7/7/17

Βενιζέλος: Δεν πρέπει να εμπλακούμε στη ρευστή πολιτική κατάσταση της Τουρκίας

«Να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που συμβαίνει στη γείτονα»

Αθήνα 
«Εμείς πρέπει να μην εμπλακούμε σε μια ρευστή εσωτερική κατάσταση, να μην επιτρέψουμε να γίνει το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος βαλβίδα εκτόνωσης συγκυριακών, εσωτερικών εντάσεων της Τουρκίας. Να διατηρήσουμε διαύλους επικοινωνίας, με την σύγχρονη αντίληψη περί διπλωματίας, και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρουσίαση του βιβλίου του Αχμέτ Ινσέλ, Η νέα Τουρκία του Ερντογάν - Από το δημοκρατικό όνειρο στην αυταρχική εκτροπή. Επίσης αναφέρθηκε στις εθνοτικές, θρησκευτικές, ιστορικές και πολιτιστικές τομές που διαπερνούν και κατατέμνουν την τουρκική κοινωνία και το τουρκικό έθνος, οι οποίες, όπως σημείωσε, «επιτρέπουν στον (πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν να διαμορφώνει ένα πλειοψηφικό ρεύμα επειδή πρωτίστως εκφράζει το τουρκικό ισλαμικό συντηρητισμό, που είναι και κοινωνικός ταυτόχρονα».

Μίλησε για τις τρεις αλληλένδετες παγίδες για την Τουρκία -του μεσαίου κατά κεφαλήν εισοδήματος, του δημοκρατικού αυταρχισμού που είναι διαρκώς παρών και της διεθνούς απομόνωσης- και υποστήριξε ότι το πρόβλημα του Ερντογάν δεν είναι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Χάλκη, η Ίμβρος και η Τένεδος:

«Το πρόβλημα του Ερντογάν είναι το γεγονός ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι η καταστατική πράξη της κεμαλικής Τουρκίας, είναι η μετάβαση από τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στη συγκρότηση της τουρκικής δημοκρατίας. Η Λωζάνη είναι ο Κεμάλ και ο Ινονού. Και άρα, λέει ο Ερντογάν, 'αυτό που έχετε ως αφήγημα νίκης είναι το αποτέλεσμα μιας συντριπτικής εθνικής ήττας'.»

Εξήγησε ότι «η Λωζάνη επισημοποιεί την ανεξαρτησία της Αιγύπτου, την ανεξαρτησία του Σουδάν, τα σύνορα της Συρίας, τα σύνορα της Τυνησίας και εμείς νομίζουμε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι η ελληνοκεντρική συνθήκη η οποία ρυθμίζει θέματα ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όλο το τόξο της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όλο το τόξο στο οποίο συνετελέσθη και εκφυλίστηκε η Αραβική Άνοιξη, σε όλο το τόξο στο οποίο διεξάγονται οι πόλεμοι αυτή τη στιγμή, είναι αντικείμενο της Συνθήκης της Λωζάνης.»

«Η Τουρκία έχει ενεργό απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα εξαιτίας του Κουρδικού και της πολύ πιθανής ενοποίησης των Κουρδικών επικρατειών σε ένα κράτος, άρα έχει πρόβλημα ακρωτηριασμού. Έχει πρόβλημα με τη Συρία, το Ιράν, με το σύμπαν. Έχει ένα τεράστιο μη διαχειρίσιμο πρόβλημα ασφάλειας» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος είπε ότι κατανοώντας τις εξελίξεις στην Τουρκία μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και για μας, και σημείωσε ότι «οι ομοιότητές μας με την τουρκική πολιτική σκηνή έως το 1974 είναι σκανδαλώδεις».

Έκανε λόγο για ομοιότητες του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι «και οι δύο δεν θεωρούν αυτοσκοπό τη δημοκρατία, τη θεωρούν μέσο».

«Ο Ερντογάν λέει ότι η δημοκρατία είναι ένα τραμ από το οποίο μπορείς να κατέβεις σε όποιο σταθμό θέλεις», τόνισε, και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «έχει μια αντίστοιχη περιφρόνηση στους θεσμούς, με αυτή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλά για θεσμικά εμπόδια».

