3/3/10

«Πράσινο φως» στα μεταλλαγμένα

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωστα Kαρκαγιαννη
Την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση επέτρεψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά από το 1998. Η αλλαγή πολιτικής επικρίθηκε έντονα από κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η Κομισιόν έδωσε χθες άδεια για την καλλιέργεια στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης της γενετικώς τροποποιημένης ποικιλίας πατάτας Amflora της γερμανικής εταιρείας BASF.
Η πατάτα Amflora πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σαν ζωοτροφή, στη χαρτοβιομηχανία και τις κατασκευές σαν πηκτικό μέσο. Αν και δεν θα χρησιμοποιηθεί για κατανάλωση από ανθρώπους, περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι θα μπορούσε να φτάσει στο πιάτο μας. Παράλληλα η γενετικώς τροποποιημένη πατάτα θα μπορούσε να μολύνει άλλες καλλιέργειες μέσω επικονίασης. «Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι μια από τις πρώτες πράξεις της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να εγκρίνει γενετικώς τροποποιημένη καλλιέργεια που θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς εκπρόσωπος Τύπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.

Γνωμοδοτήσεις
Ωστόσο ο νέος επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών, κ. Τζο Ντάλι, ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η πατάτα Amflora δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο. Βεβαίως οι γνωμοδοτήσεις της EFSA, που αποτελεί υπηρεσία της Κομισιόν, αμφισβητούνται έντονα από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η Κομισιόν έλαβε χθες ομόφωνα την απόφαση για την καλλιέργεια της Amflora μέσω γραπτής διαδικασίας. Δηλαδή η πρόταση απλώς κοινοποιήθηκε στους επιτρόπους και από τη στιγμή που δεν έφεραν αντίρρηση, εγκρίθηκε. Τα κράτη-μέλη δεν είναι άμοιρα ευθυνών για την εξέλιξη, αφού το 2007 το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμπέρασμα για την έγκριση ή απόρριψη της σχετικής πρότασης της Κομισιόν. Συνεπώς, η απόφαση πέρασε στην αρμοδιότητα της Επιτροπής. Από το 2004, όταν έγινε άρση του μορατόριουμ για την κυκλοφορία και καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κομισιόν έχει εγκρίνει την εισαγωγή τουλάχιστον 20 νέων τέτοιων προϊόντων (τρία ακόμη εγκρίθηκαν χθες). Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται η καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων, εξέλιξη άκρως ανησυχητική για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες.
Μάλιστα, μέχρι το καλοκαίρι η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει πρόταση που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να καλλιεργούν πιο εύκολα μεταλλαγμένα προϊόντα στο έδαφός τους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

12 σχόλια:

  1. Την γνωρίζουμε τη συνέχεια:

    Θα βγάλουν στην αγορά σπόρο στη μισή τιμή των συμβατικών μέχρι να μην τους αγοράζει κανένας και να τους παραγκωνίσουν απ' την αγορά και να εκλείψουν.

    Οι αγρότες μας θα πέσουν στο φθηνό σπόρο και θα τρώμε τα χημικά σκουπίδια θέλουμε-δεν θέλουμε..

    Μετά, η χημική βιομηχανία θα πουλάει 1 ευρώ το τεμάχιο του σπόρου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι αλλα θα το κανει για να "σωσει τον κοσμο απο τον υποσιτισμο" και αλλα τετοια ομορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Ελλάδα έχουμε το καλύτερο κρόκο Κοζάνης το λεγόμενο σαφράν (παγκόσμια το καλύτερο) κανείς δεν το προωθεί και τρώμε τα εισαγώμενα και μεταλλαγμένα
    Εχουμε επίσης την μεγαλύτερη ποσότητα τίρφης στην περιοχή του Σχινιά στα οικόπεδα των δικαστικών υπαλλήλων και όχι μόνο (γνωστό λίπασμα) στην Ευρώπη άλλά την εισάγουμε από την Ρωσία.
    Εχουμε επίσης την καλύτερη σόγια αλλά προτιμούμαι την μεταλλαγμένη εξ Αμερικής.
    Σε λίγο να το θυμηθείτε δεν θα μπορούμε να καλλιεργούμαι με δική μας επιλογή την ποικιλία του σπόρου που θέλουμε ..αλλά
    Δημοκρατία έχουμε και ελευθερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Der Völker Streit und Haß untereinander, die werden gepflegt von ganz bestimmten Interessenten: Es ist eine kleine wurzellose internationale Clique, die die Völker gegeneinander hetzt, die nicht will, daß sie zur Ruhe kommen."
    AH

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΕΕ μας απαγόρεψε να παράγουμε και εισάγουμε ακόμα και αγροτικά προϊόντα!

    Μεταλλαγμένα, διοξίνες, τρελές αγελάδες...

    Να τους χαιρόμαστε!

