28/6/19

H διπλωματία στην υπηρεσία της οικονομίας

Από την Κύπρο έως την Ιρλανδία και από εκεί έως τις ΗΠΑ, οι διπλωματικές αρχές έχουν τεθεί στην υπηρεσία της επίτευξης των εθνικών πολιτικών και οικονομικών στόχων. Καιρός να το κάνει κι η Ελλάδα με μεγαλύτερη ένταση και σχέδιο.
Πριν κάμποσο καιρό είχαμε διαβάσει την συνέντευξη του Κύπριου υπουργού εξωτερικών κ. Χριστοδουλίδη σε μέσο της Μεγαλονήσου.
Αυτό που μας είχε κάνει εντύπωση ήταν η έμφαση που έδινε στην οικονομική διπλωματία ως εργαλείο τόνωσης της κυπριακής οικονομίας. 
Όσες συνεντεύξεις υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας κι αν φέρουμε στο νου μας δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάτι το αντίστοιχο. Όλοι αναφέρονταν στα επονομαζόμενα εθνικά θέματα και τα διεθνή και κανένας στην οικονομική διπλωματία.
Παρότι υπάρχουν η γενική γραμματεία διεθνών οικονομικών σχέσεων και αναπτυξιακής συνεργασίας, η Β’ γενική διεύθυνση διεθνών οικονομικών σχέσεων του υπουργείου και το δίκτυο των γραφείων οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων (ΟΕΥ) των διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό.
Σημειωτέον ότι η μεταφορά του κλάδου υπαλλήλων ΟΕΥ και των αρμοδιοτήτων του, καθώς και του δικτύου των γραφείων ΟΕΥ στο εξωτερικό από το υπουργείο εθνικής οικονομίας στο ΥΠΕΞ ολοκληρώθηκε το 2003. 
Στόχος ήταν η αποτελεσματικότερη υποστήριξη των οικονομικών συμφερόντων της χώρας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό. 
Όμως, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος.
  
Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.