20/3/10

Χάνεται η μπάλα στο... Κουρδικό


Πάνω, η κουρδική Ντιγιαρμπακίρ Σπορ με τη φετινή της σύνθεση.
Η κουρδική ομάδα κινδυνεύει γιατί οι οπαδοί της διέκοψαν δύο αγώνες εξαιτίας ρατσιστικών συνθημάτων εναντίον τους. Το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου, ακόμη και ο στρατηγός Μπασμπούγ, ζήτησαν να μη γίνει υποβιβασμός για «λόγους εθνικής ασφάλειας» «E» 19/3

Ο στρατηγός Μπασμπούγ δεν τα πηγαίνει καλά με τη δημοκρατία, αλλά από ποδόσφαιρο σκαμπάζει αρκετά! Αν μη τι άλλο θυμάται πως η αποσύνθεση της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 1990 στο στάδιο Μαξιμίρ του Ζάγκρεμπ. Τη μέρα που παίχτες και οπαδοί της κροατικής Ντιναμό και του σερβικού Ερυθρού Αστέρα προτίμησαν να παίξουν ξύλο αντί για μπάλα, δίνοντας το σύνθημα στα όπλα.

Γι’ αυτό ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου απηύθυνε έκκληση στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας να παραβλέψει τον κανονισμό και να μην υποβιβάσει στη Β’ Εθνική την ομάδα του Ντιγιαρμπακίρ. «Κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει τον αγώνα μας κατά των τρομοκρατών του ΡΚΚ», δήλωσε ορθά-κοφτά. Την «κατ’ εξαίρεση» παραμονή της Ντιγιαρμπακίρσπορ στην τουρκική Σούπερ Λιγκ απαίτησε σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας για «εθνικούς λόγους». Η κουρδική πρωτοβουλία του Ερντογάν πηγαίνει... επιεικώς κατά διαβόλου, με κύρια ευθύνη των κεμαλικών δικαστών, οπότε οι τουρκικοί θεσμοί δεν χρειάζεται να βγάλουν μόνοι τα μάτια τους.

«Αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας και εθνικής ακεραιότητας της Τουρκίας η παραμονή της Ντιγιαρμπακίρ στην πρώτη κατηγορία», υπογράμμισε σε δραματικούς τόνους και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του Κόμματος Εθνικής Δράσης. Ηταν ο ίδιος που ζητούσε σκληρή καταστολή της κουρδικής «Ιντιφάντα» του περασμένου Δεκεμβρίου, με αφορμή τις αναιτιολόγητες μαζικές συλλήψεις Κούρδων δημάρχων και πολιτικών και το δικαστικό κλείσιμο του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), που διαθέτει 21 βουλευτές. «Αν πέσει η Ντιγιαρμπακίρ, δεν θα υπάρχει άλλη κουρδική ομάδα στη Σούπερ Λιγκ», διαπίστωσε με τρόμο κι ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Αμντουλκαντίρ Ακσού. Ετσι κι αλλιώς οι ισλαμιστές ξέρουν ότι... δεν θα βρίσκουν την ψήφο τους στις κουρδικές επαρχίες στις εκλογές του 2011. Τουλάχιστον ας μείνουν οι επαρχίες αυτές εντός της τουρκικής επικράτειας, σκέφτονται.

Μόνο ο Ντενίζ Μπαϊκάλ έδειξε να σιγοντάρει τον τεχνικό υποβιβασμό της κουρδικής ομάδας στη Β’ Εθνική. «Αυτά που συμβαίνουν στα παιχνίδια της δεν είναι φυσιολογικά. Ολοι έχουν δικαίωμα στην ιδιαίτερη ταυτότητα, αλλά έχουμε θεμελιώδες καθήκον να εμποδίζουμε τη μετατροπή των ποδοσφαιρικών αγώνων σε εθνοτικές μάχες», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η ομάδα του Ντιγιαρμπακίρ απειλείται με υποβιβασμό επειδή διακόπηκαν δύο συνεχόμενοι αγώνες, με δική της υπαιτιότητα, κατά το φύλλο αγώνος.

Ο πρώτος στις 24 Φεβρουαρίου στο γήπεδό της με την Μπούρσασπορ και ο δεύτερος την προηγούμενη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, κόντρα στην Ιστανμπουλ Μπουγιουκσεχίρ Μπελεντιγέσπορ. Η τελευταία αναμέτρηση διακόπηκε στο 87ο λεπτό, όταν οι Κούρδοι οπαδοί εισέβαλαν στο Ολυμπιακό Στάδιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, αντιδρώντας στα ρατσιστικά συνθήματα που ακούγονταν σε βάρος τους από την κερκίδα των γηπεδούχων.