    Τι λένε οι νεοταξίτες πράσινοι για αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και ποια η διαφορα αν ταϊζονται τα ζωα και οχι ο ανθρωπος;

    ο ανθρωπος δεν ταϊζεται με τα ζωα που θα τρεφονται με τις μεταλαγμενες πατατες;
    ετσι δεν το εκανα και με τις τρελες αγελαδες;
    ο ανθρωπος τρεφονταν με ζωϊκα προϊοντα;

    υπερανω ολωn το κερδος


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...συνέχεια...Μαζί με τους συγκεκριμένους σπόρους όμως χρειάζονται και συγκεκριμένα φυτοφάρμακα (μυκητοκτόνα, βακτηριοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ακαραεοκτόνα, εντομοκτόνα κτλ) που είναι των ίδιων εταιρειών διότι άλλα δεν είναι αποτελεσματικά όταν καλλιεργείς τέτοιους σπόρους. Σημειωτέον ότι τους σπόρους τους παραχωρούν με συμβόλαιο. Δηλ πάνω σε κάθε σπόρο, υβρίδιο για την ακρίβεια, που φτιάχνουν έχουν πνευματικά δικαιώματα. Αυτοί οι σπόροι την επόμενη χρονιά πρέπει να ξαναγοραστούν από τον παραγωγό ενώ αν η γύρη από αυτούς επικονιάσει ένα άλλο χωράφι που καλλιεργεί κανονική μη μεταλλαγμένη ποικιλία δημιουργείται αυτόματα νομικό θέμα λόγω πνευματικών δικαιωμάτων της εταιρείας. Ένας φαύλος κύκλος. Από τη στιγμή που σε ένα χωριό μπει πχ μεταλλαγμένο καλαμπόκι έστω και από έναν παραγωγό τότε όλοι εγκλωβίζονται.
    Θέλουν έλεγχο των βιομηχανιών, των τροφίμων, του πετρελαίου. Όποιος δεν έχει βιομηχανίες ή πετρέλαιο ζει αλλά χωρίς τρόφιμα με τίποτα. Είναι καρχαρίες που κάθε μέρα μέσα στις αδελφότητες των αμερικανικών πανεπιστημίων μαζεύουν όλα τα γερά μυαλά από όλο το κόσμο, τα σπουδάζουν με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, τα δίνουν κεφάλαιο για έρευνες. Εκείνοι πιστεύουν πως κάνουν καλό στην ανθρωπότητα ενώ οι εταιρείες αποκτούν με κάθε ανακάλυψη πνευματικό δικαίωμα επί των υβριδίων και τους κλείνουν το στόμα με άφθονο χρήμα κτλ. Τους διαφθείρουν. Εκτός από αυτό τους παρακολουθούν σε κάθε τους κίνηση για την "ασφαλεια" τους. Άνθρωποι της εταιρείας βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο όλα τα μέλη της οικογένειας του ερευνητή. Αν ανακαλύψουν κάποια αδυναμία(πχ εξωσυζυγική σχέση, κρίση στο ζευγάρι, αδυναμία σε ένα παιδί κτλ) την χρησιμοποιούν και αναγκάζουν τον άλλο να συνεχίσει ενώ παράλληλα του ρίχνουν συνέχεια χρήμα. Όποιος δεν κάνει πίσω τον πολεμάνε οι υπόλοιποι "επιστήμονες" και τον λένε γραφικό, κακό επιστήμονα κτλ. Τα κεφάλαια μειώνονται, απολύεις συνεργάτες εργαστηρίου και στο τέλος κυνηγάς μύγες. Σε απομονώνουν. Έχουν ανθρώπους σε κάθε επιστημονικό συνέδριο. Ακόμα και στο πιο ασήμαντο και βλέπουν τα πάντα. Ιδιαίτερα δε τους αντιπάλους τους, τους ενοχλητικούς υπέρμαχους της βιολογικής γεωργίας. Στα συνέδρια δίνονται μάχες κάθε φορά, Τρομερές μάχες χωρίς εκρήξεις και φωτιές ή κομμαντος. Εκεί διασταυρώνουν τα "ξίφη" τους οι των μεταλλαγμένων και οι της βιολογικής.
    Πρίν λίγα χρόνια στην Ινδία γνωστή εταιρεία, πασίγνωστη πολυεθνική φυτοφαρμακων και μεταλλαγμένων πούλησε τέτοιους σπόρους και φυτοφάρμακα και χιλιάδες παραγωγοί καταχρεώθηκαν. Την καμπάνια της εταιρείας προωθούσαν χιλιάδες διαφημηστικά σποτάκια. Κύματα αυτοκτονιών ακολούθησαν. Οι παραγωγοί στην ουσία είχαν πέσει πάνω στον μεγαλύτερο τοκογλύφο της γεωργίας. Σήμερα οι χήρες και τα ορφανά αποπληρώνουν τα χρέη. Αυτός είναι ο κω....ς που ζούμε. "Πολλά τα λεφτά Άρη". Πουλημένοι όλοι...σάπιοι! Σαπρόφυτα ντυμένα με κουστούμια. Έχουν όμως μια αδυναμία. Η αδυναμία αυτή λέγεται..."έχουν το χρήμα αλλά όχι το επιστημονικό μυαλό". Πρέπει εμείς, οι μελλοντικοί επιστήμονες να κρατήσουμε. Με το Lap top και το usb ανά χείρας να πάμε στα συνέδρια και να ανάψουμε "φωτιές". Να μην πουληθούμε. Ποτέ σε κανέναν! Για την γαλανόλευκη! Για τον κόσμο όλο! Αυτό μόνο μπορεί να τους σταματήσει ή να τους καθυστερήσει έστω. Για έναν καλύτερο κόσμο με οξυγόνο, με μικρά παιδιά να χαμογελάνε παίζοντας μπάλα και φωνάζοντας "μπαμπα". Να τα κοιτάς και να σαι περήφανος. Όχι πουλημένος.

