Για όλους και για όλα μιλάει ο Putin στην συνέντευξη του στους FT
(upd) Ο φιλελευθερισμός έχει ξεπεραστεί δήλωσε μεταξύ άλλων σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του στους Financial Times o ρώσος Πρόεδρος Vl. Putin ενώ αναφερόμενος ειδικά στον Donald Trump τον αμερικανό Πρόεδρο επισήμανε ότι δεν είναι πολιτικός καριέρας.
Ειδική αναφορά έκανε στην άνοδο των εθνικιστικών κινημάτων.Ο Putin πιστεύει ότι έχει αποτύχει η παγκοσμιοποίηση ενώ η όρεξή του για κίνδυνο αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου...
Ο κίνδυνος πρέπει να είναι πάντα δικαιολογημένος» ανέφερε ο Putin και θυμίζει μια δημοφιλή ρωσική φράση που λέει:
"Αυτός που δεν αναλαμβάνει κινδύνους, δεν πίνει ποτέ σαμπάνια».Η απάντησή του είναι «κλασική απάντηση Putin», αόριστη και με πειράγματα.
Αλλά σε ένα ζήτημα, είναι βέβαιος ότι έκανε τη σωστή επιλογή, στη Συρία.
«Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει περισσότερα από όσα περίμενα».
Εκτός από τη δολοφονία πολλών χιλιάδων ισλαμιστών μαχητών και την ενίσχυση του καθεστώτος του Assad, αναφέρει την επανεμφάνιση της Ρωσίας ως δύναμη στη Μέση Ανατολή, που είναι σε θέση να μιλήσει με όλα τα μέρη, από το Ισραήλ μέχρι τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
«Εκτός αυτού, θα ήθελα να μιλήσω ανοιχτά για την κινητοποίηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», προσθέτει.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας απέκτησαν τέτοια εμπειρία όλο αυτό το διάστημα, όση θα μπορούσαν να αποκτήσουν κατά τη διάρκεια ασκήσεων σε καιρό ειρήνης».
Αυτό το - μερικοί θα έλεγαν κυνικό - άθροισμα ενός οκταετούς εμφυλίου πολέμου που οδήγησε σε θάνατο μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, προκάλεσε τον ξεριζωμό 5,6 εκατομμυρίων προσφύγων και εκτόπισε εσωτερικά μερικά εκατομμύρια ανθρώπων, υπογραμμίζει την αυτοπεποίθηση του Putin.
Ο Putin πιστεύει ότι η ιστορία είναι με το μέρος του
Ο Putin είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι η ιστορία είναι στο πλευρό του και ότι η Ρωσία επέστρεψε στην αίγλη της.
Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ο Putin αντιμετώπισε μια συντονισμένη προσπάθεια να απομονωθεί διεθνώς, αλλά παραμονές της συνάντησης των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, σε μια εποχή που ο αμερικανικός ρόλος στον κόσμο είναι αβέβαιος, ο ρώσος ηγέτης εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης 90 λεπτών στο γραφείο του στο Κρεμλίνο, ο Putin σχολίασε σχεδόν όλα τα θέματα.
Από την άνοδο της Κίνας και το τέλος της φιλελεύθερης ιδεολογίας στην προοπτική βελτίωσης των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πριν από τη G20, ο Putin τονίζει ότι είναι πολλοί οι κίνδυνοι για την παγκόσμια σταθερότητα.
Ξεχωρίζει την αμερικανική μονομερή προσέγγιση, ξεκινώντας από τον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας και την απειλή σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο.
Η φιλελεύθερη ιδεολογία έχει ξεπεράσει τον σκοπό της
«Για να το θέσω απλά, η κατάσταση έχει γίνει σίγουρα πιο δραματική και εκρηκτική», υποστηρίζει ο Putin
Ο Ρώσος ηγέτης εντοπίζει τη μετατόπιση της πολιτικής ισορροπίας δυνάμεων από τον παραδοσιακό δυτικό φιλελευθερισμό στον εθνικό λαϊκισμό, που τροφοδοτείται από τη δημόσια δυσαρέσκεια για τη μετανάστευση, την πολυπολιτισμικότητα και τις κοσμικές αξίες, σε βάρος της θρησκείας.
«Έχουμε ξεχάσει ότι όλοι μας ζούμε σε έναν κόσμο που βασίζεται σε βιβλικές αξίες;» αναρωτιέται ο Putin, απορρίπτοντας το ρητό του Καρλ Μαρξ ότι η θρησκεία είναι το όπιο των μαζών, και συνεχίζει λέγοντας «η φιλελεύθερη ιδεολογία έχει ξεπεράσει τον σκοπό της».
Η εμπορική σύγκρουση του κ. Trump με την Κίνα, παράλληλα με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, έχουν φέρει κοντά το Πεκίνο και τη Μόσχα.
Οι-κάποτε- ανήσυχες γειτονικές Ευρασιατικές δυνάμεις σχημάτισαν μια εταιρική στρατηγική σχέση βασισμένη στην ενεργειακή πολιτική, το εμπόριο και την αμυντική συνεργασία.
