Πρωτόγνωρες διαστάσεις έχει πάρει ο «πόλεμος» μεταξύ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την εφέτη και πρόεδρο της δίκης για τις μίζες από το οπλικό σύστημα Tor-M1 κυρία Μαρία Λεπενιώτη: η ένταση του προβλήματος (και) στη συνεδρίαση του Σαββάτου ήταν τέτοια, ώστε την Κυριακή εξέδωσε ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στηλιτεύοντας τη στάση των δικηγόρων ως «λάθος» και «μη δικαιολογημένη». Έχουν προηγηθεί ανακοινώσεις του ΔΣΑ, μία εκ των οποίων καλεί τα μέλη του να μη συμμετέχουν σε δίκες στην έδρα των οποίων βρίσκεται η συγκεκριμένη εφέτης.
Με άξονα αντιπαράθεσης τις αναβολές στη δίκη για τα εξοπλιστικά, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημειώνει ότι «οι αιτιάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι αποδιδόμενες στους χειρισμούς της προεδρεύουσας Εφέτου του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, βασίζονται επί εσφαλμένης προϋπόθεσης.
Με άξονα αντιπαράθεσης τις αναβολές στη δίκη για τα εξοπλιστικά, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημειώνει ότι «οι αιτιάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι αποδιδόμενες στους χειρισμούς της προεδρεύουσας Εφέτου του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, βασίζονται επί εσφαλμένης προϋπόθεσης.
Θεωρούμε ότι η επιμονή τόσο των συνηγόρων υπεράσπισης όσο και των λοιπών συνηγόρων των κατ' επανάληψη, αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο διορισθέντων, στην άποψή τους περί αποχής και η εκ του λόγου τούτου δημιουργηθείσα μεγάλη ένταση, είναι μη δικαιολογημένη, όπως, επίσης, μη δικαιολογημένες και αντιδεοντολογικές είναι και οι σχετικές με την υπόθεση αυτή ενέργειες, καθώς και η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τόσο κατά το περιεχόμενο, όσο και κατά το ύφος αυτής, στρεφόμενη, μάλιστα, επώνυμα κατά δικαστικής λειτουργού, η οποία πάντοτε κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης σταδιοδρομίας της, ασκεί τα καθήκοντά της με την επιβαλλόμενη υπευθυνότητα, σοβαρότητα, και ευσυνειδησία».
Στο εδώλιο της συγκεκριμένης δίκης κάθονται ο κύπριος πρώην υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο γιος του Μιχάλης, ο πρώην νομικός σύμβουλος του Κράτους Αναστάσιος Σοφός, η σύζυγός του Μαρία, ενώ στους κατηγορούμενους, περιλαμβάνεται και ο καταζητούμενος έμπορος όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, που εκπροσωπείται με πληρεξούσιο από τον ποινικολόγο κ. Θέμη Σοφό.
Η παρέμβαση του κ. Βασίλη Αλεξανδρή
Το Σάββατο, στην προγραμματισμένη (σπάνιο στα εγχώρια δικαστικά χρονικά) συνεδρίαση, η ατμόσφαιρα στη δικαστική αίθουσα ήταν ηλεκτρισμένη. Ύστερα από αδιέξοδη στιχομυθία της κυρίας Λεπενιώτη με τον κ. Σοφό (ήθελε να παρέμβει στη δίκη ενώ εκείνη τον θεωρούσε απόντα λόγω της δήλωσής του περί αποχής, αποβάλλοντάς τον με αστυνομική συνοδεία για πολλοστή φορά), παρενέβη με την άδεια του δικαστηρίου ο κ.Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος του ΔΣΑ.
«Αντιλαμβάνομαι οιαδήποτε αγωνία του δικαστηρίου για τη συγκεκριμένη δίκη» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι εκεί για να αποκλιμακώσει τη δικονομική ένταση.«Θεωρώ ότι ελήφθη μία απόφαση καθ’ υπερβολήν. Αν όμως εν έτει 2014, επιθυμείτε ευθέως –δια της αποφάσεως αυτής– να διεξαχθεί δίκη σε βαθμό κακουργήματος χωρίς συνηγόρους υπεράσπισης, η ευθύνη είναι δική σας».
Ο κ. Αλεξανδρής μεταξύ άλλων πρότεινε τη διακοπή της δίκης ή την αναβολή της για 40-50 ημέρες, πρόταση που δεν έγινε δεκτή. Η κυρία Λεπενιώτη συνέχισε κανονικά τη διαδικασία, οπότε και ζήτησε τον λόγο ο κ. Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος του κύπριου πρώην υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, για να δηλώσει ότι παρίσταται μεν στο πλευρό του εντολέα του («δεν έχω εναλλακτική λύση» σημείωσε), καταθέτει δε ένσταση απόλυτης ακυρότητας της όλης διαδικασίας για νομικούς λόγους. Αναπτύσσοντας, δε, την ένστασή του, άφησε αιχμή για φεουδαρχική αντίληψη του δικαστηρίου, στο πλαίσιο της οποίας οι δικηγόροι εκλαμβάνονται απλώς ως εργαλεία του.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Σεπτεμβρίου.
Η αιτία του πολέμου
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον νομικό πόλεμο πυροδότησε η απόφαση των συνηγόρων υπεράσπισης να απόσχουν των καθηκόντων τους, σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΔΣΑ (μετά τη δεύτερη διακοπή της δίκης),και η απόρριψη του αιτήματος αναβολής της δίκης από την κυρία Λεπενιώτη, συνεχίζοντας κανονικά τη διαδικασία με αυτεπαγγέλτως διορισθέντες συνηγόρους.
Και αυτοί όμως, συμμορφούμενοι στην απόφαση του ΔΣΑ, δεν θέλησαν να αναλάβουν την εκπροσώπηση κατηγορουμένων. Ακόμη και ο συνήγορος που είπε «ναι» αρχικά στην εκπροσώπηση του κατηγορούμενου Μιχάλη Μιχαηλίδη, δεν δέχθηκε να συνεχίσει. Δήλωσε ότι δέχθηκε απειλητικό τηλεφώνημα καθώς και ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της πολιτικής αυτής δίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.