2/11/19

Θέλει η Ουάσιγκτον μία ελληνοτουρκική σύρραξη;

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, MICHAEL REYNOLDS
Του ΚΩΣΤΑ ΓΡΙΒΑ
Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν μια σύγκρουση με την Τουρκία. Έχουν επιλέξει μια “αναγκαστική φιλία” με αυτήν, έτσι ώστε να τη διατηρήσουν, έστω και στα χαρτιά, στη δυτική αρχιτεκτονική ασφάλειας. Άρα, πολύ δύσκολα μπορούμε να περιμένουμε κάποιας μορφής στήριξη από την Ουάσιγκτον έναντι της ολοένα και εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα άλλο σενάριο.

Ας υποθέσουμε, ωστόσο, ότι δεν είναι έτσι, ότι οι ΗΠΑ θα καταλήξουν στο συμπέρασμα πως δεν πάει άλλο με την Τουρκία και θα επιδιώξουν να την εξοβελίσουν από τη ΝΑΤΟϊκή δομή. Ένας από τους λόγους που θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ουάσιγκτον προς αυτήν την επιλογή είναι το ότι –εξαιτίας της στενής σχέσης με τη Ρωσία– η Τουρκία θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν άμμος στα γρανάζια του μηχανισμού συλλογικής άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας σε περίπτωση κάποιας ρωσικής ενέργειας στη Βαλτική.
Ιδιαίτερα δε αν η Μόσχα εφάρμοζε μεθοδολογίες υβριδικού πολέμου, που θα κινούνται κάτω από το “κατώφλι του πολέμου”, η επαμφοτερίζουσα Τουρκία θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διαδικασία αντίδρασης. Μία τέτοια καθυστέρηση θα πρόσφερε στους Ρώσους τον χρόνο και το απαιτούμενο παράθυρο ευκαιρίας, ώστε να πετύχουν τετελεσμένο και να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση.
Η αμερικανική ενεργειακή στρατηγική
Η αδρανοποίηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες εκτάσεις νοτίως της Μεγαλονήσου, που προσπαθεί να επιτύχει η Άγκυρα, απειλεί να μεταμορφώσει ριζικά την ενεργειακή αρχιτεκτονική στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό στρέφεται ενάντια στους αμερικανικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς. Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα κοιτάσματα Ισραήλ, Αιγύπτου, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σημαντική ενεργειακή δεξαμενή που θα τροφοδοτούσε την Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Σε αυτήν την περίπτωση η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ενδιάμεσο ενεργειακό χώρο μεταξύ Ρωσίας και Μέσης Ανατολής. Θα ενίσχυε δραστικά την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, θα περιόριζε τον ρόλο της Ρωσίας και θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της ανερχόμενης Κίνας. Όμως, η τουρκική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο απειλεί να καταστρέψει αυτήν την προοπτική. Δεδομένης, μάλιστα, της σημερινής σχέσης Άγκυρας-Μόσχας, η Ρωσία θα επιτύχει έμμεσο πλην αποφασιστικό έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, ανατρέποντας τους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Έτσι, η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία θα αυξηθεί αντί να μειωθεί.
Επιπλέον, δεδομένων και των στενών σχέσεων Ιράν-Ρωσίας, θα διαμορφωθεί ένας ενιαίος ενεργειακός χώρος με τρία κέντρα (Μόσχα, Άγκυρα, Τεχεράνη) που θα απειλεί με ενεργειακό στραγγαλισμό την Ευρώπη και συνακόλουθα θα υπονομεύει την αμερικανική στρατηγική. Ακόμη, όμως, και με τη Ρωσία εκτός κάδρου, πολύ δύσκολα οι ΗΠΑ θα δέχονταν μια τόσο μεγάλη ενίσχυση του ρόλου και της ισχύος της απρόβλεπτης Τουρκίας. Κι αυτό, επειδή η Τουρκία θα μετατρεπόταν σε κλειδοκράτορα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Διώχνοντας την Τουρκία από το ΝΑΤΟ
Έτσι λοιπόν, μια Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ θα μπορούσε να καταστεί προτιμότερη από μια Τουρκία εντός ΝΑΤΟ. Η έξοδός της θα μπορούσε να δρομολογηθεί από ένα πολεμικό “ατύχημα” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα λύνονταν τα χέρια των Αμερικανών έναντι της Τουρκίας. Θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ενέργειες στρατιωτικής πίεσης εναντίον της, ώστε να εξασφαλίσουν την επιθυμητή ενεργειακή αρχιτεκτονική στην περιοχή.