Ο Putin, συναντήθηκε με τον κινέζο Xi 28 φορές από τότε που ο τελευταίος ανέλαβε καθήκοντα το 2012.
Είναι η Ρωσία - η οποία έχει λίγους φίλους που απομένουν στη Δύση - που βάζει πολλά αυγά στο καλάθι της Κίνας;
«Έχουμε αρκετά αυγά αλλά δεν υπάρχουν πάρα πολλά καλάθια για να μπουν», απαντά.
«Εκτιμάμε πάντα τους κινδύνους.
Η Ρωσία και η Κίνα δεν κατευθύνουν την πολιτική τους εναντίον κανενός».
Κάποιοι πιστεύουν ότι οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Το παρομοιάζουν με την περίπτωση μιας δεσπόζουσας Σπάρτης και μιας ανερχόμενης Αθήνας, της αποκαλούμενης παγίδας του Θουκυδίδη.
Ο ρώσος ηγέτης είναι προσεκτικός.
«Είναι δύσκολο να πούμε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν αρκετή υπομονή για να μην πάρουν βιαστικές αποφάσεις, αλλά να σέβονται τους συνεργάτες τους, ακόμη και αν υπάρχουν διαφωνίες».
Ο Putin λέει πολλά σκληρά λόγια για την Αμερική, αλλά είναι ιδιαίτερα ευγενικός μιλώντας για τον κ. Trump, αναφερόμενος σε αυτόν ως «Donald» αρκετές φορές στη συνέντευξη.
«Ο Trump δεν είναι πολιτικός καριέρας.
Δεν δέχομαι πολλές από τις μεθόδους του όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Αλλά ξέρεις τι σκέφτομαι;
Νομίζω ότι είναι ταλαντούχος άνθρωπος.
Ξέρει πολύ καλά τι περιμένουν οι ψηφοφόροι του από αυτόν».
Ο Putin απορρίπτει εσκεμμένα κατηγορίες για ενορχηστρωμένη παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ για τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Επιμένει ότι ο Trump κέρδισε από μόνος του, αξιοποιώντας την αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης.
«Η Ρωσία κατηγορήθηκε και, περιέργως όπως φαίνεται, εξακολουθεί να κατηγορείται για την υποτιθέμενη παρέμβασης στις εκλογές των ΗΠΑ.
Τι συνέβη στην πραγματικότητα;
Ο Trump εξέτασε τη στάση των αντιπάλων του απέναντί του και είδε αλλαγές στην αμερικανική κοινωνία, κάτι που εκμεταλλεύτηκε», λέει.
Οι δύο ηγέτες προγραμματίζουν να συναντηθούν στη G20 στην Οσάκα.
Το ερώτημα είναι αν μπορούν να βρουν ένα κοινό έδαφος, κυρίως στον έλεγχο των εξοπλισμών, όπου οι διμερείς συμφωνίες ψυχρού πολέμου που έχουν στηρίξει την πυρηνική σταθερότητα έχουν καταστραφεί.
Οι ΗΠΑ, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη για τις Ενδιάμεσες Πυρηνικές Δυνάμεις, ανακοίνωσε τη Μόσχα ότι θα αποσυρθεί μέχρι τις 2 Αυγούστου, ελλείψει συμμόρφωσης, κάτι που η Ρωσία αρνείται.
Ταυτόχρονα, μια δεύτερη συνθήκη (New Start) που περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών πλησιάζει στη λήξη της το 2021.
Ο Putin λέει στους Financial Times ότι ο κ. Trump, σε μια πρόσφατη συζήτηση, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να επεκτείνουν την συνθήκη New Start, αλλά δεν έχει ξεκινήσει καμία πρωτοβουλία.
«Έτσι, αν η συνθήκη αυτή παύσει να ισχύει, τότε δεν θα υπήρχε κανένα μέσο στον κόσμο για να περιορίσει τον αγώνα των εξοπλισμών».
Tusk σε Putin: Ξεπερασμένος είναι ο αυταρχισμός και η προσωπολατρεία
Απάντηση στον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος υποστήριξε πως ο φιλελευθερισμός είναι ξεπερασμένος, έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, τονίζοντας ότι όποιος υποστηρίζει ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι ξεπερασμένη, λέει ότι και οι ελευθερίες είναι ξεπερασμένες
«Όποιος λέει ότι η προοδευτική δημοκρατία είναι ξεπερασμένη λέει ταυτόχρονα ότι οι ελευθερίες είναι ξεπερασμένες, ότι το κράτος δικαίου είναι ξεπερασμένο, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ξεπερασμένα», ανέφερε ο Tusk.
«Γα εμάς στην Ευρώπη, πρόκειται για θεμελιώδεις, ζωτικές αξίες.
Αυτό που βρίσκω απολύτως ξεπερασμένο είναι ο αυταρχισμός, η προσωπολατρεία και ο νόμος των ολιγαρχών.
