29/6/19

Τη Δευτέρα στη Βαρσοβία ο "απολογισμός" της παροχολογίας Τσίπρα



Της Δήμητρας Καδδά

Η τελευταία πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου πολιτική συνάντηση για το υφιστάμενο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου. Στην Βαρσοβία θα λάβει χώρα το Euroworking Group που θα προετοιμάσει την σύνοδο της 8ης Ιουλίου και, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, σχεδιάζει να παραστεί σε αυτό εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης.
Η Ελλάδα δεν είναι στο επίκεντρο. Λόγω του εκλογικού κύκλου η τρίτη αξιολόγηση έχει μπει στον "πάγο".

Ωστόσο, οι θεσμοί ετοιμάζονται για τις συζητήσεις και τον απολογισμό της επόμενης ημέρας ο οποίος… αλλάζει.

Χθες, η παροχολογία επεκτάθηκε. Το νέο κρούσμα ήταν η ΠΝΠ με την "διεύρυνση" της ρύθμισης των οφειλών για επιχειρήσεις από τις 36 στις 120 δόσεις, το πάγωμα των διοδίων στην Αττική Οδό και άλλες διατάξεις που περιλαμβάνουν από παρεμβάσεις στα ναυλοσύμφωνα και στον Κανονισμό Παιγνίων έως αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση διευρύνει την "παροχή" για την οποία εξέφρασαν το προηγούμενο διάστημα τις πιο πολλές ενστάσεις οι δανειστές. Οι ενστάσεις συνδέονταν με την πρόβλεψη ότι προκαλεί μία μεγάλη δημοσιονομική "τρύπα": έως 800 εκατ. ευρώ φέτος μόνο από την ρύθμιση οφειλών προς τις εφορίες υπολόγιζαν οι θεσμοί για το σχήμα των 36 δόσεων, όταν η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι θα υπάρχει όφελος 200 εκατ. ευρώ περίπου.


Σημειώνεται ότι εν αντιθέσει με τη ρύθμιση για τα ταμεία, αυτή για τις εφορίες περιορίστηκε στις 36 δόσεις μετά από διαπραγμάτευση και πιέσεις των θεσμών για ακόμη πιο μικρό αριθμό δόσεων. Πλέον, μένει να φανεί τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα και με την συνολικότερη πορεία των εσόδων, για την οποία δίδεται συνεχής ενημέρωση στις Βρυξέλλες.

Ο ουσιαστικός απολογισμός θα γίνει από την νέα κυβέρνηση. θα αποτυπωθεί στον διπλό προϋπολογισμό που θα πρέπει να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, μετά από την απροθυμία της κυβέρνησης να καταθέσει –ως όφειλε– τον πολυετή προϋπολογισμό στη Βουλή.

Το επόμενο "ραντεβού" σε επίπεδο EWG έχει οριστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο διαπραγματευτικό επιτελείο, αλλά και να καταθέσει τις θέσεις του τόσο στο πεδίο των δημοσιονομικών μέτρων, όσο και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το 5ο άρθρο της ΠΝΠ "κατ’ εξαίρεση, για οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2017 έως δύο εκατομμύρια ευρώ, χορηγείται αποκλειστικά δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και εκατόν είκοσι δόσεις".

Αναφέρεται μάλιστα ότι αν οι οφειλέτες έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών, ως ακαθάριστα έσοδα λαμβάνονται υπόψη αυτά του φορολογικού έτους διακοπής εργασιών. Επίσης, όσες έχουν ήδη υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως τριάντα έξι δόσεις (με βάση τον τρέχοντα νόμο), μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση των οφειλών τους με την νέα διάταξη.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.