Επιπροσθέτως, η έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επιτρέψει την είσοδο σε αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτήν την περίπτωση θα δημιουργούνταν ένας γεωπολιτικός διάδρομος στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα ξεκινούσε από την Ελλάδα, θα πέρναγε από την Κύπρο και θα κατέληγε στο Ισραήλ. Αυτό το γεωπολιτικό οικοδόμημα θα αποτελούσε ένα φράγμα έναντι της ρωσικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θα απομόνωνε τη Συρία του Άσαντ και θα αποτελούσε βάση στήριξης για τους Κούρδους, εάν και όποτε η Δύση αποφάσιζε να διορθώσει την πολιτική του προέδρου Τραμπ. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με ένα ακόντιο καρφωμένο στη Μέση Ανατολή, το σώμα του οποίου θα αποτελούνταν από την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ και η αιχμή του από τον κουρδικό παράγοντα στη Συρία και το κουρδικό κρατικό μόρφωμα στο Ιράκ.
Επιπροσθέτως, μια παρόμοια εξέλιξη θα μπορούσε πιθανώς να ρυμουλκήσει την Αίγυπτο προς μια φιλοδυτική στρατηγική, απομακρύνοντάς την από την επαμφοτερίζουσα κατάστασή που είναι σήμερα. Μια Αίγυπτος πακτωμένη πάνω στη δυτική γεωπολιτική αρχιτεκτονική θα ήταν μάλλον προτιμότερη επιλογή για την Ουάσιγκτον από ό,τι μια ασαφής Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ. Βέβαια, εδώ μπορεί να προκύψει η αντίρρηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα προέκυπτε μια ισχυρή ρωσοτουρκική συμμαχία.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί. Μεγάλο μέρος της πολυτιμότητας της Τουρκίας για τη ρωσική στρατηγική είναι το γεγονός ότι αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ. Επίσης, η επιλογή της “φιλίας” με την Άγκυρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24, σε σημαντικό βαθμό επιλέχθηκε από τη Μόσχα ως ένα είδος “έμμεσης στρατηγικής”. Κι αυτό, επειδή δεν μπορούσε να τα βάλει με ένα μέλος του ΝΑΤΟ για να μην προκαλέσει την αντίδραση ολόκληρης της Συμμαχίας. Όμως, με μια Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ παρόμοιοι φόβοι δεν υπάρχουν.
Έτσι, με μια μοναχική Τουρκία, η οποία θα είναι λιγότερο πολύτιμη για τη Ρωσία από ό,τι είναι σήμερα, τα διαχρονικά ανταγωνιστικά στοιχεία στις γεωπολιτικές ταυτότητες των δύο χωρών πιθανώς να έρχονταν ξανά στην επιφάνεια. Ενδεχομένως και να οδηγούσαν την εύθραυστη ρωσοτουρκική συμμαχία σε κρίση, εξυπηρετώντας περαιτέρω την αμερικανική στρατηγική.
Θερμό επεισόδιο ή ελληνοτουρκική σύρραξη
Βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι σενάρια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι μια πιθανότητα που δεν στερείται λογικής και θα πρέπει να εξεταστεί. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να μην θεωρήσουμε ότι παρόμοιο σενάριο θα ήταν μια εξέλιξη χωρίς κινδύνους για την Ελλάδα. Μεταξύ των άλλων, αν οι ΗΠΑ ερωτοτροπούν με παρόμοιες σκέψεις, τότε δεν μπορούμε να είμαστε καθόλου σίγουροι ότι θα σπεύσουν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά για τον τερματισμό πιθανής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, όπως θεωρούμε ότι θα πράξουν σήμερα για να διαφυλάξουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Αντιθέτως, αν στόχος τους είναι η καταστροφή της υπάρχουσας δομής της Συμμαχίας, ώστε να την επαναδημιουργήσουν όπως επιθυμούν, τότε πιθανώς δεν θα αρκεί ένα σύντομο θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Μπορεί να βολεύει την Ουάσιγκτον μια πολεμική σύγκρουση που “δεν θα αφήσει άλλη επιλογή” στις ΗΠΑ από το να θέσουν “προσωρινά” εκτός ΝΑΤΟ την Τουρκία, ίσως και την Ελλάδα.
Με το τέλος, βέβαια, της σύγκρουσης θα καλωσορίσουν εκ νέου στη Συμμαχία μια βαριά πληγωμένη Ελλάδα και πιθανώς και την Κύπρο και θα κρατήσουν έξω την Τουρκία. Πιθανώς, μάλιστα, μια βαριά πληγωμένη Ελλάδα να είναι περισσότερο χειραγωγήσιμη από τις ΗΠΑ, όταν μάλιστα αυτές θα έχουν πλέον μετατραπεί σε “αντιτουρκική” δύναμη.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ο γράφων έχει αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο του στο SLpress, η Ελλάδα θα πρέπει να ωριμάσει γεωπολιτικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψει να θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί ως απόφυση ισχυρότερων δυνάμεων που θα παίρνουν αποφάσεις για λογαριασμό της. Στον εξαιρετικά ρευστό κόσμο που διαμορφώνεται σήμερα δεν υπάρχουν βεβαιότητες και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά καχύποπτοι. Ακόμη και “αντιτουρκικά” σενάρια, σαν αυτό που περιγράψαμε πιο πάνω, μπορεί να συνεπάγονται μεγάλα δεινά για την πατρίδα μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να λειτουργούμε αυτόνομα χωρίς να θεωρούμε δεδομένη τη συμπεριφορά και την στρατηγική κανενός.
ΠΗΓΗ: slpress.gr

