30/6/19

Νυστέρι, Όχι ασπιρίνες!


Επανέκαμψαν οι θιασώτες του Grexit κι αντί να είναι στη φυλακή «απειλούν» να μπουν στη Βουλή. Κάνουμε ξανά, σε ένα κακόγουστο deja-vu, τις συζητήσεις του 2015. Από την άλλη πλευρά, πολλοί θεωρούν πως έπρεπε να είχαμε αφεθεί να χρεοκοπήσουμε και να πάμε στη δραχμή, ώστε να αντιληφθούν οι θιασώτες του ιπτάμενου γαϊδάρου τι σημαίνει να αποκλειστείς από τις αγορές και να πληρώνεσαι με πληθωριστικό νόμισμα, που κάθε βδομάδα θα χάνει τη μισή του αξία. Διότι, λένε, θα είχαμε πιάσει πάτο, και πλέον θα άρχιζε η αντίστροφη πορεία της ανόδου. Κάνουν το λάθος να θωρούν το ελληνικό πρόβλημα αποκλειστικά οικονομική χρεοκοπία, ενώ υπήρξε κυρίως χρεοκοπία των θεσμών.
Η Ελλάδα χρεοκόπησε επίσημα άλλες 4 φορές, το 1827, το 1843, το 1893 (το ιστορικό «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χ. Τρικούπη) και το 1932. Βρέθηκε υπό καθεστώς πτώχευσης πάνω από 50 χρόνια στη νεότερη ιστορία της. Για το ¼ δηλαδή της ηλικίας της ως ανεξάρτητο κράτος. Τι συνέβη μετά από αυτές τις χρεοκοπίες; Έγινε ο πάτος που πιάσαμε, εφαλτήριο ανόδου; Όχι! Γιατί; Διότι οι κυβερνήσεις που που προέκυψαν μετά τις χρεοκοπίες, με το πρόσχημα των εκτάκτων συνθηκών έκαναν ακόμα πιο προβληματικό το θεσμικό πλαίσιο κι έτσι έστρωναν το χαλί στην επόμενη χρεοκοπία. Ο κρατισμός αναπαράγει επιθετικά τον εαυτό του εις βάρος των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας ακριβώς όπως τα καρκινικά κύτταρα. Διογκώνεται, εξαπλώνεται, κάνει μεταστάσεις. Η μόνη διαφορά που έχει με τον πραγματικό καρκίνο είναι πως ο κρατισμός δεν πεθαίνει ταυτόχρονα με τον ξενιστή του. Λουφάζει για λίγο και περιμένει την διάδοχη κατάσταση για να εγκατασταθεί και σ΄ αυτή και να την μολύνει.

Για τη συνέχεια ThePresident

5 σχόλια:

  1. Ὄχι μόνο νά μήν κάνουμε στούς ἄλλους αὐτά πού δέν θέλουμε νά μᾶς κάνουνε, ἀλλά νά κάνουμε στούς ἄλλους, αὐτά πού θά θέλαμε οἱ ἄλλοι νά μᾶς κάνουνε.
    Δέν περισσεύει χῶρος γιά ....νυστέρια.

    _"Ἠκούσατε ὅτι ἐρρέθη τοῖς ἀρχαίοις, ὅ σύ μισεῖς, ἑτέρῳ μή ποιήσεις, ἐγώ δέ λέγω ἡμῖν (ὀμιλεῖ ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός), ὅσα ἄν θέλοιτε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, οὕτω ποιεῖτε καί ὑμεῖς αὐτοῖς ὁμοίως".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εννοείται ότι το σχόλιο που ακολουθεί δεν απευθύνεται στον συγγραφέα, είναι δέσμιος του εαυτου του. Για τους άλλους λοιπόν και μόνο για κίνητρο σκέψης. Περί κρατισμού: Αν το Κράτος των ΗΠΑ σταματήσει τις παραγγελίες όπλων στις ιδιωτικές εταιρίες θα κλείσουν τα μαγαζιά. Η Κίνα έιναι αυτη που είναι επειδή το Κράτος, υπό τη μορφή του κόμματος, έιναι και παραμενει, όπως και στις ΗΠΑ, η βασική κινητήρια δύναμη της Οικονομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες να είναι ηλίθιος?

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
    2. Τον εχει περιγραψει ο Αισωπος..κι ο Ομηρος...Μονοφθαλμος ειναι..μεχρι να βρει Οδυσσεα...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.