιγο τον αυθορμητισμο σου και συνεχισε να συμμετεχεις σε αυτο το σχολειο που γραφεις εδω.Μια χαρα εισαι και μη βαζεις τιτλους στον εαυτο σου που κανενας δεν σου προσαπτει.Καλη συνεχεια."

    Ρε παιδιά δεκτές οι συμβουλές σας αλλά εδώ υπάρχει θέμα. Μην μου λες για τους χαρακτηρισμούς που κανείς δεν μου προσάπτει και πήγαινε να δεις το άρθρο "Οι στοές των μυστηρίων και της σιωπής" για να δεις τι χαρακτηρισμούς μου έδωσαν έμμεσα και άμεσα. Σήμερα πάλι δυο μαϊντανοί (Τζίμης και ένας άλλος) πετάχτηκαν και είπαν να μην πω τι.
    Το λάθος που υπήρχε στο παρόν άρθρο το κανα copy paste στο πρώτο μου σχόλιο. Δεν το πληκτρολόγησα για να πω έκανα λάθος στη πληκτρολόγηση. Φυσικά διορθώθηκε στο κείμενο μετά και πολύ καλά έγινε αλλά εμένα με αφήσαν ακάλυπτο και αυτό είναι αδικία. Δεν δέχομαι να με αφήνουν ακάλυπτο να με κοροιδεύει ο κάθε απίθανος Τζίμης. Αυτό είναι αδικία και τις συμβουλές περί αυθορμητισμού να τις πείτε στα παιδιά σας. Τα άλλα τα ακούω βερεσέ. Δεν θα με βγάλουν τρελό. Με αφήσανε ακάλυπτο κάποιοι. Εκτός αν έχω και παραισθήσεις τώρα και μετά από "Ράμπο και φαντασιόπληκτο"(στο θέμα με τους μασόνους) που με είπε ο Οbserver παίρνω και LSD και δεν έκανα το copy paste και δεν υπήρχε το λάθος. Τι άλλο να πω. Φυσικά εγώ ξέρω ότι είμαι 100% εντάξει στα μυαλά μου διότι ετησίως από μόνος μου, εθελοντικά, περνάω από ψυχολόγο επειδή κατέχω άδεια κυνηγετικού όπλου.
    Στο σχολείο που ανέφερες ανώνυμε υπάρχει τουλάχιστον δικαιοσύνη. Σε αυτό όχι. Καληνύχτα και αντίο σας. Απογοητεύτηκα, όχι με τον Τζίμη...σιγά μην του δώσω σημασία.

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καταπληκτικό κείμενο!

    Για τον φίλο που αναρωτιέται για το εάν υπάρχει βίντεο, υπάρχει σίγουρα διότι προσωπικά το πέτυχα τυχαία πέρσι την άνοιξη σε τηλεοπτικό τοπικό κανάλι, χωρίς όμως να θυμάμαι σε ποιο.

    Μου έκανε εντύπωση ότι υπήρχαν και νεαρά παιδιά στο κοινό, πέραν του κλασικού -άνω των εξήντα- κοινού.
    Μακάρι να είχαμε περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις
    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    28 Σεπτεμβρίου 2010 9:54 μ.μ.





    Δεν δέχομαι να με αφήνουν ακάλυπτο να με κοροιδεύει ο κάθε απίθανος Τζίμης. Αυτό είναι αδικία και τις συμβουλές περί αυθορμητισμού να τις πείτε στα παιδιά σας.

    Ηρεμησε,μεχρι τωρα ησουνα πολυ καλος και σε διαβαζαμε,δεν σε ενοχλησε κανενας,δεν υπαρχει καν θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γιώργο
    δεν είσαι ακάλυπτος.
    Ξέρεις ότι σε συμπαθώ και ότι μ' αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι.
    Απλά, δεν έχεις συνειδητοποιήσει το πόσο σκληρό είναι το περιβάλλον διαλόγου του διαδικτύου.
    Συνέχισε, γιατί εσύ και οι νεολαίοι σαν και σένα αποτελείτε την ελπίδα του Έθνους.
    Εμείς ήδη έχουμε πάρει την κατιούσα και σε λίγο καιρό δεν θα μπορούμε να ονειρευτούμε και να οραματιστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γιώργο και αξιότιμε κ. Καλεντερίδη, δεν είναι σκληρό το περιβάλλον διαλόγου στο διαδίκτυο: το περιβάλλον είναι γενικότερα σκληρό στην Ελλάδα.

    Δεν υπάρχει ελευθερία λόγου. Ο ανεξάρτητος λόγος, η ελεύθερη σκέψη ενοχλεί.

    Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες προσωπικές, ούτε γιατί έφυγα με την θέλησή μου έξω. Δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό, σε μια σοβαρή χώρα, μπορείς να εκφράσεις ακόμα και τις πιο εξτρεμιστικές απόψεις σε ένα φορουμ, σε μια συζήτηση επιστημονική ή απλά φιλική, και κανείς δεν θα σε προσβάλλει. Θυμάμαι ότι ανοιχτά και δημόσια έκανα κριτική για τον πόλεμο στο Ιρακ, για το Κοσοβο, κλπ. σε έδαφος χώρας που συμμετείχε σε βομβαρδισμούς, και δεν με πείραξε ποτέ κανένας. Στην Ελλάδα αμφιβάλλω αν κανείς μπορεί να εκφράσει ριζοσπαστικές απόψεις, χωρίς τουλάχιστον να περιθωριοποιηθεί.

    Αν θα μπορούσα να δώσω μια μικρή συμβουλή στον Γιώργο, αυτή θα ήταν η εξής: είσαι πολύ τρωτός φίλε, και μην εκφράζεις την γνώμη σου δημόσια επώνυμα, πριν πάρεις το πτυχίο σου.

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης έλεγε πως "τους καλύτερους τους κρύβουμε από τους δημοσιογράφους, μέχρι να έρθει ο χρόνος να αναλάβουνε καθήκοντα αφ'υψηλού".

    Μην θυσιάζεις τον ιδρώτα και τα όνειρά σου σε ανώνυμους χαφιέδες.

    Μπορείς να γράφεις με ψευδώνυμο.

    Προσωπική συμβουλή, ενός παθόντα, όταν βρισκόμουν "στο χειρότερο του Ελληνισμού κομμάτι, στην Ελλάδα", όπως τραγουδούσε το '89 ο Σαββόπουλος...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Aνώνυμε 28 Σεπτεμβρίου 2010 6:29 μ.μ.
    μ' άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.
    Έχει καμία σχέση η ανάρτηση με αυτά που λες;
    Δικαιόπολις,
    αν κατάλαβες αυτό από ένα κείμενο 40 σελίδων, ..

    Το κείμενο το πιασα καλά από την αρχή και μάλιστα

    Ο/Η Δικαιόπολης είπε...
    (προσθετικά ΘΕΤΙΚΑ σχολίασα και παρέπεμψα)

    Μια σπουδή προς αποφυγή ατοπημάτων!

    Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙ

    Η ελληνική πρόταση απορρίφθηκε βέβαια! ...για την προαγωγή της ελληνομάθειας στην εκ των προτέρων καθορισμένη «επικράτεια...η Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου αποφάσισε,....να αγνοήσει δημοψηφίσματα ή άλλες πολιτικές εκδηλώσεις.

    http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2009/03/blog-post.html
    dimitrisdoctor2.blogspot.com

    28 Σεπτεμβρίου 2010 3:22 μ.μ.

    Άλλο τώρα το "..αν εκμεταλευτούμε.."
    Ο/Η skal είπε...
    Αδέλφια
    αν 'εκμεταλλευτούμε' το δυναμικό ....κάποιες ασκήσεις επί χάρτου.
    Ας το προσπαθήσουμε.

    28 Σεπτεμβρίου 2010 4:14 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ Κ.Π.

    το σχόλιό σου (και αυτό το σχόλιό σου) ήταν ένα μήνυμα Ελπίδας.
    Νομίζω ότι το όνειρο όλων μας είναι να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα.
    Και να συνεχίσουμε να την αγαπάμε και να την μελετάμε από έξω.
    Καταπληκτικό και το βίντεό σου για τα Άβδηρα τις προάλλες
    Ευχαριστώ!

    -----Γιώργο, φοιτητή Γεωπονίας, αν ήταν καλύτεροι δε θα ήσουν Γιώργος και δε θα ήταν τζιμηδες. Κατά τη γνώμη μου ή αγνόησέ τους παντελώς ή απάντησέ τους. Μην παραπονείσαι, όμως, και μη θλίβεσαι. Είναι ευτύχημα και δικό σου κατόρθωμα, το ότι δεν είσαι όμοιός τους--------------

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Έλεος με τον φυλετισμό ορισμένων!αν δεν γουστάρουν να την κάνουν με αργά πηδηματάκια!Αν η Ελλάδα σήμερα έχει τα όποια προβλήματα το ίδιο φταίνε και οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες!Έλεος!90 χρόνια πέρασαν πια!5 γενιές!δεν μπορεί κάποιοι να βρίζουν συνεχώς την Ελλάδα και τους Ελλαδίτες!Θα επανέλθω γιατί όσο ο τοπικισμός και ο ενδοεθνοτικός φυλετισμός δε με ενοχλεί ούτε το Τζέφρυ...(εντάξει εδώ ίσως υπερβάλω)