6 σχόλια:

  1. Μια αμυντικη συμφωνια της Ελλαδος με την Ρωσια (φυσικα αποχωροντας απο ενα ΝΑΤΟ που ετσι κι αλλιως θα πεθανει συντομα), θα απομονωνε την Τουρκία και θα διασπουσε τον Μεσανατολικο αξονα (κασι τη ροη αεριου) προς οφελος των Δυτικων. Μη νομιζετε πως δεν θα ενδιεφερε τους Ρωσους μια τετοια προοπτικη. Ειναι η μονη που μπορει να περισσωσει τη χωρα χωρις εδαφικες απωλειες διοτι οι ΔΥτικοι μας συμμαχοι μας εχουν περιορισει στο ρολο του χρησιμου ηλιθιου, θα κλεψουν τις πλουτοπαργωγικες πηγές (ΤΑΙΠΕΔ) και σιγα-σιγα θα μας εξισλαμισουν κιολας. Ετοιμαζονται να φυτεψουν τους εποικους στην περιφερεια στα ερημα πλεον χωρια (μονο συνταξιουχοι εχουν μεινει-ειναι πολυ αποκαρδιωτικο αυτο που βλεπω) και επεται συνεχεια .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hasan,

      Όλα τα παραπάνω θα τα αποτρέψει το Ξανθό Γένος και το μαγικό ραβδάκι του Βλαδίμηρου; Κι εμείς θα συνεχίσουμε αραχτοί να πίνουμε φραπόγαλα;

      Ο Γρίβας στις αναλύσεις του λέει σημαντικότερα πράγματα, αλλά θέλει να τον διαβάζεις με προσοχή χωρίς να σε αποσπούν οι ...επιστολές του Ιησού.

      Διαγραφή
  2. «η Ελλάδα θα πρέπει να ωριμάσει γεωπολιτικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψει να θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί ως απόφυση ισχυρότερων δυνάμεων που θα παίρνουν αποφάσεις για λογαριασμό της»

