27/7/19

Ναρκοθετούν την προσπάθεια oι κινήσεις τουρκικής πλευράς

Χαμηλούς τόνους τηρούν οι κυβερνώντες για το θέμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Οι τουρκικές προκλητικές κινήσεις θα τεθούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην προγραμματισμένη συνάντησή τους στις 9 Αυγούστου.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι παραστάσεις και τα διαβήματα όπου δη. Κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το ΚΥΠΕ, σημειώνει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις κινήσεις της τ/κ πλευράς όσον αφορά την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρ. Προδρόμου σημείωσε την προηγούμενη ότι οι Τούρκοι καταπατούν τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ο ίδιος υπέδειξε ότι οι ενέργειες είναι μέρος ενός συνόλου που σίγουρα δεν δημιουργούν το κλίμα που χρειάζεται την επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Τόνισε πως όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένει από τις δύο πλευρές να δείξουν καλή θέληση προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα μια νέα προσπάθεια, τέτοιου είδους ενέργειες πηγαίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση.  
Το ψήφισμα 483, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΣΑ του ΟΗΕ για την ανανέωση για ακόμη έξι μήνες της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ «υπενθυμίζει το ειδικό καθεστώς για τα Βαρώσια, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα». 
Η κινητικότητα γύρω από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποδίδεται στον Κουντρέτ Οζερσάι, χωρίς να υποβαθμίζεται η στάση της Τουρκίας, αφού η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κατοχικού στρατού. Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος περιόδευσε με την ομάδα που συγκρότησε για την καταγραφή των περιουσιών, με τη συνοδεία Τούρκων αξιωματικών.  
Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η είσοδος του Κουτρέντ Οζερσάι στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και τα σχέδια για άνοιγμα της πόλης υπό κατοχική διοίκηση συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του στάτους κβο και των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του χθεσινού Ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτή η εξέλιξη, τονίζει το κόμμα της Αριστεράς, έρχεται να προστεθεί στα νέα παράνομα τετελεσμένα που προκαλεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Δεν παραλείπει δε να υποδείξει με αποδέκτη το Προεδρικό, πως «πρόκειται για συνέπειες του παρατεταμένου αδιεξόδου και του διαπραγματευτικού κενού. Η κατοχή βαθαίνει και ο εποικισμός διευρύνεται μέρα με τη μέρα. Η επιθετικότητα της Τουρκίας προεκτείνεται και στη θάλασσα. Εντούτοις, η κατοχική δύναμη δεν συναντά την απαιτούμενη διεθνή αντίδραση και δημιουργεί νέα επικίνδυνα τετελεσμένα». 
Το ΑΚΕΛ υποδεικνύει πως όλα συγκλίνουν σε ένα σημείο: Ότι πρέπει να σπάσει άμεσα το διαπραγματευτικό αδιέξοδο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μια λύση αρχών στο Κυπριακό. 
Εδώ, τονίζει, πρέπει να μείνει προσηλωμένος ο Πρόεδρος, με πρώτο και κρίσιμο σταθμό τη συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου. Θέση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ είναι πως ο Πρόεδρος χρειάζεται στη συνάντηση: Να σφραγίσει αμετάκλητα ότι η μόνη βάση λύσης είναι η επανένωση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του στο Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ και στις συμφωνηθείσες συγκλίσεις. Σημειώνει ότι αυτά είναι που ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ, αυτά κατέγραψε το Ψήφισμα που ενέκρινε το ΣΑ, κι αυτό πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος. 
Η Αλληλεγγύη αναφέρει ότι η πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει την Αμμόχωστο υπό κατοχική διοίκηση προχωρεί ραγδαία και πως αν κληθούν και οι Αμμοχωστιανοί να επιστρέψουν υπό κατοχική διοίκηση, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σηεμιώνει ότι την ίδια πρόταση είχε κάνει ο Οζερσάι προ τριετίας, και όταν το είχε επισημάνει ως κόμμα δέχθηκε δημόσιο προπηλακισμό. Η Αλληλεγγύη επαναλαμβάνει ότι οι θέσεις της Τουρκίας είναι πάγιες και δεν παρεκκλίνει ούτε κατά μια μοίρα από την απόφαση της να συνεχίσει το σχεδιασμό για κατάληψη όλης της Κύπρου, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην -κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι- «κοινωνικοποίηση» της πόλεως της Αμμοχώστου. 
 
Ο Ακιντζί ζήτησε εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή 
Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν έμεινε μόνο στα συγχαρητήρια αλλά έτεινε το χέρι για να ζητήσει εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων έστειλε συγχαρητήρια μηνύματα στο νέο Πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ, στη νέα Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ-Μαρία Σασόλι. 
Στα συγχαρητήρια μηνύματά του προς τους νέους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως αναφέρεται, ο Μουσταφά Ακιντζί γράφει ότι παρότι πέρασαν 15 χρόνια από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και το «ναι» των Τ/κ στη λύση και την ένταξη στην ΕΕ και, για λόγους που δεν οφείλονται στους ίδιους, οι Τ/κ εξακολουθούν να είναι όμηροι τής μη λύσης και του στάτους κβο. 
Ο τ/κ «λαός», προσθέτει, παραμένει έντονα δεσμευμένος σε μια λύση που να μπορεί να είναι αμοιβαία αποδεκτή. Αναφέρθηκε επίσης στη διεύρυνση των σχέσεων της τ/κ πλευράς με τους θεσμούς της ΕΕ και την εκπροσώπηση των Τ/κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στην επιστολή του προς τον κ. Τζόνσον, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι την περίοδο που ο νυν Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν ΥΠΕΞ συνέβαλε ειλικρινά στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα και τη Γενεύη για την εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό, ευχόμενος να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία για την εξεύρεση λύσης και από τα νέα του καθήκοντα. Ευχήθηκε επίσης να διευρυνθούν περισσότεροι οι σχέσεις του αγγλικού λαού και του τ/κ «λαού», όπως αναφέρεται.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.