3/3/10

Αίσθημα ανασφάλειας σε Πύργο και Κάμπο

Ξηλώνουν φυλάκια της Ε.Φ. χάριν της «ανασυγκρότησης».Οι κοινότητες Κάτω Πύργου Τηλλυρίας και Κάμπου Τσακκίστρας διαμαρτύρονται για την απογύμνωση της περιοχής και ζητούν παρέμβαση της Βουλής.

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ
Τα φυλάκια έχουν και ψυχολογική σημασία

Οι ακριτικές κοινότητες Κάτω Πύργου και Κάμπου Τσακκίστρας, με επιστολές που απέστειλαν στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, εκφράζουν έντονη ανησυχία για το ξήλωμα φυλακίων και στρατιωτικών θέσεων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή τους. Σε μια νευραλγική περιοχή, όπου ο Αττίλας επιδεικνύει προκλητικά την παρουσία του, η Εθνική Φρουρά προχώρησε μονομερώς σε απαγκίστρωση φυλακίων, στα πλαίσια της λεγόμενης «ανασυγκρότησης».

Στην επιστολή του, ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου διερωτάται σε τι εξυπηρετεί την άμυνα της περιοχής η μη επάνδρωση του μοναδικού φυλακίου που ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τις στρατιωτικές θέσεις στο Λιμνίτη. Το ιστορικό φυλάκιο «Σελέμανι» έπαυσε να είναι επανδρωμένο, το ίδιο και το φυλάκιο «Δ», που ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή Λιμνίτη. Ξηλώθηκε επίσης το φυλάκιο «Όλυμπος», το μοναδικό που βρίσκεται πέραν του Πύργου και ελέγχει από ύψος 100 περίπου μέτρων το θύλακα των Κοκκίνων. Όπως λένε από την κοινοτική Αρχή Κάτω Πύργου, σε περίπτωση που ξεκινήσει κάποιος από τα Κόκκινα σε πέντε λεπτά με τα πόδια μπορεί να κλείσει το δρόμο προς την περιοχή Παχυάμμου.

Στο Μοσφίλι, το χωριό που αντιστάθηκε επιτυχώς στους Τούρκους την κρίσιμη περίοδο του 1974, όταν επιχειρούσαν να δημιουργήσουν προγεφύρωμα στην Τηλλυρία, ξηλώθηκε το μοναδικό φυλάκιο και οι εναπομείναντες κάτοικοι αισθάνονται έντονα ανασφαλείς. Την ίδια ώρα ξηλώθηκαν ή έπαυσαν να επανδρώνονται φυλάκια στην κορυφογραμμή Κάτω Πύργου - Κάμπου - Ορκόντα. Μια τεράστια περιοχή αλλάζει στρατιωτικά πρόσωπο και οι κάτοικοι δεν δέχονται ότι αυτό γίνεται για λόγους αναβάθμισης. Από τότε που έγιναν οι αλλαγές, λένε, δεν είδαν κανένα περίπολο να καλύπτει τα κενά που δημιουργούνται.
Οι αλλαγές επεκτείνονται μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς, η οποία χάνει και τα δύο στρατόπεδα που είχε. Η Πυροβολαρχία που ήρθε από τον Πύργο μεταφέρεται νοτιότερα προς τον ορεινό όγκο της Ίνιας. Η διοίκηση των νέων μεγαλύτερων μονάδων στην περιοχή Πύργου μεταφέρεται από την Ταξιαρχία της Πάφου, στην Ταξιαρχία που ελέγχει την περιοχή Σολιάς - Κάμπου. Δηλαδή, επισημαίνει ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου, ο επικεφαλής θέλει 6 ώρες οδικώς για να επισκεφθεί μιαν από τις μονάδες του. Τρεις ώρες να έρθει και τρεις ώρες να γυρίσει στην Ευρύχου.

Αφοπλίζονται έφεδροι
Την ίδια στιγμή, έφεδροι από την περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς παραπονιούνται ότι τους αφαιρούνται τα ατομικά τους όπλα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί και να εκσυχρονιστεί η εφεδρία. Τι ενόχλησε, και τα όπλα, από τα ερμάρια μας θα πάνε να φυλαχθούν στις αποθήκες του στρατού, διερωτώνται οι έφεδροι. Και προσθέτουν: Δίνεται προς τα έξω το μήνυμα ότι παρήλθε ο κίνδυνος, δεν υπάρχει άμεση τουρκική απειλή. Προειδοποιούν, επίσης, για τον κίνδυνο να ξυπνήσουν ένα πρωί και να δούνε Τούρκους στις ακτές μας.