Έστω και αν μερικές φορές μπορεί να μοιάζει ότι φέρνουν αποτέλεσμα» υποστήριξε ο Tusk, εξαπολύοντας ιδιαίτερα σκληρή κριτική στα όσα είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Αναφερόμενος στη Σύνοδο της G20 ο Tusk υποστήριξε ότι εκτιμά τις προσπάθειες του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe προκειμένου οι εργασίες της συνόδου να οδηγήσουν στη λύση βασικών προκλήσεων της εποχής μας.
«Η παγκόσμια σκηνή δεν μπορεί να γίνει μια αρένα όπου ο ισχυρότερος θα επιβάλλει τους όρους του στον ασθενέστερο, όπου κυριαρχεί ο εγωισμός της αλληλεγγύης, όπου τα εθνικιστικά συναισθήματα κυριαρχούν της κοινής λογικής.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι φέρουμε ευθύνη όχι μόνο για τα συμφέροντα μας, αλλά πάνω από όλα για την ειρήνη και την ασφάλεια, για ένα δίκαιο κόσμο» είπε ο Tusk.
Κατάλογος κατηγοριών
Ερωτηθείς για τις κατηγορίες που του προσάπτουν, ότι ευθύνεται για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Sergei Skripal, ο κ. Putin λέει ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε.
«Ακούστε, όλη αυτή η αναστάτωση για τους κατασκόπους και τους εχθρούς, δεν αφορούν σοβαρές διακρατικές σχέσεις.
Αυτή η ιστορία κατασκόπων, όπως λέμε, δεν αξίζει πέντε παλαιά νομίσματα».
«Ο κατάλογος των κατηγοριών ενός εναντίον του άλλου θα μπορούσε να συνεχιστεί.
Πρέπει να αφήσουμε ήσυχες τις υπηρεσίες ασφαλείας να το αντιμετωπίσουν», λέει ο ρώσος ηγέτης.
Τι υποστηρίζει για την Βενεζουέλα
Η ίδια περιφρόνηση ενάντια στις διεθνείς επικρίσεις σε σχέση με τη στήριξη της Ρωσίας για τον Πρόεδρο Nicolás Maduro της Βενεζουέλα, ο οποίος έχει επιβάλλει αποτελεσματική δικτατορία.
Ο Putin αμφισβητεί ότι η Ρωσία συμμετέχει άμεσα στη στήριξη του Maduro, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια ακόμη θεωρία της Ρωσοφοβικής συνωμοσίας που διαδόθηκε από τη δύση.
Η μόνη παρουσία των Ρώσων είναι στρατιωτικοί εργολάβοι που εξυπηρετούν αμυντικά περιουσιακά στοιχεία, λέει, προσθέτοντας ότι μπορεί να σταλούν περισσότεροι.
Ο κ. Putin αναφέρεται στην ανατροπή του ηγέτη της Λιβύης Muammar Gaddafi από τις δυτικές δυνάμεις και τον επακόλουθο εμφύλιο πόλεμο:
"Γιατί λοιπόν να κάνουμε το ίδιο και στη Βενεζουέλα;
Θέλουμε να επανέλθουμε στη διπλωματία των πυροβόλων όπλων;
Γιατί το χρειαζόμαστε;
Είναι απαραίτητο να ταπεινωθούν τα έθνη της Λατινικής Αμερικής τόσο πολύ στον σύγχρονο κόσμο και να τους επιβληθούν μορφές κυβέρνησης ή ηγέτες από το εξωτερικό; "
Ο ρώσος ηγέτης επιμένει ότι αυτό είναι θέμα των Βενεζουέλας που θα το λύσει μόνη της.
Όσο για τον Juan Guaidó, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης που αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις ως νόμιμος πρόεδρος, ο Putin λέει:
«Μπορεί να είναι απλά θαυμάσιος και τα σχέδιά του είναι καλά.
Αλλά αρκεί απλά να μπει σε μια πλατεία και να ανακηρυχθεί πρόεδρος;».
Μια δημοφιλής εξέγερση στη Ρωσία - ενθαρρυνόμενη από τη δύση - είναι εφιάλτης για τον κ. Putin.
Έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι την κατάρρευση του κομμουνισμού στην ανατολική Ευρώπη και την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, έχει εδώ και καιρό υποψίες για υπονόμευση του καθεστώτος του από δυτικές συνωμοσίες.
Οι χρωματικές επαναστάσεις στη Γεωργία και την Ουκρανία, καθώς και οι παρεμβάσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Λιβύη, τον έπεισαν ακόμη περισσότερο για πιθανές κακές προθέσεις.
Προς το παρόν, ο Putin μοιάζει πολιτικά τρομερός, αλλά η αδυναμία του καθεστώτος του έγκειται στην οικονομία, με επίμονα χαμηλή ανάπτυξη και αρκετά χρόνια πτώσης των πραγματικών εισοδημάτων.
