29/7/14

Ο μύθος της Αργεντινής


του Νίκου Μελέτη
Με πραγματική συγκίνηση διάβασα την είδηση που κατέκλυσε το (ελληνικό) Διαδίκτυο, ότι η Αργεντινή δείχνει τον δρόμο σωτηρίας των υπερχρεωμένων χωρών, καθώς με ένα δάνειο 7,5 δισ. δολαρίων από την Κίνα μπορεί πλέον να γυρίσει την πλάτη στα κερδοσκοπικά κοράκια. Η είδηση φυσικά παρέπεμπε και στην ελληνική περίπτωση, που δεν είχαμε το μυαλό να ζητήσουμε δανεικά από τους Κινέζους και παγιδευτήκαμε στο μνημόνιο. Δυστυχώς η αλήθεια ήταν διαφορετική. Υστερα από σχεδόν δέκα χρόνια σε διεθνή καραντίνα λόγω της χρεοκοπίας, η Αργεντινή πράγματι δέχθηκε επισκέψεις ηγετών του επιπέδου των προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας.
Και αυτό συνέβη γιατί η Αργεντινή τους τελευταίους μήνες αποφάσισε να αλλάξει πορεία: να αποζημιώσει την ισπανική Repsol, τις εγκαταστάσεις της οποίας είχε εθνικοποιήσει το 2012, να αποπληρώσει τα 10 δισ. χρέους στο «Κλαμπ των Παρισίων» και να διαπραγματευτεί με τα πιο σκληρά κερδοσκοπικά Ταμεία που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση τους χρέους της και τώρα την απειλούν με νέα χρεοκοπία.
Η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αργεντινής, πράγματι συμφώνησε να επενδύσει 7,5 δισ. δολάρια στην κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στην Παταγονία και σε σιδηροδρομική γραμμή από την Αργεντινή στις ακτές της Χιλής στον Ειρηνικό. Η Κίνα δεν δάνεισε, αλλά πολύ απλά επενδύει και προστατεύει τις επενδύσεις της. Η Κίνα έχει ήδη αποκτήσει σημαντικό μερίδιο από το σχιστολιθικό κοίτασμα vaca muerta στην Παταγονία, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου σε φυσικό αέριο και το τέταρτο μεγαλύτερο σε πετρέλαιο. Η Αργεντινή, αποκλεισμένη από διεθνείς αγορές, ελπίζει ότι η Κίνα θα επενδύσει και στο κοίτασμα αυτό. Σαν να λέμε, ένα κανονικό ξεπούλημα του εθνικού πλούτου της Αργεντινής.
Οι επενδύσεις της Κίνας καθόλου δεν πτόησαν φυσικά τον κερδοσκόπο Πολ Σίνγκερ και την παρέα του, που περιμένουν να πληρωθούν μέχρι τις 30 Ιουλίου το 1,33 δισ. δολάρια που έχει αποφασίσει το αμερικανικό δικαστήριο.
Διαφορετικά το βράδυ της 30ής Ιουλίου η Αργεντινή θα βιώσει απλώς άλλη μία χρεοκοπία. Χωρίς να έχει σωθεί (όπως τουλάχιστον στην Ελλάδα πιστεύαμε) από τη γενναιοδωρία των Κινέζων...

2 σχόλια:

  1. Mr Meletis thinks that a direct loan is better than an investment? 7,5 billion investment will create jobs, infrastructure and real development.

    I have always said Greece should identify 3 mega projects and use the money in that way instead of enslaving its people.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.