9/3/10

Ισραηλινό «μπλόκο» στις ξένες επενδύσεις στην Παλαιστίνη

Ο παλαιστινιακός φορέας για το εξωτερικό εμπόριο επισήμανε την ισραηλινή άρνηση για ξένες επενδύσεις στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Οι ισραηλινοί περιορισμοί για τις «άδειες εισόδου» αποτελούν το κύριο «εμπόδιο» για τις ξένες επενδύσεις στα Παλαιστινιακά εδάφη, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, επισήμανε σήμερα ο παλαιστινιακός φορέας προώθησης εξωτερικού εμπορίου, ο PalTrade.

«Δυνητικοί επενδυτές μας, Ευρωπαίοι κι Αμερικανοί, δεν λαμβάνουν από το Ισραήλ τη βίζα για τα Παλαιστινιακά εδάφη, είναι, όμως, αλληλένδετες αυτές οι επενδύσεις, για τη δική μας ευμάρεια», όπως ανέφερε η PalTrade, σε μιάν έκθεση που υπέβαλε πρόσφατα στην Παγκόσμια Τράπεζα. Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι η επισήμανση αυτή αφορά τις «άδειες εισόδου επιχειρηματιών, για πολλές εισόδους στα Παλαιστινιακά εδάφη», αλλά και τις «άδειες εισόδου, που είναι για μία παρατεταμένη παραμονή, εκεί, κι επομένως κατάλληλες για τον δικαιούχο τους για την απόκτηση της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου». Αυτή η χορήγηση «βίζας», είναι μία ισραηλινή επίσημη πρακτική των περίπου 15 τελευταίων μηνών, ας σημειωθεί.

-Από την Παγκόσμια Τράπεζα επισημάνθηκε, πρόσφατα, «η σπουδαιότητα των δωρητών, όσον αφορά την ευάλωτη παλαιστινιακή οικονομία» και ότι «οι ισραηλινές βίζες υπονόμευσαν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στα Παλαιστινιακά εδάφη».

Το Ισραήλ συσχετίζει αυτό το σύστημα με τις βίζες με την παλαιστινιακή «Ιντιφάντα» μέσα στα όριά του κατά το έτος 2.000.

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι συμφωνούν σε έμμεσες συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ
Στη Μέση Ανατολή ο Τζο Μπάιντεν


Στο Ισραήλ έφθασε τη Δευτέρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν εν μέσω αυξημένης διπλωματικής κινητικότητας μετά τη συμφωνία Ισραηλινών και Παλαιστινίων να προσέλθουν σε έμμεσες συνομιλίες. Ωστόσο πριν καν αρχίσει ο διάλογος προκαλεί παλαιστινιακές αντιδράσεις η επέκταση εβραϊκού οικισμού στη Δυτική Όχθη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να προσέλθουν σε έμμεσες συνομιλίες μετά από διπλωματικές προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ.

Ο Τζορτζ Μίτσελ εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη ανακοινώνοντας ότι την προσεχή εβδομάδα θα επιστρέψει στη Μέση Ανατολή για συνομιλίες προκειμένου να καθοριστεί η διαδικασία του έμμεσου διαλόγου -στο πλαίσιο του οποίου ο ίδιος θα επισκέπτεται διαρκώς την περιοχή με τελικό στόχο να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στην επιστροφή σε απευθείας διάλογο.

Ο ειρηνευτικός διάλογος Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο από το Δεκέμβριο του 2008.

Οι εξελίξεις σημειώνονται τη στιγμή που επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή ο Τζο Μπάιντεν, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα που φθάνει στη χώρα. Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ από τον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης Μοσέ Γιααλόν.

Κύριος στόχος του ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν είναι να δοθούν διαβεβαιώσεις στους ανήσυχους Ισραηλινούς ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύεται για την ασφάλειά τους και να δοθούν εξηγήσεις για τους λόγους που θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις για την ειρηνευτική διαδικασία.

Την ίδια στιγμή όμως -και σε μία κίνηση που μπορεί να επιβαρύνει την ήδη εύθραυστη συμφωνία για έμμεσες συνομιλίες- το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έδωσε έγκριση για την ανέγερση άλλων 112 κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη. Η ισραηλινή κίνηση εξόργισε τους Παλαιστινίους, μόλις μία ημέρα αφότου συμφώνησαν στον έμμεσο διάλογο -της Χαμάς εξαιρουμένης.