«Το πιο σημαντικό που πρέπει να επιτύχουμε είναι να αλλάξουμε τη δομή της οικονομίας και να εξασφαλίσουμε μια σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσω σύγχρονων τεχνολογιών».
Ένας τέτοιος στόχος απέχει πολύ από μια οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Οι Ρώσοι πολίτες αντιμετωπίζουν υψηλότερους φόρους και μη δημοφιλείς οικονομικές πολιτικές όπως η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που προκάλεσε πτώση της δημοτικότητας του Putin σε χαμηλό 13 ετών με βάση δημοσκοπήσεις του 2019.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε σχέδιο νόμου που θα επιβάλλει κυρώσεις σε οντότητες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που κατασκευάζεται μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας - κίνηση που θα αποτελούσε πλήγμα κατά των κρίσιμων εξαγωγών ενέργειας.
Πιστεύοντας ότι περιβάλλεται από πραγματικούς και πιθανούς εχθρούς, ο Putin επέλεξε, ως συνήθως, τη δύναμη και την επιθετικότητα αντί για συμβιβασμό και συγκράτηση.
Το πιο πετυχημένο επίτευγμα του, παραδέχεται, είναι η αποκατάσταση του ρωσικού κράτους μετά τη χαοτική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που περιγράφει ως «μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα".
Κατά του Κομμουνισμού
Ο Putin δεν έχει καμία επιθυμία για τον κομμουνισμό του παρελθόντος, όπου, λέει: «η ζωή ήταν δύσκολη».
Η τραγωδία, λέει, ήταν η διασπορά των Ρώσων σε όλα τα νέα ανεξάρτητα διαδοχικά κράτη της ΕΣΣΔ.
«Είκοσι πέντε εκατομμύρια Ρώσοι βρέθηκαν να ζουν εκτός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ακούστε, δεν είναι αυτή η τραγωδία; Και οικογενειακές σχέσεις; Εργασία; Ταξίδι; Δεν ήταν παρά μια καταστροφή».
Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών της ηγεσίας του, ο κ. Putin έχει δαπανήσει αίμα και θησαυρό στις προσπάθειες να διορθώσει αυτό που θεωρεί ιστορικό λάθος.
Ο αγαπημένος του ηγέτης, δηλώνει ότι είναι ο Μέγας Πέτρος.
Ένα πανύψηλο χάλκινο άγαλμα του οραματιστή τσάρου δεσπόζει πάνω από το τελετουργικό του γραφείο στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Μέγας Πέτρος δημιούργησε τη ρωσική αυτοκρατορία στις αρχές του 18ου αιώνα με σειρά ξένων πολέμων που κατέκτησαν γη από τη Φινλανδία και τις βαλτικές χώρες στο βορρά μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα στο νότο.
Αυτή είναι η σφαίρα επιρροής που ο κ. Putin πιστεύει ότι η Μόσχα πρέπει να προστατεύει με κάθε κόστος.
Ο Putin δεν μπορεί ακόμη να ισχυριστεί ότι είναι μεγάλος μεταρρυθμιστής.
Το σύνταγμα ορίζει ότι θα είναι πρόεδρος έως το 2024.
Ο 66χρονος πρόεδρος λέει ότι έχει σκεφτεί τη διαδοχή του «από το 2000», αλλά είναι ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό και ένα θέμα μεγάλης ευαισθησίας για τον ίδιο τον πρόεδρο.
Καθώς το ρολόι τείνει προς την 1 π.μ., ο Putin δεν μπορεί να αντισταθεί σε κριτική, αυτή τη φορά στις προσπάθειες του βρετανικού κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος να επιλέξει νέο ηγέτη αντί της Theresa May.
Είτε ο Boris Johnson είτε ο Jeremy Hunt θα γίνουν πρωθυπουργός χωρίς γενικές εκλογές.
«Είναι διαφορετικό από αυτό που έχετε στη Μεγάλη Βρετανία.
Είμαστε μια δημοκρατική χώρα "λέει.
«Η επιλογή γίνεται πάντα από το ρωσικό λαό».
Ναι, αλλά ο Putin κληρονόμησε την προεδρία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1999, όταν ο Μπόρις Γέλτσιν παραιτήθηκε πρόωρα και τον ενέκρινε ως διάδοχό του.
Όταν του το υπενθυμίσαμε, ο πρόεδρος απάντησε λακωνικά: «So what?».
(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 27/6 23:40)
www.bankingnews.gr
Ειδική αναφορά έκανε στην άνοδο των εθνικιστικών κινημάτων.Ο Putin πιστεύει ότι έχει αποτύχει η παγκοσμιοποίηση ενώ η όρεξή του για κίνδυνο αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου...
Ο κίνδυνος πρέπει να είναι πάντα δικαιολογημένος» ανέφερε ο Putin και θυμίζει μια δημοφιλή ρωσική φράση που λέει:
"Αυτός που δεν αναλαμβάνει κινδύνους, δεν πίνει ποτέ σαμπάνια».Η απάντησή του είναι «κλασική απάντηση Putin», αόριστη και με πειράγματα.
