30/9/10

Από τα “πράσινα” στρατόπεδα στα ... “πράσινα” πρόστιμα

Σκιές στο πνεύμα των αμοιβαίων φιλοφρονήσεων και της «πράσινης» συνεργασίας που εγκαινίασαν προχθές οι υπουργοί Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη και Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προβλέπεται να δημιουργήσουν οι «καμπάνες» που ετοιμάζεται να ρίξει το ΥΠΕΚΑ στην ΕΑΒ για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Η ελληνική αεροπορική βιομηχανία που θεωρείται από τους κύριους υπεύθυνους στην ρύπανση της περιοχής του Ασωπού μαζί με την μεταλλουργία και τη χημική βιομηχανία, έχει μπει σε πρόγραμμα εντατικών ελέγχων από τις αρχές του έτους.

Από τους ελέγχους που έχουν διενεργήσει οι επιθεωρητές περιβάλλοντος προκύπτουν σημαντικές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων και μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να βεβαιωθεί το ύψος των προστίμων.

Μέχρι πρότινος, η εταιρεία δεν διέθετε έγκριση περιβαλλοντικών όρων ενώ πριν από δύο χρόνια ο χημικός και επικεφαλής του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης στα Οινόφυτα κ. Αθανάσιος Παντέλογλου είχε εξαπολύσει εναντίον της στοιχεία σοκ.

Στοιχεία σοκ!
Ούτε λίγο ούτε πολύ, είχε υποστηρίζει ότι στις αίθουσες της ΕΑΒ, όπου ξεβάφουν τα αεροπλάνα και κάνουν την επιχρωμίωση, το περιβάλλον παραπέμπει σε Νταχάου, με αποτέλεσμα στο αίμα των εργαζομένων να ανιχνεύονται ποσοστά εξασθενούς χρωμίου από 4 έως 12 μικρογραμμάρια! Και όμως η υπόθεση θα ξεχαστεί, παρά τις μηνύσεις που υποβλήθηκαν από την βιομηχανία.

Στην επιχείρηση έχουν επιβληθεί βαρύτατα πρόστιμα στο παρελθόν ενώ πριν από μερικούς μήνες επιστρατεύτηκε ολόκληρο κυβερνητικό σχέδιο για να παραμείνει σε λειτουργία, σε πείσμα της Νομαρχίας Βοιωτίας που ζητούσε την αναστολή της λειτουργίας της.

Επικαλούμενη συχνά την κρισιμότητα του ρόλου και των δραστηριοτήτων της αλλά και τα συμβόλαια συντήρησης αεροσκαφών με το ΝΑΤΟ, η διοίκηση της βιομηχανίας κατάφερνε εδώ και χρόνια να ξεγλιστρά από το νόμο και να ξεπλένει τις περιβαλλοντικές της αμαρτίες.

Η αποκάλυψη του μεγάλου οικολογικού σκανδάλου το 2007 κατέδειξε τα τεράστια κενά στην λειτουργία της.

Το ρόλο της ΕΑΒ στην ρύπανση του Ασωπού προσπάθησε να υποβαθμίσει πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης. Κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το ΥΠΕΚΑ, ο κ. Μπεγλίτης χαρακτήρισε «υπερτιμημένο» το πρόβλημα που έχει προκαλέσει η ΕΑΒ στον Ασωπό, ευχαριστώντας την κ. Μπιρμπίλη για την χορήγηση του «περιβαλλοντικού πιστοποιητικού».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου, το ΣτΕ έδωσε αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Νομάρχη που ζητούσε την παύση της λειτουργία της, επιβάλλοντας ένα αυστηρό πρόγραμμα παρακολούθησης των αποβλήτων της βιομηχανίας, το οποίο περιλαμβάνει εβδομαδιαίες δειγματοληψίες από την ίδια και σε μηναία βάση από ανεξάρτητο φορέα (ΕΜΠ).
http://www.protothema.gr

2 σχόλια:

  1. ΜΝΗΜΟΝΙΟ =http://www.livestream.com/114news/video?clipId=flv_f604493d-313b-4899-b822-b6f3dff8dd3b
    ΑΣΧΕΤΟ απο το θεμα ,συνεκτικο και ενημερωτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και η λυση ειναι απλουστατη:Καταργηση της Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.