29/6/19

Εκρυθμη η κατάσταση στην Αλβανία - Κρίσιμο τεστ οι εκλογές

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα απευθύνεται σε οπαδούς του στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στα Τίρανα, τον Απρίλιο. ASSOCIATED PRESS
Σε εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα διεξάγονται αύριο οι αμφισβητούμενες δημοτικές εκλογές της Αλβανίας, από τις οποίες απέχει η συντηρητική αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος, ζητώντας την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Εντι Ράμα.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η αντιπολίτευση προσπάθησε να σαμποτάρει τις εκλογές με πυρπολήσεις εκλογικών τμημάτων και αιματηρές συγκρούσεις οπαδών της με την αστυνομία. Στον δήμο Μπουσάτι, τρεις αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο αφού δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε εκλογικό τμήμα. Στη Σκόδρα, προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος, η δήμαρχος Βολτάνα Αντέμι ανακοίνωσε ότι όλες οι εκλογικές υποδομές της πόλης έχουν μπλοκαριστεί, επομένως δεν θα ανοίξουν οι κάλπες.
Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας είναι το γεγονός ότι χρειάστηκε κινητοποίηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων για να καταφέρει ο Ράμα να μιλήσει στις πόλεις Ελμπασάν και Φίερι, όπου είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί της αντιπολίτευσης με σκοπό να τον εμποδίσουν. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο μετέθεσε την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν κατάφερε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα επέμεινε ότι εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνον αφού τιμωρηθούν όσοι κατηγορούνται για νοθεία προηγούμενων αναμετρήσεων και παραιτηθεί ο Ράμα. Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν κανονικά την Κυριακή.
Το Δημοκρατικό Κόμμα διοργανώνει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τα μέσα Φεβρουαρίου, καταγγέλλοντας νοθεία και εξαγορά ψήφων σε προηγούμενες αναμετρήσεις και ζητώντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οι διαδηλώσεις πήραν σε αρκετές περιπτώσεις βίαιο χαρακτήρα, αλλά δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ράμα. Διάχυτη είναι η ανησυχία για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας στη διάρκεια της αυριανής ημέρας, καθώς ο Μπάσα διαμηνύει ότι «δεν θα υπάρξουν εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση».
Μέχρι χθες, η συντηρητική αντιπολίτευση ήλεγχε 27 περιφέρειες της χώρας, ενώ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε υπό τον έλεγχό του 34. Αν η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει, όπως έχει εξαγγείλει, την αναμέτρηση, οι σοσιαλιστές υποψήφιοι θα αναδειχθούν νικητές χωρίς αντίπαλο σε 35 περιφέρειες, ενώ στις υπόλοιπες θα αντιμετωπίσουν υποψηφίους μικρότερων αριστερών ή κεντροδεξιών κομμάτων.
Η ατμόσφαιρα πολιτικής ανωμαλίας στην Αλβανία έχει ήδη βλάψει την ευρωπαϊκή προοπτική της. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ε.Ε. ανέβαλε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία, αλλά και για τη Βόρεια Μακεδονία. Την αυριανή αναμέτρηση θα παρακολουθήσουν 280 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες της Αλβανίας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε ειρηνική ατμόσφαιρα.
Καθημερινή, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.