Αλλά σε ένα ζήτημα, είναι βέβαιος ότι έκανε τη σωστή επιλογή, στη Συρία.
«Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει περισσότερα από όσα περίμενα».
Εκτός από τη δολοφονία πολλών χιλιάδων ισλαμιστών μαχητών και την ενίσχυση του καθεστώτος του Assad, αναφέρει την επανεμφάνιση της Ρωσίας ως δύναμη στη Μέση Ανατολή, που είναι σε θέση να μιλήσει με όλα τα μέρη, από το Ισραήλ μέχρι τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
«Εκτός αυτού, θα ήθελα να μιλήσω ανοιχτά για την κινητοποίηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», προσθέτει.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας απέκτησαν τέτοια εμπειρία όλο αυτό το διάστημα, όση θα μπορούσαν να αποκτήσουν κατά τη διάρκεια ασκήσεων σε καιρό ειρήνης».
Αυτό το - μερικοί θα έλεγαν κυνικό - άθροισμα ενός οκταετούς εμφυλίου πολέμου που οδήγησε σε θάνατο μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, προκάλεσε τον ξεριζωμό 5,6 εκατομμυρίων προσφύγων και εκτόπισε εσωτερικά μερικά εκατομμύρια ανθρώπων, υπογραμμίζει την αυτοπεποίθηση του Putin.
Ο Putin πιστεύει ότι η ιστορία είναι με το μέρος του
Ο Putin είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι η ιστορία είναι στο πλευρό του και ότι η Ρωσία επέστρεψε στην αίγλη της.
Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ο Putin αντιμετώπισε μια συντονισμένη προσπάθεια να απομονωθεί διεθνώς, αλλά παραμονές της συνάντησης των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, σε μια εποχή που ο αμερικανικός ρόλος στον κόσμο είναι αβέβαιος, ο ρώσος ηγέτης εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης 90 λεπτών στο γραφείο του στο Κρεμλίνο, ο Putin σχολίασε σχεδόν όλα τα θέματα.
Από την άνοδο της Κίνας και το τέλος της φιλελεύθερης ιδεολογίας στην προοπτική βελτίωσης των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πριν από τη G20, ο Putin τονίζει ότι είναι πολλοί οι κίνδυνοι για την παγκόσμια σταθερότητα.
Ξεχωρίζει την αμερικανική μονομερή προσέγγιση, ξεκινώντας από τον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας και την απειλή σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο.
Η φιλελεύθερη ιδεολογία έχει ξεπεράσει τον σκοπό της
«Για να το θέσω απλά, η κατάσταση έχει γίνει σίγουρα πιο δραματική και εκρηκτική», υποστηρίζει ο Putin
Ο Ρώσος ηγέτης εντοπίζει τη μετατόπιση της πολιτικής ισορροπίας δυνάμεων από τον παραδοσιακό δυτικό φιλελευθερισμό στον εθνικό λαϊκισμό, που τροφοδοτείται από τη δημόσια δυσαρέσκεια για τη μετανάστευση, την πολυπολιτισμικότητα και τις κοσμικές αξίες, σε βάρος της θρησκείας.
«Έχουμε ξεχάσει ότι όλοι μας ζούμε σε έναν κόσμο που βασίζεται σε βιβλικές αξίες;» αναρωτιέται ο Putin, απορρίπτοντας το ρητό του Καρλ Μαρξ ότι η θρησκεία είναι το όπιο των μαζών, και συνεχίζει λέγοντας «η φιλελεύθερη ιδεολογία έχει ξεπεράσει τον σκοπό της».
Η εμπορική σύγκρουση του κ. Trump με την Κίνα, παράλληλα με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, έχουν φέρει κοντά το Πεκίνο και τη Μόσχα.
Οι-κάποτε- ανήσυχες γειτονικές Ευρασιατικές δυνάμεις σχημάτισαν μια εταιρική στρατηγική σχέση βασισμένη στην ενεργειακή πολιτική, το εμπόριο και την αμυντική συνεργασία.
Ο Putin, συναντήθηκε με τον κινέζο Xi 28 φορές από τότε που ο τελευταίος ανέλαβε καθήκοντα το 2012.
Είναι η Ρωσία - η οποία έχει λίγους φίλους που απομένουν στη Δύση - που βάζει πολλά αυγά στο καλάθι της Κίνας;
«Έχουμε αρκετά αυγά αλλά δεν υπάρχουν πάρα πολλά καλάθια για να μπουν», απαντά.
«Εκτιμάμε πάντα τους κινδύνους.
Η Ρωσία και η Κίνα δεν κατευθύνουν την πολιτική τους εναντίον κανενός».
Κάποιοι πιστεύουν ότι οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Το παρομοιάζουν με την περίπτωση μιας δεσπόζουσας Σπάρτης και μιας ανερχόμενης Αθήνας, της αποκαλούμενης παγίδας του Θουκυδίδη.
