31/7/14

Αποκαλυπτική Συνομιλία Ομπάμα - Νετανιάχου

Ταραχή στην Ουάσιγκτων για την Ισραηλινή διαρροή
Του Μιχ.Στυλιανού 
Tαραχή στον Λευκό Οίκο και το Σταίητ Ντηπάρτμεντ και οργίλες, αφοριστικές διαψεύσεις προκάλεσε η μετάδοση από το τηλεοπτικό «Κανάλι 1» του Ισραήλ αποσπάσματος από την τηλεφωνική συνομιλία ,που -όπως αποκαλύπτεται- πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, στην οποία ο πρώτος επιτακτικά συνιστούσε στον δεύτερο τον άμεσο μονομερή τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου σημειώθηκε μετά το ναυάγιο της έκτακτης επί τόπου αποστολής του ΥπΕξ Τζων Κέρρυ, ο οποίος –όπως αναφέρεται- κατάφερε να εξαγριώσει όλες τις πλευρές και κατά την προοδευτική ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ
«ο Κέρρυ κατάστρεψε τα πάντα».

Η στιχομυθία παρουσιάζει εξαιρετικό –ιστορικό πράγματι- ενδιαφέρον, λόγω του συγκλονιστικά αποκαλυπτικού χαρακτήρα της, προφανώς εσκεμμένου, όπως προκύπτει από την αναδημοσίευσή της στους  Τάϊμς του Ισραήλ.  Ανταποκριτής του BBC χαρακτήρισε το γεγονός «βαρεία παραβίαση ιδιωτικών συνομιλιών».

Ιδού το δημοσιευμένο απόσπασμα της συνομιλίας Ομπάμα-Νετανιάχου, που περιλαμβάνει και μια αποκαλυπτική τουρκική πτυχή:

Μπάρακ Ομπάμα: Ζητώ να συμφωνήσει το Ισραήλ σε μια άμεση μονομερή κατάπαυση του πυρός και να τερματίσει όλες τις επιθετικές ενέργειες, ειδικώτερα τις αεροπορικές επιθέσεις.

Βενιαμίν Νετανιάχου: Και το Ισραήλ τι θα πάρει σε αντάλλαγμα μιας κατάπαυσης του πυρός;

Μπ.Ο: Πιστεύω ότι η Χαμάς θα σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών. Στη σιγή θα ανταποκριθεί η σιγή.

Β.Ν.: Η Χαμάς παραβίασε όλες τις προηγούμενες ανακωχές. Είναι μια τρομοκρατική οργάνωση αφοσιωμένη στην καταστροφή του Ισραήλ.

Μπ.Ο.: Επαναλαμβάνω και αναμένω το Ισραήλ να σταματήσει μονομερώς όλες τις στρατιωτικές ενέργειές του. Οι εικόνες της καταστροφής στην Γάζα απομακρύνουν τον κόσμο από τις θέσεις του Ισραήλ.

Β.Ν.: Η πρόταση του Κέρρυ ήταν τελείως ανεδαφική και δίνει στην Χαμάς στρατιωτικά και διπλωματικά πλεονεκτήματα.

Μπ.Ο.: Μέσα σε μια βδομάδα από τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, το Κατάρ και η Τουρκία θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Χαμάς στη βάση των συμφωνιών του 2012, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης του Ισραήλ να καταργήσει την πολιορκία και τους περιορισμούς της Γάζας.

Β.Ν.:Το Κατάρ και η Τουρκία είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Χαμάς. Είναι αδύνατο να στηριχθείς σ’ αυτούς ότι θα είναι δίκαιοι μεσολαβητές.

Μπ.Ο: ΄Εχω εμπιστοσύνη στο Κατάρ και στην Τουρκία. Το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να επιλέγει τους μεσολαβητές.

Β.Ν.: Διαμαρτύρομαι γιατί η Χαμάς μπορεί να εξακολουθήσει να εξαπολύει ρουκέτες και να χρησιμοποιεί τούνελ για τρομοκρατικές επιθέσεις…

Μπ.Ο.: (Διακόπτει τον Νετανιάχου) Η μπάλα είναι στην πλευρά του Ισραήλ και πρέπει να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές του ενέργειες.

Το κείμενο πειστικώτατα εξηγεί γιατί η Ουάσιγκτων έσπευσε να διαψεύσει, χρησιμοποιώντας για το δημοσίευμα από την ισραηλινή τηλεόραση και του Τάϊμς του Ισραήλ τους χαρακτηρισμούς «κατασκευάσματα», «σόκιν» και «απογοητευτικό»:
από αυτό αναδύεται μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα για την ιδιότυπη σχέση δύο συμμάχων κρατών- μιας «υπερδύναμης» και ενός μικρού κράτους, αποδέκτη κάθε βοήθειας και υποστήριξης από την πρώτη…

1 σχόλιο:

  1. Πάνω από τις τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν καλέσει τους πρεσβευτές τους από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις λόγω της αυξημένης βίας του Ισραήλ στη Γάζα.

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ κάλεσε το πρεσβευτή του την Τρίτη για επείγουσες διαβουλεύσεις για τους "αδιάκριτους" βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα.
    Την ίδια μέρα, η Χιλή κάλεσε το πρεσβευτή της και καταδίκασε την "συλλογική τιμωρία" των Παλαιστινίων στη Γάζα.
    Το Περού έκανε το ίδιο και εξέφρασε τη λύπη για το ότι «το Ισραήλ είχε παραβιάσει την εκεχειρία."

    Η Βραζιλία και ο Ισημερινός, ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους την περασμένη εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.