Στο βιβλίο του, ο διεθνούς φήμης ακαδημαϊκός Αχμέτ Ινσέλ επιχειρεί να δώσει μια εικόνα της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας της Τουρκίας και να εξηγήσει με ποιον τρόπο κατάφερε ο Τούρκος ηγέτης να αποφύγει την τύχη παλαιότερων ισλαμιστών πολιτικών και να εδραιωθεί στην εξουσία.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτού καν τελειώσει η πρώτη προεδρική θητεία του, θα έχει κυβερνήσει την Τουρκία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ακόμα και από τον Μουσταφά Κεμάλ, τον Πατέρα των Τούρκων».

Ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σωτήρης Ντάλης αναφέρθηκε στον συγγραφέα, ο οποίος σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ότι «σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν ενσαρκώνει ένα αληθινό παράδοξο. Είναι ο βασικός και μάλιστα μοναδικός παράγοντας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του AKP και συνεπώς της κυβερνητικής σταθερότητας, αλλά με τον τρόπο διακυβέρνησής του και με το κοινωνικό του σχέδιο αποτελεί επίσης έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας της Τουρκίας για τα επόμενα χρόνια».

Σημείωσε ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προχωρά με αργά βήματα και αυτό οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους -στις εσωτερικές διεργασίες στην Τουρκία, στις διαφωνίες που εμφανίζουν διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ, και στο κυπριακό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι «η μετάλλαξη του Ερντογάν σε αυταρχικό ηγέτη και η εγκατάλειψη εκ μέρους του της εικόνας ενός μετριοπαθούς ηγέτη που είχε κερδίσει την υποστήριξη της Ευρώπης συνοδεύεται το τελευταίο διάστημα από δηλώσεις που αμφισβητούν τη συνέχεια της κεμαλικής παράδοσης.

» Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, που στόχευε κυρίως στην εσωτερική αντιπολίτευση, όμως ήταν προφανές ότι δημιουργούσε πρόβλημα και στην ελληνική κοινή γνώμη. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν κινδυνεύει από δηλώσεις όπως αυτές του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου. Αυτή που κινδυνεύει είναι η πορεία του ευρωτουρκικών σχέσεων.»

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης υποστήριξε ότι ο Ερντογάν έχει μια μεγάλη ικανότητα να αλλάζει το αφήγημά του κάθε φορά.

«Το αφήγημά του αλλάζει πάντα ανάλογα με το ρήγμα και το πού τοποθετείται η πλειοψηφία», είπε, και εξήγησε ότι «για να το επιτυγχάνεις αυτό στην πολιτική χρειάζεται ένα ακόμη στοιχείο, να μην υπάρχει ισχυρός ή πειστικός αντίλογος στα εναλλακτικά αφηγήματα που εκφράζεις. Άρα αυτό σε υποχρεώνει να οδηγείσαι σε υψηλότερους βαθμούς αυταρχισμού της κοινωνίας σου, ώστε να μην μπορεί κανείς να αντικρούσει πειστικά αυτό που κάθε φορά λες και το οποίο μπορεί να είναι αντίθετο από αυτό που έλεγες προχθές.»

Ο διευθύνων σύμβουλος στη Levant Partners Βασίλης Καρατζάς, περιέγραψε την σύγχρονη τουρκική πραγματικότητα, σημείωσε ότι το σταμάτημα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στη Ευρώπη ουσιαστικά σταμάτησε και το δημοκρατικό όνειρο, και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι μια βαθύτατα πολωμένη χώρα. Τα δύο κομμάτια της κοινωνίας δεν συνομιλούν μεταξύ τους, δεν γνωρίζονται, και δεν έχουν καμία επαφή».

Την παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Public συντόνισε ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και εκδότης Δημήτρης Κούρκουλας και οι βουλευτές Νότης Μηταράκης, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιάννης Μανιάτης.
ΒΗΜΑ

8 σχόλια:

  1. Τα εθνικά θέματα δεν πρέπει, ούτε καν έμμεσα, να χρησιμοποιούνται για εσωτερική πολιτική εκμετάλλευση. Ειδικά υπό τις παρούσες κρίσιμες συνθήκες. Υπό την έννοια αυτή, απέναντι σε ό,τι κάνει η Τουρκία θα πρέπει να μάθουμε να απαντάμε με μια φωνή, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες συννενοήσεις μεταξύ κομμάτων και πολιτικών ηγεσιών. Για το σκοπό αυτό οφείλουμε να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους εσωτερικούς διαύλους επικοινωνίας και να αφήσουμε στην άκρη τις επικοινωνιακές φούσκες για εσωτερική κατανάλωση. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν κατάλαβα γιατί "να μην εμπλακούμε σε αυτή την ρευστή εσωτερική κατάσταση των εσωτερικών εντάσεων της Τουρκίας ?" και να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα προβλήματα που έχει και να εκμεταλευτούμε την συγκυρία αλλάζοντας την ατζέντα ?
    Το ίδιο δεν κάνουν οι τούρκοι ? όπου μπορούσαν να μας βαρέσουν μας χτυπάνε (τσάμιδες,γυφτοσκοπιανέζικες παράτες, φωτιές στην Πελοπόννησο....
    Αμάν πια με τη γνωστή καρπαζοεισπρακτική τακτική λίγο πιο δυναμικός να ήσουν βαγγέλη μου (όπως τότε με εκείνον τον δύσμοιρο στον Ενικο Α-Π-Ο-Λ-Υ-Τ-Ω-Σ!!!)
    ...α και κάτι τελευταίο , είδατε τι συμβαίνει όταν έρχονται σε σοβαρές μαζώξεις υστερικές, κακιασμένες και περιθωριοποιημένες τηλεπερσόνες ....λένε μπούρδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η σοβαρότητα των προσώπων κρίνεται από τα λεγόμενα και τα πεπραγμενα τους. Επομένως, ότι γράφει δεν ξεγράφει...και ο νοων νοείτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. I think the opposite. Raise the tensions and the propaganda. A nation without identity trying to "convince" 80million people they are .... nothimg (Turks). Like if they should be proud of it. That is the moment to question turkishness and also show Turkey thta we would hessitate to throw it to the wolves for devouring.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν πρέπει και δεν θελουμε να εμπλακούμε στα εσωτερικά της Τουρκίας λεει ο πρώην υπουργός..Εγω κανω μια ερώτηση .Μπορουμε ; Τωρα εννοώ οχι τη δεκαετία του 1990 που απο οτι διαβάζω μπορούσαμε.Την απάντηση δεν την ξερω.Αναρωτιεμαι αλλά νομίζω οτι δεν μπορούμε πλέον να επέμβουμε οπως τότε.Η σύγκριση Τατσόπουλου Τσιπρα με Ερντογαν ειναι κωμικοτραγική.Ουτε καν στο σημείο των στόχων εχουν κάποια ομοιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μιάς και μιλάνε αρκετοί για σοβαρότητα εγώ τονίζω την «σοβαρότητα» του Τατσόπουλου (συγγραφεα και τ. βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) που πήγε να ακούσει για την Τουρκία και θυμήθηκε να αναφερθεί σε ομοιότητες που έχει ο Ερντογάν με τον Τσίπρα. Έπιασε «ακριβώς» το θέμα
    Εκτιμώ ότι ο Τατσόπουλος θεωρεί πως οι εκλογές είναι κοντά και πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δείχνουν τα διαπιστευτήρια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. " show Turkey that we would Not hesitate to throw it to the wolves for devouring"
    Γράφε Ελληνικά φίλε, πιστεύω τα γνωρίζεις και τα γράφεις σωστότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ενοχλεί όταν ένας (1) άντε δύο πότε πότε γράφουν στην αγγλική όταν μάλιστα έχουν εξηγήσει εύλογα και έγκαιρα τον λόγο που το κάνουν και έχουν τύχει της κατανόησης πολλών εξ ημών εδώ αλλά και της "ηγεσίας" του ιστοτόπου!; Πιθανόν να μην έχετε υπ' όψιν σας τις εκατέρωθεν διευκρινίσεις. Ο,τι κι αν σας κινεί να αντιδράτε έτσι, αν μου επιτρέπετε την υπόδειξη, προτείνω να το ξαναδείτε. Καλός ο εθνικισμός και πιστέψτε με είμαι λάτρης και θεράπων του είδους αλλά ας διακρίνουμε και το κάτι τίς διαφορετικό ανά περίπτωση. Και για την ιστορία, δεν γνωρίζω τον κ. Apelles ούτε συμφωνώ πάντα με τις απόψεις του ούτε και με διόρισε δικηγόρο του. Πάντα φιλικά

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.