    ΚΠ "Ρωμαίε" (μην περιμένεις για Πόντιο να βάλω το Ρωμαίος εκτός εισαγωγικών θα γελάσουν και τα μωβ χρυσόψαρα!ο δε Ιούλιος θα σηκωθεί από τον τάφο και μαζί με τον Αύγουστο θα μας πετάνε πέτρες!άλλωστε εντάξει σεβαστό το βίτσιο του καθενός,αλλά προσωπικά δεν θα θελα να 'μαι νομομανιακός βάρβαρος...)ειλικρινά τι διαφορά έχουν αυτά που γράφεις εσύ με τα της Ρεπούση και Δραγώνα;τί;απορώ και εξίσταμαι!ανθέλληνας εσύ (μην πεις κουβέντα τέτοια πίκρα ενάντια στον ελληνισμό και την Ελλάδα και ειδικά την αρχαία λίγοι έριξαν!εσύ και άχρηστος αγράμματος GTP "επιστήμονας" Φαλμεράιερ!αλλά εσύ προχώρησες ώστε να αναρωτηθείς αν Έλληνες γενικά υπήρξαν ποτέ...) ανθέλληνες κι αυτοί!εσύ λες ότι δεν είμαστε Έλληνες (και τολμάς να συγκρίνεις την γλώσσα των γλωσσά με αυτήν την παρήχηση του ου που λέγεται λατινικά!έλεος!) το ίδιο λένε και οι κιουρίες αυτές (η Ρεπούση λέει ότι εξαφανίστηκαν οι Έλληνες το 163 πΧ εσύ για πότε το κάνεις;).Πραγματικά τι διαφορά έχετε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πάντως γενετικά να πω ότι τα ευρήματα για τον πληθυσμό του Πόντου (γενικά όχι μόνο του Μικρασιατικού Πόντου) εκπλήττουν γιατί ακόμα και σήμερα φαίνεται μεγάλη ελληνική επιρροή (αλλά μέχρι εκεί όχι αηδίες περί Καλάς κτλ...αυτοί είναι καθαρά ότι και οι υπόλοιποι Πακιστανοί,ούτε όλος ο Εύξεινος!)
    Και πριν οι πατρίκιοι φίλοι μας πουν περί ιστορίας και γενετικής να πω ότι ναι είναι ένα χρησιμότατο ιστορικό εργαλείο που όπως κάθε άλλο φυσικά εργαλείο πρέπει να χρησιμοποιείται αλλιώς να μην χρησιμοποιείται και η ραδιοχρονολόγηση στην αρχαιολογία!Φυσικά μαζί με όλα τα άλλα στοιχεία,αλλά υπάρχει όμως η διαφορά ότι τα αποτελέσματά της είναι πολύ πιο σαφή και αντικειμενικά από την κάθε προπαγανάνδα ή ιδεοληψία ή ημιτρέλα μεσαιωνικού (γενικά αυτό το πρόβλημα με τις μεσαιωνικές αλλά και με τις αρχαίες πηγές υπάρχει,αλλά ειδικά με τις μεσαιωνικές κι ας είναι όχι μόνο "ρωμαϊκές" αλλά και δια χειρός κουροπαλάτη...).Σκεφτείτε αν η Τρέμη ή ο Πρετεντέρης άφηναν χρονικά για το σήμερα στους αυριανούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΟΤΕ
    ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ.ΩΣ ΔΥΝΑΜΙΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ,ΕΙΝΑΙ ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΩΝ
    ΑΞΙΩΝ-ΙΔΕΩΝ,ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΤΗΣ
    ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ,ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ,ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ,
    ΤΗς ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΩΣ
    ΔΥΝΑΜΙΣ,ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΤΙ ΜΑΣ
    ΧΩΡΙΖΕΙ,ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ,
    ΑΝΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΞΟΥΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ,
    ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ,
    ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΝ.ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ,
    ΣΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ.
    ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
    ΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ
    ΣΑΕ.
    ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ.
    ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ,
    ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΣΥΜΒΟΛΟ.
    ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ,
    ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΑΣ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΑΡΧΑΙΟΥΣ"
    ΠΡΟΠΑΤΟΡΕΣ ΜΑΣ.
    ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΤΟΥΡΚΟΛΑΤΡΕΣ".
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ,ΤΟΥ ΥΜΝΟΥ
    ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ "ΔΙΑ"

    "ΧΑΙΡΕ,ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ,ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΧΑΙΡΕ
    ΚΑΙ ΔΩΡΙΖΕ ΜΑΣ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟΝ.
    ΟΥΤΕ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗΝ
    ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΙ[ΩΦΕΛΕΙ] ΤΟΥΣ
    ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,ΟΥΤΕ Η ΑΡΕΤΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ
    ΠΛΟΥΤΟΝ.
    ΔΩΡΙΖΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗΝ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟΝ
    ΠΛΟΥΤΟΝ."[διδου δ'αρετην τε και ολβον].
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ζαφειρη και εγω του τα'λεγα του πατρικιου οτι οι μεσαιωνικες-βυζαντινες πηγες δεν πρεπει να θεωρουνται αξιοπιστες αλλα εκεινος το χαβα του.Τι αξιοπιστια μπορει να εχει ενα κειμενο εκεινης της εποχης, οταν ο συγγραφεας του δεν ειναι εις θεσιν να ξεχωρισει τους Σελτζουκιδες απο τους Σκυθες(!!!).Και αναφερομαι στον Μιχαηλ Ψελλο και στο εργο του Χρονογραφια.Και αυτο σαν παραδειγμα διοτι ολα τα κειμενα εκεινης της εποχης βρυθουν ιστορικων και γεωγραφικων ανακριβειων.Για να μην αναφερθω και στην εμπαθεια που βγαζουν αυτοι οι συγγραφεις προς ορισμενα σημαινοντα προσωπα της εποχης τους οπως π.χ.για τον Ρωμανο Δ'τον Διογενη και την Ευδοκία την Μακρεμβολίτισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ sapphire, κομπογιαννίτη ιστορικέ και ρηχέ σχολιαστή: σου είπα φίλτατε, δεν ξανασχολούμαι μαζί σου: όταν μάθεις να διαβάζεις προσεκτικά, τότε ίσως σε ξαναπροσέξω... ;) Στα έγραψα όλα αναλυτικά στην άλλη ανάρτηση...τί άλλο θες από μένα...ούτε γκόμενα να ήμουνα ρε μα... τί έχεις κολλήσει μαζί μου... άντε κάνε κανένα κρύο μπανάκι να συνέλθεις...

    @ Galia σ' ευχαριστώ για την ευγένειά σου. Σε παρακολουθώ εδώ και κάποιον καιρό και, χωρίς να μπαίνω στον κόπο να διαφωνήσω ή να συμφωνήσω, με εντυπωσιάζει η υπομονή σου.

    @ Φίλτατοι: το 1827-29-36 γίνανε τρομερές ζυμώσεις στο έθνος μας. Οι "Ρωμαίοι-Rum" δεν είχανε δικαίωμα διαβατηρίου, ενώ οι "Hellenes-Grecs" ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να ζήσουν εντός των ορίων του ελληνικού-Ελλαδικού Κράτους. Ο Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος αποπέμφθηκε ως "Ρωμαίος", και ακυρώθηκε το διαβατήριό του.

    Γιατί οι σημερινοί Ελλαδίτες γνωρίζουμε τους εαυτούς μας ως Έλληνες, ενώ οι Δύση μας βαπτίζει Grecs/Greeks κλπ. και ο αραβικός κόσμος Υunan, ενώ οι Πόντιοι και Μικρασιάτες ήτανε Rum/Ρωμηοί/Ρωμαίοι.

    Γιατί ο διαχωρισμός μεταξύ Ρωμαίων και Ελλήνων, μέχρι το 1922 (μέχρι να πέσει η ταφόπλακα στην Μικρασία, και να μείνουνε μόνο κρυπτοχριστιανοί!).

    Οι δε Βλάχοι, οι τελευταίοι λατινόφωνες Ορθόδοξοι, αυτοαποκαλούν τους εαυτούς τους romani/armani: Ρωμαίους πάλι, δηλαδή.

    Κάθομαι και μπαίνω στον κόπο και γράφω αυτούς τους προβληματισμούς, απλά γιατί πιστεύω ότι και δυο άτομα εδώ μέσα να υπάρχουνε που να σκέφτονται και να ερευνούνε, είναι μια ελπίδα...

    Οι τουρκόφωνοι/ελληνόφωνοι Πόντιοι εξακολουθούν να αυτοαποκαλούνται Ρωμαίοι, και την γλώσσα τους την λένε Ρωμαϊκή: τα ίδια έγραφαν και οι συγγραφείς του (δήθεν) "Βυζαντίου, της Ρωμανίας δηλαδή: "η των Ρωμαίων γλώσσα", εννοώντας τα ελληνικά:

    Τυχαίο; Δεν νομίζω... που λέει και η διαφήμηση... ;)

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. 11:36, αναφέρεσαι στον μετριότατο Ψελλό, αντιγραφέα και μιμητή φθηνής δυτικής φιλοσοφίας, και αναρωτιέμαι αν χρησιμοποιείς αυτόν σαν παράδειγμα, τί διάλογο σοβαρό μπορεί να ανοίξει κανείς μαζί σου...

    Μήπως χρειάζεσαι και συ κανένα κρύο μπάνιο πρωί πρωί...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. '@ Galia σ' ευχαριστώ για την ευγένειά σου. Σε παρακολουθώ εδώ και κάποιον καιρό και, χωρίς να μπαίνω στον κόπο να διαφωνήσω ή να συμφωνήσω, με εντυπωσιάζει η υπομονή σου.


    Κάθομαι και μπαίνω στον κόπο και γράφω αυτούς τους προβληματισμούς, απλά γιατί πιστεύω ότι και δυο άτομα εδώ μέσα να υπάρχουνε που να σκέφτονται και να ερευνούνε, είναι μια ελπίδα...
    Κ.Π.

    29 Σεπτεμβρίου 2010 11:59 π.μ. '

    @ Κ.Π.Το σχολιο σου συνυπογραφεται και απο την ταπεινοτητα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Σάββα, σ΄ευχαριστούμε που αγωνίζεσαι να δώσεις ελπίδα καταθέτοντας τις ιδέες σου. Αυτήν την εποχή, ο κόσμος αυτό αναζητά, να ελπίσει ότι κάποια διέξοδος θα βρεθεί.
    Κρίμα που δεν είχαμε την ευκαιρία να σε ακούσουμε από κοντά. Εστω όμως, μας το έδωσες γραπτά και έτσι, θα μπορούμε να το διαβάζουμε ξανά και ξανά. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αγαπητέ Κύριε Καλεντερίδη
    Η σημαντικότητα του περιεχομένου και της επικοινωνιακής του προσφορότητας, της διάλεξης σας, αξίζει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, προς χάριν όλων εκείνων που διατηρούν τη συναίσθηση, για την ανάγκη της ενδοσκοπικής ελπίδας και της γνωστικής καταξίωσης. Τα μόνα ''δώρα'', για την αδικημένη από τον νεποτισμό, τον φαβοριτισμό και την αναξιοκρατία,επόμενη γενιά των ελληνόπουλων.
    Θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Κ.Π. σεβομαι την ασυλια που σου παρεχουν οι κ.κ. διαχειριστες, ιδιαιτερα δε ο κος Καλεντεριδης. Διαφορετικα θα σου απαντουσα στο ιδιο υφος.