    Γιώργος, 21χρονος ρομαντικός φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΥΓ: Ακόμα ελπίζω σε έναν καλύτερο κόσμο. Όπως χιλιάδες άλλοι τρελοί ρομαντικοί, σε αμφιθέατρα πανεπιστημίων, σε εργαστήρια, σε ένα κοπκιτ μαχητικού πάνω από το Αιγαίο, σε μυστικές αποστολές στα βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική με ένα στηθοσκόπιο στο χέρι,σε μια φρεγάτα στη Σομαλία, σε μια βραχονησίδα κάνοντας σκοπιά..παντού! Όλοι αυτοί οι χιλιάδες τρελάρες πιστεύουμε ο καθένας σε ένα πράγμα και ας κάνουμε διαφορετικές δουλειές. Πιστεύουμε στο εξής: "Αν χρειαστεί πέθανε για κάτι αλλά μην ζεις για το τίποτα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα μεταλλαγμένα είναι ζήτημα χρόνου να μπουν σε κανονική καλλιέργεια στο Ευρωπαίκό έδαφος. Σήμερα το 99% της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας προέρχεται από μεταλλαγμένο σπόρο. Δεν θέλω να σας τρομάξω αλλά όλοι έχουμε φάει μεταλλαγμένη σόγια μέσω της κάθε είδους σοκολάτας που περιέχει λεκιθίνη.
    Η λεκιθίνη που χρησιμοποιείται στις σοκολάτες προέρχεται από σόγια ενώ επισήμως λένε ότι προέρχεται και από αλλού. Με λίγα λόγια οι κύριοι μας λένε άρες μάρες κουκουνάρες.
    Η λεκιθίνη είναι ένα καλό συστατικό. Απαραίτητο για τον οργανισμό. Κύριο θρεπτικό συστατικό των εγκεφαλικών κυττάρων και του ανδρικού σπέρματος. Απαραίτητο για τις κυτταρικές μεμβράνες. Μελέτες την έχουν συνδέσει σχετικά με τη πρόληψη συσσώρευσης χοληστερίνης στα αρτηριακά τοιχώματα. Με λίγα λόγια μειώνει τον ρυθμό αρτηριοσκλήρυνσης. Επίσης είναι πηγή βιταμίνης Ε και δύο βιταμινών Β που επιβραδύνουν την γήρανση.
    Τα συμφέροντα των καρχαριών πολυεθνικών εταιρειών μεγάλα. Είναι αδίστακτες αυτές οι εταιρείες και δεν σταματάνε πουθενά και σε τίποτα. Θέλουν όλοι να φτάσουμε στο σημείο να καλλιεργούμε σπόρους τους σαν νέοι είλωτες...συνεχίζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ta metalagmena pou den kseroun ti exoun kataskeuasi kai ta apotelesmata tis vrosis tous tha ta taisoun sta vodia prota kai ta vodia se mas.Merika apo ta palikaria [ PFIZER -MERCK-MONSADO-BAYER-BASF- HOECHST -ADM-CHEMIT-EASTMANCHEMIKAL-GLAXO ]OI BASF,BAYER,HOECHST EINAI PAIDIA TIS [I.G.FARBEN]AN SAS LEEI TIPOTA .Talos http://www.youtube.com/watch?v=spoucYXa3-A

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπραβο Γιωργο. Σου ευχομαι να μεινεις ετσι ρομαντικος και ιδεολογος και μετα τα 30, γιατι καπου εκει αρχιζουν οι εκπτωσεις και ο ρεαλισμος, οταν κανεις οικογενεια και πρεπει να τη θρεψεις, και εχεις περισσοτερα να χασεις πηγαινοντας κοντρα στο κατεστημενο. Η ανεξαρτησια και η ακεραιοτητα του πνευματος σου παντως ειναι ενθαρρυντικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Η Κομισιόν έλαβε χθες ομόφωνα την απόφαση για την καλλιέργεια της Amflora μέσω γραπτής διαδικασίας."

    Μπράβο Δαμανάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι δικοί μας ΄με την πράσσινη ανάπτυξη τι λένε γι΄αυτό; Εκτός αν τα γενετικά μεταλλαγμένα προιόντα, μπορούν να βγαίνουν και ...πράσινα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.