29/7/14

Η Σούδα, οι ΗΠΑ και εμείς

Μαλλιάς Αλέξανδρος*
Διάβασα με ειδικό ενδιαφέρον στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» το  άρθρο του έγκριτου  δημοσιογράφου Αγγελου Αθανασόπουλου με τίτλο «Νέα Βάση στη Κρήτη  για drones θέλουν τώρα οι Αμερικανοί».
Από την αρχή  της εξέγερσης στις Αραβικές χώρες και τη ρευστότητα που χαρακτηρίζει και θα χαρακτηρίζει   πλέον επί δεκαετίες  όλη τη περιοχή από τη Ν.Α. Μεσόγειο  μέχρι  το Περσικό Κόλπο  , υποστηρίζω ότι , παρά τη  πολιτική, κοινωνική και  οικονομική κρίση ,η Ελλάδα  ,λόγω της γεωγραφικής της  θέσης , αποκτά  κορυφαία  στρατηγική θέση, που  την καθιστά  λόγω της σημασία της Σούδας «αναντικατάστατη».
Σε  δοκίμιο μου που δημοσιεύθηκε    πρόσφατα στο περιοδικό  «Foreign Affairs»  (Μάρτιος 2014) με τίτλο «Το Ελληνικό Ζήτημα»  σημείωνα:

«Εν τούτοις , η Ελλάδα ,τόσο σαν χώρος  όσο και σαν χώρα , μπορεί να ωφεληθεί από τη ρευστότητα αυτή  .Για μια ακόμη φορά ,χάρις στη πολιτικό-γεωγραφική μας θέση, είμαστε  το προχωρημένο  παρατηρητήριο - βάση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στη Νότιο Ανατολική Μεσόγειο. Αν το καταλάβουμε ,τότε μπορούμε να αξιοποιήσουμε  την υπεραξία που έχει σήμερα ολόκληρη η Ελλάδα και η Κρήτη  με τη Σούδα ειδικότερα».

Αν προσέξει κανείς τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας Chuck Hagel  κατά τη περυσινή επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Ουάσιγκτον (   31 Ιουλίου  2013 ) , καθώς και του Προέδρου Ομπάμα  μετά τη συνάντηση του με το Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο (  8 Αυγούστου  2013, ) αντιλαμβάνεται τη  κορυφαία σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ .

Εμείς, απλά ,εδώ και πολλές δεκαετίες, προσπαθούμε να  κρύψουμε  και να υποβαθμίσουμε τη πραγματικότητα για «λόγους εσωτερικούς». Η  περυσινή δήλωση HAGEL ότι «Η Σούδα είναι βασικός συντελεστής ( enabler)   των αμερικανικών στρατηγικών στόχων στη περιοχή» δεν  έφτασε ποτέ στην Ελλάδα...

Από ποιον κρυβόμαστε αλήθεια ; Οι δηλώσεις  βρίσκονται ακόμη και σήμερα στην ιστοσελίδα του Πεντάγωνου.

Αυτό είναι ένα διαχρονικό  ελληνικό σύνδρομο .Παρέχουμε ,φοβόμαστε ,δεν αξιοποιούμε ,δεν εκμεταλλευόμαστε αν προτιμάτε . Θυμάμαι ,όταν  υπηρετούσα στην Ουάσιγκτον, χρειάσθηκε η παρέμβαση της  ( Υπουργού)  Ντόρας Μπακογιάννη για να μου δοθούν προς αξιοποίηση   στο Κογκρέσο  τα σχετικά με τις διευκολύνσεις  ποσοτικά στοιχεία.

Η Ελλάδα , έστω η σημερινή  Ελλάδα,  έχει μια καλή ευκαιρία να διαπραγματευθεί , να ζητήσει και  προωθήσει  τους στόχους  της στα θέματα  που την αφορούν και την ενδιαφέρουν  . Να τεθούν ως κεντρικός όρος της διαπραγμάτευσης . Το λεγόμενο «packaging»  είναι αμερικανικής έμπνευσης όρος.

Το μόνο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ τη στιγμή αυτή είναι  ότι στο λεπτό και δύσκολο αυτό ζήτημα  αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη είναι η ανάγκη της ευρύτερης διακομματικής συναίνεσης και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός.

Μια υπεύθυνα ενημερωμένη και με ισχυρή φωνή  στη Βουλή αντιπολίτευση μπορεί να διευκολύνει   σε σημαντικό βαθμό τη διαπραγμάτευση  οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Πρέπει να ισχύουν τα αυτονόητα, αυτά  δηλαδή που κυρίως λείπουν σήμερα.

*Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι τ. πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον ( 2005-2009)
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.