    Και κατι προς τους αγαπητους σχολιαστες.
    Προτεινω απο εδω και περα να μην σχολιαζει κανεις τα γραφομενα του Κ.Π. διοτι οι αποψεις του περι διαλογου ειναι λιαν ρηξικελευθες. Αφηστε τον ελευθερο να αραδιαζει τα μανιφεστα του.Αλλωστε δεν υπαρχει καλυτερο αγαθο απο την ελευθερια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Κ.Π. θα μπορουσες να σταματησεις το σχολιο σου εδω:

    "11:36, αναφέρεσαι στον μετριότατο Ψελλό, αντιγραφέα και μιμητή φθηνής δυτικής φιλοσοφίας, και αναρωτιέμαι αν χρησιμοποιείς αυτόν σαν παράδειγμα, τί διάλογο σοβαρό μπορεί να ανοίξει κανείς μαζί σου..."

    Το παρακατω σημειο εχω την εντυπωση οτι ηταν περιττο.Εκτος εαν δεν αντιλαμβανεσαι οτι με κατι τετοια προκαλεις τον απεναντι σου, που αν σου απαντησει αναλογα θα αρχισεις να ζητας παλι την συμπαρασταση των διαχειριστων.

    "Μήπως χρειάζεσαι και συ κανένα κρύο μπάνιο πρωί πρωί..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Δηλαδή sterg και Galia συμφωνείται με τον φίλο μας τον κουροπαλάτη ότι δεν είμαστε Έλληνες αλλά...Ρωμαίοι;Η απόδειξη περί συνέχειας του Έθνους υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια,ήδη μετά το 1000 άρχισε στους κύκλους των μορφωμένων να συνειδητοποιείται το πασιφανές!Τώρα αν κάποιοι μπερδεύουν το όνομα με την ουσία είναι πρόβλημα!
    Τώρα φίλτατε τις πηγές τις χρησιμοποιείς αλλά υπό λάθος πρίσμα!
    Ο Ψελλός σε ενοχλεί γιατί μετά από αιώνες ξαναμίλησε για αρχαία ελληνική κληρονομιά που την ονόμασε "δική τους" (εννοώ των συγχρόνων του).Κατά τα άλλα είναι από τους καλύτερους της εποχής του,φυσικά όμως είναι κι αυτός μεσαιωνικός!

    Να πω μόνο πως πράγματι υπερέβαλα όταν είπα τους Ρωμαίους βαρβάρους,δεν ήταν σαν τους αρχαίους Έλληνες αλλά δεν ήταν και όπως όλα τα άλλα βαρβαρικά φύλα της εποχής εκείνης και πράγματι αργότερα προσέφεραν στην ανθρωπότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αισθάνομαι χάλια για τον φοιτητή Γιώργο που άκουσε τα εξ αμάξης. Εικάζω ότι μετά από αυτά, μόλις στα 21 του κατάλαβε πόσο άχρηστος και υποκριτής λαός είμαστε.
    --------------------------------
    Όσο για Κ.Π. και Ζαφείρη,

    συγγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά μου άρεσε ο διάλογος μεταξύ σας. Και επειδή δεν έχω ιδέα για τί πράγμα συζητάτε, είναι ένας ωραίος τρόπος να μάθω μερικά πράγματα που αγνοώ.
    Γιατί να το καταστρέφουμε με απαξιωτικές εκφράσεις;
    Τόσα χρόνια Δικομματικής Κληρονομικής "δημοκρατίας" μας έκαναν τη Διχόνοια, στάση ζωής.
    Εγώ θα σας παρακαλούσα να συνεχίσετε τον διάλογο-για οποιοδήποτε θέμα- χωρίς τα περιττά που απλά αποπροσανατολίζουν.
    --------------------------------
    Το θλιβερότερο όλων είναι ότι οι Έλληνες χάσαμε την καλοσύνη μας. Και φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να την ξαναβρούμε, μέσα από πολλές καταστροφές. Αν επιζήσουμε

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Κύριε Καλεντερίδη,
    Ευχαριστώ για καλά σας λόγια. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το πόσο σκληρό είναι το περιβάλλον του διαλόγου στο διαδίκτυο. Το διαπίστωσα από το θέμα με τους μασόνους(«Οι στοές των μυστηρίων και σιωπής») αλλά εκεί δεν με πείραξε η προσωπική επίθεση και απάντησα ήρεμα. Απλώς στο παρόν θέμα υπήρχε το ενδεχόμενο να βγουν λάθος συμπεράσματα επειδή το λάθος είχε διορθωθεί μετά το αστείο μου. Ποιος δίνει σημασία άλλωστε στον κάθε Τζίμη. Η «επανάσταση» μου έγινε καθαρά για να καλυφθώ 100%.
    Εδώ θέλω να κάνω μια παρένθεση και να σας τονίσω ότι γνωρίζετε 100% ποιος είμαι, πως με λένε, με τι ασχολούμαι κτλ. Σε ανύποπτο χρόνο με έμμεσο τρόπο σας το έδειξα ποιος είμαι και πιστεύω το "πιάσατε" επειδή είστε "παλιά καραβάνα". Όχι από το blog που υπογράφω με ένα σκέτο "Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη"...η σχολή έχει πολλούς φοιτητές και πολλοί από αυτούς έχουν το όνομα Γιώργος. Αυτό το έκανα διότι πιστεύω ότι όταν γράφω κάπου και σχολιάζω πρέπει να μιλάω επώνυμα μόνο σε αυτόν που διαχειρίζεται τον χώρο.
    Όσο για το άλλο έχετε και πάλι δίκιο… ναι η νεολαία είμαστε η ελπίδα, οι νέες ιδέες κτλ αλλά χρειαζόμαστε την πείρα που μας λείπει λόγω ηλικίας. Γι αυτό λοιπόν δεν έχει πάρει κανένας 50αρης και 60αρης την κατιούσα. Είστε ακόμα μάχιμοι 100%. Το σε "λίγο καιρό δεν" που είπατε είναι μετά από 15 χρόνια..έχετε ακόμα πολύ και μπορείτε και εσείς να ονειρεύστε και να οραματίζεστε.
    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Υ.Γ.
    Ζαφείρη, δεν είπα ότι συμφωνώ. Βασικά, δεν έχω καν τις γνώσεις για να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω! Έχω πλήρη άγνοια!
    Εγώ ευχαρίστησα τον Κ.Π. για το σχόλιό του για το εξωτερικό και το ότι υπάρχει ελευθερία λόγου και διακίνησης ιδεών, που στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχει.
    Και η πρόθεσή μου ήταν να τον ευχαριστήσω για αυτά που γράφει. Όπως ευχαριστώ και εσένα τώρα, επειδή προσωπικά δεν έχω ΙΔΕΑ για αυτό που συζητάτε. Και χάρη σε εσάς, στον χρόνο σας και στην καλή σας διάθεση, ΜΑΘΑΙΝΩ κάποια πράγματα.

    Αυτό ήθελα να πω. Και πάλι δεν ΞΕΡΩ για να εκφράσω γνώμη επί της ουσίας. Αλλά για μένα είναι σημαντικότατη η συζήτησή σας (λόγω της δουλειάς μου) διότι το στοίχημα είναι η διαμόρφωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ συνείδησης και της αγάπης για την ΕΛΛΑΔΑ σε ανθρώπους που δεν κατάγονται από εδώ. Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει πρώτα να τους πείσουμε ότι υπάρχουν λόγοι για τους οποίους αξίζει να είσαι Έλληνας.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. (1)

    Οι Αμερικανοί, οι Αυστραλοί, οι Νοτιοαφρικανοί, οι Καναδέζοι, και άλλοι πολλοί, ομιλούνε ως μητρική γλώσσα την αγγλική. Άγγλοι δεν είναι. Έχουνε καταγωγή ίσως, ναι, υπάρχουνε αγγλικά στοιχεία των Άγγλων του 16ου και μετά αιώνα ναι, αλλά Άγγλοι "καθαροί" δεν είναι...

    Δεν μπορώ, ειλικρινά, να καταλάβω την μεγάλη ανάγκη κάποιων να θέλουνε να ταυτίζονται με αρχαία έθνη, και να υπερασπίζουνε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα εδώ και χιλιετίες και ότι είμαστε ολόιδιοι. Και δεν το εννοούν ούτε φυλετικά μόνον, αλλά και πολιτιστικά. Ίσως αποτελεί πρόκληση για την ψυχιατρική επιστήμη αυτή η σοβαρή νευρολογική ασθένεια.

    Οι αρχαίοι Θράκες ήτανε δεύτεροι σε πληθυσμό, μετά τους Κέλτες. Αυτό γράφουνε οι περισσότερες ιστορικές εγκυκλοπαίδεις, όταν αναφέρονται στους πολιτισμούς που περάσανε από την Ευρώπη. Η φυλή των Θρακών δεν είχε καμία σχέση με τα ελληνικά φύλα: είχε την δική της γλώσσα και πολιτισμό. Από την 7ο αιώνα συναντήθηκε και συγκρούστηκε με τα αρχαιοελληνικά φύλα.

    Παραλείψαμε να πούμε ότι οι Τήιοι που ιδρύσανε τα Άβδηρα, τον 7ο αιώνα, ξεπαστρέψανε χιλιάδες Θράκες, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους Ελληναράδες...

    Έχω μπροστά μου διδακτορική διατριβή του (...), που εκπονήθηκε στο ΔΠΘ: οι Θράκες δανείζονται το ελληνικό αλφάβητο για να γράψουνε στην γλώσσα τους (βλέπω φωτογραφίες από ευρήματα με επιγραφές θρακική), και (...) στα πρωτοχριστιανικά χρόνια η γλώσσα αυτή εξαφανίζεται: φαίνεται ότι τα θρακικά φύλα, που βρίσκονται εντός των ορίων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έχουνε εξελληνιστεί/εκλατινιστεί.

    Είναι δύσκολο, για κάποιον που γεννήθηκε μεγαλώνοντας με το παραμύθι ότι είναι ένα και το αυτό με τους αρχαίους Έλληνες, να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Όπως θα είναι δύσκολο σε λίγο καιρό και για τους Βουλγαροφώνους των Σκοπίων να πειστούν ότι δεν είναι απόγονοι του Μεγαλέξανδρου (και ας μην μιλούν την ελληνική!). Η ίδια αρχαιολαγνεία έχει χτυπήσει για τους Αλβανίτες, που διακυρήττουνε ότι είναι Ιλλυριοι, τους Βουλγάρους ότι είναι Θράκες...ακόμα και τους...Τούρκους, που άρχισε και 'κει να καλλιεργείται μια μπαρουφολογία, περί αρχαίας ευρωπαϊκή καταγωγή των.

