29/6/19

Wells Fargo: Τα 250 δισ. δάνεια θα κρατήσουν δέσμια την Ελλάδα για πολλά χρόνια – «Τράπεζες και οικονομία πάνε πακέτο»

Η ελληνική οικονομία δεν ήταν ικανή να αποθεραπευτεί, να αναρρώσει και έτσι οικονομία και τράπεζες ακολουθούν την ίδια πορεία αργής ανάκαμψης υποστηρίζει η Wells Fargo
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει δέσμια των 250 δισεκ. δανείων από τους μηχανισμούς στήριξης για πολλά χρόνια και ότι ο δρόμος προς την οικονομική ανάπτυξη δεν θα είναι εύκολος διατυπώνει στέλεχος της Wells Fargo – μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ – στο bankingnews. 
Το τραπεζικό στέλεχος που παρακολουθεί την ευρωπαϊκή αγορά ερωτήθηκε εάν η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα φέρει μεγάλες ανατροπές στην οικονομία.
«Οι επενδυτές δεν αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με όρους εσωτερικών πολιτικών κομμάτων αλλά αναλύουν εάν το ΑΕΠ μπορεί να ανακάμψει, εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% μπορούν να επιτευχθούν, εάν το χρέος στα 358 δισεκ. είναι βιώσιμο. Με όρους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε ένα μνημόνιο και επιχείρησε να μεταφέρει τα βάρη από τις χαμηλές εισοδηματικές ομάδες στις επιχειρήσεις και στους πολίτες με κάποια οικονομική επιφάνεια. 
Πλήρωσαν οι έχοντες αλλά αυτή η στρατηγική με όρους ηθικούς μπορεί να είναι σωστή αλλά όρους ορθολογικής οικονομίας είναι λάθος.
Οι επιχειρήσεις και οι έχοντες είναι οι βασικοί καταναλωτές, αυτοί που παράγουν και καταναλώνουν.
Όμως η ήπια ανάκαμψη δεν αποδίδεται μόνο σε αυτούς τους λόγους.
Η Ελλάδα ίσως είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης έως σήμερα που ενώ βγήκε υπό μια έννοια από την κρίση δεν έχει καταφέρει να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. 
Οι τράπεζες ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει την οικονομική τους εξυγίανση, επίσης ε δει κανείς τις 100 μεγάλες επιχειρήσεις θα διαπιστώσει ότι η ετήσια παραγωγή κερδών είναι εντυπωσιακά χαμηλή. 
Η οικονομία επί 10 χρόνια βαθειάς κρίσης έχει χάσει τα αντανακλαστικά της, οι πολιτικές λιτότητας είχαν εισπρακτικό χαρακτήρα, επί 10 χρόνια δεν επετράπη στην Ελλάδα να έχει αναπτυξιακό σχέδιο.
Ο λόγος είναι απλός η Ελλάδα χρωστάει 250 δισεκ. ευρώ στους δανειστές.
Ο καταλύτης αυτός δεν θα αλλάξει, αντιθέτως θα είναι εμπόδιο και στην νέα κυβέρνηση της ΝΔ ένα κεντροδεξιό κόμμα που έχει πιο φιλική προσέγγιση στην οικονομία και τις αγορές. 
Πολλές φορές λέμε για ιδιωτικοποιήσεις, μεγάλες επενδύσεις κ.α. 
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα; 
Μπορούν να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα; 
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις εταιρίες είναι μικρό βήμα σε ένα μεγάλο πρόβλημα, η ελληνική οικονομία έχει γεμίσει με παθογένειες και το κυριότερο επί 10 χρόνια δεν απέκτησε προσανατολισμό. 
Οι δανειστές 10 χρόνια διαμόρφωσαν μια στρατηγική πώς η Ελλάδα θα έχει ταμείο για να μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια τα οποία είναι ψευδαίσθηση ότι μπορεί να κουρευτούν στο μέλλον.
Η Ελλάδα για πολλά χρόνια θα είναι όμηρος των 250 δισεκ. δανείων που έχει δανειστεί από τους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης.
Το βασικό θέμα είναι τι μπορεί να γίνει.
Η Ελλάδα για να προσελκύσει κεφάλαια, επενδύσεις, να σημειωθεί εντυπωσιακή ανάπτυξη και να αποτελέσει πρότυπο οικονομικής ανάκαμψης θα πρέπει να διαμορφώσει ένα μακροπρόθεσμο – 5ετία – πλάνο όπου η οικονομία θα αποκτήσει προσανατολισμό. 
Η Ελλάδα χρειάζεται οικονομικό προσανατολισμό, χρειάζεται υγιείς εταιρίες και κυρίως τράπεζες ικανές να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. 
Ένας από τους βασικούς λόγους που η οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί με επιθετικούς ρυθμούς ανάκαμψης είναι η αδυναμία των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομία. 
Στις ΗΠΑ οι αμερικανικές κυβερνήσεις στο παρελθόν, όταν ξέσπασε η κρίση σε ένα τομέα επικεντρώθηκαν, στις τράπεζες ήθελαν γρήγορα να επαναφέρουν στην κανονικότητα τις τράπεζες, ώστε άμεσα η αμερικανική οικονομία να αντιδράσει. 
Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στις τράπεζες είναι δυσανάλογα πολλά και ο λόγος που οι τράπεζες παραμένουν καθηλωμένες δεν είναι μόνο τα 80 δισεκ. προβληματικά δάνεια αλλά και γιατί η ελληνική οικονομία δεν ήταν ικανή να αποθεραπευτεί, να αναρρώσει και έτσι οικονομία και τράπεζες ακολουθούν την ίδια πορεία αργής ανάκαμψης»

www.bankingnews.gr

2 σχόλια:

  1. Ο σκοπος των μνημονιων ειναι να σας παρουν τα περιουσιακα στοιχεια και ουσιαστικα να σας εξοντωσουν εμμεσως και βιολογικα, οσο δεν αντιλαμβανεστε ποιοι και γιατι παιζουν αυτο το παιχνιδακι. Το εχουν ξανακανει (βλ. Σοβιετικη Ενωση 1920-27) επι Τροστκυ. Τροστκιστες ειναι αυτοι που ειναι στα πραγματα. Τι νομιζετε? Οτι θελλουν να εισπραξουν φόρους λες και του λοιπουν τα λεφτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πλακα ειναι οτι ολοι πιστευουν οτι ειναι ...ελευθεροι...στον δυτικο κοσμο και ειδικα στην Ελλαδα..Αφου κανεις δεν α νοιξε βιβλιο να δει τι ειπε ο Αριστοτελης και ο Περικλης...κλπ..Δεν υπαρχει ελευθερια πουθενα αν εχεις ...χρεη...Εισαι σκλαβος χειριστος...και δουλος ..Συνεχισε να εισαγεις κι οχι να παραγεις..κι αν δεις ποτε τι χρωμα εχει η ελευθερια ..χαζοτερος.απο σενα δεν γεννηθηκε στο Συμπαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.