30/9/10

«Γύρω γύρω όλοι»



Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

«Γύρω γύρω όλοι και στη μέση το Σύνταγμα των Σκοπίων» είναι η συντομότερη και... ακριβέστερη περιγραφή του προβλήματος της τελικής ονομασίας των Σκοπίων.

Ο ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, μετά τις συναντήσεις του με την ελληνική και τη σκοπιανή πλευρά, έκανε πλάγια πηδηματάκια, επιμένοντας ότι ο ίδιος δεν έχει άλλη πρόταση και ότι οι δύο πλευρές έχουν πλέον πλούσιο υλικό για να τα βρουν μεταξύ τους.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ των ΗΠΑ, κ. Μπάιντεν, συμβούλευσε εκ νέου τους κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι να λύσουν σύντομα το πρόβλημά τους, αλλά οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, κ. Δρούτσας και Μιλόσοσκι, κατά τη συνάντησή τους επιβεβαίωσαν τις αποκλίνουσες «κόκκινες γραμμές» τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ Αθήνα, η σύνθετη γεωγραφική ονομασία «για πάσα χρήση» παραπέμπει σαφέστατα στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ώστε να λυθεί κάθε μελλοντική «παρεξήγηση» για τη «μακεδονική» γλώσσα και την ιθαγένεια των γειτόνων. Τα στοιχεία αυτά είχε σπεύσει να εξαιρέσει από τον «λογαριασμό» πέρυσι ο έμπειρος κ. Νίμιτς στην τελευταία πρότασή του, με την κυβέρνηση της Ν.Δ. «στα κάτω» της και να μην έχει αντιστάσεις ώστε να απορρίψει την επικίνδυνη «στροφή».

ΓΙΑ ΤΑ Σκόπια η συζήτηση μπορεί να εξελιχθεί γύρω από το αν τους αρέσει ή όχι η σύνθετη ονομασία με τη «Μακεδονία» και τον «Βαρδάρη», αλλά μόνον ως διπλή ονομασία στις διεθνείς σχέσεις, όμως ποτέ ως θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, το οποίο μάλιστα έχει «ευρωπαϊκή έγκριση και σφραγίδα» (;)

ΑΝ ΑΥΤΗ είναι η επιφάνεια των πραγμάτων, είναι άγνωστο τι γίνεται κάτω από αυτήν. Το σίγουρο είναι ότι «ανακατεύονται» πολλοί στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συναντήσεις (π.χ. η ευρωβουλευτής Μ. Κοππά πέρυσι τον χειμώνα στις Βρυξέλλες και προσφάτως ο Αλεξ Ρόντος, που επανήλθε μετά τη «θητεία» του πέρυσι δίπλα στον κ. Σαλικασβίλι και πιθανότατα από τις επιχειρήσεις για το ξήλωμα των διασυνοριακών ναρκών στα Βαλκάνια κατ' εφαρμογή της Συμφωνίας της Οτάβας).

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ, στην επιφάνεια των πραγμάτων το θέμα των Σκοπίων, «γυρίζει» γύρω γύρω όλοι.

ΤΟ ΘΕΜΑ θα επανακάμψει -ίσως όχι θεαματικά- στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα τον Νοέμβριο και «όπως είθισται», στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όταν θα επανεξεταστεί για πολλοστή φορά η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

ΑΝ ΤΑ εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας ήταν διαφορετικά και η οικονομική κρίση βρισκόταν σε ύφεση, ίσως η κυβέρνηση Παπανδρέου να έσπευδε να κόψει τον γόρδιο δεσμό. Αλλά αυτό είναι δύσκολο.

ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη πλευρά, ο κ. Γκρούεφσκι δείχνει μυστηριωδώς να έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον χρόνο, και στην πραγματικότητα δεν σπεύδει διόλου να λύσει την εκκρεμότητα στο όνομα, που εμποδίζει τη χώρα του να προχωρήσει στην Ε.Ε.

ΜΕ ΔΥΟ λόγια, όλοι ψάχνουν έναν από μηχανής θεό να λύσει το πρόβλημα. Και αυτός, για την ώρα τουλάχιστον, δείχνει να βαριέται...
ENET

7 σχόλια:

  1. Κανέναν από μηχανής θεό δεν περιμένουν, έχουν σχέδιο που τρέχει στην χώρa και ειδικά με τον Καλλικράτη αλλάζουν τα Ελληνικά τοπωνύμια !όποιος καμώνεται πως δεν βλέπει είναι διπλά ένοχος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυση με χρησιμοποιηση στο ονομα της λεξεως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ σημαινει εσωτερικη επανασταση και ανατροπη της προδοτικης κυβερνησεως που θα παρει τετοια επαισχυντη αποφαση.

