28/6/19

Πρωταθλήτρια υπερφορολόγησης στα ακίνητα η Ελλάδα



Στη συρρίκνωση των αγοραπωλησιών ακινήτων οδήγησε η υπερφορολόγηση των τελευταίων χρόνων. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές του ΣΕΒ, με την υπερφορολόγηση των ακινήτων μειώθηκε σημαντικά το επενδυτικό ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει μόνο από τη μείωση εσόδων από φόρους συναλλαγών τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ –την ώρα που η υπερφορολόγηση της κατοχής των ακινήτων αποφέρει επιπλέον έσοδα περίπου 1,5% του ΑΕΠ–, δηλαδή καταστρέφοντας την αγορά ακινήτων, το κράτος με την υπερφορολόγηση σε μεγάλο βαθμό απλά αντικατέστησε τα έσοδα που έχασε ως έμμεση συνέπεια της υπερφορολόγησης της αγοράς ακινήτων.
Οπως προκύπτει από τα στατιστικά που παρουσιάζει ο Σύνδεσμος, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες που επιβάλλουν τους υψηλότερους φόρους κατοχής ακινήτων στην Ε.Ε. και στον ΟΟΣΑ, οι οποίοι ανέρχονται στο 2,7% του ΑΕΠ, ενώ στη Ζώνη του Ευρώ, ο μέσος όρος είναι 1,6%. Αυτό που καθιστά ιδιαίτερη την περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνουν οι αναλυτές, είναι ότι ελάχιστες χώρες υπερφορολογούν ταυτόχρονα την ακίνητη περιουσία και την εργασία. Πλέον, η Ελλάδα έχει ταυτόχρονα από τους υψηλότερους (ή για υψηλά εισοδήματα τους υψηλότερους φόρους στην εργασία), και είναι ανάμεσα στους πρωταθλητές φορολόγησης των ακινήτων.

Τα χρόνια της κρίσης όπως προκύπτει από το special report εκτοξεύθηκαν οι αποποιήσεις ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν οι γονικές παροχές και οι δωρεές εν ζωή. Συγκεκριμένα, από 200.000 γονικές παροχές, που ήταν το 2010, έπεσαν το 2017 στις 50.000. Αντίστοιχα, οι αποποιήσεις κληρονομιάς από 30.000, που ήταν το 2013, ξεπέρασαν τις 155.000 το 2017. Η εκθετική αύξηση των αποποιήσεων κληρονομιάς δείχνει ότι και στο ακίνητο υφίσταται η έννοια της διάβρωσης της φορολογητέας ύλης λόγω της υπερφορολόγησης (κάτι που επιπλέον δημιουργεί σημαντικές, αρνητικές συνέπειες στις γειτονιές που γεμίζουν αποποιημένα διαμερίσματα και ακίνητα), οδηγεί στην απαξίωση του αστικού ιστού καθιστώντας τις ελληνικές πόλεις πολύ λιγότερο ελκυστικές ως τόπο να εγκατασταθεί και να εργαστεί κάποιος. Ετσι, για άλλη μία φορά, το Δημόσιο χάνει σημαντικά φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με μελέτη του Tax Foundation, που εξετάζει για το εύρος των φορολογικών επιβαρύνσεων στην ιδιοκτησία και την αναλογία τους στο σύνολο των φορολογικών εσόδων, οι Ελληνες ιδιοκτήτες ακινήτων είναι από τους πλέον επιβαρυμένους στην Ευρώπη είναι. Στην Ευρώπη η φορολογία επί της ιδιοκτησίας αντιπροσωπεύει το 4,6% των φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, σε 4 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ειδικότερα, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη φορολογία επί της ιδιοκτησίας να διαμορφώνεται στο 12,6% των φορολογικών εσόδων, στη δεύτερη θέση το Λουξεμβούργο με 9,6%, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 9,5% και στην τέταρτη η Ελλάδα με 8,1%.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.