30/7/14

Οι χειρότερες επιδρομές του Ισραήλ - Πάνω από 100 νεκροί χθες στη Λωρίδα της Γάζας


Η σκηνή αυτή, από την Τούφα της ανατολικής περιοχής της Λωρίδας της Γάζας, επαναλήφθηκε με τρομακτική σφοδρότητα χθες σε πολλά σημεία της Γάζας, στους αγριότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, πριν από 22 ημέρες. Στον μακρύ κατάλογο των νεκρών προσετέθησαν άλλα 100 παλαιστινιακά ονόματα, ενώ οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις των χθεσινών επιχειρήσεων θα γίνουν αισθητές για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το Ισραήλ βομβάρδισε τις δεξαμενές πετρελαίου του μοναδικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής, καταστρέφοντάς το. Ο πόλεμος στη Γάζα έδωσε νέα ώθηση στο κίνημα για μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

ΓΑΖΑ. Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις του χθες στη Λωρίδα της Γάζας, διαλύοντας υποδομές κρίσιμες για τη διαβίωση του πληθυσμού των 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως τη μοναδική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας. Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί ήταν οι σφοδρότεροι της εκστρατείας των 22 ημερών, στη διάρκεια της οποίας ολόκληρες περιοχές της Γάζας έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων, ενώ το 44% των εδαφών της έχει χαρακτηριστεί από το Ισραήλ περιορισμένη ζώνη.

Τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους χθες, ανεβάζοντας τον απολογισμό των θυμάτων στα 1.190, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Γάζας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πλειονότητα των θυμάτων είναι άμαχοι. Μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, το Ισραήλ είχε χάσει 10 στρατιώτες, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 53 νεκρούς στρατιώτες και 3 αμάχους. Το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της Γάζας είχε βομβαρδιστεί και την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά χθες το πλήγμα ήταν συντριπτικό, καθώς κάηκαν οι δεξαμενές καυσίμων προξενώντας βαρύτατες ζημιές στο εργοστάσιο. Από το ρεύμα που παρήγε το εργοστάσιο αυτό λειτουργούσαν οι αντλίες του συστήματος υδροδότησης, με αποτέλεσμα η ανθρωπιστική καταστροφή να εντείνεται. Το εργοστάσιο αυτό παρείχε το 30% του ηλεκτρικού ρεύματος της Γάζας, ενώ το υπόλοιπο 70% προέρχεται από το Ισραήλ, μέσω πυλώνων που υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς.

Η καταστροφή υποδομών που εξυπηρετούν τον άμαχο πληθυσμό παραβιάζει τους νόμους του πολέμου. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Λέρνερ Ισραήλ, δεν σχολίασε τον βομβαρδισμό, αλλά δήλωσε ότι «το Ισραήλ αυξάνει σταδιακά την πίεση προς τη Χαμάς». Πέραν τούτων, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε χθες τα σύμβολα της Χαμάς, ισοπεδώνοντας το σπίτι του ηγέτη της οργάνωσης στη Γάζα, Ισμαΐλ Χανίγια, σε ένα πλήγμα που δεν είχε θύματα, διότι το σπίτι ήταν άδειο. Επληξαν επίσης τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Αλ Ακσά της Χαμάς, καθώς και κυβερνητικά κτίρια.

Συζήτηση για 225 εκ. δολ.

Η ουσιαστική αποτυχία της αμερικανικής διαμεσολαβητικής προσπάθειας έγινε σαφής τη Δευτέρα, μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου ότι το Ισραήλ πρέπει να προετοιμαστεί για «παρατεταμένη επιχείρηση». Στην Ουάσιγκτον, το Κογκρέσο συντάχθηκε χθες μία ακόμη φορά αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ, στη συζήτηση για τη χορήγηση 225 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ. Δεν ήταν σαφές αν η διάταξη θα εγκριθεί πριν από τη διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου, την Πέμπτη. «Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα κλιμακώνεται, το Ισραήλ φαίνεται ότι είναι ένα από τα λίγα ζητήματα που ενώνουν βουλευτές και γερουσιαστές», σημείωσε το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες. Αντίθετα, οξεία είναι η κριτική προς το Ισραήλ από πολλές χώρες του κόσμου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Τουρκία, της οποίας ο πρωθυπουργός επέστρεψε χθες βραβείο που είχε λάβει από εβραϊκή οργάνωση. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ως «γενοκτονία» των Παλαιστινίων και έχει συγκρίνει τις ενέργειες του Ισραήλ με τον Αδόλφο Χίτλερ. «Οι απόπειρες να χαρακτηριστούν οι θεμιτές επικρίσεις του πρωθυπουργού Ερντογάν προς τις επιθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης σε αμάχους ως εκφράσεις αντισημιτισμού αποτελούν σαφή διαστρέβλωση», δήλωσε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον.

Το Αμερικανο-Εβραϊκό Κογκρέσο είχε τιμήσει τον Ερντογάν με το βραβείο Θάρρους το 2004, ως αναγνώριση των προσπαθειών του για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Η οργάνωση ζήτησε πίσω το βραβείο και ο Τούρκος πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι θα το επιστρέψει «ευχαρίστως».

REUTERS, AP, AFP, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.