Θέμα στη Βουλή
Το θέμα της υποβάθμισης της άμυνας της περιοχής Τηλλυρίας ενεγράφη ήδη προς συζήτηση στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις, περιορίστηκε να πει ότι θα εξεταστεί ενδελεχώς ό,τι έγινε. Υπάρχει, σημείωσε, και η ψυχολογική σημασία των φυλακίων, πέραν της στρατιωτικής τους αξίας.
Από την πλευρά του ο Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε στη «Σ» ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών. Δηλαδή οι άνθρωποι που κρατήθηκαν με νύχια και με δόντια τόσα χρόνια απέναντι από τους Τούρκους, νιώθουν σήμερα να εγκαταλείπονται. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα λεγόμενα περίπολα θα καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται, επισήμανε ο Ζαχαρίας Κουλίας.

Δυσφορία και στην Ε.Φ.
Δυσφορία για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή Πύργου-Κάμπου, παρατηρείται και σε κύκλους του στρατεύματος. Υπάρχουν ανώτατοι επιτελείς, που διαφωνούν έντονα. Η μοναδική δικαιολογία που υπάρχει, είναι ότι με τη φυγοστρατία και άλλα προβλήματα δεν υπάρχει η δυνατότητα της πλήρους επάνδρωσης και η εκπαίδευση περιορίζεται όταν τόσοι πολλοί άντρες αναλώνονται στον νεκρό χρόνο των φυλακίων. Η ανασυγκρότηση, λένε οι σχεδιαστές της, θα αυξήσει τη μαχητική ικανότητα του στρατεύματος και θα καταστήσει την Εθνική Φρουρά πιο αποτελεσματική την κρίσιμη ώρα.

«Οι Τούρκοι θα μας σφάξουν»
Ο κοινοτάρχης Κάμπου - Τσακκίστρας, σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή τους, προειδοποιεί ότι σε μια δεδομένη περίπτωση, μέχρι να έρθει η δύναμη ταχείας επέμβασης στην περιοχή τους για να τους προστατεύσει, οι Τούρκοι θα τους σφάξουν όλους. Ευτυχώς, σημειώνει, κάποιοι έχουν τα ατομικά όπλα που τους έδωσε ο στρατός, διαφορετικά η ανασφάλεια που θα νιώθαμε θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Σε μια περιοχή 9 χιλιομέτρων, δύο μόνο φυλάκια διατηρούνται να κοιτάνε μιαν αχανή περιοχή.

Για όσους δεν γνωρίζουν, από την περιοχή Λεύκας ξεκινούν πυκνές θέσεις των Τούρκων σε κάθε ύψωμα και από την πλευρά των αρουραίων του κατακτητή δεν έγινε καμιά μείωση επάνδρωσης και καμιά συρρίκνωση θέσεων. Παραμένουν εκεί απειλητικοί και βλοσυροί, αναμένοντας τη νέα ευκαιρία για να μας τα πάρουν όλα. Σε αυτό το πλαίσιο κάποιοι σχεδιάζουν επί χάρτου.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

  1. Η γενική υποχώρηση του ελληνισμού.
    Μετά τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο, τώρα τα φυλάκια στη Κύπρο.
    Και με γερμανό γκαουλαιτερ από πάνω μας.
    Τώρα αν εσείς θέλετε να πιστεύετε ότι τα γεγονότα είναι άσχετα μεταξύ τους, φοβάμαι ότι το παιχνίδι το έχουμε χάσει από χθες.

    Το ξαναλέω. Η αποδόμηση του ελληνικού έθνους – κράτους συμβαίνει ΤΩΡΑ κι εμείς κοιμόμαστε. Η Ελλάδα υποδουλώνεται κι εμείς προσπαθούμε να χρυσώσουμε τις αλυσίδες.

    Ακόμα χειρότερα, φοβάμαι ότι μας έχουν φορέσει ήδη τις αλυσίδες και απλά μας το ανακοινώνουν τώρα.

    Και κάτι άσχετο γιατί μου αρέσει καμιά φορά να διαβάζω και τα ψιλά.
    Ο Ιγνατίου μετέφερε προχθές από το Μega ότι το κογκρέσο είναι έτοιμο να καλέσει έλληνες αξιωματούχους να καταθέσουν για την ερευνά της Goldman Sachs
    Εικάζω ότι είναι η προειδοποίηση των αμερικάνων στη δήλωση Παπουτσή ότι ενδέχεται να προσκληθούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην ελληνική εξεταστική.

    Κοιτά λοιπόν να δεις που οι Αμερικάνοι μας παίρνουν ακόμα στα σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΄Ολα τα γουσουφάκια ήταν εκεί

    Ας κρατήσουμε την φωτογραφία να τους θυμόμαστε και να τους χαιρόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ,ΜΠΟΡΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ,ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΕΡΝΟΥΝ,ΠΟΛΛΗ ΗΣΥΧΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ,ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ,ΠΑΝΤΩΣ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ''ΓΕΙΤΟΝΑ'' ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ,ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΞΑΝΑ,ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΜΑΣ,ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΙ ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.