    Όταν κανείς κοιτά τον πολιτισμό των Βλάχων, την λατινική τους γλώσσα, το πέρασμά τους μέσα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και τον συγκρίνει με τον πολιτισμό των Ποντίων, διακρίνει ένα κοινό στοιχείο: αμφότεροι δεν έπαψαν να θεωρούν τους εαυτούς τους τμήμα της Ρωμαιοσύνης. Ρωμανία (Romania) ονομάσανε το Κράτος τους οι παραδουνάβιοι Βλάχοι, το 1894. Romani αυτοαποκαλούνται, δηλαδή Ρωμαίοι, σε καθαρότατα λατινικά. Είναι ευτύχημα ότι έχουμε και Βλάχους εντός των ορίων του Κράτους μας, κάτι που αποδεικνύει πολλά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους απανταχού Ποντίους εκτός Ελλάδος. Τραγουδώ Ρωμέικα, μιλώ ρωμαϊκά, είμαι Ρωμαίος. Αυτά θα ακούσετε, αν πάτε σήμερα στην Μαύρη Θάλασσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. (2)

    Κάτι που θα ενδιέφερε ανθρώπους που ασχολούνται με αρχαιολογία: εδώ στο πανεπιστήμιό μου έχω φίλους, στο αντίστοιχο τμήμα: άνθρωπος που ασχολείται με τον Μεσαίωνα (medievalist) είναι έξω φρενών, όπως και πολλοί όμοιοί του, διότι η Αθήνα είναι πια γυμνή από μεσαιωνικά μνημεία. Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του νέου ελληνικού Κράτους, η καταστροφή σε τέτοια μνημεία ήτανε τεράστια, με στόχο την ανάδειξη της αρχαίας της ταυτότητας, και μάλιστα της Κλασσικής. Υπάρχει μεγάλη απουσία αρχαιολογικών αποδείξεων για μια περίοδο που καλύπτει τα πρωτοχριστιανικά χρόνια ως την τουρκοκρατία. Και η χρονική περίοδος αυτή είναι τεράστια!

    Αναρωτιέται κανείς, διαβάζοντας τις πηγές μέχρι τον 15ο αιώνα, γιατί το ελεύθερο Κράτος, εφόσον δεν μπορούσε να ελευθερωθεί η Πόλη, δεν είχε σαν πρωτεύουσα τον Μυστρά...ο νοών νοείτω...

    Αφήνω για το τέλος κείμενο Κυπρίου αναγνώστη του Ινφογνώμονα, που σχολίασε σήμερα, στο οποία φαίνεται καθαρά το πόσο εκτιμούνε το ελλαδικό τερατούργημα οι Κύπριοι Ρωμηοί:

    o xristofias einai karagiozis to leme kai emeis oi kyproi!
    distixos bgalame ton xristofia ton malaka alla kai i antipoliteusi den paei piso...
    edo pou ftasame prepei ellines kai kyproi na ime8a diakritikoi se autous pou psifizoume anexartita tou kommatos mas.

    29 Σεπτεμβρίου 2010 2:29 μ.μ.


    Δεν είναι ο μόνος που διαχωρίζει "Έλληνες" και "Κυπρίους". Οι μαυροθαλασσίτες που αυτοπροσδιορίζονται Ρωμαίοι αισθάνονται αμήχανα όταν τους λέει κανείς "είστε Έλληνες".

    Το πρόβλημα είναι, επαναλαμβάνω, ότι δεν υπάρχουνε μυαλά στο σημερινό Ελλαδιστάν. Δεν υπάρχει σκέψη. Η απόψεις που επικρατούν είναι αυτές που επιβλήθηκαν από την Δύση, σε μια περίοδο που οι Ρωμαίοι έπρεπε να φύγουνε από τα σύνορα, ενώ μέσα στα σύνορα επιτρέπονταν να ζήσουνε μόνο "Έλληνες". Έτσι έχουμε Αλβανίτες, Βλάχους να βαπτίζονται "Έλληνες" και ελληνοφώνους Ρωμηούς να θεωρούνται "Ρωμαίοι", και να μην έχουνε πρόσβαση στο νεοιδρυθέν Βασίλειο.

    Κανείς δεν σχολιάζει για την ανάμειξη του Κοραή σ' αυτή την παρωδία...

    Δεν θα σχολιάσω ξανά σε αυτή την ανάρτηση, ήδη κάναμε κατάχρηση, μετά από τον εξαιρετικό επίλογο της κ. Γαληνού, που τον επικροτώ.

    Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς ότι οι σημερινοί Ελλαδίτες δεν σκέφτονται: ίσως ο Δούρειος Ίππος του ΠΑΣΟΚ να πέτυχε εντέλη τον στόχο του, και να αποβλάκωσε ικανό αριθμό της κοινωνίας...

    Μια ελεύθερη και ενωμένη Ρωμανία είναι η μοναδική λύση απέναντι στα σημερινά τεράστια προβλήματα που μας πιέζουνε ολοένα και πιο πολύ. Αν το ψάξετε, ακόμα και νομικά, μια ενωμένη Ρωμανία μας καλύπτει απέναντι στα όποια επιχειρήματα των γειτόνων: τα οποία είναι ισχυρά έναντι των Γραικών, και του Κράτους της Γραικίας, και ανίσχυρα απέναντι στους Ρωμαίους, και στην επανίδρυση της Ρωμανίας, με πρωτεύουσα την Πόλη.

    ...δεν έχουμε ανθρώπους του αναστήματος του Νταβουτογλου στην χώρα μας...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ρωμαιε πατρικιε, συρον την κεμεντζαν και ποισον εναν τραγωδιαν.
    ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΣΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ

    ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΑΣ.

    ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ
    ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΑΣ,ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΑΣ,ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Γιώργο, τι να σκεφτώ όταν βλέπω εσύ να μιλάς για "ανθυποπλοίαρχο" και στο κείμενο να βλέπω "ανθυπίλαρχος";;;
    Κάνανε την αλλαγή πριν το δω...
    Και έτσι έμεινες ακάλυπτος..
    Δεν φταίω εγώ.
    Αλλιώς, θα σου ζητούσα συγγνώμη...

    Υ.Γ. Μη τσιμπάς στο γλύψιμο που σου κάνουν μερικοί/μερικές που "αισθάνονται χάλια" για σένα λες και είσαι κάποιος ανήμπορος και που έχουν πονηρό σκοπό να σε στρέψουν κατά της Ελλάδας και να γίνεις μαζί τους φερέφωνο ρατσιστικών ιδεολογιών και πρακτικών...

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @ 11.52

    Και η απάντησή μου: φυσικά και ένας Πόντιος είναι τριάντα Έλληνες μαζί!

    Από το '22, που δεχθήκατε τους προγόνους μου σαν τουρκόσπορους, προοδεύουνε οι Πόντιοι, και κάνανε ανθρώπους τους φραγκολεβαντίνους παλαιο-Ελλαδίτες.

    Η προγιαγιά μου η Ευανθία μαγείρευε, και μαζευόντουσαν στην Καλαμαριά όλες οι γειτόνισες να μάθουνε την κουζίνα της...ήξεραν οι Ελλαδίτες να μαγειρεύουνε πριν έρθουνε οι πρόσφυγες;! Ήξεραν να ψάλλουνε; Να αγιογραφούνε;!

    Ο προπαπούς μου ο Βασίλειος έκανε τριάντα φορές τον σταυρό του, σαν άκουγε τους ελλαδίτες να βλαφημούνε: φέρανε τις εικόνες, αφήνοντας τα χρυσαφικά, και σαν ήρθανε στο Ελλαδιστάν, ακούγανε για πρώτη φορά κόσμο να βρίζει τα Θεία...

    Τραντέλλενας είναι λοιπόν ο Πόντιος. Τριάντα ελληναράδες δεν αξίζουνε όπως ένας Ρωμαίος.

    Και όπως καταλήγει και ο μικρασιάτης ο κυρ Φώτης ο Κόντογλου, στο μνημειώδες έργο του για το Αϊ-βαλί:

    Η Ρωμιοσύνη θα πεθάνει αν πεθάνει όλος ο κόσμος...

    Η Ρωμανία επάρθεν...η Ρωμανία θα αναστηθεί.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Συγγνώμη είναι σοβαρή αυτή η ρατσιστική αηδία,αυτό το παραλήρημα του ΚΠ;αν είναι δυνατόν να υποτιμά και να βρίζει έτσι όσους δεν είναι της ίδιας καταγωγής μ'αυτόν!είναι πρόκληση οι υπόλοιποι μικρασιάτες και πόντιοι να μην αντιδράτε σε τέτοιες ηλιθιότητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ακούς εκεί ένας Πόντιος όσο τριάντα άλλοι...ε μη μιλήσω τώρα δεν θα ξαναμιλήσουμε μετά εδώ μέσα...και μάλιστα ο εμπαθέστατος λέει ένας Ρωμαίος όσο τριάντα Έλληνες!ακού εκεί!ναι το είδαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Κι άμα δεν θες να φας κι άλλο κριάξιμο ανθέλληνα βούλωσέ το!δεν θα μασούσα να κράξω τον κάθε Πόντιο μέσα στην Τραπεζούντα αν μου την έβγαινε και μιλούσε έτσι υποτιμητικά και ρατσιστικά,όχι θα φοβηθώ εσένα τον Ρωμαίο πατρίκιο χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Έτσι λέει το τραδούδι άσχετε sapphire...

    Oι Ελλαδίτες Πόντιοι χρησιμοποιούνε/με την λέξη Τραντέλλενας για μας: ο φίλος που έγραψε αυτή την λέξη, προκαλώντας με, ήθελε ερμηνεία.

    Του την έδωσα...

    Sapphire αγόρι μου, δεν είμαι γκόμενα, έχεις κολλήσει απίστευτα μαζί μου...αν ήσουνα μπροστά μου, δεν θα διανοούσουνα να λες τις μαλακίες που γράφεις...στ' ορκίζομαι, θα δείλιαζες...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Υ.Γ.

    11.52, όταν δεν ξέρεις την ποντιακή διάλεκτο, πρόσεχε πριν αναφερθείς σ' αυτήν.

