31/7/14

ΗΠΑ – Ρωσία: Εξαπολύουν η μια στην άλλη «πυραύλους» κατηγοριών

Βίκτορ Λιτόβκιν, ειδικά για τη RBTH
Το τακτικό πυρηνικό βλήμα θεάτρου επιχειρήσεων ΟΚΑ
Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν τη Ρωσία, επειδή, όπως ισχυρίζονται, παραβίασε τη Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς. Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τους Ρώσους, είναι διαφορετική. Πόσο μάλλον, που κατ’ αυτούς οι ΗΠΑ είναι που παραβιάζουν τις σχετικές συμφωνίες.
«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παραβιάζει τις υπογεγραμμένες υποχρεώσεις της στα πλαίσια της Συνθήκης για τους πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (INF Treaty)», ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR-TASS. Όπως εκτιμά η Ουάσιγκτον, πρόκειται για παραβίαση «των δεσμεύσεων να μην κατέχει, να μην παράγει και να μην δοκιμάζει πύραυλο τύπου Κρουζ επίγειας στάθμευσης βεληνεκούς, από 500 έως 5500 χλμ., καθώς και να μην διαθέτει ή να μην κατασκευάζει εγκαταστάσεις εκτόξευσης για τέτοιο πύραυλο», εξήγησε ο ίδιος. Πρόσθεσε δε, ότι η αμερικανική πλευρά θεωρεί «πολύ σοβαρό» το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι «εδώ και κάποιο καιρό, προσπαθούμε να το συζητήσουμε με τη Ρωσία».


