28/7/14

Αποζημίωση μαμούθ, 50 δισ. δολάρια στους μετόχους της Yukos από τη Ρωσία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης της Χάγης
Το διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης έλαβε απόφαση υπέρ των μετόχων του διαλυμένου πλέον ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Yukos και κατά της Ρωσίας, επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας ότι η Ρωσία οφείλει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων -το ήμισυ του ποσού που περιλαμβανόταν στην αγωγή- προς τους πρώην μετόχους της εταιρείας, που υπήρξε η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας.

Η αγωγή κατετέθη στη Χάγη από θυγατρική του Ομίλου Menatep, με έδρα το Γιβραλτάρ, εταιρεία μέσω της οποίας ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ήλεγχε την Yukos. Ο Ομιλος Menatep είναι σήμερα η εταιρεία χαρτοφυλακίου GML και ο Χοντορκόφσκι δεν είναι πλέον μέτοχος της GML ή της Yukos.

Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου αναμένεται επίσης να ανακοινώσει την Πέμπτη θετική για τη Yukos απόφαση επί αγωγής κατά της Ρωσίας για την καταβολή αποζημίωσης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέρ της «δίκαιης ικανοποίησης» ή της καταβολής αποζημίωσης.

Από τη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να εφεσιβάλει την απόφαση.
Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Για κοίτα πού φτάσαμε! Δικαστηρια με δικαστές - θου Κύριε φυλακή τω στοματί μου - να ζητούν από κράτη όπως η Ρωσία να πληρώνει ιδιώτες με ποσά απίστευτου ύψους.

    Να γιατι οι ΗΠΑ δεν δέχονται την Χάγη (ή κάνω λάθος;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.