    Ήθελες ν' ακούσεις τί σημαίνει Τραντέλλενας. Άκουσες...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. το βρήκες!αυτό είναι!σε φαντάζομαι με τόνγκα από την μια και με κεμεντζέ στο χέρι και τρελαίνομαι!!!
    Τώρα η ερμηνεία του Τραντέλλενας ως υποτιμητική και υβριστική για τους Έλληνες και ειδικά για μας τους Ελλαδίτες είναι πραγματικά αποτέλεσμα πολύ μίσους...και φαντασίας ψυχιατρείου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καλά βέβαια κάτι τοπικιστές/φυλετιστές σαν κι εσένα κάνουν τη ζημιά!πάντως για όλους σαν κι εσένα μία είναι η λύση:τα κουβαδάκια σας και σ'άλλη παραλία...άντε πίσω στην Τουρκιά να κάνετε εκεί τα παλληκάρια να γίνεται τραντάτουρκοι αφού λοιπόν τραντέλλενας θα πει ότι είστε άξιοι όσο 30 Έλληνες που είμαστε άχρηστοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Τζίμη είπες:
    " Γιώργο, τι να σκεφτώ όταν βλέπω εσύ να μιλάς για "ανθυποπλοίαρχο" και στο κείμενο να βλέπω "ανθυπίλαρχος";;;
    Κάνανε την αλλαγή πριν το δω...
    Και έτσι έμεινες ακάλυπτος..
    Δεν φταίω εγώ.
    Αλλιώς, θα σου ζητούσα συγγνώμη...

    Υ.Γ. Μη τσιμπάς στο γλύψιμο που σου κάνουν μερικοί/μερικές που "αισθάνονται χάλια" για σένα λες και είσαι κάποιος ανήμπορος και που έχουν πονηρό σκοπό να σε στρέψουν κατά της Ελλάδας και να γίνεις μαζί τους φερέφωνο ρατσιστικών ιδεολογιών και πρακτικών..."

    Τζίμη,
    Δεν θα σου απαντήσω -πλήρως- τώρα ούτε εσένα ούτε το "φιλαράκι" σου ανώνυμο που θυμήθηκε να μου πει για το καπάκι της ΔΕΗ (που δεν ήταν της ΔΕΗ και επιμένω).
    Αυτή τη στιγμή έχω δουλειά. Κράτα όμως κάτι καλά: τους άλλους/ες που λες μην τους αναφέρεις καν, ο καθένας/μια δείχνει τι είναι με λόγια και πράξεις.
    Δεν μπορώ να απαντήσω πλήρως τώρα λόγω δουλειάς αλλά μου ήρθε μια ιδέα από μια φράση που σκέφτηκα όταν διάβασα το σχόλιο σου.
    Επειδή αρκετές φορές(σχεδόν πάντα) γράφω μεγάλα σχόλια, η επιστροφή-απάντηση μου (σε σένα και μερικούς άλλους ανώνυμους που τους τα χρωστάω από το θέμα με τις στοές και τα χω πάρει άγρια αλλά είμαι παράλληλα ηρεμότατος)θα ναι...εξολοθρευτική. Δεν θα ναι κείμενο(επειδή γράφω μεγάλα), θα ναι βίντεο με τραγουδάκι με τους κατάλληλους στίχους, τα κατάλληλα πλάνα κ.α.
    Δεν είμαι "Ράμπο"(και πολλά άλλα που είχαν ειπωθεί) όπως με αποκάλεσε τότε ο Observer. Ο Ράμπο όλο "καθάριζε" και όλο προβλήματα συνέχιζαν να υπάρχουν. Δεν ήταν για οριστικές λύσεις. Μόνο φήμη.
    Ο Terminator όμως καθάριζε μια και έξω :)
    Μέχρι να κάνω την επιστροφή μου(θα δεις την απάντηση μου ως ΥΓ σε κάποιο σχόλιο που θα κάνω σε κάποια νέα ανάρτηση του infognomonpolitics μέσα στη Κυριακή ή από βδομάδα) σου στέλνω αυτό το μήνυμα:
    http://www.youtube.com/watch?v=M1ypn0y32Ac&feature=related

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ζαφειρη αδικως ανεβαζεις μποφορ.Ο κυριος απεδειχθη οτι ειναι μανουλα στους Βυζαντινισμους.Εδω ρε μεχρι και την λεξη τραντελλενας την εξηγησε κατα πως τον συμφερει ενω στην πραγματικοτητα σημαινει ΤΡΙΑΝΤΑ ΦΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΑΣ.Ναι φιλτατε Ζαφειρη. Οι Ποντιοι πολυ πριν τον ξεριζωμο τους βροντοφωναζαν οτι δεν ειναι απλοι Ελληνες αλλα ΤΡΙΑΝΤΑ ΦΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, κατι που επαναλαμβαναν συνεχως και μετα την εγκατασταση τους στην Ελλαδα.Ουτε Ρωμαιοι, ουτε Ρωμιοι, ουτε Γαλατες, ουτε Βισιγοτθοι, ουτε Οστρογοτθοι,αλλα ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΕΣ.
    "Τραντέλλεναν εσκότωσαν Και κείται ματωμένος Ούι αμάν αμάν" που λεει και το Ποντιακο ακριτικο τραγουδι. Να φανταστεις οτι μεχρι και ο Γιακοφ Φαλμεραϊερ παραδεχεται στο εργο του "Ιστορία της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας" οτι οι Ποντιοι ειναι οι αυθεντικοι Ελληνες.Ποιος, Ο Φαλμεραϊερ.Αλλα οχι ο Κ.Π. Αυτος εξακολουθει να ψαχνει για Ρωμαιους.Και οπως ανεφερες και εσυ δινει μεγαλη βαρυτητα στους τυπους και οχι στην ουσια, κατι που ειναι κοινο χαρακτηριστικο των Φραγγων που τοσο πολυ μισει.

    Ρωμαιε πατρικιε, επαρ την κεμεντζαν και παιξον εναν τικ. Και'πεκει, νουνησον εναν ξα.Αηκα παραστραγκαλα απο τ'εσεν κι θελω να δεβαζω.

    Ελπιζω οτι τωρα εγινα περισσοτερο κατανοητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. 3.45 και 6.29.

    Ξέρετε γιατί τόσο εγώ, όσο και κάποιοι άλλοι φίλοι (προσωπικοί και μη) που παρακολουθούν στενά τον Ινφογνώμονα ευθυμούμε;

    Διότι έχετε πει στο παρελθόν, πάνω από δέκα φορές, ότι είμαι γραφικός, και ότι δεν πρόκειται να ξανασχολιάσετε σε κείμενό μου.

    Ε λοιπόν σας ζορίζει η γραφή μου: στην άλλη δημοσίευση, για την ομιλία στην Ξάνθη, παρέθεσα μερικές πηγές.

    Αλλά πώς να σωθεί μια μεστή παράγραφος, μέσα στην μπαρουφολογία και ρηχότητα νευρασθενών.

    Φίλτατοι, η λέξη Τραντέλλενας χρησιμοποιούταν από μας ως μέτρο σύγκρισης με τους ντόπιους...

    Το πρόβλημα είναι ότι ό,τι επιχείρημα και να σας γράψει κανείς, ακόμα και τις ίδιες τις πηγές να παραθέσει, έχετε τον τρόπο σας να εξευτελίζετε τον εαυτό σας.

    Σαν πρόεδρος της Ορθόδοξης χριστιανικής Κοινότητας του πανεπιστημίου μου, βλέπω από πρώτο χέρι πόσοι συμπατριώτες μεταναστεύουνε έξω...πάρα πολλοί...για έρευνα...

    ...χάνεται το δυναμικό της χώρας. Το διώξατε οι φασίστες με τους αριστερούς, σε ένα πάρτυ με κόμματα που κυβερνούνε τις τελευταίες δεκαετίες.

    Το ΛΑΟΣ ψήφισε το μνημόνιο που διαλύει οριστικά το Κράτος, και αμετάκλητα. Το ΛΑΟΣ των φασιστών, στον ίδιο ρόλο με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.

    Δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε αυτή την αιμορραγία, για την οποία ευθύνεστε ΕΣΕΙΣ, και αποκλειστικά εσείς.

    Ο φανατισμός σας, η μη αποδοχή άλλων ιδεών (ας παρακολουθήσουνε οι αναγνώστες τα θέματα που έχουνε ανοίξει πάνω στην Ρωμιοσύνη παλαιότερα, και θα δούνε ότι μέχρι και τον πατέρα μου έχουνε βρίσει ανώνυμα σκυλιά...αναγκάστηκαν για πρώτη φορά οι διαχειρηστές να διαγράψουνε σχόλια).

    Καλά να περνάτε παίδες, εγώ αδιαφορώ πλήρως για την παρουσία σας, όπως και πολλοί άλλοι εδώ μέσα...

    ...κύριε Καλεντερίδη, σας διαβάζουμε πιο πολλοί απ' ό,τι μπορείτε να φανταστείτε...θα διαβάστε τα στατιστικά αναλυτικά φαντάζομαι... Μειώνονται αυτοί που σχολιάζουνε, έχουνε μείνει κάτι τενεκεδες της Χρυσαυγής, αλλά σας διαβάζουμε...και είμαστε πολλοί τονίζω...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Sapphire αγόρι μου, δεν είμαι γκόμενα, έχεις κολλήσει απίστευτα μαζί μου...αν ήσουνα μπροστά μου, δεν θα διανοούσουνα να λες τις μαλακίες που γράφεις...στ' ορκίζομαι, θα δείλιαζες...

    Κ.Π.

    30 Σεπτεμβρίου 2010 12:50 μ.μ.


    @Κ.Π.
    Μη παρασερνεσαι και συνεχισε να γραφεις αυτα που γνωριζεις.
    Οσο για την Καλαμαρια που αναφερεις
    οτι βρεθηκαν οι προγονοι σου την εχω...φαει με το κουταλι απο την εποχη που ειχε μονο καικια και στην
    αμμο εμπρος της ητανε γεματη μυρωδατα φυκια και ημουνα παρα πολυ μικρος τοτε,ουτε καν Δημοτικο,και μετα μεγαλυτερος οταν εγινα ειχανε ξεφυτρωσει και στεκια εκει και πηγαιναμε με γκομενες δηθεν για ...μεγαλη ζωη.Ωραια χρονια φιλε Τραντελλενα και μη σε απασχολει αν καποιοι δεν ερμηνευουν σωστα τη λεξη,δικο τους
    το προβλημα
    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @ 6.29 ΑΓΟΡΑΚΙ ΜΟΥ

    Σ σην θάλασσαν κολυμπετής σ’ ομάλια πεχληβάνος

    Σ’ σο πόλεμον τραντέλλενας, Ρωμαίικον παλληκάρι

    ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ 30 ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΟΝ ΜΕ ΕΝΑ ΡΩΜΑΙΙΚΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ

    ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ: Κ.Π. ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΔΙΚΕ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Sterg φίλε, θα ήθελα να σ' ευχαριστήσω για το ζεστό σου μήνυμα. Θα μου πεις γιατί ασχολούμαστε μ' αυτή την ιστορία...δεν ξέρω και γω γιατί...έχουμε τόσα να κάνουμε...αλλά είναι η συγκίνηση, όταν θυμάμαι κάποιους ανθρώπους σαν όνειρο...

