27/6/19

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Αυτοδυναμία ΝΔ-Το προφίλ των αναποφάσιστων

Προβάδισμα 9 μονάδων στην ΝΔ, δίνει νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η οποία καταγράφει το προφίλ των αναποφάσιστων και τις προτιμήσεις τους, τα σενάρια για την κατανομή των εδρών στην Βουλή μετά την κάλπη της 7ης Ιουλίου και εάν θέλουν την διεξαγωγή ντιμπέιτ οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.


Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, δηλαδή χωρίς λευκό/άκυρο/αποχή, η ΝΔ λαμβάνει 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5%, η Χρυσή Αυγή με 4%. Από 3,5% συγκεντρώνουν η Ελληνική Λύση και το Μέρα25. Η Ένωση Κεντρώων λαμβάνει 1,5% και η Πλεύση Ελευθερίας 1%. Άλλο κόμμα (δηλαδή Δημιουργία Ξανά, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγοι, ΕΠΑΜ) συγκεντρώνουν 4%. Οι αναποφάσιστοι και όσοι δεν απαντούν φτάνουν στο 7,5%.

Αναλυτικότερα, η εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων για τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά των κομμάτων, δείχνει ότι το ποσοστό της ΝΔ θα κυμανθεί από 33,5% έως 38,5%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,7% έως 29,3%, το ΚΙΝΑΛ με 8,4%-5,6%, το ΚΚΕ με 6,2% - 3,8%, η Χρυσή Αυγή με 5%-3%. Το άλλο κόμμα (δηλαδή Δημιουργία Ξανά, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγοι, ΕΠΑΜ) κυμαίνεται από 2,9% έως 5,1%, το Μέρα25 από 2,5% έως 4,5%, η Ελληνική Λύση από 2,5% έως 4,5% και οι αναποφάσιστοι και όσοι δεν απαντούν στο 7,5%.



Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη θέση με το 35% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,5%. Το ΚΙΝΑΛ έρχεται τρίτο με ποσοστό 6,5%. Το ΚΚΕ λαμβάνει το 5% των ψήφων και η Χρυσή Αυγή το 4%. Στο όριο εισόδου στην Βουλή βρίσκονται η Ελληνική Λύση και το Μέρα25 που συγκεντρώνουν από 3,5% αντίστοιχα. Η Ένωση Κεντρώων λαμβάνει 1,5% και η Πλεύση Ελευθερίας 1%. Άλλο κόμμα απαντά το 3,5%, ενώ το λευκό, άκυρο, αποχή και οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 10%.


Στην παράσταση νίκης η ΝΔ βρίσκεται μπροστά με 71% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 17%.


Σενάρια κατανομής αναποφάσιστων

Η εκλογική εκτίμηση των κομμάτων εάν κατανεμηθούν οι αναποφάσιστοι και όσοι δεν απαντούν δίνει ποσοστό από 36,4% έως 41,6% στην ΝΔ και από 26,6% έως 31,4% στον ΣΥΡΙΖΑ. Από 6,2% έως 9% λαμβάνει το ΚΙΝΑΛ και από 4,2% έως 6,6% συγκεντρώνει το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή λαμβάνει από 3,3% έως 5,3%. Από 2,7% έως 4,9% λαμβάνουν Ελληνική Λύση και Μέρα25 αντίστοιχα. Η Ένωση Κεντρώων κυμαίνεται από 0,9% έως 2,3% και η Πλεύση Ελευθερίας από 0,5% έως 1,7%. Το άλλο κόμμα κυμαίνεται από 3,3% έως 5,5%.




Τα τρία σενάρια για την κατανομή των εδρών

Στην δημοσκόπηση παρουσιάζονται τρία σενάρια για το πώς είναι πιθανόν να κατανεμηθούν οι έδρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και όλα δίνουν αυτοδυναμία στην ΝΔ, δηλαδή είτε εισέλθουν 7 είτε 6 είτε 5 κόμματα στην Βουλή.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει επτακομματική Βουλή και αυτοδυναμία της ΝΔ με 155 έδρες. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 78 έδρες, το ΚΙΝΑΛ με 20 έδρες, το ΚΚΕ με 15 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 12 έδρες. Από 10 έδρες αντίστοιχα λαμβάνουν η Ελληνική Λύση και το Μέρα25.


