31/7/14

ΟΗΕ: Στο χείλος της καταστροφής η Γάζα

Στο χείλος της καταστροφής βρίσκεται η Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Αυξάνονται οι διεθνείς αντιδράσεις καθώς ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ξεπερνά τους 1.400.
Ο Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αποδεχόταν σε καμιά περίπτωση μια εκεχειρία η οποία θα εμπόδιζε την καταστροφή των υπόγειων στοών που φέρονται ότι χρησιμοποιούν οι μαχητές της Χαμάς για να διεισδύουν στο Ισραήλ.
«Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε αυτήν την αποστολή, με ή χωρίς εκεχειρία», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ.
«Δεν θα συμφωνήσω σε οποιαδήποτε πρόταση δεν θα επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να τελειώσει αυτή τη σημαντική δουλειά, για χάρη της ασφάλειας του Ισραήλ», υπογράμμισε.
Το συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης που άρχισε την 8η Ιουλίου και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απέστειλε έγγραφα επιστράτευσης σε άλλους 16.000 εφέδρους.
Αυξάνονται οι νεκροί
Εν τω μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από τρεις εβδομάδες και πλέον αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, ξεπέρασε τους 1.400, δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, ο Άσραφ αλ Κούντρα.
Άλλοι τουλάχιστον 8.220 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά των Ισραηλινών όπως έχει γίνει γνωστό 58 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, όλοι τους στρατιώτες εκτός από δύο.
Πεντάγωνο καλεί Ισραήλ για τους θανάτους αμάχων
Το αμερικανικό Πεντάγωνο κάλεσε το Ισραήλ ζητώντας να κάνει περισσότερα όσον αφορά στη προστασία των αμάχων Παλαιστινίων.
«Οι απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Γάζα είναι πολύ υψηλές . Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ισραηλινοί πρέπει να κάνουν περισσότερα πολύ περισσότερα για να προστατέψουν τον άμαχο πληθυσμό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Στιβ Γουόρεν.
ΟΗΕ: Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής
Οι Παλαιστίνοι στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε σήμερα ο Πιερ Κρέχενμπιλ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γάζα, ο Κρέχενμπιλ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφάλειας και τη διεθνή κοινότητα «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την ακραία κατάσταση».
«Πιστεύω ότι ο πληθυσμός (της Γάζας) βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», σημείωσε ο ίδιος.
Ο Κρέχενμπιλ επεσήμανε ότι με περίπου 220.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες να έχουν πλέον αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα «οι συνθήκες ζωής αυτών των προσφύγων είναι ολοένα και πιο επισφαλείς», ενώ υπογράμμισε την έλλειψη μέσων υγιεινής και τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών.
«Χιλιάδες γυναίκες που έχουν καταφύγει στα σχολεία μας είναι έγκυες», πρόσθεσε.
Ο Κρέχενμπιλ επεσήμανε ότι φοβάται μια νέα εισροή αμάχων στα καταφύγια του ΟΗΕ, τα οποία είναι ήδη υπερπλήρη, μετά τις πρόσφατες εκκλήσεις του Ισραήλ προς τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ζητώντας «από όλες τις πλευρές να σεβαστούν το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ» ο επικεφαλής της UNRWA ζήτησε να κηρυχθεί «άμεσα εκεχειρία και χωρίς προϋποθέσεις», όμως επίσης εκτίμησε ότι «ο παράνομος αποκλεισμός της Γάζας πρέπει να αρθεί».
Ισπανία: Το Σ.Α του ΟΗΕ να κηρύξει άμεση εκεχειρία
Στο μεταξύ η Ισπανία ζήτησε από το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει μια απόφαση ώστε να τερματιστούν «οι σφαγές στη Γάζα», προειδοποιώντας κατά μιας σύρραξης «η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλη την περιοχή η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης».
Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε να κηρυχθεί «άμεση εκεχειρία ώστε να τερματιστούν οι σφαγές που γίνονται στη Γάζα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή ενός εύρους χωρίς προηγούμενο τον 21ο αιώνα», πρόσθεσε. Εξάλλου η σύρραξη αυτή «μπορεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή που βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης», εκτίμησε ο Μαργκάγιο.
«Η μόνη λύση, κατά τη γνώμη μας, είναι μια άμεση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα τερματίσει τις εχθροπραξίες, με μια διαδικασία διαπραγματεύσεων η οποία θα επιτρέψει τον τερματισμό της σύγκρουσης που διαρκεί από το 1948», υπογράμμισε ο ισπανός υπουργός.
Η Μαδρίτη τάσσεται υπέρ «της έναρξης μιας περιόδου διαπραγματεύσεων οι οποίες θα αναφερθούν στις βαθιές ρίζες του προβλήματος, της (παροχής) άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανοικοδόμησης της Γάζας», σημείωσε ο Μαργκάγιο.
REUTERS/MIKE SEGAR
Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, στη σημερινή συνέλευση του Οργανισμού.
Ε.Ε.: Απαράδεκτη ενέργεια ο βομβαρδισμός του σχολείου
Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τον βομβαρδισμό του σχολείου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας που σημειώθηκε την Τετάρτη και σκότωσε 16 άνθρωπος ενώ τραυμάτισε δεκάδες άλλους.
Η Ε.Ε. ζήτησε να διεξαχθεί άμεση έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για αυτή την «απαράδεκτη» ενέργεια.
«Καταδικάζουμε τους βομβαρδισμούς ενός σχολείου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας και μιας αγοράς στην Σετζάγια (συνοικία της πόλης της Γάζας). Είναι απαράδεκτο να σκοτώνονται εκτοπισμένοι άμαχοι, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο σε προστατευμένες περιοχές του ΟΗΕ αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον ισραηλινό στρατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και ζητούμε εκ νέου από όλες τις πλευρές να επιτρέψουν άμεσα το άνοιγμα των οδών ώστε να φτάσει βοήθεια στον πληθυσμό», πρόσθεσε η Άστον.
Δεκαέξι Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη όταν δύο οβίδες έπεσαν σε σχολείο του ΟΗΕ στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια, ένα από τα 83 σχολεία της UNRWA που χρησιμοποιούνται για να δέχονται αμάχους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες.
Καταδικάζει η Κούβα
Εξάλλου και η Κούβα εξέφρασε σήμερα «με τον πιο έντονο τρόπο την καταδίκη της για τη νέα επίθεση του Ισραήλ» εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «απαιτήσει να τερματιστεί αμέσως».
«Η Κούβα επαναλαμβάνει την πιο έντονη καταδίκη της για αυτή τη νέα επίθεση του Ισραήλ εναντίον του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας και εκφράζει την ακλόνητη αλληλεγγύη του προς τον παλαιστινιακό λαό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Η Αβάνα καλεί τη διεθνή κοινότητα «να απαιτήσει τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης, να απαιτήσει την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, την αποκατάσταση των ιατρικών υπηρεσιών, της παροχής νερού και ηλεκτρικού ώστε να προφυλαχθεί η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων αθώων», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.