28/6/19

Λευκωσία: Η Αμμόχωστος πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της



Η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών

Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα διατηρήσουν την ίδια θέση για το θέμα της Αμμοχώστου, η οποία να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι σαφείς και παραβιάζονται αυτή τη στιγμή κατάφωρα από τις εξαγγελίες που γίνονται στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Επεσήμανε πως η θέση του ΟΗΕ εδώ και χρόνια, όπως είχε συμφωνηθεί από την πρώτη στιγμή μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες, μετά το 1974, ήταν σαφής ότι ειδικά η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως ο Πρόεδρος της της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επεξηγεί στην επιστολή που έστειλε στις 26 Ιουνίου στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για το θέμα της Αμμοχώστου, πως ο σχεδιασμός που εξαγγέλλεται αυτές τις ημέρες στα κατεχόμενα εντάσσεται σε ένα σχέδιο β’ της Τουρκίας, μετά το αδιέξοδο στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε επίσης πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναφέρει επίσης την πρόταση την οποία υπέβαλε πρόσφατα γραπτώς, στον Τουρκοκυπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για σύσταση μιας τεχνικής επιτροπής για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία, με τις σοβαρές παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με τις προκλητικές εξαγγελίες στα κατεχόμενα σχετικά με την Αμμόχωστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε αναγκαίο να απευθυνθεί ξανά στον ΓΓ του ΟΗΕ με επιστολή του σχετικά με το θέμα της Αμμοχώστου».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζει στον ΓΓ του ΟΗΕ όλες τις εκκλήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, εδώ και χρόνια, για επιστροφή και επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων και ιδιοκτητών στην πόλη της Αμμοχώστου, υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις οποίες αγνοεί η Τουρκία», είπε ο κ. Προδρόμου.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην επιστολή του αναφέρεται στις εξαγγελίες που γίνονται αυτές τις ημέρες στα κατεχόμενα σχετικά με την πόλη της Αμμοχώστου, υποδεικνύει ότι αυτές οι ενέργειες είναι απολύτως αντίθετες και παραβιάζουν τόσο αρχικά τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977-79, όσο και όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1977 μέχρι το 1992.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.