29/7/14

Τι πιστεύουν οι Ισραηλινοί για τη Γάζα - Αποκαλυπτική δημοσκόπηση

Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝ. ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ*
          Μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση καταγράφηκε πρόσφατα στο Ισραήλ,  στην δίνη των γεγονότων με τον πόλεμο στην Γάζα και την Ισραηλινή επιχείρηση Protective Edge, να είναι σε εξέλιξη. Έτσι δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα  Israel Hayom, ανυπόγραφο άρθρο που αναφέρεται στα ευρήματα δημοσκόπησης σχετικά με την Επιχείρηση Protective Edge, και στην υψηλή υποστήριξη που απολαμβάνει από την ισραηλινή κοινή γνώμη, καθώς και διάφορα άλλα ευρήματα ενδιαφέροντα και σημαντικά, που απεικονίζουν τον τρόπο σκέψης και αντίληψης της Ισραηλινής κοινωνίας για έναν πόλεμο, τα γεγονότα και τα πρόσωπα που εμπλέκονται.  Συγκεκριμένα παρατηρούμε ότι:

- Το 80% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, έναντι ποσοστού 12% που αντιτίθεται [8% ΔΞ/ΔΑ]
- Το 71% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της επέκτασης της χερσαίας επιχείρησης, έναντι ποσοστού 17% που αντιτίθεται [12% ΔΞ/ΔΑ]
- Το 94% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ικανοποίησή του με την μέχρι τώρα  απόδοση των IDF στην Επιχείρηση, εν αντιθέσει με το 3% που εξέφρασε την δυσαρέσκειά του. 
- Το 65% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι η ανατροπή του καθεστώτος της Χαμάς θα πρέπει να καταστεί, από μέρος του Ισραήλ, σκοπός της Επιχείρησης Protective Edge. Αντίθετη άποψη εξέφρασε το 22% των ερωτηθέντων. [13% ΔΞ/ΔΑ]
-  Το 77% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στην κατάπαυση πυρός υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, σε αντίθεση με το 16% που τάσσεται υπέρ
- Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το Ισραήλ κατέγραψε περισσότερες επιτυχίες σε σχέση με τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης. Το 19% υποστηρίζει ότι ουδεμία πλευρά κατέγραψε περισσότερες επιτυχίες, ενώ το 4% ανέφερε ότι η Χαμάς έχει αποδειχθεί, μέχρι τούδε, αποτελεσματικότερη του Ισραήλ.
- Το 73% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ικανοποίησή του με την μέχρι τώρα  απόδοση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην άσκηση των καθηκόντων του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Protective Edge, έναντι ποσοστού 16% που εξέφρασε την δυσαρέσκειά του [11% ΔΞ/ΔΑ].
- Το 88% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ικανοποίησή του με την προσώρας απόδοση του αντιστράτηγου Μπένι Γκαντζ στην άσκηση των καθηκόντων του Α/ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Protective Edge, έναντι ποσοστού 3% που εξέφρασε την δυσαρέσκειά του [9% ΔΞ/ΔΑ].
- Το 71% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ικανοποίησή του με την προσώρας απόδοση του Μοσέ Γιααλόν στην άσκηση των καθηκόντων του Υπουργού Άμυνας, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Protective Edge, έναντι ποσοστού 10% που εξέφρασε την δυσαρέσκειά του [19% ΔΞ/ΔΑ].

Τέλος, ο Νετανιάχου συγκέντρωσε το 48% των προτιμήσεων στην ερώτηση περί του καταλληλότερου Πρωθυπουργού, ακολουθούμενος από τον αρχηγό του Jewish Home, Ναφτάλι Μπένετ (12%)· τον Υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του Yisrael Beiteinu, Αβίγκντορ Λίμπερμαν (9%) και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτζογκ (5%).

Η δημοσκόπηση αυτή είναι ενδιαφέρουσα, σημαντική και αποκαλυπτική, καθώς απεικονίζει τον τρόπο σκέψης ενός λαού, στην συγκεκριμένη περίπτωση του Ισραηλινού (από την άλλη πλευρά στην Γάζα, ούτε καν να διανοηθούμε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο), κατά την διάρκεια μιας πολεμικής σύγκρουσης, έστω και αν οι απώλειες δεν είναι στον ίδιο βαθμό με τον αντίπαλο, έναν αντίπαλο που έχει σχέση μαζί του για πολλές δεκαετίες, που είχαν ζήσει μαζί, που έχουν πολεμήσει  αρκετές φορές, που στην ουσία είναι το πρώτο θέμα που τον απασχολεί ακόμη και σε καιρό ειρήνης, τον Παλαιστινιακό λαό. Και αν η κατάσταση με την Δυτική Όχθη που ζει το μεγαλύτερο μέρος του Παλαιστινιακού λαού  είναι σχετικά καλή και τις συνομιλίες για την τελική επίλυση του Παλαιστινιακού θέματος προς το παρόν να έχουν βαλτώσει, σε ότι αφορά την Γάζα και την Χαμάς που κυβερνά την περιοχή, η κατάσταση είναι εκρηκτική και θανατηφόρα. Τρεις πόλεμοι σε έξη χρόνια με χιλιάδες νεκρούς δεν είναι και κάτι ευχάριστο, συνηθισμένο ή έστω ανεκτό. Είναι η τραγωδία, η κατάρα θα λέγαμε, που πλανάται στην περιοχή και πλήττει και τους δύο λαούς και δηλητηριάζει τις σχέσεις, την ζωή και το χειρότερο τις καρδιές δύο λαών, που είναι καταδικασμένοι από την Ιστορία  να ζήσουν  μαζί και πλάι πλάι,  στην ίδια περιοχή.


*Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α) και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής. www.analystsforchange.org

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.