30/7/14

Κάποιοι στην Ελλάδα δεν ξεχνούν - Μνημείο Πεσόντων Κύπρου στην Κ. Εύβοια

Σ’ αυτό τον μαραθώνιο αγώνα για την ανάδειξη των δικαίων του κυπριακού Ελληνισμού, ορισμένα δείγματα γραφής των απλών ανθρώπων προξενούν ιδιαίτερη συγκίνηση. Και τέτοιο είναι αναμφίβολα  ένα μνημείο στην Εύβοια, για τους  Ελλαδίτες  που υπηρετούσαν στην Κύπρο με την ΕΛΔΥΚ, τον Ιούλιο- Αύγουστο του 1974.

Το  συγκεκριμένο Μνημείο πρωτοδημιουργήθηκε το 1996  από τους κατοίκους του χωριού ΣΠΑΘΑΡΗ προς τιμήν των 50 Ευβοέων νεκρών από την τουρκική εισβολή,  είχε  δε αρχικά μια απλή αλλά καλαίσθητη μορφή, με φόντο τη πυκνή βλάστηση  της περιοχής. Στη συνέχεια όμως η όλη μνημειακή σύνθεση αναβαθμίστηκε,  καλωπίσθηκε χωρίς να χάσει σε σεμνότητα και ευπρέπεια και  μεταμορφώθηκε σε ένα πραγματικό κόσμημα του δάσους….
Στο χώρο του μνημείου, όπου αναγράφονται τα ονόματα και οι ημερομηνίες θανάτου των πεσόντων,  πηγαίνει κανείς αφήνοντας τον κεντρικό δρόμο Μαντουδίου- Αγίας Άννας, και στρίβοντας αριστερά αμέσως πριν τη γέφυρα του ποταμού Κηρέα. Η φύση της περιοχής είναι όμορφη, σχεδόν εκθαμβωτική, κι η «ανακάλυψη»  του Μνημείου μετά μια πορεία λίγων χιλιομέτρων  σε ένα iιδιαίτερα στενό  δρόμο, αναμοχλεύει πάμπολλα  αισθήματα….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.