Ο Τζορτζ Μίτσελ απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές να μην προβούν σε κινήσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε σχετικά ότι η έγκριση της ανέγερσης νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν παραβιάζει το περιορισμένο «πάγωμα» στον εποικισμό που έχει ανακοινώσει η ισραηλινή κυβέρνηση, ωστόσο επισήμανε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι προσεκτικές καθώς προσέρχονται σε έμμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ, στις 19 Μαρτίου συναντάται στη Μόσχα το «Κουαρτέτο» και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν τονίζει ότι αποτελεί μία καλή ευκαιρία για την προώθηση των συνομιλιών για το Μεσανατολικό.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο αυτή και κατόπιν θα συναντηθεί με τους ηγέτες των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, στις 27 Μαρτίου στη Σύρτη της Λιβύης, τους οποίους σκοπεύει να παρακινήσει να υποστηρίξουν την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Προσέθεσε ότι ενδέχεται να επισκεφθεί και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής προτού μεταβεί στη Λιβύη, όμως τα σχέδιά του δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να συναντηθεί αργότερα τη Δευτέρα με τον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιλβαν Σαλόμ, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

www.kathimerini.gr,ΝΕΑ

6 σχόλια:

  1. Τελικά, με ακραίους ένθεν κι ένθεν δουλεία δεν γίνεται.

    Μετά από τόσα χρόνια, καλό θα ήταν να θελήσουν να τα βρουν και πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατόν, αρκεί να το πιστέψουν και να το θελήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάλι αναρωτιέμαι πότε η Διεθνής και εκπολιτισμένη Κοινότητα θα κλωτσήσει τους οβριούς από την Παλαιστίνη πίσω στην Χαζαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "...πότε η Διεθνής και εκπολιτισμένη Κοινότητα θα κλωτσήσει τους οβριούς από την Παλαιστίνη πίσω στην Χαζαρία"


    "Όταν οι μαύροι ασπρίσουν...", όπως ελεγε και ενα παλιο "ΕΛΑΣίτικο" τραγούδι, λίγο μετα την υπογραφή της Βάρκιζας!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μινωα εγινες και ρατσιστης τωρα.

    Τετοια λες και θα μας παρη φαλαγγι ο Γκαλιας.
    Αρειες φυλες, Μενγκελε, χρυσα δοντια, φωτιστικα απο γουρουνοδερμα, ολοκαυτωματα, νεο-ναζι, φασιστες και αντε να τον συμμαζεψης οταν το παιζει Γκαλιας. Γιατι οταν το παιζει Christo Voylgari apo Kinshasa γινεται απιαστο κοπελι.

    Το σωστο που επρεπε να πης (για νασαι και πολιτικα ορθος) ειναι "οταν οι Ασπροι μαυρισουν".
    Αλλα θα μαυρισουν που θα παη. Δεν ειδες τι εγινε στον Λευκο Οικο; Κατραμι τον κανανε. Ετσι σιγα-σιγα θα μαυρισουν και υπολοιποι ασπροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πού είναι η αγαπητή Galia να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα; Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μάθουμε και την επίσημη δικαιολογία του Ισραήλ για την απαγόρευση των επενδύσεων, μιας και το άρθρο δεν μας ενημερώνει επαρκώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. An den upaxoun diapragmateuseis me amoivaia sinenoisi den linetai to provlima gia duo krati kai dou laus. Bevaia pao tin alli to polmima tou anonimou 10.42 episi den linetai me tipota! Den tou ftsnei pou einai anadros os gnisio komlpeksiko einai kai poli vlakas .Oi diaxeiristes exoun dilosei oti ego den exo kaimia sxsesi me tin aksiotimi kuria Galia alla autos ekei to violi tou.ALLA KAPOIS GIA NA EINAI FASISTAS PERPEI OPOSDIPOTE NA EINAI VALKAS TRAMPOUKOS KAI THRASIDEILOS KAI OPOS KAI O ANONIMOS 10.42 "NA TO PIGAINEI TO GRAMA" OPOS O O FILOS O ARCHIGOS TON SA.AN ITAN ANDRAS THA TOU ELEGGA NA SUNANTITHOUME GIA NA EKSIGITHOUME SAN ANTRES ALLA XAMENOS KOPOS ME PLAMATA TOU EIDOUS TOU OPOS EPISIS NA PAIKSEI KAI KAPOIO ORGANO GA NA TOU PERASEI O KASIMOS ALLA APO TINSTIGMI POU DEN EXEI OUTE AUTO (EKSOU KAI TO KOMPLEX)ARA XAMENOS KOPOS KAI AUTO
    Epeisis gia kapoius pou theloun na stelioun kosmo stin" Xazaria" (asxeto oti den uparxei auti i xora edo kai xilia xronia) den pate kalitera esies prota stin Kolasi gia na "paiksete" ligo me ton Theio sas ton Adolfo?
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.