    Οι προπαπούδες μου πεθάνανε στις αρχές της δεκαετίας του '80, περασμένα 90, και τους πρόλαβα παιδάκι.

    Θυμάμαι, σαν όνειρο πια, τον προπαπού μου τον Βασίλειο: μελαμψό, ανδρίκιο πρόσωπο, όμορφη ρατσα, εξοτική. Συγκινούμαι σαν την θυμάμαι αυτή την ευλογημένη ψυχή, που σταύρωνε τα εγγόνια του, και ψυθίριζε ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ την ευχή, το Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν με...

    Άγιοι άνθρωποι.

    Ήτανε δάσκαλος στο Παρθεναγωγείο, στην Τραπεζούντα, και τελείωσε την Σχολή Ρωμαίων.

    Ακόμα και σήμερα υπάρχει η ταμπέλα: ΣΧΟΛΗ ΡΩΜΑΙΩΝ, εκεί στην εβλογημένη Τραπεζούντα.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. @Κ.Π.

    30 Σεπτεμβρίου 2010 9:53 μ.μ.

    Οπως ειναι οι δικες σου μνημες ειναι και οι δικες μου αν και δεν γνωρισα τους γονεις της μητερας μου διοτι εμειναν το 1917 στην Τραπεζουντα και σφαχτηκαν εκει αφου προλαβαν και διωξανε τα παιδια τους για να τα σωσουν (η μητερα μου μεταφερθηκε ενος ετους
    στη Μακεδονια).Γνωρισα ομως καποιους θειους της μητερας μου (παππουδες τους εβλεπα μικρος εγω)
    ανθρωπους με σκληρα χαρακτηριστικα αλλα και απεραντη καλοσυνη και απλοτητα,εργατικους,τιμιοτατους,ανθρωπους γεροδεμενους ,δηλαδη ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΕΣ. Τιποτα αλλο.Καλη σου
    νυχτα φιλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Τελικά ποια ειναι η σωστη vertion αυτου του ακριτικου τραγουδιου; Διοτι στην παρακατω δεν φαινεται πουθενα η λεξη Ρωμαιος.

    Αϊτέντς επεριπέτανεν
    Ψηλά σα επουράνια
    Ούι αμάν αμάν.

    Είσεν τσαγγία κόκκινα
    Και το τσαρκούλ'νατ μαύρον
    Ούι αμάν αμάν.

    Εκράνε και σα κάρτσια του
    Παλικαρί βρασ(ι)όναν
    Ούι αμάν αμάν.

    Αϊτέ μ' για δωσ' μ' ασό κρατείς
    Για πέ(ι)με όθεν κείται
    Ούι αμάν αμάν.

    Ασό κρατώ κι δίγω σε
    Αρ' όθεν κείται λέγω
    Ούι αμάν αμάν.

    Εκεί σο πέραν το ρασίν
    Σε ελάτα επ'εκεί μέρος
    Ούι αμάν αμάν.

    Τραντέλλεναν εσκότωσαν
    Και κείται ματωμένος
    Ούι αμάν αμάν.

    Μαύρα πουλία τρώγν' ατόν
    Και άσπρα τριγυρίσκουν
    Ούι αμάν αμάν.

    Ση θάλασσα κολυμπετής
    Σ' ομάλια πεχλιβάνος
    Ούι αμάν αμάν.

    Σον πόλεμον Τραντέλλενας
    Του πόντου παλικάρι
    Ούι αμάν αμάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Κ.Π. αν επαψες να αγαπας την Ελλαδα, μεινε μεχρι την τελευτη του βιου σου στο πολυ-πολυπολιτισμικο Λονδινο.Με τα 800plus τζαμια και με τους αλλους τοσους μεντρεσεδες.Για να μην αναφερθω και στα τεμενη Hindu διοτι θα χασουμε το μπουσουλα. Αλλωστε η πρεμουρα σου ολο αυτο το διαστημα ειναι το πως να διαλυθει το νεο Ελληνικο εθνικο κρατος και να ανασυσταθει-τρομαρα σου-η πολυπολιτισμικη Βυζαντινη αυτοκρατορια.Το νεο Ελληνικο εθνικο κρατος που για να το δημιουργησουμε ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, πληρωσαμε δυσβαστακτο φορο αιματος. Ενα εκατομυριο νεκρους κοστισε ο 9ετης εθνικοαπελευθερωτικος αγωνας του 1821.Και θελεις να φτυσουμε στη μνημη αυτων των νεκρων, επειδη εσυ και καποιοι αλλοι σαν και εσενα, ανακαλυψατε ξαφνικα το μεγαλειο του αυτοκρατορισμου.Εσυ βεβαια εχεις καποιο ελαφρυντικο επειδη ζεις στην πρωτευουσα του παλαι ποτε British Empire και εχεις επηρεαστει απο την περιρρεουσα ατμοσφαιρα.Rule Britannia ειναι αυτο, δεν ειναι παιξε γελασε.Αλλα και οι κολαουζοι σου;
    Αν θελαμε αγορια μου να ζουμε σε πολυπολιτισμικη κοινωνια, δεν θα ειχαμε ξεσηκωθει εναντιον της Οθωμανικης αυτοκρατοριας που ως αυτοκρατορια ηταν κατ'εξοχην πολυπολιτισμικη.Μια χαρα περναγαμε με τους Τουρκους εμεις οι ξυπολητοι, οπως ειχε δηλωσει παλιοτερα ο πατριαρχης σας.Και οχι μονο ο πατριαρχης σας, αλλα και ολοκληρο το σκυλολοϊ της σφηκοφωλιας που λεγεται Παντειο πανεπιστημιο.Αλλωστε η Οθωμανικη αυτοκρατορια υπηρξε λιαν tolerate συμφωνα με τα τσιτατα των κ.κ. καθηγηταδων του Παντειου.
    "Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΕΠΕΡΑΣΕΝ, Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΕΠΑΡΘΕΝ".Και αυτο βαλτε το καλα στο μυαλο σας.Χρεος μας σημερα ειναι να σωσουμε την Ελλαδα.Διοτι αυτη μας απεμεινε.Αν χασουμε και την Ελλαδα, τοτε θα γινουμε πολιτες του κοσμου οπως επιδιωκουν καποιοι ασπονδοι φιλοι μας.
    Οπως καταλαβαινετε το ολο θεμα δεν εχει να κανει με φορμαλισμους και τυπολατριες δυτικου τυπου,αλλα με την υπαρξη μας την ιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. 10:23, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΜΕΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΒΟΥΝΕ

    ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΚΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ

    Αητέντς’ επαραπέτανεν

    Αητέντς’ επαραπέτανεν Ψηλά ‘ς σα επουράνια (ούϊ αμάν, αμάν)

    Είχεν τσιαγκία κόκκινα Και το κουδούκ’ νατ’ μαύρον (ούϊ αμάν, αμάν)

    Κι εκράτ’ νεν και ‘ς Σα κάρτσια του Παλληκαρί’ βρασιόνας (ούϊ αμάν, αμάν)

    Αητέ μ’ για δός μ’ ας σο κρατείς Για Πε με όθεν κείται (ούϊ αμάν, αμάν)

    Ας’ σο κρατώ ‘κι δίγω σε Αρ’ όθεν κείται λέγω

    Ακεί ‘ς ‘σο πέραν το ρασίν Σο πέραν καν τ’ ελάτια

    Μαύρα πουλία τρωγν’ ατον Και άσπρα τριγυλίσκουν

    Φατέστεν πούλια μ’ φατέστεν Φατέστεν τον καρύπιν

    ‘Σ σην θάλασσαν κολυμπετής σ’ ομάλια πεχληβάνος

    Σ’ σο πόλεμον τραντέλλενας, Ρωμαίικον παλληκάρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. @ Aνώνυμα 11:20, ο παπούς μου ο Κ ήταν τραυματίας πολέμου, στον Β' παγκόσμιο, με αναπηρία.

    Το ίδιο και ο Ι, ο άλλος...εγκαύματα στα πόδια, από τα κρυοπαγήματα.

    Οι Εμφύλιοι μέσα στην Επανάσταση, οι δύο ταυτόχρονες εθνοσυνελεύσεις, η δολοφονία του Καποδίστρια από ανθρώπους που χύσανε αίμα, και η θερμή υποδοχή του Όθωνα...τα αλληλομαχαιρώματα μεταξύ βενιζελικών και βασιλικών, η καταστροφή του μικρασιατικού μετώπου και των Ρωμηών του Πόντου και της Μικρασίας εξαιτίας των εκλογών και την επανατοποθέτηση του Δανού βασιλέα...ο αιματηρός εμφύλιος μετά τον Β' παγκόσμιο...η Χουντα και η παντελής ανοχή του κόσμου γι' αυτήν...η καταστροφή της Κύπρου, η μεγάλη προδωσία...η ανοχή της προδωσίας στα Ίμια, η προδωσία του Οτσαλάν...