    Οποιος θελει να δει πως ειναι το τρελλοκομειο , ας διαβει την πορτα του και ας εισελθη εντος... αιντε για να τελειωνουμε μια και καλη με καποια πολιτικαντικα τσογλανια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "ΑΝ ΤΑ εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας ήταν διαφορετικά και η οικονομική κρίση βρισκόταν σε ύφεση, ίσως η κυβέρνηση Παπανδρέου να έσπευδε να κόψει τον γόρδιο δεσμό. Αλλά αυτό είναι δύσκολο."

    Οι ανοησίες αυτές ότι δήθεν αν είχαμε καλύτερη οικονομική κατάσταση θα λύναμε το σκοπιανό πείθουν κανέναν; 20 χρόνια τώρα δεν κάναμε ούτε βήμα προόδου και μας φταίει η "κρίση";

    Εν πάσει περιπτώσει, ας κρατήσουν το σύνταγμα ως έχει, ας αυτοαποκαλούνται στο εσωτερικό της χώρας όπως θέλουν ΑΛΛΑ σε κάθε άλλη χρήση (διαβατήρια, ΕΕ, διεθνείς εμπορικές σχέσεις, πρεσβείες κλπ) δηλ σε κάθε τι εμπλέκεται άλλη χώρα θα πρέπει να αναφέρονται με το όνομα που θα προκύψει από τη "διαπραγμάτευση" (ο Θεός να την κάνει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1:59 Εχεις απόλυτο δίκηο.Τα προδοτάκια,οι φούστηδες και οι λούγκρες θα πληρώσουν.Και η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος είναι για να έχουμε να λέμε ....αλλάζει τόσο εύκολα όσο και το αποφάσισαν.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ(με μετακίνηση σε νησί του ΒΑ Αιγαίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (σε σχέση και με την ανα΄ρτηση του κ. Καλεντερίδη για τις εφημερίδες).
    Ιδου λοιπόν ή "αληθεια". Λέει κα΄τι η κ. Αδάμ. Την αποδοκιμάζει μετα βδελυγμίας σχολιαστής διότι διαφωνεί μετη γνώμη της. Τον κ. Δελαστικ τον βρίζουν κανονικά,οι ιδαφωνούντες. Αληθεια είναι ότι πιστεύουμε προσωπικά εμείς και μόνο αυτό;
    Η αλήθεια: η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική περιοχή που δεν ανήκει ολόκληρη στην Ελλάδα. Υπάρχει και βουλγαρική Μακεδονία. Υπάρχει και η Σκοπιανή. Να προσδιοριστεί έτσι ωστε να είναισαφές ότι προκειται για μέρος και όχι για το όλον, όπως θέλουν τα Σκοπια. Αλλιως να το πούνε καθαρά οι εδω "αδιάλλακτοι": Πολεμος για αλλαγή συνόρων. Ή να προτείνουν την τρίτη λύσηπρος συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ 30 Σεπτεμβρίου 2010 6:44 μ.μ.

    Δεν χρειάζεται "τρίτη" λύση. Υπήρχε και απλώς εγκαταλείφθηκε. Η απόφαση των αρχηγών κομμάτων υπό τον ΠτΔ του 1992:

    Όχι στο "Μακεδονία" ή παράγωγο. Τελεία και παύλα. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα μας δημιουργήσει προβλήματα. Να καταγγελθεί πάραυτα η κατάπτυστη "ενδιάμεση συμφωνία" και να επανέλθουμε στο 1992. Οι Σκοπιανοί την έχουν παραβιάσει τόσες φορές, που αν είχαμε την ελαχίστη αξιοπρέπεια σαν κράτος, θα έπρεπε να την είχαμε καταγγείλει προ πολλού.

    Η ένοπλη σύρραξη δεν συζητείται, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ.
    ΕΙΠΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ,
    ΝΑΤΟ.
    ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
    Να μην ξεχασουν ως γνησιοι
    "γραφειοκρατες",να μας πουν
    και τι λεει και η "ΕΚΚΛΗΣΙΑ"
    του γειτονικου Κρατους.
    Πρωτη γραφειοκρατια στην
    Ευρωπαικη ιστορια,υπηρξε στην
    εκκλησια του μεσαιωνα την αποτελουσαν "ιερεις και μοναχοι"
    Μετα οι ΣΤΡΑΤΟΙ των κρατων.
    Αρα και το ΝΑΤΟ και οι Ε.Ε.,
    ειναι σκληροι "γραφειοκρατες"
    ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗΣ=ο ανθρωπος ο προσκολλημενος στους τυπους,
    που παραβλεπει την "ΟΥΣΙΑ"
    ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ,ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟ ,ΓΙΑ
    ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,εννοω "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ
    ΠΑΝΤΑ.
    ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗ ,ΕΑΝ ΣΟΥ ΦΩΝΑΞΩ ΕΙΣΑΙ
    ΓΕΡΜΑΝΟΣ?[αμεσως θα γυρισεις προς
    το μερος μου και θα μου πεις,ΟΧΙ
    ειμαι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ Ο Κ ΝΙΜΙΤΣ...ταδε εφη ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΡΤΟΝ
    ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.