    Θέλει πολιτικοὺς ἀξίους κι ὄχι ντενεκέδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολα σωστά...αλλά.
    1)Γιατί θα πρέπει να γίνει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας-τουρκίας γιά να βγεί η τουρκία από το ΝΑΤΟ;
    2)Κάλλιστα θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να την εκτοξεύσουν εκτός ΝΑΤΟ,ψηφίζοντας απλά και μόνο τα νομοσχέδια υπέρ της Γενοκτονίας των Αρμενίων και ενδεχομένως,γιατί όχι,και των Μικρασιατών-Ποντίων σε συνάρτηση με τις περιβόητες οικονομικές κυρώσεις που διαλαλεί ο Τράμπας...
    Το αν όμως το τουρκικό λόμπι πλερώνει αμερικανούς πολιτικούς,όπως ενδεχομένως το Ελληνικό και το Εβραϊκό,είναι ένα θέμα που θέτει την όλη συζήτηση σε άλλο επίπεδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντα εξαιρετικές οι αναλύσεις του κ. Κώστα Γρίβα, γεωπολιτικού αναλυτή υψηλού διεθνούς επιπέδου, με ευρεία εποπτεία πεδίου,συνθετική σκέψη και φαντασία και ισχυρό πατριωτικό κίνητρο -συστατικά πολύ σπάνια στον τόπο μας και στην ειδικότητά του.
    Το σενάριο που εκθέτει -με την σοφή επιφύλαξη ότι είναι υποθετικό σενάριο- μολονότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια δυνατή στρατηγική επιλογή της Ουάσιγκτον, η πείρα της τρέχουσας πρακτικής της δείχνει ότι υπερβαίνει των πνευματικών και διλωματικών δυνατοτήτων της σημερινής "ελίτ"της.
    (Εκτός εάν εάν το άρθρο του κ.Γρίβα αποτελέσει έμπνευση και πρότυπο...)
    Προς ιδίαν, ελλαδική χρήση, σκέψη και συμμόρφωση επιβάλλεται η καταληκτική σύσταση να πάψει η Ελλάδα να υπάρχει, αναπνέει και εξαρτά την μοίρα της ως ορντινάτσα (ή δουλικό) μιας ξένης δύναμης.Αλλά αυτό προϋποθέτει βέβαια μιαν άλλη, δυσεύρετη πλέον, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ηγεσία και έναν λιγότερο διαβρωμένο και μεταλλαγμένο λαό...
    Η ριζοσπαστική πρόταση του Χασάν,μολονότι σωστή και αξιοπρόσεκτη, σκοντάφτει επίσης στις ίδιες ανύπαρκτες πια προυποθέσεις εθνικού ανδρισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το χαϊδεμένο μαντρόσκυλο του ΝΑΤΟ σήκωσε οθωμανικό μπαϊράκι και ενθυμούμενο παλαιές «δόξες», τρίζει τα δόντια στον δυτικό κόσμο που το είχε εξαναγκάσει (διαμέσου του Κεμαλισμού) να βάλει προσωπείο έθνους αποποιούμενο το οθωμανικό του παρελθόν, και να υιοθετήσει τον ρόλο του μαντρόσκυλου της πολεμικής συμμαχίας του δυτικού κόσμου! Γιά όλη αυτήν την μετάλαξη οι άκαπνοι (εν γένει) «σύμμαχοι» έβαζαν....εμάς να σκοτωθούμε για τα συμφέροντά τους και στο τέλος όταν πετύχαιναν τους σκοπούς τους, μας ξεπούλαγαν και άφηναν το μαντρόσκυλο (συνετισμένο και συντονισμένο πλέον στα δυτικά συμφέροντα)να μας κατασπαράζει, προσφέροντας μας ψίχουλα ανθρωπιστικής βοήθειας. Το ίδιο θα γίνει και τώρα αν χρειαστεί...Εμάς θα βάλλουν πάλι να σκοτωθούμε για να συνετιστούν οι Τουρκαλάδες και να εγκαταλείψουν την ιστορική τους παράκρουση. Οι Τούρκοι ιστορικά έγιναν η ασπίδα του μακελάρη δυτικού κόσμου προς ανατολάς, και εμείς είμαστε πότε το δόρυ του μακελάρη,όταν οι ασιάτες αναπολούν την βάρβαρη «δόξα» τους, και πότε το έπαθλο (το κόκκαλο) για το υπάκουο μαντρόσκυλο, όταν αυτό επιτελεί με ακρίβεια τον ρόλο που του έχει ορίσει η συμμαχία!Η καλύτερη για εμάς συγκυρία θα είναι να μην έχουμε στο «τιμόνι» τα απομεινάρια του οθωμανισμού (τύπου Σύριζα) τα οποία όχι μόνο ξεπουλιώνται πανεύκολα, αλλά και δεν έχουν την παραμικρή διάθεση και δυνατότητα έστω και των πιό απειροελαχίστων προς όφελός μας πολιτικών ελιγμών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.