21/11/19

FT : Ο Σι Τζινπίνγκ έχει αποτύχει στο Χονγκ Κονγκ

Η απολυταρχική στροφή της Κίνας τα χρόνια του νυν προέδρου της έχει κινητοποιήσει τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ. Οι προηγούμενες «αψιμαχίες», οι λεπτές πολιτικές ισορροπίες και το ορόσημο του 2047.

Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι ένας εφιάλτης για τον Σι Τζινπίνγκ. Ο κινέζος πρόεδρος έκανε την αποκατάσταση της ισχύος και της αξιοπρέπειας της χώρας του κεντρικό θέμα της προεδρίας του. Τμήμα όμως των εδαφών της Κίνας έχει διολισθήσει σε μια βίαια αναρχία.
Τα πανεπιστήμια μετατράπηκαν σε πεδία μαχών. Οι διαδηλωτές εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ εναντίον της αστυνομίας αλλά εμφανίζονται να διατηρούν ισχυρή στήριξη από τον πληθυσμό. Κινέζοι στρατιώτες έχουν εμφανιστεί στους δρόμους, έως τώρα, όμως, μόνο για να βοηθήσουν να καθαριστούν οι δρόμοι. Η ανάπτυξή τους κατά των διαδηλωτών θα μπορούσε να βυθίσει το Χονγκ Κονγκ σε μια μακροπρόθεσμη εξέγερση, παρόμοια με αυτή του Μπέλφαστ στη δεκαετία του 1970 ή της Αλγερίας στη δεκαετία του 1950.
Ο Σι μπορεί εύλογα να υποστηρίξει ότι δεν φταίει για την άμεση κρίση. Η σπίθα για τις πρώτες διαδηλώσεις άναψε τον Ιούνιο με την κατάθεση ενός νομοσχεδίου που επέτρεπε την έκδοση υπόπτων για εγκλήματα από το Χονγκ Κονγκ στην ενδοχώρα της Κίνας. Η ιδέα φαίνεται πως ήταν της Κάρι Λαμ, επικεφαλής της κυβέρνησης της πόλης. Όταν το Πεκίνο είδε το βάθος της αντίδρασης προσπάθησε να αντιδράσει λογικά παγώνοντας το νομοσχέδιο. Εως τότε, όμως, το κίνημα διαμαρτυρίας είχε διευρύνει τη στόχευσή του και συγκέντρωσε ακαταμάχητο μομέντουμ.

Για τη συνέχεια Euro2Day

4 σχόλια:

  1. Τα γνωστά παραμύθια φούρναρη των Αμερικάνων.

    Το Χόνγκ Κόνγκ είναι ένα ακόμη μέρος του κόσμου, που οι Αμερικάνοι πιστέυουν ότι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν τις τύχες τους, και όχι το κράτος στο οποίο ανήκει.

    Το Χόνγκ Κόνγκ ήταν Κίνα, εκλάπη από τους Εγγλέζους για χρόνια, και φυσικά κατέληξε πάλι στην Κίνα, γιατί οι Εγλέζοι διαλύθηκαν ώς αυτοκρατορία και δεν μπορούσαν να παραμείνουν άλλο.

    Οι Αμερικάνοι θεωρούν ότι το ειδικό οικονομικό καθεστώς του Χόνγκ Κόνγκ, είναι μία καλή δικαιολογία για να παρέμβουν. Αυτό κάνουν τουλάχιστον εδώ και 10 χρόνια πληρώνοντας αδρά τους αντιφρονούντες αλλά και την ντόπια διεφθαρμένη ελίτ που κακώς η Κίνα δεν έβαλε στην φυλακή όλα αυτά τα χρόνια.

    Τελικά η ζωόδης φύσις των Αμερικάνων τους ώθησε να κάνουν το απόλυτο λάθος, και να ψηφίσουν νόμο στην Γερουσία όπου αναλαμβάνουν να προστατεύσουν την "Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα" στο Χόνγκ Κόνγκ, λες και είναι επαρχία τους.

    Η Κίνα είναι πλέον υποχρεωμένη να αντιδράσει στην έμμεση κήρυξη πολέμου και να ενσωματώσει το Χόνγκ Κόνγκ, και όχι να περιμένει το 2047.

    Τα Αμερικανάκια θα γίνουν για μία ακόμη φορά ρόμπες, γιατί η αυτοκρατορία τους είναι σε βαθύτατη σήψη και ούτε κατά διάνοια μπορούν να κάνουν κάτι στρατιωτικά εναντίον της Κίνας. Και τα λόγια είναι αέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας είμαστε ειλικρινείς, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ηγεσίας. Τα σχόλια στο Infognomonpolitics αποδεικνύουν ότι πολλοί πολίτες δεν έχουν την επάρκεια για να ψηφίζουν. Δεν υπάρχει σωτηρία για την χώρα, εκτός εάν για κάποιον λόγο οι ΗΠΑ και η Ευρώπη τσακίσουν την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλαξε το nickname σε moustafa για να μιλάς ελεύθερα. Τώρα, με το Γιώργος, το κάνεις δύσκολο.

      Διαγραφή
  3. 1 Η Κίνα έχει γίνει άκρως επικίνδυνη, λογικές λοιπόν οι αντιδράσεις, κανείς κλεφτης δεν αφήνει σε άλλους τα κλοπιμαία.
    2. Ο "ΓΙΩΡΓΟΣ" είναι όλα τα λεφτά. Γράφε ΓΙΩΡΓΟ ένα σχόλιο την ημέρα το γιατρό θα κάνει πέρα. Η γελωτοθεραπεία είναι σωτήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.