Ο ρώσος ηγέτης είναι προσεκτικός.
«Είναι δύσκολο να πούμε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν αρκετή υπομονή για να μην πάρουν βιαστικές αποφάσεις, αλλά να σέβονται τους συνεργάτες τους, ακόμη και αν υπάρχουν διαφωνίες».
Ο Putin λέει πολλά σκληρά λόγια για την Αμερική, αλλά είναι ιδιαίτερα ευγενικός μιλώντας για τον κ. Trump, αναφερόμενος σε αυτόν ως «Donald» αρκετές φορές στη συνέντευξη.
«Ο Trump δεν είναι πολιτικός καριέρας.
Δεν δέχομαι πολλές από τις μεθόδους του όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Αλλά ξέρεις τι σκέφτομαι;
Νομίζω ότι είναι ταλαντούχος άνθρωπος.
Ξέρει πολύ καλά τι περιμένουν οι ψηφοφόροι του από αυτόν».
Ο Putin απορρίπτει εσκεμμένα κατηγορίες για ενορχηστρωμένη παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ για τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Επιμένει ότι ο Trump κέρδισε από μόνος του, αξιοποιώντας την αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης.
«Η Ρωσία κατηγορήθηκε και, περιέργως όπως φαίνεται, εξακολουθεί να κατηγορείται για την υποτιθέμενη παρέμβασης στις εκλογές των ΗΠΑ.
Τι συνέβη στην πραγματικότητα;
Ο Trump εξέτασε τη στάση των αντιπάλων του απέναντί του και είδε αλλαγές στην αμερικανική κοινωνία, κάτι που εκμεταλλεύτηκε», λέει.
Οι δύο ηγέτες προγραμματίζουν να συναντηθούν στη G20 στην Οσάκα.
Το ερώτημα είναι αν μπορούν να βρουν ένα κοινό έδαφος, κυρίως στον έλεγχο των εξοπλισμών, όπου οι διμερείς συμφωνίες ψυχρού πολέμου που έχουν στηρίξει την πυρηνική σταθερότητα έχουν καταστραφεί.
Οι ΗΠΑ, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη για τις Ενδιάμεσες Πυρηνικές Δυνάμεις, ανακοίνωσε τη Μόσχα ότι θα αποσυρθεί μέχρι τις 2 Αυγούστου, ελλείψει συμμόρφωσης, κάτι που η Ρωσία αρνείται.
Ταυτόχρονα, μια δεύτερη συνθήκη (New Start) που περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών πλησιάζει στη λήξη της το 2021.
Ο Putin λέει στους Financial Times ότι ο κ. Trump, σε μια πρόσφατη συζήτηση, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να επεκτείνουν την συνθήκη New Start, αλλά δεν έχει ξεκινήσει καμία πρωτοβουλία.
«Έτσι, αν η συνθήκη αυτή παύσει να ισχύει, τότε δεν θα υπήρχε κανένα μέσο στον κόσμο για να περιορίσει τον αγώνα των εξοπλισμών».
Tusk σε Putin: Ξεπερασμένος είναι ο αυταρχισμός και η προσωπολατρεία
Απάντηση στον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος υποστήριξε πως ο φιλελευθερισμός είναι ξεπερασμένος, έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, τονίζοντας ότι όποιος υποστηρίζει ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι ξεπερασμένη, λέει ότι και οι ελευθερίες είναι ξεπερασμένες
«Όποιος λέει ότι η προοδευτική δημοκρατία είναι ξεπερασμένη λέει ταυτόχρονα ότι οι ελευθερίες είναι ξεπερασμένες, ότι το κράτος δικαίου είναι ξεπερασμένο, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ξεπερασμένα», ανέφερε ο Tusk.
«Γα εμάς στην Ευρώπη, πρόκειται για θεμελιώδεις, ζωτικές αξίες.
Αυτό που βρίσκω απολύτως ξεπερασμένο είναι ο αυταρχισμός, η προσωπολατρεία και ο νόμος των ολιγαρχών.
Έστω και αν μερικές φορές μπορεί να μοιάζει ότι φέρνουν αποτέλεσμα» υποστήριξε ο Tusk, εξαπολύοντας ιδιαίτερα σκληρή κριτική στα όσα είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Αναφερόμενος στη Σύνοδο της G20 ο Tusk υποστήριξε ότι εκτιμά τις προσπάθειες του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe προκειμένου οι εργασίες της συνόδου να οδηγήσουν στη λύση βασικών προκλήσεων της εποχής μας.
«Η παγκόσμια σκηνή δεν μπορεί να γίνει μια αρένα όπου ο ισχυρότερος θα επιβάλλει τους όρους του στον ασθενέστερο, όπου κυριαρχεί ο εγωισμός της αλληλεγγύης, όπου τα εθνικιστικά συναισθήματα κυριαρχούν της κοινής λογικής.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι φέρουμε ευθύνη όχι μόνο για τα συμφέροντα μας, αλλά πάνω από όλα για την ειρήνη και την ασφάλεια, για ένα δίκαιο κόσμο» είπε ο Tusk.