Είναι γεγονός ότι η Ουάσιγκτον είχε δώσει δείγματα της ανησυχίας της για την πιθανότητα προβλημάτων στην υλοποίηση της Συνθήκης. Κάτι τέτοιο άλλωστε, το είχε επιβεβαιώσει το Μάιο η ασκούσα χρέη αναπληρωτή Εξωτερικών των ΗΠΑ σε θέματα ελέγχου των εξοπλισμών και διεθνούς ασφάλειας, Ρόουζ Γκετεμίλερ. Η ίδια τότε είχε πει ότι η υπόθεση αφορά πύραυλο τύπο Κρουζ που αναπτύσσει η Ρωσία. Η κ.Γκετεμίλερ δεν διευκρίνισε για ποιον ακριβώς γίνεται λόγος. Ωστόσο, σύμφωνα με στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, μάλλον πρόκειται για τον υπό κατασκευή ναυτικό πύραυλο Κρουζ, ο οποίος δεν εμπίπτει στη Συνθήκη INF. Να σημειωθεί ωστόσο, ότι η δοκιμή του πυραύλου έγινε σε χερσαίο περιβάλλον. Και αυτό ακριβώς ήταν που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, και τον θόρυβο που δημιούργησαν στη συνέχεια.
Υπόλογες οι ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, απαντώντας στις επικρίσεις της Ουάσιγκτον, η Ρωσία τονίζει ότι είναι οι ίδιες οι ΗΠΑ που έχουν παραβιάσει και παραβιάζουν τη Συνθήκη για τους πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς. Όπως εξήγησε στη RBTH o καθηγητής της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, υποστράτηγος Μιντιχάτ Βιλντάνοφ, η ίδια η Ουάσιγκτον αθετεί συστηματικά τη Συνθήκη INF, διεξάγοντας δοκιμαστικές εκτοξεύσεις αναχαιτιστικών βλημάτων από επίγεια συστήματα (Ground-Based Interceptor – GBI). Αυτά προορίζονται για την ανάσχεση στρατηγικών πυραύλων στο μεσαίο στάδιο τροχιάς κατά την πτήση τους. Να σημειωθεί πως ο γενικός σχεδιαστής των ρωσικών στρατηγικών πυραύλων στερεού καυσίμου Topol, Topol-M, Yars και Bulava, Γιούρι Σολομόνοφ, έχει επανειλημμένα τονίσει πως «παρ’ ότι θεωρητικά ο δοκιμαστικός πύραυλος-στόχος είναι πύραυλος της κατηγορίας εδάφους-αέρος, το να τροποποιηθεί στην κατηγορία εδάφους-εδάφους δεν αποτελεί πρόβλημα».
Παρακάμπτοντας λοιπόν την INF, σημειώνει ο Βιλντάνοφ, η αμερικανική πλευρά αναπτύσσει πυραύλους-στόχους μέσου ή και ενδιάμεσου βεληνεκούς. Επίσης, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ χωρίς τη συγκατάθεση της ρωσικής πλευράς, εισήγαγαν τον όρο «ενδιάμεσο βεληνεκές», ενώ δεν παρουσιάζουν δημοσίως τους πυραύλους-στόχους και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους, και πολύ περισσότερο δεν ειδοποιούν σχετικά με την κατάσταση αλλά και τη μετακίνηση των πυραύλων-στόχων.
Το αποτέλεσμα, συνεχίζει, είναι ότι κατά παράβαση της Συνθήκης INF, οι Αμερικανοί δημιούργησαν με σκοπό τις δοκιμές των αντιβαλλιστικών τους συστημάτων έναν νέο πύραυλο μέσου βεληνεκούς. Αυτό, τους επέτρεψε να πραγματοποιήσουν περίπου 22 επιτυχημένες αναχαιτίσεις πυραύλων, να θέσουν σε υπηρεσία τους πυραύλους αναχαίτισης Standart-3, και να ξεκινήσουν την ανάπτυξη στη Ρουμανία του αντιπυραυλικού χερσαίου συστήματος Aegis με αυτό τον πύραυλο.
Υπερβολικά «βιαστική» η Ουάσιγκτον
Ο διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Αλεξέι Αρμπάτοφ, θεωρεί ότι τα προβλήματα της συμμόρφωσης όλων των πλευρών με τη Συνθήκη για τους πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, αλλά και με άλλες ρωσο-αμερικανικές συμφωνίες, δεν πρέπει να γίνονται θέμα δημόσιας συζήτησης.
Γι’ αυτό, εξάλλου, εξηγεί, υπάρχουν οι διμερείς Επιτροπές. Για όλα τα λεπτά σημεία και τις λεπτομέρειες της εκπλήρωσης των διαδικασιών που προβλέπονται από τις συμφωνίες, πρέπει να επιληφθούν και να λάβουν αποφάσεις οι ειδικοί. Είναι υποχρέωσή τους να βρίσκουν συμβιβασμούς. Και μόνο αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, να απευθύνονται στους πολιτικούς και στην κοινή γνώμη.
Χαμένη η Ρωσία, κερδισμένοι οι Αμερικανοί
Η Συνθήκη ΕΣΣΔ - ΗΠΑ για την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς είχε υπογραφεί στις 8 Δεκεμβρίου 1987 στην Ουάσιγκτον. Η Ρωσία προχώρησε σε αυτή τη συμφωνία επειδή στην Ευρώπη, και ειδικότερα στο έδαφος της Δυτικής Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και του Βελγίου,  οι ΗΠΑ διατηρούσαν 429 βαλλιστικούς και πυραύλους Κρουζ, Pershing IA, Pershing II και BGM-109G με πυρηνικές κεφαλές, ικανούς σε μέσα σε λίγα λεπτά να πλήξουν το ευρωπαϊκό τμήμα της ΕΣΣΔ μέχρι και το Βόλγα.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη INF, η Σοβιετική Ένωση κατέστρεψε τότε 1752 δικούς της ανάλογους πυραύλους και 845 εκτοξευτές, 3 εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων και εκτοξευτών, 69 επιχειρησιακές βάσεις πυραύλων. Μεταξύ των πυραύλων που καταστράφηκαν ήταν και τα τακτικά πυραυλικά συστήματα θεάτρου επιχειρήσεων Oka (ΟΤR-23), «οι παλιοί αδερφοί» του σημερινού Iskander-M, τα οποία δεν έβαλλαν σε βεληνεκές μεγαλύτερο των 500 χλμ., παρά μόνο μέχρι τα 480 χλμ.. Ωστόσο, μετά από επίμονες προσπάθειες της Ουάσιγκτον, τελικά συμπεριλήφθηκαν στη Συνθήκη. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 859 πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, 283 εκτοξευτές, 7 εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων και εκτοξευτών, 9 βάσεις πυραύλων.
Παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο

Πηγή της RBTH, προσκείμενη στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σχολίασε ότι αυτή η Συνθήκη απέβη πολύ πιο δυσμενής για την ΕΣΣΔ, απ’ ότι για τις ΗΠΑ, επειδή η σοβιετική ηγεσία επέτρεψε, στα πλαίσια της Συνθήκης για την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, να καταστραφούν όλα τα σοβιετικά όπλα συγκρίσιμης κατηγορίας, μεταξύ αυτών και σχεδιασμούς μελλοντικών όπλων υψηλής ακρίβειας. Αντίθετα, τα όπλα αυτά ήταν συνολικά περισσότερα από εκείνα που διέθεταν οι ΗΠΑ.
Η Ρωσία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.