29/6/19

Η Τεχεράνη προαναγγέλλει αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά



Η «πρόοδος» στις συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ευρωπαίων «δεν αρκεί» για να παραμείνει το Ιράν στη συμφωνία για τα πυρηνικά, δηλώνει ο Ιρανός απεσταλμένος μετά τι συνομιλίες στη Βιέννη

Πρόοδος καταγράφηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στη Βιέννη με στόχο τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας, όμως πιθανότατα δεν αρκεί για να πειστεί το Ιράν και να αλλάξει την απόφασή του να περιορίσει τη δέσμευσή του σε αυτήν, διαμήνυσε σήμερα ο Ιρανός διαπραγματευτής.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί έκανε αυτή τη δήλωση μετά τις τετράωρες συνομιλίες που είχε με διπλωμάτες από τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία, τις χώρες που έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία, μαζί με τις ΗΠΑ που έχουν ήδη αποχωρήσει από αυτήν.

"Υπήρξε κάποια πρόοδος", είπε ο Αραγτσί κάνοντας λόγο για "ένα βήμα προς τα εμπρός που όμως δεν αρκεί και δεν ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις του Ιράν".

"Δεν νομίζω ότι η πρόοδος που έγινε σήμερα θα είναι αρκετή για να σταματήσει τη διαδικασία μας, όμως η απόφαση θα ληφθεί στην Τεχεράνη", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ιρανό απεσταλμένο, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν σε αυτήν τη συνάντηση ότι ο εμπορικός μηχανισμός Instex για την παράκαμψη των κυρώσεων λειτουργεί και ήδη γίνονται οι πρώτες συναλλαγές. Για την Τεχεράνη όμως αυτό δεν θεωρείται αρκετό επειδή οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, κάτι που ζητά επίμονα ώστε να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της. "Για να αποδειχθεί χρήσιμος ο Instex για το Ιράν, οι Ευρωπαίοι πρέπει να αγοράζουν πετρέλαιο (...) διαφορετικά ο μηχανισμός αυτός δεν θα είναι αυτό που περιμέναμε, ούτε εμείς, ούτε αυτοί", πρόσθεσε.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός λειτουργεί, όμως ακόμη δεν έχει γίνει η επίσημη ανακοίνωση από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

Νωρίτερα πάντως, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα εισάγει ιρανικό πετρέλαιο. Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν επίσης τις πληροφορίες περί εξαγωγής ιρανικού αργού στην Κίνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Τεχεράνη πουλάει αυξημένο όγκο πετροχημικών προϊόντων σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία, αφότου οι ΗΠΑ επανέφεραν τις κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου, τον περασμένο Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.