Κατάλογος κατηγοριών
Ερωτηθείς για τις κατηγορίες που του προσάπτουν, ότι ευθύνεται για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Sergei Skripal, ο κ. Putin λέει ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε.
«Ακούστε, όλη αυτή η αναστάτωση για τους κατασκόπους και τους εχθρούς, δεν αφορούν σοβαρές διακρατικές σχέσεις.
Αυτή η ιστορία κατασκόπων, όπως λέμε, δεν αξίζει πέντε παλαιά νομίσματα».
«Ο κατάλογος των κατηγοριών ενός εναντίον του άλλου θα μπορούσε να συνεχιστεί.
Πρέπει να αφήσουμε ήσυχες τις υπηρεσίες ασφαλείας να το αντιμετωπίσουν», λέει ο ρώσος ηγέτης.
Τι υποστηρίζει για την Βενεζουέλα
Η ίδια περιφρόνηση ενάντια στις διεθνείς επικρίσεις σε σχέση με τη στήριξη της Ρωσίας για τον Πρόεδρο Nicolás Maduro της Βενεζουέλα, ο οποίος έχει επιβάλλει αποτελεσματική δικτατορία.
Ο Putin αμφισβητεί ότι η Ρωσία συμμετέχει άμεσα στη στήριξη του Maduro, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια ακόμη θεωρία της Ρωσοφοβικής συνωμοσίας που διαδόθηκε από τη δύση.
Η μόνη παρουσία των Ρώσων είναι στρατιωτικοί εργολάβοι που εξυπηρετούν αμυντικά περιουσιακά στοιχεία, λέει, προσθέτοντας ότι μπορεί να σταλούν περισσότεροι.
Ο κ. Putin αναφέρεται στην ανατροπή του ηγέτη της Λιβύης Muammar Gaddafi από τις δυτικές δυνάμεις και τον επακόλουθο εμφύλιο πόλεμο:
"Γιατί λοιπόν να κάνουμε το ίδιο και στη Βενεζουέλα;
Θέλουμε να επανέλθουμε στη διπλωματία των πυροβόλων όπλων;
Γιατί το χρειαζόμαστε;
Είναι απαραίτητο να ταπεινωθούν τα έθνη της Λατινικής Αμερικής τόσο πολύ στον σύγχρονο κόσμο και να τους επιβληθούν μορφές κυβέρνησης ή ηγέτες από το εξωτερικό; "
Ο ρώσος ηγέτης επιμένει ότι αυτό είναι θέμα των Βενεζουέλας που θα το λύσει μόνη της.
Όσο για τον Juan Guaidó, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης που αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις ως νόμιμος πρόεδρος, ο Putin λέει:
«Μπορεί να είναι απλά θαυμάσιος και τα σχέδιά του είναι καλά.
Αλλά αρκεί απλά να μπει σε μια πλατεία και να ανακηρυχθεί πρόεδρος;».
Μια δημοφιλής εξέγερση στη Ρωσία - ενθαρρυνόμενη από τη δύση - είναι εφιάλτης για τον κ. Putin.
Έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι την κατάρρευση του κομμουνισμού στην ανατολική Ευρώπη και την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, έχει εδώ και καιρό υποψίες για υπονόμευση του καθεστώτος του από δυτικές συνωμοσίες.
Οι χρωματικές επαναστάσεις στη Γεωργία και την Ουκρανία, καθώς και οι παρεμβάσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Λιβύη, τον έπεισαν ακόμη περισσότερο για πιθανές κακές προθέσεις.
Προς το παρόν, ο Putin μοιάζει πολιτικά τρομερός, αλλά η αδυναμία του καθεστώτος του έγκειται στην οικονομία, με επίμονα χαμηλή ανάπτυξη και αρκετά χρόνια πτώσης των πραγματικών εισοδημάτων.
«Το πιο σημαντικό που πρέπει να επιτύχουμε είναι να αλλάξουμε τη δομή της οικονομίας και να εξασφαλίσουμε μια σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσω σύγχρονων τεχνολογιών».
Ένας τέτοιος στόχος απέχει πολύ από μια οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Οι Ρώσοι πολίτες αντιμετωπίζουν υψηλότερους φόρους και μη δημοφιλείς οικονομικές πολιτικές όπως η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που προκάλεσε πτώση της δημοτικότητας του Putin σε χαμηλό 13 ετών με βάση δημοσκοπήσεις του 2019.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε σχέδιο νόμου που θα επιβάλλει κυρώσεις σε οντότητες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που κατασκευάζεται μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας - κίνηση που θα αποτελούσε πλήγμα κατά των κρίσιμων εξαγωγών ενέργειας.
Πιστεύοντας ότι περιβάλλεται από πραγματικούς και πιθανούς εχθρούς, ο Putin επέλεξε, ως συνήθως, τη δύναμη και την επιθετικότητα αντί για συμβιβασμό και συγκράτηση.
