28/6/19

ΗΠΑ: Όπλα στην Κύπρο και αναστολή παράδοσης των F-35 στη Τουρκία στο νέο νομοσχέδιο της Γερουσίας



Διατάξεις για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την υπό όρους αναστολή της μεταφοράς των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, περιλαμβάνει η εκδοχή του νομοσχεδίου για τον νέο προϋπολογισμό του Πενταγώνου (National Defense Authorization Act) που υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις ταυτίζονται λεκτικά με τις αντίστοιχες προβλέψεις τού νομοσχεδίου "East Med Act". Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της άρσης του εμπάργκο, η απαλοιφή αυτών των περιορισμών θα επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να επικαιροποιήσει την πολιτική της στην ανατολική Μεσόγειο και θα οδηγήσει συγχρόνως στον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στην Κύπρο.

Επιπλέον, στην ίδια εκδοχή του νομοσχεδίου στέλνεται εκ νέου το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η ολοκλήρωση της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 θα οδηγήσει στην ματαίωση της μεταφοράς των μαχητικών F-35 και θα έχει αρνητικές παρενέργειες στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Υπό αυτό το πρίσμα, ζητείται από τον Αμερικανό πρόεδρο να εφαρμόσει πλήρως όλες τις κυρώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA).

Κάνοντας λόγο για ένα μήνυμα εξωτερικής πολιτικής που εξέπεμψε η Γερουσία, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ είπε ότι το νομοσχέδιο έδειξε στους εταίρους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Με την Κύπρο να επιδιώκει την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξυπηρετεί τα εθνικής ασφαλείας και οικονομικά μας συμφέροντα να άρουμε αυτούς τους απαρχαιωμένους εξοπλιστικούς περιορισμούς που δεν βοηθούν πλέον τους αμερικανικούς στόχους ασφάλειας», σημείωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Νομοσχέδιο για Προϋπολογισμό του Πενταγώνου στην Βουλή

Την ίδια ώρα βρίσκεται στα σκαριά και η αντίστοιχή εκδοχή του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου που προωθείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία περιλαμβάνει ανάλογες προβλέψεις, καθώς ο βουλευτής Ντέιβιντ Σιτσιλίνε έχει ήδη καταθέσει σχετική τροπολογία για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.