Αγανακτισμένοι οι Κούρδοι οπαδοί «Μας βρίζουν ως προδότες στα εκτός έδρας ματς»

«Κανονικά η ομοσπονδία μας πρέπει να τιμωρήσει τα ρατσιστικά συνθήματα σε βάρος των οπαδών μας και τις ύβρεις εναντίον της κουρδικής ταυτότητας. Στους εκτός έδρας αγώνες μάς λένε προδότες, αντάρτες του ΡΚΚ και βρίζουν τον Οτσαλάν», τόνισε ο νεαρός αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Πρόκειται για το κόμμα που γεννήθηκε από τις στάχτες του DTP και στελεχώνεται από μια δυναμική νέα γενιά πολιτικών. Ο ίδιος ο Ντεμιρτάς δεν δίστασε πέρυσι να υπερασπιστεί την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας μέσα στην τουρκική εθνοσυνέλευση, με αποτέλεσμα κάποια κουρδικά MME να τον αποκαλούν «νέο Οτσαλάν».

Την ίδια χρονιά ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ, ζήτησε συγνώμη από τις χριστιανικές μειονότητες της Νοτιοανατολικής Τουρκίας (Αρμένιους και Ασσυροχαλδαίους) για τους διωγμούς του 1915. Με τέτοια πολιτική πίεση τα μέλη της τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να επιβάλουν χθες στην Ντιγιαρμπακίρ Σπορ ηπιότερη ποινή, αντί του υποβιβασμού. Μάλιστα ο αντιπρόεδρός της, Λιουτφί Αρμπογάν, άφησε να εννοηθεί ότι οι νομικοί σύμβουλοι επεξεργάζονταν φόρμουλα παραμονής της ομάδας, με τιμωρία της έδρας. Χθες πάντως η τουρκική ομοσπονδία όρισε κανονικά για σήμερα το μεσημέρι τον εκτός έδρας αγώνα της Ντιγιαρμπακίρ με την Ανταλιασπόρ.

Γιάννης Παπαδάτος
johnpapadatos@pegasus.gr

«Παράθυρο» για να δικαστεί ο Εβρέν
Παράθυρο για να καθίσουν στο σκαμνί ο στρατηγός Κενάν Εβρέν και τα υπόλοιπα μέλη της στρατιωτικής χούντας του 1980 άνοιξε η κυβέρνηση Ερντογάν! Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι ισλαμιστές σκέφτονται να καταργήσουν το άρθρο 15 του χουντικού Συντάγματος του 1982, που παρέχει ασυλία στους πρωταίτιους του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 ώστε να δελεάσουν τους Κούρδους και την κεμαλική αντιπολίτευση να ψηφίσουν ολόκληρο το πακέτο της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

«Πρόκειται για τρικ του ΑΚΡ στο οποίο δεν θα τσιμπήσουμε», σχολίασε στέλεχος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Τρικ του ΑΚΡ»

«Η συνταγματική αναθεώρηση στρέφεται κατά της Δικαιοσύνης», επεσήμανε. Πράγματι, το ΑΚΡ θέλει να βάλει φραγμούς στη δικαστική διάλυση πολιτικών κομμάτων και να θεμελιώσει στενότερο πολιτικό έλεγχο στο κεμαλικό προπύργιο της Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.

Πάντως, η άρση ασυλίας των χουντικών έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, αφού στις 12 Σεπτεμβρίου 2010 τα αδικήματά τους παραγράφονται οριστικά. Εκτός από τον υπέργηρο στρατηγό Εβρέν -τότε αρχηγό του γενικού επιτελείου- την πιθανότητα δίωξης θα αντιμετωπίσουν ο πρώην αρχηγός στρατού ξηράς, Νουρετίν Ερσίν, της αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, του ναυτικού Νεζάτ Τιουμέρ και της στρατοχωροφυλακής, Σεντάτ Τζελασούν. Μαζί τους και άλλοι 5.000 κατώτεροι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων για χιλιάδες φυλακίσεις, δολοφονίες και «εξαφανίσεις» πολιτών.

1 σχόλιο:

  1. Το γκόλ θα το βάλει ο Οτζαλάν, με πέναλτι από το Ιμραλί!!!
    Αυτή η Φωτιά μόλις άναψε...θα γίνει πυρκαϊά και θα κάψει την Τουρκία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.