28/7/14

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται στη Γάζα

Γράφει ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης*
Η κατάσταση στην Γάζα και στο Ισραήλ φαίνεται πως εξελίσσεται σε  'θέατρο του παραλόγου' με τις ανθρώπινες ζωές να χάνονται σε καθημερινή βάση, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις  δημιουργούν αντιφάσεις, αντιθέσεις, παραλογισμό,  πείσμονες πρακτικές και αντιλήψεις και κανένα σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και θα καταλάβετε.
Στις 20:00 της 26ης Ιουλίου, το Ισραήλ προχώρησε σε τετράωρη παράταση της κατάπαυσης του πυρός, η οποία όμως παραβιάστηκε απρόσμενα και αδικαιολόγητα από τη Χαμάς (γιατί;), μέσω της εκτόξευσης ρουκετών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συγκέντρωση χιλιάδων Ισραηλινών σε κεντρική πλατεία του Τελ Αβίβ κατά της συνέχισης της Επιχείρησης Protective Edge, βλέπετε υπάρχουν και τέτοιες εκδηλώσεις στο Ισραήλ, που συνήθως δεν προβάλλονται και η παράλληλη αντιδιαδήλωση εκατοντάδων ατόμων υπέρ της συνέχισης αυτής- σε γειτνιάζον σημείο - διεκόπησαν όταν ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι η Χαμάς ξεκίνησε τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Λίγο μετά τη λήξη της 4ωρης παράτασης, τις πρώτες πρωινές ώρες της 27/7,   το 8μελές Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ αποφάσισε, με ψήφους 5 υπέρ και 3 κατά, την επέκταση της κατάπαυσης του πυρός για άλλες 24 ώρες, ήτοι μέχρι το πέρας της σήμερον. Η Χαμάς  όμως προέβη σε νέες εκτοξεύσεις ρουκετών, ο δε  εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε πως «δεν γίνεται αποδεκτή οιαδήποτε εκεχειρία, για ανθρωπιστικούς λόγους, που δεν περιλαμβάνει την απόσυρση των IDF από τη Λωρίδα της Γάζας και δεν επιτρέπει στους κατοίκους την επιστροφή στις οικίες τους αλλά και την μεταφορά των τραυματιών».

Την Κυριακή 27/7 περί την 10.00 ώρα , αναρτήθηκε το ακόλουθο κείμενο στο ιστολόγιο των IDF (Israel Defense Forces): «Λόγω της ακατάπαυστης εκτόξευσης ρουκετών από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής κατάπαυσης πυρός, ανανεώνουμε τη δραστηριότητα από αέρος, θαλάσσης και εδάφους στη Γάζα». Στο πλαίσιο αυτό, οι IDF προχώρησαν σε αεροπορικές επιθέσεις στη συνοικία Saja'iyya, ανατολικά της πόλης της Γάζας, ενώ μονάδες του πυροβολικού καθώς και άρματα μάχης έβαλλαν κατά θέσεων μελών της Χαμάς.

Στις 14:00, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε στο Reuters πως «Σε απάντηση της παρέμβασης των ΗΕ και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του λαού μας αλλά και με αφορμή την γιορτή  Eid [σημαντική μουσουλμανική εορτή, τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού, όπου δεν επιτρέπεται η νηστεία και εορτάζεται με πολυφαγία], συμφωνήθηκε από τις οργανώσεις της αντίστασης η υιοθέτηση μίας 24ωρης ανθρωπιστικής ηρεμίας, αρχής γενομένης από τις 2μ.μ. της Κυριακής». Έκτοτε   και εδώ είναι ένα από τα παράλογα που αναφέραμε, τουλάχιστον 17 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από την Χαμάς κατά της ισραηλινής επικράτειας, εκ των οποίων 7 αναχαιτίστηκαν από το αντιβαλλιστικό σύστημα Iron Dοme. Όπως δήλωσε δε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στο CNN, η Χαμάς παραβίασε την κατάπαυση του πυρός, την οποία η ίδια ζήτησε!!

 Στις 17:00 της Κυριακής ξεκίνησε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η νέα συνεδρίαση του 8μελούς Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, όπου θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις στη διπλωματική και στρατιωτική κονίστρα, υπό το φως και των ανωτέρω γεγονότων.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και  πρόσφατη δημοσκόπηση, που επικαλείται η  εφημερίδα Jerusalem Post, υπάρχουν και  άλλες με παρεμφερή αποτελέσματα,  που έγινε στο Ισραήλ, σχετικά με την δημιουργηθείσα κατάσταση και τον πόλεμο στην Γάζα και πως τον βλέπουν. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 86,5% των ερωτηθέντων Ισραηλινών  υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να αποδεχθεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, την κατάπαυση του πυρός, καθώς «η Χαμάς συνεχίζει την εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ, δεν έχουν εντοπιστεί όλα τα υπόγεια τούνελ και η Χαμάς δεν έχει παραδοθεί». Αντίθετα, το 9,7% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το Ισραήλ θα πρέπει να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός, καθώς «(το Ισραήλ) έχει καταγράψει αρκετά επιτεύγματα - στο πλαίσιο της Επιχείρησης, έχουν σκοτωθεί στρατιώτες των IDF και εν πάσει περιπτώσει έφθασε  η ώρα του τερματισμού της Επιχείρησης».

Σε ότι αφορά τις μέχρι τώρα απώλειες εκατέρωθεν ο μακάβριος κατάλογος συνεχίζει να μεγαλώνει. Έτσι η Παλαιστινιακή πλευρά μετρά περί τους  1.140 νεκρούς και πάνω από 6.000 τραυματίες. Από πλευράς Ισραήλ, σε 43 ανέρχονται οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί των IDF που σκοτώθηκαν, ενώ σε 2 ανέρχονται οι νεκροί πολίτες. Και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται, το σπιράλ του θανάτου να μεγαλώνει,  χωρίς να διαφαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον κάποια ελπίδα.



*Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.  www.analystsforchange.org

1 σχόλιο:

  1. Να δηλώσουμε τουλάχιστον στους "μαχητές" και των δύο πλευρών ότι είμαστε φρικιαστικά αντίθετοι στους σκοτωμούς παιδιών και γυναικών και γενικά στους σκοτωμούς. Θα έρθει η ώρα που θα επωμιστούν τις ευθύνες τους για τα εγκλήματα που έχουν κάνει κατά της ανθρωπότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.