30/7/14

Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την Αποζημίωση «Μαμούθ» στην Yukos


Οι πρώην μέτοχοι της Yukos κέρδισαν αποζημίωση 50 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία, σε μια από τις μεγαλύτερες διαιτητικές αποζημιώσεις που έχει κληθεί ποτέ να καταβάλει κράτος. Τι σημαίνει η απόφαση για τη Ρωσία και ποιες είναι οι ευρύτερες επιπτώσεις;

Μπορεί η Ρωσία να «αντέξει» αυτές τις αποζημιώσεις;
Από καθαρά μακροοικονομικής απόψεως, ναι. Η Ρωσία διαθέτει τα πέμπτα μεγαλύτερα παγκοσμίως αποθέματα ξένου συναλλάγματος, που ξεπερνούν τα 470 δισ. δολάρια, τα 175 δισ. εκ των οποίων είναι κυβερνητικά αποθέματα.

Όμως τα 50 δισ. δολάρια αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ της χώρας και πάνω από 10% του ετήσιου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της. Πρόκειται για ένα τεράστιο επιπλέον δημοσιονομικό βάρος σε μια περίοδο που η Μόσχα ήδη δέχεται πιέσεις να ενισχύσει τις τράπεζες και τις πετρελαϊκές εταιρείες στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις, λόγω του ρόλου της Ρωσίας στην Ουκρανική κρίση. Η απόφαση θα μπορούσε επίσης να κάνει τους ξένους επενδυτές και τους δανειστές ακόμα λιγότερο πρόθυμους να παράσχουν νέα πίστη στις ρωσικές οντότητες και είναι πιθανό να θεωρηθεί ως ένας ακόμα μεγάλος παράγοντας κινδύνου.

Θα πληρώσει η Ρωσία;

Η αποζημίωση είναι τελική και δεσμευτική και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει έφεση. Ωστόσο, η Μόσχα έχει ήδη πει πως σκοπεύει να εξαντλήσει όλες τις νομικές οδούς προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της και μπορεί να απευθυνθεί σε Ολλανδικό δικαστήριο προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση (σ.σ.: το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως η Ρωσική Ομοσπονδία θα προσφύγει στα δικαστήρια της Ολλανδίας προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση, την οποία χαρακτηρίζει «πολιτικά προκατειλημμένη»). Αν και το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν αβέβαιο, ωστόσο θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιβολή της αποζημίωσης.
Αν η ρωσική κυβέρνηση εξακολουθήσει να αρνείται να πληρώσει μετά την τελική απόφαση, οι ενάγοντες θα πρέπει να διεκδικήσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή οτιδήποτε ανήκει στο ρωσικό κράτος στο εξωτερικό, μέσω εθνικών δικαστηρίων σε άλλες χώρες ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτησή τους. Αυτή θα ήταν μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία. Ορισμένα είδη κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών καθώς και τα διπλωματικά και στρατιωτικά ακίνητα, προστατεύονται από κρατική ασυλία.

Ποια είναι η πολιτική επίπτωση της απόφασης αυτής;

Ενισχύει την αντίληψη της Μόσχας ότι η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία. Αν και η απόφαση ήταν αναμενόμενη από καιρό, και ο χρονισμός της δεν συνδέεται καθόλου με την ουκρανική κρίση, ωστόσο έρχεται σ μια περίοδο που η ΕΕ πραγματοποιεί διαβουλεύσεις για ευρύτερες κυρώσεις και οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσική κυβέρνηση ότι φέρει μέρος της ευθύνης για την πτώση της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ καταχρώνται διεθνείς θεσμούς για να επιβεβαιώσουν το status της υπερδύναμης έναντι άλλων χωρών που ίσως έχουν διαφορετικά συμφέροντα. Η απόφαση αυτή πιθανότατα θα ειδωθεί ως ένα ακόμα τέτοιο παράδειγμα.

Θα πάρει χρήματα ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι στην περίπτωση που καταβληθεί η αποζημίωση;

Φαίνεται πως όχι. Ο πρώην συνέταιρος του κ. Χοντορκόφσκι, Λεονίντ Νεβζλίν, είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος δικαιούχος, κατέχει το 70% της GML –της πρώην εταιρείας holding της Yukos που έφερε στη δικαιοσύνη το θέμα- αφού ο κ. Χοντορκόφσκι του μεταβίβασε τη συμμετοχή του στη Yukos το 2005. Ο κ. Χοντορκόφσκι έχει πει πως δεν έχει άλλες αξιώσεις από τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Yukos και η πρώην διοίκηση και η GML έχουν πει πως δεν βρίσκονται σε επαφή μαζί του για το ζήτημα.

Είναι αυτό το τέλος της υπόθεσης Χοντορκόφσκι;

Όχι. Η απόφαση θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον πρώην μέτοχο μειοψηφίας της Yukos να κινήσει νέες διαιτητικές υποθέσεις κατά της Ρωσίας. Ξεχωριστά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο αναμένεται και αυτό να αποφασίσει για ξεχωριστή υπόθεση της πρώην διοίκησης της Yukos, η οποία είχε ανοίξει πριν από 10 χρόνια.

energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.