    ...όλα αυτά τα δέχθηκαν οι φραγκολεβαντίνοι Ελλαδίτες, και ξανά τους ίδιους πολιτικούς εκλέγουνε: εγώ πάντα πίστευα στα λόγια του Διονύση, ότι Το Ρόδον καταγής βγάζει καπνό...Δεν υπάρχει Ελπίς στην Ελλάδα ζεις...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ρωμαιε εκατονταρχε 30 Σεπτεμβρίου 2010 11:33 μ.μ. ετσι το βρηκα στο διαδικτυο και το παρεθεσα.Δεν το εγραψα εγω.Κανε μια διαδικτυακη βολτα και θα δεις και αλλες vertion.Γραμμενες απο Ποντιους.Και αυτο ειναι το αξιοπεριεργο. Φαινεται οτι δεν συμφωνουν με τις αποψεις σας περι Ρωμαιων ολοι οι Ποντιοι.
    Εγροιξες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Κ.Π και επειδη δεν υπαρχει ελπις, εσυ την αγαθην μεριδαν εξελεξας και προτιμησες την φυγη στο εξωτερικο.Και απο την σιγουρια του εξωτερικου εχεις μετατραπει σε κηνσορα και τιμητη των παντων.Αν αγαπουσες πραγματικα την Ελλαδα, θα εμενες εδω και θα αγωνιζοσουν με 800€ το μηνα οπως κανουμε εμεις τα κοροϊδα που επιμενουμε Ελληνικα.Και μην αναφερεσαι στους προγονους σου που πολεμησαν για την Ελλαδα, διοτι και οι δικοι μου τι ιδιο εκαναν.Και μερικοι απο αυτους ουτε καν βρεθηκαν.
    Οσο για τις εμφυλιες διαμαχες στις οποιες αναφερθηκες, τι να κανουμε το'χει φαινεται το αιμα.Ολη η Ελληνικη ιστορια απο την απωτατη αρχαιοτητα μεχρι τις μερες μας, ειναι ενας ατελειωτος εμφυλιος πολεμος με φωτεινα ενδιαμεσα διαστηματα.Κατα τα αλλα δεν υπαρχει συνεχεια του Ελληνισμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Ρωμαϊκό αφιέρωμα στους Ελλαδίτες φραγκολεβαντίνους, γνησίους απογόνους του Κοραή:

    1)

    http://www.youtube.com/watch?v=VmP0AOdbInM&feature=PlayList&p=57DD3A8B98FDC28A&index=0&playnext=1

    2)

    http://www.youtube.com/watch?v=IOG1rqF_fDY

    3)

    http://www.youtube.com/watch?v=0wAXin128aM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. 12:52 γράφεις για να γράφεις...

    ...η ήττα σας ήταν τραγική, πλαστογράφοι της δεκάρας, ψευδοπόντιοι...

    Το γνήσιο κείμενο λέει

    Σ’ σο πόλεμον τραντέλλενας, Ρωμαίικον παλληκάρι

    και κάποιοι κομπλεξικοί το κάνανε

    Του πόντου παλικάρι

    (sic)

    Παίδες, θα το χάσετε εντελώς το παιγνίδι, γιατί πέρα από πρόσβαση στο TLG και σε πολλές άλλες πηγές, έχω όλα τα χειρόγραφα του Αγίου Όρους σε τόμους, φωτογραφημένα, με έναν ενδιαφέροντα τόμο για τα δημοτικά τραγούδια.

    Το ψέμμα δεν κρατάει πολύ...

    1:13 δούλεψα σε πολλά φροντιστήρια, κι έκανα σαν μαλάκας ιδιαίτερα, από σπίτι σε σπίτι, μαζί με τις σπουδές. Άλλοι μου βάλανε ένσημα και δεν με πληρώσανε, άλλοι δεν μου βάλανε τίποτα, με βία έβγαζα 600 το μήνα. Πες το τροπάριό σου σε κανέναν άλλο, γιατί έπεσες σε σκληρά εργαζόμενο από τα 12...για όσους ξέρουνε για τα 8χταωρα στο κλασσικό βιολί από τότε, κλπ κλπ ...

    Άστα για άλλους αυτά.

    Τα λέμε φίλτατοι! Είναι 5:55 ώρα Αγγλίας, και ακόμα εργάζομαι, και είπα να ανανεώσω την συζήτηση, με ένα καφεδάκι: χαίρομαι που εντέλη δεν λέτε να ξεκολλήσετε από έναν "γραφικό".

    Κ.Π.

    Υ.Γ.
    Να μην ξεχνάς φίλτατε (...) τα λόγια μου ότι η διαρροή μυαλών είναι τεράστια στο εξωτερικό. Έχω την τύχη να τους βλέπω όλους αυτούς μαζεμένους, εδώ, διωγμένους έμμεσα από την νέα Χούντα...την ύπουλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. μόνο οι Έλληνες οι φραγκολεβαντίνοι τα έκαναν και τα δέχτηκαν αυτά οι μεγάλοι Ρωμαίοι (χαχαχα) δεν συμμετείχαν δεν πήραν μέρος δεν ψήφισαν από το 22 και μετά δεν πολιτεύτηκαν!πρέπει να έχεις πολύ μίσος μέσα σου και είσαι εξαιρετικά τοπικιστής και ρατσιστής βαθεία δε ανθέλληνας θα ήθελα βέβαια να μάθω την γνώμη του πόντιου διαχειριστή του ιστολογίου για όλα αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Ζαφειρη θελοντας να κανω τον συνηγορο του διαβολου, σε διαβεβαιω οτι ο Κ.Π. δεν ειναι τιποτα απο ολα αυτα που του προσαπτεις.Απλα εμπλεξε με κακες παρεες εκει στο Λονδινο οπου ζει τα τελευταια(5;10;15;)χρονια.Και λεγοντας κακες παρεες, εννοω τους κυκλους του πατριαρχειου Κωνσταντινουπολεως.Αλλωστε το δηλωσε μονος του οτι ειναι πρόεδρος της Ορθόδοξης χριστιανικής Κοινότητας του πανεπιστημίου του.Και ορθοδοξη Χριστιανικη κοινοτητα στην Μ.Βρετανια σημαινει ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, εφοσον η αρχιεπισκοπη Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας υπαγεται απ'ευθειας σ'αυτο.Οποτε ολα αυτα που γραφει εξηγουνται πανευκολα απο καποιον που γνωριζει καποια στοιχειωδη περι των εκκλησιαστικων ζητηματων. Διοτι δεν νοειται να φυγει απο την Ελλαδα-που τωρα πια την μισει οσο τιποτα αλλο στον κοσμο-ως ΕΛΛΗΝΑΣ και στην Αγγλια να ανακαλυψει οτι ειναι Ρωμαιος(!!!).Καποιοι σκοτεινοι κυκλοι εβαλαν το χερακι τους και του γυρισαν τα μυαλα.Και οι σκοτεινοι κυκλοι εχουν ονομα και επωνυμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. @ Sapphire, o Πόντιος διαχειριστής στον οποίο αναφέρεσαι ανέχεται de fact όλες τις απόψεις, και μην τον ανακατεύεις.

    Πρέπει κάποια στιγμή να δώσεις εξηγήσεις ωστόσο, είτε στον εαυτό σου είτε σε κάποιον ψυχίατρο (αυτό θα είναι δική σου επιλογή: στο συνιστώ για να νιώσεις καλύτερα...) προς τί το κόλλημα με την πάρτι μου...

    Είμαι ένας ελεύθερος νέος άνθρωπος, που δεν δέχεται με ΤΙΠΟΤΑ δόγματα.

    Αν αυτό ενοχλεί μερικούς, αυτό που είμαι δηλαδή, μπορούν να το κρατήσουνε μέσα τους. Από την στιγμή που δεν δέχονται άλλες γνώμες, τότε είναι ακριβώς αυτά τα βαρύτατα που λες στο 3.41 σε βάρος μου.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Γιατί με παθιάζεις ΚΠ!σε φαντάζομαι με τίβενο και λιώνω...

    1 Οκτωβρίου 2010 6:46 μ.μ. δεν ξέρω αν το ρωμαϊκό μου πάθος ο ΚΠ είχε πιο πριν τις απόψεις αυτές,αλλά αυτά που λες για το Πατριαρχείο είναι δυστυχώς αλήθεια σε μεγάλο βαθμό και για να είμαστε πιο δίκαιοι κύκλοι του Πατριαρχείου,για παράδειγμα στην Μητρόπολη Ιταλίας δεν το βλέπεις αυτό το φαινόμενο και πολλοί ιεράρχες του είναι πραγματικά Έλληνες,όμως είναι γεγονός ότι αυτές οι απόψεις περί "ρωμαϊκότητας" από εκεί ξεκίνησαν για πολλούς λόγους,είναι δε αστείο ότι αυτό είναι το μόνο κοινό του "λατινόφρονως" πατριαρχείου (αναφέρομαι στην κατηγορία που του προσάπτουν οι υπερορθόδοξοι) και των κύκλων πολλών δήθεν ορθοδόξων,και είναι γνωστό ότι μισιούνται αυτοί οι δύο για δογματικά θέματα σχετικά με την προσέγγιση με την δύση κτλ...
    Σε εκπομπή της ΕΤ3 άκουσα τον Βαρθολομαίο με το γνωστό αυταρχικό του ύφος (όσοι γνωρίζουν περί πατριαρχείου καταλαβαίνουν τι λέω και δεν ξαφνιάζονται που αποδίδω στον "άγιο" τέτοιο επίθετο) να επιπλήττει καθηγητές που λένε στα παιδιά ότι είναι Έλληνες και όχι Ρωμαίοι και μετά να γυρίζει στα παιδιά και να λέει ότι η "Ρωμηοσύνη" είναι πολύ σημαντικότερη από τον ελληνισμό και τέτοιες μπαρούφες
    Αλλά για να δεις και το μέγεθος της υποκρισίας διάβασα τον λόγο του όταν επισκέφτηκε την στρατιά στη Λάρισα και νόμιζες ότι τον είπε ο Άνθιμος!Φυσικά ακόμα κι αν μέσα του συμφωνεί με τα όσα είπε στη Λάρισα παντού τα άλλα διαδίδει...ε τότε ας τρέξει σε κανέναν Ρωμαίο για επιχορήγηση και όχι στο ελληνικό ΥΠΕΞ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Γενικά πάντως το νεοκουλτουριάρικο ρεύμα του νεορωμανισμού απλώνεται σε πατριαρχικές περιοχές περιοχές,ευτυχώς από συστάσεώς της η εκκλησία της Ελλάδος δεν είχε τέτοια φαινόμενα,το αντίθετο θα έλεγα μάλιστα!
    Προσοχή,εγώ δεν λέω κάτι για το Βυζάντιο ή ότι δεν ήταν ελληνικό (τουλάχιστον μετά από κάποια χρόνια) ή ότι δεν είναι μέρος της κληρονομιάς μας!Είναι αδιαμφισβήτητα και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι'αυτό,όχι όμως ακρότητες και πράγματα που δεν ίσχυα ούτε τότε,πολλά πράγματα δεν ξέρουμε για την τότε εποχή και σίγουρα έχουμε παραξηγήσει την κοσμική τους πλευρά που υπήρχε και έντονα!Οι "βυζαντινισμοί" είναι προϊόν της Τουρκοκρατίας περισσότερο και όχι του Βυζαντίου

    Το θέμα με τον ΚΠ είναι ότι μίλησε ρατσιστικά και προσβλητικά για τον ελληνισμό και τους Ελλαδίτες στους οποίους ανήκω με περηφάνια και μάλιστα στη ζωή μου δεν διανοήθηκα ποτέ τέτοιες τοπικιστικές αηδίες οπότε ακόμα περισσότερο με ξανίζει το μίσος και η κακία που βγάζει

    Τον κ.Καλεντερίδη τον ρώτησα απλώς για την άποψή του,μιας και είναι Πόντιος και μάλιστα προβεβλημένος και αναγνωρίσιμος στους ποντιακούς και όχι μόνο κύκλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ξέρετε φίλτατοι, αποκαλύπτεται ο ρόλος τον προβοκατόρων από τα σφάλματά τους, από την βλακεία τους...

