30/7/14

Ρωσία: Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ είναι «καταστροφικές»

Εκτιμά πως θα επιδεινώσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες
Πηγή: AP Photo   
Μόσχα 
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε την Τετάρτη τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας «καταστροφικές και μυωπικές», εκτιμώντας πως θα επιδεινώσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες ήδη βρίσκονταν στο ναδίρ τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.
«Τέτοιες αποφάσεις από την Ουάσινγκτον δεν μπορούν να έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα πέρα από την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και την δημιουργία ενός εντελώς δυσμενούς περιβάλλοντος στις διεθνείς σχέσεις, στις οποίες συχνά η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μας διαδραματίζει έναν αποφασιστικό ρόλο» ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«Οι de facto ζημίες από αυτήν την καταστροφική και μυωπική πολιτική θα είναι ιδιαίτερα αισθητές για την Ουάσινγκτον» προστίθεται στην ανακοίνωση της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών, εταιρειών των κλάδων της ενέργειας και της άμυνας χθες, προβαίνοντας σε συντονισμένες κινήσεις εναντίον αυτής που αποκαλούν «υποκίνηση» της εξέγερσης αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία από μέρους της Μόσχας.

Τα μέτρα αυτά σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας φάσης στη σύγκρουση ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση.

Ανάμεσα στους στόχους των νέων κυρώσεων είναι η τράπεζα VTB, η Τράπεζα της Μόσχας και η Αγροτική Τράπεζα της Ρωσίας, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Τα μέτρα απαγορεύουν σε υπηκόους και εταιρείες να προβαίνουν σε συναλλαγές χρεογράφων ή αξιογράφων διάρκειας μεγαλύτερης των 90 ημερών, ή νέων μετοχών, ομολόγων και αξιογράφων.

Οι πέντε από τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες στη Ρωσία τελούν πλέον υπό καθεστώς κυρώσεων από μέρους των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις κυρώσεις «τραβηγμένες από τα μαλλιά και παράνομες».

Η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει στα ρωσικά πιστωτικά ιδρύματα τα οποία πλήττονται από τις δυτικές κυρώσεις ρευστότητα, μέσω υπαρχόντων μηχανισμών που έχει στη διάθεσή της, εάν αντιμετωπίσουν περαιτέρω κινδύνους.

«Εάν ενσκήψουν επιπρόσθετοι παράγοντες [οικονομικού] κινδύνου, η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προσφέρει ρευστότητα διαμέσου υφιστάμενων εργαλείων», ανέφερε το ρωσικό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.