31/7/14

Αργεντινή: Ναυάγησαν οι συνομιλίες για το χρέος

Ώρα μηδέν σήμανε για την Αργεντινή, όπου οι συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπείας της χώρας - υπό τον υπουργό Οικονομικών Αξελ Κισίλοφ - και των πιστωτών της τερματίστηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.
Όπως δήλωσαν ανώτερο στέλεχος του τραπεζικού τομέα και μια δεύτερη πηγή της χρηματοπιστωτικής αγοράς, ένα ύστατο σχέδιο για την εξαγορά από εμπορικές τράπεζες της Αργεντινής του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διατηρούν τα hedge funds προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία κατέρρευσε.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της Αργεντινής, Ντάνιελ Πόλακ, δήλωνε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις και «η Δημοκρατία της Αργεντινής σύντομα θα βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής».
Όπως είπε ο Πόλακ, η αδυναμία πληρωμής «δεν αποτελεί μία απλή ‘τεχνική’ κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους», συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των πιστωτών.
«Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα. Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές», τόνισε.
Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, δήλωνε ότι η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's κήρυξε χθες το βράδυ την Αργεντινή σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

3 σχόλια:

  1. Πάει δηλαδή η Αργεντινή καταστράφηκε κατά τους αναλυτές του μνημονίου ! Την κατάπιε η γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το συγκεκριμένο κείμενο, Αμερικανοσωνιστικής κατασκευής, βρίσκεται σε όλα τα sites από το πρωί και προσφέρεται στο φιλοθέαμον κοινό, δια αμάσητη κατάποσιν, χάριν της "αντικειμενικής ενημέρωσης" made in USA.

    Και μας εξηγεί ο κ. Πόλακ την μεγάλη δυστυχία που θα αντιμετωπίσει η Αργεντινή, που όλως συμπτωματικώς έχει επαρκέστατα συναλλαγματικά διαθέσιμα για να πληρώσει τα κουρεμένα ομόλογα και για να πορευτεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Κατά τα Αμερικάνικα ευαγή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οίκους αξιολόγησης, δεν θα έχει πλέον δυνατότητα να "δανειστεί από τις αγορές".

    Παραβλέπουν βεβαίως το γεγονός (στην Ελλάδα ούτε καν αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ της διαπλοκής) ότι πρίν ένα μήνα η Κίνα έκανε ένα swap ύψους 11 δις δολλαρίων και έδωσε ρευστότητα στην χώρα για να ξεπεράσει αρκετούς σκόπελους.

    Αναμένουμε να δούμε τις επόμενες κραυγές προπαγάνδας των Αμερικανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημητράκη,

    Παρά τις ύστατες προσπάθειες που είχαν καταβληθεί, η Αργεντινή χρεοκόπησε τα μεσάνυκτα (ώρα Ελλάδος 7 πμ), για δεύτερη φορά μέσα σε 12 χρόνια.

    Αυτό είναι ένα γεγονός, το οποίο εσύ βλέπεις σαν αμερικανοσωνιστικό (τι θα γίνει μ' αυτόν τον σιωνισμό, ρε παιδιά;) σχέδιο/δάκτυλο, αλλά πάντως είναι γεγονός.

    Όσον αφορά στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, ίσως σού διαφεύγει το εξής:

    "Η Αργεντινή διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους σχεδόν 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, το πραγματικά διαθέσιμο απόθεμα, (αν αφαιρεθούν στοιχεία που δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμα) είναι $16 δισ.

    Το βασικό κώλυμα όμως δεν είναι απαραίτητα το ποσό, όσο το ότι η καταβολή του 1,5 δισ. στους «απρόθυμους» θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα επέτρεπε και σε άλλους δανειστές της να ζητήσουν πλήρη αποζημίωση. Το Μπουένος Άιρες εκτιμά πως το κόστος μίας τέτοιας εξέλιξης θα ανερχόταν σε 15 δισ. δολάρια"
    .

    Τελικά, μήπως είχε δίκιο ο Τσίπρας, που ευχόταν να ήμασταν Αργεντινή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.