28/7/14

ΟΗΕ: Ισως είναι έγκλημα πολέμου η κατάρριψη του Boeing στην Ουκρανία

Αυτό δήλωσε η ύπατη αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναβί Πιλάι
Η πτώση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, το οποίο κατερρίφθη από πύραυλο σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, μπορεί να συνιστά «έγκλημα πολέμου» δήλωσε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι.
«Θα γίνουν τα πάντα ώστε οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας, όποιοι κι αν είναι  να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» δήλωσε.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη για τη διεξαγωγή μιας ταχείας, διεξοδικής, αποτελεσματικής και ανεξάρτητης έρευνας για το συμβάν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για την Κάρλα ντελ Πόντε, πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα, σήμερα μέλος της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: «Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου. Πρόκειται για αδιανόητη πολεμική ενέργεια, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είναι απολύτως αναγκαία η διεξαγωγή έρευνας και κυρίως η προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη» δήλωσε στο ελβετικό ραδιόφωνο. 

Εν τω μεταξύ, η κοινή αυστραλο-ολλανδική ομάδα ερευνητών κατευθύνεται στον τόπο της συντριβής του Boeing, επιβεβαίωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ομάδα αναχώρησε από το Ντονέτσκ για να μεταβεί στο σημείο συντριβής του αεροπλάνου που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα ανατολικά.

Η ίδια ομάδα είχε προσπαθήσει να φτάσει στο σημείο και την Κυριακή, ωστόσο, λόγω των σφοδρών μαχών κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Στη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Η 49μελής ομάδα άοπλων αυστραλών και ολλανδών ερευνητών της αστυνομίας συντονίζεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).


Η Ολλανδία έχει τεθεί επικεφαλής της διαδικασίας ταυτοποίησης των θυμάτων και της έρευνας που διεξάγεται για τα αίτια του δυστυχήματος. 
«Κύριος στόχος μας είναι να ανακτήσουμε τις σορούς. Αυτό περιμένει ο λαός της Αυστραλίας, αυτό αξίζουν οι οικογένειες που θρηνούν σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ.
Καθώς οι αστυνομικοί δεν θα οπλοφορούν, δεν χρειάζεται έγκριση από το ουκρανικό Κοινοβούλιο για την παρουσία τους σε ουκρανικό έδαφος.
Από τους συνολικά 298 επιβαίνοντες στο Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών, το οποίο κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκονταν 193 Ολλανδοί.
Πολλές από τις σορούς των θυμάτων έχουν ήδη μεταφερθεί στην Ολλανδία, όμως άλλες παραμένουν στο σημείο της συντριβής.
BHMA

2 σχόλια:

  1. ο βοβμαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας τι ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν αποδειχθεί ότι το έριξαν οι Ουκρανοί, τότε θα είναι ένα απλό ατύχημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.