29/7/14

Οι διάλογοι μεταξύ των δύο ανδρών στη μυστική συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Νίκος Οικονόμου
Ηταν λίγο μετά τις 9.15 το βράδυ της Παρασκευής, όταν η Mercedes με τα διπλωματικά νούμερα έβαζε μπρος για να αναχωρήσει από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Εκείνη την ώρα ήταν ελάχιστοι οι άνθρωποι που βρίσκονταν στον χώρο - δύο με τρεις εργαζόμενοι και μερικοί στενοί συνεργάτες του Γιάννη Μπουτάρη. Ούτε δημοσιογράφοι ούτε παρατρεχάμενοι δεν ήταν εκεί για να παρακολουθήσουν μια συνάντηση που υπό κανονικές συνθήκες θα τραβούσε τα φώτα της δημοσιότητας. Κι αυτό γιατί στο αυτοκίνητο που αναχώρησε μπήκε ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Το γεγονός έμεινε μυστικό. Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ δεν είχαν ενημερωθεί, ενώ ακόμη και οι αντιδήμαρχοι δεν γνώριζαν για τη συνάντηση, η οποία έγινε κυριολεκτικά άρον άρον. Ο Φούχτελ βρισκόταν στον δρόμο της επιστροφής από τη Μυτιλήνη για τη Γερμανία και ζήτησε να δει τον Μπουτάρη, καθώς στα αυτιά του (αλλά και στα μάτια του μέσω δημοσιευμάτων) είχαν φτάσει οι έντονοι προβληματισμοί που εξέφραζε το τελευταίο διάστημα ο παλιός κολλητός του Γιάννης Μπουτάρης για την ελληνογερμανική συνεργασία.

Η συνάντηση ήταν δύσκολη και είχε αρκετή ένταση. Ξεκίνησε περίπου στις 6 το απόγευμα και διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες. Μάλιστα, στην αρχή υπήρξε ένα τετ α τετ μεταξύ των δύο, χωρίς την παρουσία συνεργατών, για να ξεκαθαρισθούν κάποια πράγματα.  «Προφανώς και είμαι εκνευρισμένος, γιατί τελικά δεν γίνεται τίποτα. Εδώ λειτουργούν πολλά κέντρα και εσύ ανακατεύεσαι σε υποθέσεις που δεν σε αφορούν» ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», μερικές από τις ενστάσεις του Μπουτάρη, ενώ ο Φούχτελ διαμαρτυρήθηκε για την αδιαφορία που επιδεικνύουν η ελληνική πλευρά και οι Ελληνες δήμαρχοι για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, αλλά και για αυτά που διαβάζει ο ίδιος στις εφημερίδες. «Μην τα πιστεύεις όλα. Να ακούς μόνο αυτά που λέω δημόσια» φέρεται ότι του απάντησε ο Μπουτάρης.

Η Γκαμπριέλα, η ΕΛΒΟ και το ... νεράκι!

Οταν έληξε το τετ α τετ και ακολούθησε η συνάντηση, όπου προσφέρθηκε μόνο νερό και τίποτα άλλο (!), τότε μπήκαν και άλλοι παράγοντες, όπως ο Γερμανός πρόξενος, ο συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Χρήστος Λαζαρίδης και η σύντροφος του κ. Μπουτάρη Γκαμπριέλα Σράινερ, που συντονίζει το «γραφείο δημάρχων» της συνέλευσης.
Τελικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο να γίνει μια καινούργια προσπάθεια. Ο Μπουτάρης ανέλαβε να συντάξει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της προσπάθειας, ενώ η γερμανική πλευρά συμφώνησε η επόμενη συνάντηση, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον Οκτώβριο στο Ηράκλειο, να γίνει τελικά τον Μάρτιο, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για να προχωρήσουν κάποια πράγματα.
Ενδεικτικό, πάντως, της έντασης που επικράτησε μερικές στιγμές ήταν και ο διάλογος για τον ρόλο της Γερμανίας. «Καλά τα σούρτα-φέρτα με τους δημάρχους, αλλά κάντε ως Γερμανία και μια παραγγελία για να ενισχύσετε τις ελληνικές εταιρίες, όπως την ΕΛΒΟ, που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση» λέγεται ότι σχολίασε ο Μπουτάρης, με τον Γερμανό να απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο.

Νίκος Οικονόμου
δημοκρατία

6 σχόλια:

  1. Μπορεί ο φούχτελος να μη παραγγέλνει τίποτα από την ΕΛΒΟ αλλά θέλει σίγουρα να πουλήσει κρεματόρια στην Θεσσαλονίκη .
    Και το γαμώτο ξέρετε ποιό είναι ; Ότι οι κουφάλες οι γερμανοί έχουν και εδώ το καλύτερο know-how !!!
    Ποιος κατασκευαστής διεθνώς μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει γνώση και εμπειρία από τη λειτουργία κρεματορίων και την καύση ανθρώπων ; ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ τους ΕΔΩ Ο ΦΟΥΧΤΕΛΟΣ μιας και ο Χριστοφοράκος είναι αλλού «έξαποδω»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ έλλην φορολογούμενος
    Άλλο ένα ατυχές σχόλιο που καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο από το ό τι προσδοκά, ούτε γερμανοτσολιά να το έγραφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άρθρο αποδεικνύει την κατάντια μας σε κάθε του πρόταση.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ουσία είναι ότι αυτό το νούμερο τον Γερμανοναζί τον έχουν γραμμένο όλοι και φυσικά ο τύπος βρίσκεται εδώ για να αρπάξει και όχι για να βοηθήσει.

    Υπομονή μέχρι να ξεκουμπιστούν και οι Τσολάκογλου των Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ευχαριστώ για την κριτική αλλά που να δεις πόσα ατυχή σχόλια έκανε η BILD.DE το FOCUS κλπ- εξάλλου είναι πλέον διεθνή πρακτική
    το ΔΝΤ έκανε λάθος με τους πολλαπλασιαστές - η ΕΚΤ με το έλλειμμα του 2014- η τρόικα με την εξίσωση του ΄φόρου στο ντήζελ κίνησης και θέρμανσης .... ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ έλλην φορολογούμενε
    BILD.DE το FOCUS κλπ. δεν έκαναν κανένα ατυχές σχόλιο.
    Ούτε λάθη έκαναν ΕΚΤ, τρόικα με την εξίσωση του φόρου στο ντήζελ, ΔΝΤ, κλπ.
    Τη δουλειά τους κάνουν όλοι.
    Από κει και πέρα νομίζω ότι είναι λάθος να υμνήσει κανείς τη γερμανική βιομηχανία, έστω για τα κρεματόρια.
    Καμιά υπεροχή σε κανένα τομέα της βιομηχανίας δεν διαθέτει η Γερμανία, απλώς οι Γερμανοί με διάφορους τρόπους έχουν περάσει αυτή την εικόνα, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα την πέρασαν βρίζοντας μας χυδαία και συνεχίζουν.
    Από κι και πέρα, φυσικά έχεις ως χριστιανός το δικαίωμα τους λάθους και της μετάνοιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.