Το πιο πετυχημένο επίτευγμα του, παραδέχεται, είναι η αποκατάσταση του ρωσικού κράτους μετά τη χαοτική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που περιγράφει ως «μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα".
Κατά του Κομμουνισμού
Ο Putin δεν έχει καμία επιθυμία για τον κομμουνισμό του παρελθόντος, όπου, λέει: «η ζωή ήταν δύσκολη».
Η τραγωδία, λέει, ήταν η διασπορά των Ρώσων σε όλα τα νέα ανεξάρτητα διαδοχικά κράτη της ΕΣΣΔ.
«Είκοσι πέντε εκατομμύρια Ρώσοι βρέθηκαν να ζουν εκτός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ακούστε, δεν είναι αυτή η τραγωδία; Και οικογενειακές σχέσεις; Εργασία; Ταξίδι; Δεν ήταν παρά μια καταστροφή».
Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών της ηγεσίας του, ο κ. Putin έχει δαπανήσει αίμα και θησαυρό στις προσπάθειες να διορθώσει αυτό που θεωρεί ιστορικό λάθος.
Ο αγαπημένος του ηγέτης, δηλώνει ότι είναι ο Μέγας Πέτρος.
Ένα πανύψηλο χάλκινο άγαλμα του οραματιστή τσάρου δεσπόζει πάνω από το τελετουργικό του γραφείο στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Μέγας Πέτρος δημιούργησε τη ρωσική αυτοκρατορία στις αρχές του 18ου αιώνα με σειρά ξένων πολέμων που κατέκτησαν γη από τη Φινλανδία και τις βαλτικές χώρες στο βορρά μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα στο νότο.
Αυτή είναι η σφαίρα επιρροής που ο κ. Putin πιστεύει ότι η Μόσχα πρέπει να προστατεύει με κάθε κόστος.
Ο Putin δεν μπορεί ακόμη να ισχυριστεί ότι είναι μεγάλος μεταρρυθμιστής.
Το σύνταγμα ορίζει ότι θα είναι πρόεδρος έως το 2024.
Ο 66χρονος πρόεδρος λέει ότι έχει σκεφτεί τη διαδοχή του «από το 2000», αλλά είναι ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό και ένα θέμα μεγάλης ευαισθησίας για τον ίδιο τον πρόεδρο.
Καθώς το ρολόι τείνει προς την 1 π.μ., ο Putin δεν μπορεί να αντισταθεί σε κριτική, αυτή τη φορά στις προσπάθειες του βρετανικού κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος να επιλέξει νέο ηγέτη αντί της Theresa May.
Είτε ο Boris Johnson είτε ο Jeremy Hunt θα γίνουν πρωθυπουργός χωρίς γενικές εκλογές.
«Είναι διαφορετικό από αυτό που έχετε στη Μεγάλη Βρετανία.
Είμαστε μια δημοκρατική χώρα "λέει.
«Η επιλογή γίνεται πάντα από το ρωσικό λαό».
Ναι, αλλά ο Putin κληρονόμησε την προεδρία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1999, όταν ο Μπόρις Γέλτσιν παραιτήθηκε πρόωρα και τον ενέκρινε ως διάδοχό του.
Όταν του το υπενθυμίσαμε, ο πρόεδρος απάντησε λακωνικά: «So what?».
(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 27/6 23:40)
www.bankingnews.gr
Ξεπερασμένο εἶναι αὐτό πού πείθονται οἱ ἡγετικές ἐλίτ, ἤ ἀλήτ, νά πιστέψουν ὅτι εἶναι ξεπερασμένο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤίποτα δέν εἶναι ξεπερασμένο στόν κόσμο τοῦτο, ἀλλά συγχρόνως, μετά Χριστόν καθώς καί (προσοχή:) ἐν Χριστῶ Ἰησοῦ, ὅλα εἶναι ξεπερασμενα.
Ἁπλῶς ὁ κόσμος οὗτος "ἐν τῶ πονηρῶ κεῖται".
Aυταρχισμός και φετιχισμός υπάρχει στην παγκοσμιοποίηση και στην ειδωλοποίηση των Αγορών. Στους διωκόμενους ολιγάρχες η Δύση (κυρίως Βρετανία) πρόσφερε καταφύγιο (Αμπράμοβιτς, Μπερεζόφσκι κλπ.).
ΑπάντησηΔιαγραφήTusk is dreaming of a new British / Ottoman Empire hand in hand like the old "good" times.
ΑπάντησηΔιαγραφήHow can we not be thankful for his vision? Art theft and genocide together healing the unhealable pshyche of the worst people this earth has ever seen.
κ. Τούσκ, εδώ στην Ελλάδα κερνάμε και ξιδάκι στους αυτοαποκαλούμενους προοδευτικούς... Κοπιάστε να σας κεράσουμε....
ΑπάντησηΔιαγραφή