    ...διότι από τότε που βρίσκομαι στο πανεπιστήμιο, είμαι σχεδόν κάθε χρόνο σε επιτροπές...

    Όπως είμαι πρόεδρος της Orthodox Christian Society, έτσι ακριβώς ήμουν treasurer ή international representative της maths society ή της hellenic society.

    H βλακεία ορισμένων δεν έχει όρια: δεν έχω δει ποτέ από κοντά Οικουμενικό Πατριάρχη...είμαι απλά πολύ δραστήριος, σε πολλούς τομείς.

    Αν αυτό ενοχλεί κηφήνες στο Ελλαδιστάν, με γεια τους με χαρά τους.

    Αν υπήρχε δημοκρατία εκεί πέρα (χαχαχα, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;) οι απόψεις μου απλά θα προβλημάτιζαν, και μόνον αυτό.

    Κύριοι διαχειρηστές του Ινφογνώμονα: είστε οραματιστές και μπροστάρηδες σε κάποια πράγματα. Θα έπρεπε να ξέρετε, ότι η Ελλάδα αιμορραγεί, και χάνει τους καλύτερους νέους της. Με λύπη σας λέω βρίσκω κάθε χρόνο και πιο πολλούς...και είναι οι καλύτεροι...

    Eίμαι βέβαιος ότι σας προβληματίζουν περισσότερο οι αλήτες αυτοί που ρίχνουνε λάσπη ανώνυμα, από ανθρώπους σαν εμένα που επώνυμα (θυμάστε ότι είχα και μπλογκ, και μετά από τις βρισιες για το σπιτι μου το διεγραψα;) εκφράζουν απόψεις, ακόμα και αν ακούγονται ριζοσπαστικές (μιλώ ωστόσο με επιχειρήματα...).


    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. @ 6.46

    Nα συμπληρώσω στον "ανώνυμο" αυτό φίλο, που αναφέρεται στο Πατριαρχείο Κων/πόλεως, ότι οι societies στα βρετανικά πανεπιστήμια υπάγοντε όλες ανεξαιρέτως στο GUILD.

    O μηχανισμός του GUILD είναι διάφανος, και για να στηθεί μια society, πόσο μάλλον για να γίνουνε εκλογές, η στενή εποπτεία από το πανεπιστήμιο δεν επιτρέπει πράγματα που αποτελούν μάλλον τον κανόνα σε Μπανανίες, χώρες προτεκτοράτα...

    Ίσως ο Ζουλου "ανώνυμος" σχολιαστής δεν γνωρίζει τίποτε πέρα από την Μπανανία στην οποία μεγάλωσε, και τα βρόχινα δάση της (...), όπως ευτυχώς για μερικούς συμπατριώτες του, υπάρχουνε χώρες που τους παρέχουνε την αξιοπρέπεια που δεν τους την εξασφάλισε η γενέτειρά τους: διότι η βλογημένη γενέτειρά τους είναι το κοριτσάκι που το ντύσανε γριούλα, κι απ' τα κουρέλια του φαινόταν οι πληγές...αν με νοείς...

    Κ.Π.

    Υ.Γ.
    Ζορίζεσται π...ες, ζορίζεστε...χαχαχα...αν ήμουν εκεί δεν θα μετρούσε ο ιδρώτας μου, λάχανο θα με τρώγανε οι συνήθεις ρουφιάνοι...ελάτε προς τα εδώ να δούμε την αξία σας άχρηστοι κηφήνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Κ.Π. πολυ πικρα βγαζεις βρε αγορι μου.Μεχρις ενα βαθμο μπορω να την δικαιολογησω.Αλλα απο ενα σημειο και μετα γινεσαι ανυποφορος. Εμεις ρε που αποφασισαμε να ζησουμε και να πεθανουμε σ'αυτον τον ευλογημενο τοπο με τους δοσιλογους πολιτικαντηδες, δεν συμπεριφερομαστε κατ'αυτον τον τροπο. Και το κανεις εσυ που επελεξες να ζησεις στην ασφαλεια της εσπεριας που κατα τα αλλα την μισεις.Εμεις καθημερινα ζουμε στην πραξη αυτο που εγραψε ο Σεφερης οτι "οπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει", αλλα παρ'ολα αυτα την ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΜΕ.Διοτι για εμας ΕΛΛΑΔΑ δεν ειναι οι δοσιλογοι πολιτικαντηδες και το συστημα που εχουν στησει, αλλα μια ιδεα που μας εμπνεει.Και δεν ειμαστε ουτε πουστηδες, ουτε ρουφιανοι ποσο δε μαλλον κηφηνες.Για αυτο το τελευταιο, κοιτα τη φατσα σου στον καθρεφτη και θα ανακαλυψεις εναν κηφηνα.Με την κυριολεκτικη σημασια του εννοιας.Μεγαλε θεωρητικε. Αιωνιε φοιτητη.
    Οσο για τους πουστηδες...κοιτα ποιος μιλαει.Αυτος που επελεξε να ζησει στον κατ'εξοχην λουγκρομαχαλα της Ευρωπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Με ξέρεις και μιλάς ανόητε;το μόνο που ξέρεις για μένα είναι ότι αντιθέτως με σένα αγαπάω την Ελλάδα και τον ελληνισμό και δεν είμαι τοπικιστής!τι άλλο ξέρεις για μένα;πως τολμάς και μιλάς έτσι;εγώ είμαι από τους λίγους εδώ μέσα που τολμάω και γράφω επώνυμα,πράγμα που εσύ δεν το κάνεις!αποδεικνύεσαι από τους μεγαλύτερους και τους πιο ιδεοληπτικούς και φανατικούς ανθέλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. "Οι "βυζαντινισμοί" είναι προϊόν της Τουρκοκρατίας περισσότερο και όχι του Βυζαντίου"

    Ζαφειρη θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω.Εκτος εαν δεν γνωριζεις τις ραδιουργιες και τα ρουφιανιλικια που επεφταν συννεφο στην βυζαντινη αυτοκρατορια.Οποτε διαβασε Βασιλιεφ, διαβασε και Ρανσιμαν.Για να δεις ποσο αγγελικα πλασμενος ηταν ο κοσμος του βυζαντιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Έχω διαβάσει και τους δύο αλλά και την αρχαία και την σύγχρονη ιστορία και δεν βρήκα κάποια διαφορά,ό,τι γίνεται σήμερα ή συνέβαινε στην κλασσική ή ελληνιστική εποχή (καλά εκεί κι αν συνέβαινε) συνέβαινε και τότε,τα πράγματα με την εξουσία έτσι είναι και έτσι θα είναι για πάντα.Η λέξη δε "βυζαντινισμός" είναι μάλλον δυτικής και μάλλον ιταλικής έμπνευσης για συκοφαντήσουν εμάς και να δικαιολογήσουν τα δικά τους αίσχη,γενικά αυτό που λένε οι "ρωμανιδικοί" ότι υπήρξε μεγάλη συκοφάντηση της βυζαντινής περιόδου από την δύση πιστεύω ότι είναι αλήθεια,ήδη από εκείνα τα χρόνια και για λόγους κοινής αντιζηλίας και για λόγους πολιτικής,αλλά μη ξεχνάς ότι οι ξένοι τότε έλεγαν "οι Έλληνες είναι έτσι κι έτσι" όχι οι Ρωμαίοι και όλα αυτά τα γραφικά και από τότε μας έμειναν πολλά στερεότυπα.

    Αλλά όταν έλεγα "βυζαντινισμοί" εννοούσα εκκλησιαστικά και συγκεκριμένα της εκκλησιαστική υπερβολή και ειδικά την δεσποτοκρατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Sapphire Ειπε

    >σε φαντάζομαι με τίβενο και λιώνω...<

    >δεν θα μασούσα να κράξω τον κάθε Πόντιο μέσα στην Τραπεζούντα<


    >πάντως για όλους σαν κι εσένα μία είναι η λύση:τα κουβαδάκια σας και σ'άλλη παραλία...άντε πίσω στην Τουρκιά να κάνετε εκεί τα παλληκάρια να γίνεται τραντάτουρκοι αφού λοιπόν τραντέλλενας θα πει ότι είστε άξιοι όσο 30 Έλληνες που είμαστε άχρηστοι<


    -------------
    @Sapphire

    Με οσα εχεις γραψει εδω εναντιον ενος Ελληνα Ποντιου της Διασπορας
    και των Ποντιων εγω με πολυ κοπο βαστηξα την ψυχραιμια μου και δεν ανακατωθηκα
    και το ιδιο θα κανω και τωρα.
    Δυστυχως ομως η διαπιστωση ειναι οτι εχεις ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
    -----------
    @Κ.Π.
    Συνεχισε δικε μου και αγνοησε τις
    επιθεσεις οιουδηποτε διοτι υπαρχει και το ελαφρυντικο μας εδω οτι περναμε δυσκολες στιγμες και ψαχνομε καπου να ξεσπασωμε για να μη σαλταρωμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Κ.Π.

    Υ.Γ.
    Ζορίζεσται π...ες, ζορίζεστε...χαχαχα...αν ήμουν εκεί δεν θα μετρούσε ο ιδρώτας μου, λάχανο θα με τρώγανε οι συνήθεις ρουφιάνοι...ελάτε προς τα εδώ να δούμε την αξία σας άχρηστοι κηφήνες...

    @Κ.Π.
    Παραφερεσαι,και το δικο μου παιδι εξω ειναι αλλα δεν επιχαιρει που ο πατερας του ειναι εδω μεσα στα κοινα βασανα της Χωρας μας.Μη παρασερνεσαι,στο ξαναεγραψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.