Το δεύτερο σενάριο προβλέπει εξακομματική Βουλή, δηλαδή ότι θα περάσει το όριο του 3% της εισόδου στην Βουλή είτε μόνο η Ελληνική Λύση είτε μόνο το Μέρα25. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ λαμβάνει 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 82 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 21 έδρες. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 15 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 12 έδρες. Το έκτο κόμμα θα λάβει 11 έδρες.     


Στο τρίτο σενάριο η Βουλή θα είναι πεντακομματική, δηλαδή μένουν εκτός Βουλής Ελληνική Λύση και Μέρα25. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα λάβει 164 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 85 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 22 έδρες, το ΚΚΕ 16 έδρες και η Χρυσή Αυγή 13 έδρες.


Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης
 

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία το 37% κρίνει ως πιο κατάλληλο τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και το 30% κανέναν από τους δύο. Το 28% απαντά τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και μόλις το 5% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει/δεν απαντά.


Χαμηλά επίπεδα για την αποχή

Με βάση τις απαντήσεις φαίνεται ότι η αποχή από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου θα είναι χαμηλή. Το 83% δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα πάει να ψηφίσει και το 3% απαντά ελάχιστα έως καθόλου πιθανό να φτάσει στην κάλπη.


Προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ

Οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι ως προς το ποια κυβέρνηση θα είναι καλό να προκύψει για την χώρα. Το 36% απαντά ότι θα ήταν καλύτερη μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και το 16% μία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 13% δηλώνει υπέρ μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το 12% δηλώνει ότι θα ήταν καλύτερη μία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την ΝΔ. Το 11% τάσσεται υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού με την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα και το 12% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

 
Μοιρασμένοι για το ντιμπέιτ οι ψηφοφόροι της ΝΔ

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, δηλαδή το 64%, υποστηρίζει ότι θα ήταν χρήσιμο να γίνει ένα ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.  Μόλις το 27% απαντά ότι μάλλον/σίγουρα δεν θα ήταν χρήσιμο και το 9% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.



Πιο αναλυτικά οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 70% τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής ντιμπέιτ, ενώ μοιρασμένοι είναι οι ψηφοφόροι της ΝΔ με μόλις το 33% να τάσσεται υπέρ. Θετικό στην διεξαγωγή μίας τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών είναι και το 43% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής.


Το προφίλ του αναποφάσιστου και της αποχής

Σε μία ακτινογραφία της γκρίζας ζώνης, δηλαδή όσοι είναι αναποφάσιστοι ή σκέφτονται την αποχή, το λευκό και το άκυρο, παρουσιάζεται το προφίλ τους αλλά και ο τρόπος σκέψης τους. Η πλειονότητα είναι γυναίκες ηλικίας 17 έως 29 ετών οι οποίες προτιμούν μία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την ΝΔ ή μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, πιστεύουν ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και θεωρούν ότι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας είναι κατάλληλοι για την πρωθυπουργία. 

Συγκεκριμένα, ως προς το φύλο το 65% της γκρίζας ζώνης είναι γυναίκες και το 35% άνδρες.  Ως προς την ηλικία το 40% είναι ηλικίας 17 έως 29 ετών, το 28% ηλικίας 30 έως 44 ετών, το 18% ηλικίας 45 έως 59 ετών και το 14% από 60 ετών και άνω.




Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση θα ήταν καλύτερη για την χώρα η γκρίζα ζώνη (αναποφάσιστοι/Αποχή/Λευκό/Άκυρο) σε ποσοστό 21% απαντά μία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την ΝΔ. Το ίδιο ποσοστό λαμβάνει και μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού της ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Το 26% απαντά ότι δεν γνωρίζει και το 16% μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Μόλις το 3% τάσσεται υπέρ μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το 13% μίας κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.


Στην παράσταση νίκης η γκρίζα ζώνη σε ποσοστό 74% απαντά ότι η ΝΔ είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές και το 25% δεν γνωρίζει/δεν απαντά. Το 1% απαντά άλλο κόμμα.


Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία η γκρίζα ζώνη απαντά στο 64% κανέναν από τους δύο και το 14% τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 9% τάσσεται υπέρ του Αλέξη Τσίπρα και το 13% δεν γνωρίζει/δεν απαντά. 




4 σχόλια:

  1. Τι μας λεει η δημοσκοπηση? Δειχνει περιτρανα το θριαμβο της "ελευθερης" καθεστωτικης παραπληροφορησης. Οι πολιτες υφιστανται την καθεστωτικη πλυση εγκεφαλου και θα επιλεξουν παλι ενα προδοτικο καθεστως διαπλεκομενων κλεφτων και προδοτων. Αυτους τους ειχαν καταψηφισει πριν 4 και πριν 8 χρονια με τοσο παθος και οργη με αποτελεσμα, κατοπιν της "ελευθερης" καθεστωτικης παραπληροφορησης, να εκλεξουν τα καθεστωτικα εθνομηδενιστικα περιττωματα του ΣΥΡΙΖΑ.Και στο βαθος ξαναπροβαλουν το πιο αισχρο προδοτικο καθεστως των κλεφτων του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ.Ενας φαυλος κυκλος απατεωνων κλεφτων "δημοκρατων" που εχει σκοτωσει την Ελλαδα. Εχουν ευθυνη οι ψηφοφοροι. Δεν αναγνωριζουν τα καθεστωτικα αναχωματα που τους συγκρατουν να δωσουν την υποστηριξη σε κομματα αρχων. Τον Βαρουφακη αφου τον γελοιοποιησαν και τωρα τον προβαλουν σε αναχωμα στην Αριστερα. Τον αστειο Βελοπουλο σε αναχωμα στην γνησια φωνη του αντικαθεστωτισμου και Εθνικισμου τον Λαικο Συνδεσμο ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Ειναι αστειοι οι ψηφοροι της δεξιας να διαμαρτυρονται για τα εθνικα θεματα, οταν η ΝΔ εχει μεγαλη παραδοση εθνικης προδοσιας....( Κ. Καραμανλης- Κυπρος Ζυριχη, Κυπρος 74 - η Κυπρος κειται μακρα, Ραλλης αποδομηση της Ελληνικης γλωσσας, Κων. Μητσοτακης "ποιος θα θυμαται το ονομα της Μακεδονιας σε 20 χρονια΄?" Κουλης, ψηφος στο τεμενος και στους gay, και συμφωνος στην παρχωρηση του ονοματος της Μακεδονιας..Ψευτες καλεφτες και απατεωνες παντου. Ιδιατερα στα ΜΜΕ...Πιστη στον Εθνικισμο και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ μεχρι το τελος του κοσμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα βημα πριν την ομαδικη παρακρουση..Ερχεται η ανασταση του ...Λαζαρου...για την οποια ο Σκαι πηρε εργολαβια...Καιγεται ο Αλαφουζος να γινει ...ο Χριστος !! Εχει ακρατεια...Κοιμαται και ξυπνα να δωσει ...σωτηρια στην χωρα...Κανενα φραγκο στους φτωχους...δεν εχει....μονο παιρνει απ οπου...δινουν...( δινουν και οι Τουρκοι)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μόνες εκλογες που δεν ξερω τι θα ψηφίσω τόσο έντονα ! Παρε τον εναν και χτυπά τον άλλον,Τρια κόμματα ξεχωρίζω μέχρι στιγμής απο τις διακαναλική σ που εχω δει,Η θα ρήξω κλήρο πριν την κάλπη η θα παω για μπανιο,100% συμφωνία με κανέναν δεν εχω βέβαια,Αποκλειοντια οι τρεις μεγάλοι φυσικά ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ.Ολα τα αλλά κόμματα ελάχιστες διάφορες και αυτά τα τρια που ξεχωρίζω ειναι που κομίζουν κατι το διαφορετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οποιον μισουν οι αλλοι ...ολοι..Αυτον ...Για να τον μισουν ...κατι τρεχει στα ...γυφτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.